PDA

Tüm Versiyonu Göster : Bitkisel Temelli Beslenme


uzman
16-03-2006, 07:16
Arkadaşlar;

Bazı bitkisel tabanlı yiyeceklerin özelliklerini derledim. Umarım yararlanırsınız...
Sevgilerimle...

Kereviz

Gut hastalığını ve romatizmayı iyileştirir. Tok tuttuğu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artırır. A, B, C vitaminleri,fosfor ve çeşitli madensel tuzlar içerir.

Bal

Yüzyıllardır soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde kullanılır. Bir tatlı kaşığı bir tatlı kaşığı kekik ile yendiğinde astıma iyi geldiği söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kaşık bal rahat uyumanızı sağlar. Aynı zamanda dezenfektan ve antiseptiktir..

Patates

Çiğ olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Baş ağrısına karşı rendelenmiş yada halka halka doğranmış patatesi şakaklarınıza koyun. Kaynatılmış kabukları tansiyonu düşürür. Mide ülseri, kabızlık ve hazımsızlık sorunlarında ise suyundan faydalanılır.

Lahana

Lapası göğüse uygulandığında öksürüğe, alt karna uygulandığında ise sistite iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonları önler. İdrar söktürücü, toksin atıcı ve antiseptiktir.

Ihlamur


Ihlamurun yatıştırıcı, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardır. Şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri olan ıhlamurun ilaç içmesi sakıncalı hamile kadınların soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarında etkili olarak kullanıldığı görülmüştür.

Su

Her ne kadar bazılarımız “su bile içsem yarıyor” dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengelediği için toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böylece vücut zararlı maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80’ i sudur. Su eksikliği beynimizdeki mineral yoğunluğunu ve kullanımınıda sınırlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

Rezene

Genellikle sakinleştirici, gaz ve sancı giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttırır. İdrar söktürür yaprakları yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.

Tarçın

İştah açar, bulantıyı giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelliği vardır. Bağırsak gazlarına iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayı besin zehirlenmelerine karşı koruyucu rol oynar.

Lavanta

İdrar söktürücü ağrı kesicidir. Safrakesesi rahatsızlıklarında etkilidir. Kalp atışlarını düzenler, kan basıncını düşürür. Kuvvetli bir bitki olmasından dolayı kesinlikle fazla kullanılmamalıdır.

Mersin Yaprağı

Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabız yapıcı ve mikrop öldürücüdür. İdrar yolu iltihaplarında kullanılır. Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır.

Menekşe

Terletici, dolayısıyla ateş düşürücüdür.İçindeki saponin sayesinde göğüs yumuşatıcı ve idrar söktürücüdür. Ayrıca sakinleştirici etkisi de vardır.

Safran

Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabız etkisi vardır, adet söktürücüdür.

Kantaron

Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir.

Biberiye

Dolaşım ve sinir sistemini aktif hale getirir..Yaşlı insanlarda damar sertliğine bağlı hafıza zayıflıklarında etkili olarak kullanılır. Gut ve romatizma hastalığından acı çeken (16yy’ da) Macaristan kraliçesi Elizabeth, biberiye suyu ile yaptığı banyolar sayesinde sağlığına kavuşmuştur. İyi bir uyarıcı olan biberiye saça canlılık ve parlaklık verir ve saçın uzamasını hızlandırır.

Fesleğen

Hindistan kökenli olup nanenin ve kekiğin akrabasıdır. Rahat bir gece geçirmek için güzel bir fesleğenli çorba ve fesleğenle demletilmiş bir içecek kadar yararlı ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çoğalması için tavsiye edilir. İştah açar.

Roka

Yaprakları kanı temizliyor, kan dolaşımını düzenliyor. Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğundan vücudun direncini arttırır. Yaprakları ve tohumu öksürüğü keser, iştah açar.

Sarımsak

Halk arasında doğal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarımsak, hücrelerin yaşaması için gerekli olan özler içerir. Sarımsak doğadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde, bağırsak parazitleri tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda hipertansiyona karşı da etkili koruma sağlıyor. Uzmanlara göre çok sarımsak yemek tehlikeli olabilir. Aşırı doz anemi, astım gibi hastalıklara yol açabilir. Doğrusu ise günde bir iki diştir.

Soğan

Antiseptik, toksin atıcı, idrar söktürücü, kan dolaşımını düzenleyici, nefes açıcı, kolesterol, şeker ve tansiyon düşürücü özellikler sahiptir. Soğan, mide şişkinliklerini rahatlatır ve kabızlığı önler. Arı ve böcek sokmalarında bir dilim soğan acıyı alır. Soğan suyu yanıklara, kesiklere, hayvan ısırıklarına faydalı olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi siğillerin kaybolmasına yardımcı olabilir.

Sirke

Sirke, sistit ve gut enfeksiyonlarını tedavi etmekte yararlı olabilir. Ateşi düşürür. Tuzla karıştırılarak içildiği zaman sistemi zehirden arındırır. Bal ile birlikte alındığında yüksek tansiyona, mide ülserine, bağırsak enfeksiyonlarına ve uykusuzluğa iyi gelir.

Hardal

Dolaşımı canlandırır, soğuk algınlığına karşı korur, depresyona ve uyuşukluğa iyi gelir. Hardal tohumu suyu göğüs enfeksiyonlarına, romatizmaya ve artrite faydalıdır. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kaşık hardal konarak içildiği takdirde kusturur.

Zeytinyağı

Zeytinyağının bağırsak, idrar yolları, safra kesesi rahatsızlıklarında ve gastritin giderilmesinde’ de etkisi vardır. Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir. Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linolenik asit sayesinde yağsız inek sütüne katıldığında (bir kaç damla) anne sütünden kesilmiş (dört buçuk ay’ dan sonra) bebekler için ideal doğal besin olduğu söylenir. Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp, damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir.

Kekik

Antiseptik, iştah açıcı, tansiyon yükseltici özelliği vardır. Kaynar suda bekletilerek yapılan kekik suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

Limon

Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. İyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitaminleri bulunuyor. Limon, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı, kan dolaşımına da yararlıdır. Sabahları aç karına yarım bardak suyla karıştırılarak içilen limon suyu, aşırı asidlerin tahriş ettiği mide mukozasını yatıştırır. Grip ve soğuk algınlığında bir limonun suyu bir tatlı kaşığı ve bir su bardağı ılık su ile karıştırılarak içildiğinde rahatlatıcı etki yapar. Tuzlu su ile karıştırılıp içilirse karaciğeri, sindirimi ve kalp atışlarını olumlu etkiliyor.

Zencefil

Hindistan' dan yeryüzüne dağılmıştır. Thai, Çin, Hint yemeklerine o büyülü tadı veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalanılıyor. Körpe kök ve sapları pişirilerek yendiği gibi yatıştırıcı ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanılıyor. İştah açıcıdır. Solunum yolları rahatsızlıklarında tavsiye ediliyor.

Ispanak

Temel Reis’ in güç kaynağı olan ıspanak tam bir sağlık dostudur. Ispanak bir çok uzman tarafından doğal eczane olarak kabul ediliyor. İçinde sadece demir değil kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineralleri de içeriyor. Halk arasında tohumları kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılıyor. Özellikle gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan hastalara öneriliyor.

Muskat

Bu bitkini anayurdu Moluk Adala’ rıdır. Küçük hindistan cevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakışır, hatta sıcak şaraba katılır. Sindirimi kolaylaştırması için bebek mamalarında kullanılır. Küçük hindistan cevizi bütün olarak alınmalı ve gerektiği kadar rendelenmeli. Eğer uyku ile problemiz varsa, bir bardak sütün içerisine bir bıçak ucunun dörtte biri kadar hindistan cevizi tozu ilave edin için. Uzmanlar öyle diyor.

Maydanoz

Yaprakları, sapı, tohumu ve kökü kullanılır. Tatlılar hariç ,salata, çorba dahil her tür yemeğe, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karaciğeri ve dalağı olumlu yönde etkilediği söyleniyor. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İçinde bol miktarda C vitamini bulunur.

Nane

Nane çay olarak içildiğinde, mide ve bağırsak gazlarını, ishal, mide bulantısı ve kalp çarpıntılarını önleyici etkisi vardır. Mide ülseri olan kişilerin bu çayı dikkatli kullanması gerekir. Taze yada kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.

Dereotu

Bu bitkinin sadece yaprakları değil, tohumu da kullanılır. Yaprakları salatalara ve bazı yemeklere tat vermesi için kullanılır. Tohumu ise bazı keklere, tatlılara, salatalara konur. Mide zayıflığına ve uykusuzluğa karşı kullanılır.

Defne

Güzel kokulu ve iştah açıcı olmasından dolayı mutfaklarımızda, balık, et ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanılır. Sindirim bozukluklarına, uykusuzluğa, romatizmaya, halsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor.

Yoğurt


Her gün 125 gr yoğurt tüketmek hazımsızlık, mide ve bağırsak hastalıklarını önler. Cildi pürüzsüzleştirir, saçlara parlaklık verir. A, B, E vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içerir. Süt şekerini laktik aside dönüştürdüğünden kalorisi düşüktür. Bundan dolayı beslenme uzmanları diyet yapan kişilere yoğurdu öneriyorlar.

ALINTI

aserkansatı
16-03-2006, 07:39
Ama bunları etle beraber yiyin arkadaşlar...Balık,tavuk ya da kırmızı et ama vejeteryan olmayın derim ben...Afiyet olsun :D

katiti
16-03-2006, 16:23
Ali Rıza Abi teşekkürler, ellerine sağlık...

Serkan Abi sana da sonuna kadar katılıyorum. Özellikle de sağlıklı besleniyorum diye kırmızı et yemeyip sonra da "ay bende kansızlık var, ne yapsam düzelmiyor" diyen bayan arkadaşlarıma çok gülüyorum :) ...

Hadi size bir de ikilem: Bal bitkisel gıda mıdır hayvansal gıda mı? :D :D :D .

Taygun KOCABIYIK
17-03-2006, 02:47
Ali Rıza Abi teşekkürler, ellerine sağlık...

Serkan Abi sana da sonuna kadar katılıyorum. Özellikle de sağlıklı besleniyorum diye kırmızı et yemeyip sonra da "ay bende kansızlık var, ne yapsam düzelmiyor" diyen bayan arkadaşlarıma çok gülüyorum :) ...

Hadi size bir de ikilem: Bal bitkisel gıda mıdır hayvansal gıda mı? :D :D :D .
Gıda mühendisi olan cevaplasın :D

uzman
17-03-2006, 03:54
Ali Rıza Abi teşekkürler, ellerine sağlık...

Serkan Abi sana da sonuna kadar katılıyorum. Özellikle de sağlıklı besleniyorum diye kırmızı et yemeyip sonra da "ay bende kansızlık var, ne yapsam düzelmiyor" diyen bayan arkadaşlarıma çok gülüyorum :) ...

Hadi size bir de ikilem: Bal bitkisel gıda mıdır hayvansal gıda mı? :D :D :D .

Helal olsun Mert...
Ben bu yazıyı aktarırken, fazla alan kaplamasın ve okuması kolay olsun diye aralardaki boşlukları düzeltirken imlecim "bal" yazısı üzerine geldiğinde bir ana aklımdan bu geçmişti. İçimden, bu kadar dikkat ederek bu eleştiriyi yaparlarsa ne cevap yazarım diye de düşündüm. Veeee buldum o an cevabı :D :D :D
Evet cevap şu; " arı ile beraber yemezseniz hiç farketmez...." ;)
Sevgilerimle....

uzman
17-03-2006, 04:00
Ama bunları etle beraber yiyin arkadaşlar...Balık,tavuk ya da kırmızı et ama vejeteryan olmayın derim ben...Afiyet olsun :D

Sevgili Serkan,
Sonuna kadar haklısın. Abi et yememek değil de mesele, bizim sorunumuz sanırım etle beraber otu biraz az yemek gibi geliyor bana....
Allaha şükür şu kuş gribi olayı çıktı da (yanlış anlaşılmasın sakın, kuş gribinin ciddiyetini anlıyor ve ölenler için de üzülüyorum...) biraz tavuk diye satılan ve kısa sürede yetiştirilmek için bilmem hangi yöntemlerle şişirilen varlıkları yemekten biraz olsun çoluğu çocuğu uzaklaştırıp, brokoli, ve benzeri daha önce pek tadını bilmediğimiz bitkisel besinlere yöneldik.
Ama etin yeri başka tabii. Atacan yapışmayan ızgaraya, açacan yanında 35 liği (bu bölümün içki reklamı gibi olduğunun farkındayım. Herkesten özür dilerim...) allaaahhhh. Ot da neymiş... :D :D :D
Sevgilerimle....

katiti
17-03-2006, 04:03
Ali Rıza Abi iyi cevap valla :dans: :dans: :dans: ...

Taygun KOCABIYIK
17-03-2006, 04:42
Bence hayvansal besin.
Mesela tavuk buğday falan yiyor ama yumurtası hayvansal besin oluyor.
Bu mantık doğruysa cevapta doğru.

katiti
17-03-2006, 04:45
Taygun bana da kalsa hayvansal besin ama biraz daha özel bir durumu var balın, onun için ben de tam emin olamıyorum :) .

uzman
17-03-2006, 05:03
Taygun bana da kalsa hayvansal besin ama biraz daha özel bir durumu var balın, onun için ben de tam emin olamıyorum :) .

Mert kardeşim, balın yapılış mekanizmasını anlatmak sana düşer. Gıda işlerine sen bakıyormuşsun ;)
Sevgilerimle....

aganta borina borinata
12-09-2006, 11:33
bence bitkisel bi ürün... arı kimyasallarıyla besin değeri taşıyan maddeleri korumaya alıyor gibi geliyorr bana...

daha önce hiç düşünmemiştim...

rastgelsin...

Alparsbeğ
12-09-2006, 13:03
Yukarıdaki hakikaten degerli bilgilere ilave olarak;
Bal; kucuk yanik, kucuk kesik vb uzerine direkt uygulama ile antiseptik ozelliginden faydalanilabilir. Bunun yanisira, balın keskinligi dikkate alindiginda, ılık su içinde eritilirse, daha hoş olabilir.

Acizane Öneri Karışım; hepsinden birer tutam olmak üzere asagidaki sıralayacagım bitki ve baharatları çay suzgecinden biraz daha buyuk bir suzgece koyup, uzerinden cok az ve yavas sekilde (eterik yaglarınında acığa cikmasını saglamak için) kaynamış su ile bardağı doldurabilir, tatlandırıcı olarak bal kullanabilir, (ve hatta eger grip vb durumlarda limon ve kabuğu ve biraz karabiber koyabilirsiniz. (bu ilaveler için yurek gerekiyor, baya bir sert oluyor ama ben kendime bunu uygularım herzaman, işe de yarar. bu ilave uygulamadan sonra yorgan altında bir ter atarsınız ki, deniz derya olur:) ).)
Karışım malzemeleri;
kekik (cok az olmalı, sert olmasın diye)
nane
rezene
biberiye
ıhlamur
adaçayı
anason (gece uykusundan once icilecekse)
bal
ısırgan tohumu (serbest radikaller içi)
keten tohumu (serbest radikaller için)

Gıda muhendisi ve ziraatçi dostlar bu işi daha iyi bilirler ancak, bir baharatci olarak acizane tecrubemi paylaşmak istedim.
saygılarımla

sevgi ve ışıkla kalın