PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ekonomi Ve Maliyet Faktörleri


MAVİ FENER
20-11-2011, 12:12
Ekonomi denince ne anlıyoruz?

Bireylerin yaşantısını nasıl idame ettireceklerini,yiyecek,içecek,giyecek,barınacak giderlerinin teminini ve dünya nimetlerinden nasıl istifade edebileceklerini inceleyen bir bilim dalıdır diyebiliriz.

Peki,ekonomi neyi inceler?
Bireylerin hayat mücadelesinde karşılaştıkları sorunların neler olduğunu ve bu sorunların nasıl hafifletilebileceğini inceler.

Ekonomi hiçbir dönemde kişinin tüm ihtiyaçlarını kesin olarak çözemez,neden? Çünkü,biz insanların sonsuz hırs ve ihtiyaçları bitmez vede tükenmez,daima harcamaya meyilli bir yapımız vardır. Bu nedenle ekonomi ,giderlerimizi ancak minimize edebilir.Eger akıllı isek hesap kitap biliyorsak ekonomiden istifade edebiliriz. Aksi halde tükenir,bitip gideriz dibe vururuz.Kişi kumar oynamış,kaybetmiş 20. kattan atlayıp intihar etmiş,burada ekonomi ne yapsın. Ekonomi,sana yaşantındaki harcamalarında kolaylıklar getirir, hesabını yap der.Dolayısıyle akıl verir.

Birde ekonominin kendisine has temel olan prensipleri vardır.Bunlar insanların,bizlerin yarattıkları prensiplerdir.Mesela,İnsanların devamlı olarak birşeyleri değiş tokuş yapmaları içerisinde olmaları. çok kötü bir durumdur.Evlilikte heriki taraftan birisinin hastalık haline gelmiş gibi devamlı olarak eşyalarını yenileri ile değiştirmesi,devamlı masraf ve kaçınılmaz gereksiz bir gider.Ekonomi allak bullak,....

Diğer bir prensip ise; Herhangi bir eşyanın veya objenin maliyetinin onu elde etmek için vazgeçilmez olması.Böyle bir şey olabilir mi?Olursa sefilleri oynarsın.



Örnek olarak;Aile karar verdi,ne olursa olsun benim evladım paralı okullarda ,kolejlerde okuyacaktır.peki bunu nasıl gerçekleştirecekler.Okulun maliyeti onlarca milyar TL...İşte,bey bankadan kredi alırız, okulun taksitlerini öderiz.Peki sonra ne olacak,yandı gülüm keten helva'' ,veya aile zengin öderiz bize dokunmaz...Burada ekonomi ne yapsın.maliyeti düşündüğümüz yok, illaki bu olacaktır.Maliyet ne olursa olsun.Burada yatan esas gerçek ve istek,kişinin bencilliğinden ve desinlerden kaynaklanan gereksiz bir tüketimdir.

Diğer bir prensip; İnsanoğlunun bizlerin Teşviklere cevap verme meselesidir.Örnek olarak;Palamuta göre Çipura fiyatı yükseldiğinde,insanlar doğal olarak çipura yerine daha fazla ucuz olan palamutu tüketeceklerdir.Maliyeti daha yüksek olan çipuradan az tüketilecek buna karşın daha ucuz olan palamut balığından daha fazla tüketilecektir.Dolayısıyle insan bir ekonomi yapıyor ve karar veriyor.Diğer taraftan üreticilerde çipura satmanın getirisi ,parası daha fazla oldugundan dolayı,daha fazla çipura üretmeye karar vereceklerdir.

Tüm bu olğuların ışığı altında bir imalathanede veya bir balık üretim çiftliğinde maliyetler çok önem kazanır.Çipura örneğinde olduğu gibi benim balığım daha fazla satması gerekir diyorsak, üretimimizi arttırmak ve maliyetimizide Arz ve Talep doğrultusuna göre çok iyi ayarlamalıyız.Rakibimizi ancak bu metot ile dize getirebilirsiniz.Ancak bunları yaparkende kesinlikle kaliteden fedakarlık yapmamalıyız.Balık boyları,ağırlıkları yasaların öngördüğü çizgilerde olmalıdır.Başka bir ifade ile,standartlara uygun balık yetiştirmeliyiz ki,ihracatımız da o nisbette fevkalade olsun.

Diğer bir önemli konu,Piyasalarda rekabet edebilme konusudur.Bunun için işletmelerde maliyetler çok önem arzeder.

Bir işletmede maliyete etki eden faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

1-Arazinin veya binanın kiralık olup olmadığı

2-Kullanılan elektrik birim fiyatı

3-Kullanılan suyun birim fiyatı

4-Kullanılan yemlerin girdi fiyatı

5-Çalışan personel miktarı ve ödenen ücretler

6-Çalışan personele ödenen mesai (varsa)

7-Personelin yemek içecek bedeli

8-Personelin kılık kıyafet ve gerekli koruyucu malzeme fiyatları

9-Nakliye bedeli

10-Personelin sigorta primi ve işyerinin sigorta bedeli

11-Kullanılacak kimyasallar ve hijyen malz.fiyatı

12-İşletme bakım onarım giderleri

13-İletişim giderleri(telf,fax vs.)

14-Kullanılacak ağ ve buna benzer malzeme fiyatları

15-Gümrük komisyon bedeli

16-Kredi faizleri

17-Laboratuar ve arıtma giderleri

18-Reklam giderleri

19-Kullanılacak yarı mamul ham maddenin depolama giderleri

20-Rantabilite,enaz %85 verimle çalışma.kyn:nurideniz