PDA

Tüm Versiyonu Göster : Beslenme Türleri


uzman
03-04-2006, 05:29
Vegan: Hiçbir hayvansal gıda tüketmezler (bazıları bal dahi kullanmaz). Bunun yanında birçok vegan, deri, ipekli - yünlü giysileri ve mezbaha yan ürünlerinden yapılmış ürünleri de kullanmaz. Birçok vejetaryen yumurta ve süt tüketirken veganlar, insanın doymak bilmeyen istekleri karşısında hayvanların eziyet çekmesiyle daha çok ilgilidirler. (Çoğu peynir türünün yapımında, danalardan elde edilen bir enzim kulanılır.)

Ovo-vejetaryen: Et, süt ve süt ürünleri tüketmezler. Yumurta yerler.

Lakto-vejetaryen: Hayvan etini yemedikleri gibi, potansiyel bir hayata son veriyor olma kaygısıyla yumurta tüketmekten de kaçınırlar. Süt ve süt ürünlerine yasak yoktur.

Ovo-lakto vejetaryen: Et yemeyip, yumurta ve süt ürünlerini tüketirler. Günümüzde en çok uygulanan vejetaryen diyetidir. Kuzey Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, vejetaryenlerin %90-95'i bu gruba girmektedir.

Çiğ beslenme: Veganlar gibi beslenmekle beraber, çiğ beslenenler, dogaya ve yaşama saygılarından dolayı, pişirilmiş ya da saflığı bozulmuş besinleri tüketmezler ve sadece doğadaki haliyle, çiğ olarak yenebilecek şeyleri yerler. Çiğ beslenenlere göre, sadece insan, besinlerini bozarak, doğal halini değiştirerek tüketir.

Pesketaryen: Et olarak sadece balık eti yerler. Bu diyeti uygulayanlar süt ve yumurta da tüketir.

Frutaryen: Meyveciler olarak da adlandırabileceğimiz bu grup, veganlar gibi beslenirler, fakat toplanırken bitkiyi öldürmeyen meyve sebzeleri yerler. (Elma, ağacına zarar vermeden toplanırken havuç bu gruba girmez.)

Makrobiyotik: Yin ve Yang değerler arasında denge kurarak ruhsal, zihinsel ve fiziksel yönden doğa kurallarına uyarak beslenme ve sağlıklı kalma düşüncesinden kaynaklanır. Makrobiyotik diyette yenen besinlerin yüzde 70-90'ı tahıl, yüzde 30-10`u sebze ve meyvelerden oluşur.

Yediklerimiz Nasıl Harcanır?
3 dilim ekmek 79 dakika yürüyüş veya 45 dakika ev temizliği
Kaşarlı tost 18 dakika jimnastik veya 11 dakika ip atlama
100 gr. pastırma 125 dakika kayak veya 36 dakika ev temizliği
1 kase mercimek çorbası 44 dakika yürüyüş veya 12 dakika ip atlama
1 tabak patlıcan musakka 28 dakika jimnastik veya 36 dakika ev temizliği
1 cheesburger 65 dakika jimnastik 39 dakika ip atlama
1 tabak zeytinyağlı barbunya 160 dakika kayak veya 80 dakika yürüyüş
1 adet muz 25 dakika yürüyüş veya 50 dakika kayak
1 dilim üzümlü kek 17 dakika jimnastik veya 22 dakika ev temizliği


ALINTIDIR

katiti
03-04-2006, 16:40
Bir gıda mühendisi olarak görüşüm "sağlıklı beslenme" amacıyla yapılan vejeteryen beslenmenin aslında tam tersine sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı yönündedir. En sağlıklı beslenme tüm besin öğelerinin "dengeli" miktarlarda alınmasını sağlayan bir diyettir (Buradaki diyet sözcüğü yanlış anlaşılmasın, anlamı beslenme tarzıdır). Örneğin fazlasının zarar getireceğini kabul etmekle birlikte, kırmızı et vücudun demir sağladığı en önemli kaynaktır. Özellikle kansızlık sorunu çeken bayanların "kırmızı et zararlıymış yemiyorum" deyip de sonrasında avuç dolusu demir haplarını yutmaya çalışması da bana her zaman ilginç bir çelişki olarak görünmüştür.

Bu arada yukarıdaki yazının en sonundaki karşılaştırmalarda bir tutarsızlık var:

kaşarlı tost için 18 dk jimnastik denmiş, arada pek fazla fark olmayan cheeseburger için 65 dk. Bir parça marul mudur bu kadar farkı yaratan :D . Azıcık mayonez o kadar fark ettirmez bence ;) .

Ali Rıza Abi teşekkürler... :)

uzman
04-04-2006, 05:39
Değerli Kardeşim Mert,

Aslında senin gibi bu konunun eğitimini almış bir insanın bulunduğu yerde bu konuları açmak bana düşmez. Eminim ki, bizim beslenme adına yaptığımız birçok yanlışlıklar var. Bahsettiğin detayı ben de sonradan dikkatli okuyunca anladım. Çok haklısın sonuçta iki besin de aşağı yukarı aynı. Ama dedim ya başta, bizden iyi bildiğin için hataları da yakalama şansın yüksek ;)

Bu arada, sitemizdeki mesaj kısırlığını bir parça aşmak pahasına bu başlık altında, senin de çok iyi bildiğin beslenme konularında yazarsan bizler de faydalanırız. Malum, ben balık tutma konularından çok, eğlence konularında yazmayı seviyorum. Sanırım bu konular daha az bilgiyle götürülebilecek konular.

Dikkatin ve gösterdiğin ilgi için çok teşekkür ederim...

Saygılarımla...

katiti
04-04-2006, 11:32
Abi estağfurullah, bilgiçlik tasladığımdan değil, ben o karşılaştırma kısmını biraaz espri olsun diye yazmıştım :) .

Beslenme ile ilgili yazı yazmaya gelince, aslında şu anda ben de 6 senedir eğitimini aldığım işin dışında bir işle uğraşıyorum. ama genel bilgiler devam ediyor tabii bir şekilde. Ben yine arada elimden geldiğince katılmaya çalışayım, diğer türlüsü şu anda fazlaca iddialı olur benim açımdan ;) :) .

Sevgiler ve saygılar...

aserkansatı
04-04-2006, 16:50
Sevgili Mert, bir şey soracağım.Doğala özdeş aroma ne demek???Her şeyde var.Geçen vanilya aldım.İçindekilerde doğala özdeş vanilya aroması yazıyor ama vanilyanın kendisini yazmıyor.İçinde vanilya yok mu yani?Anlayamadım,açıklarsan sevinirim...Sevgiler...

katiti
04-04-2006, 17:49
Serkan Abi doğala özdeş aroma diyorsa yapay tatladırıcı kulanılmış demektir (gerçi kesin yargıya varmadan içindekileri de ayrıntılı incelemek gerek, ama çok büyük olasılıkla böyle). Zaten senin de dediğin gibi içerik kısmında vanilya yer almıyormuş. Pek çok durumda yapay tatlandırıcılar özellikle maliyet düşürme gibi nedenlerle tercih ediliyor ne yazık ki. Bunlar hakkındaki tartışmalar da sürmekte. Hepsinin kullanım miktarları ile ilgili olarak (tehlikesiz düzeylere yönelik) ciddi çalışmalar mevcut. Yani önüne gelen istediği maddeyi gıda üretiminde kullanamıyor (teorik olarak!). Bu konuda size tavsiyem ürün etiketlerini ve içerik kısımlarını dikkatli incelemeniz. İçerik biraz teknik kaçabilir ama en azından bu örnekteki gibi doğal ya da yapay maddeler olduğunu ayırt edebilirsiniz.

Etiketlerde de doğal olmayan bir ürüne doğal yazılamaz, yasak. O nedenle etiketleri de dikkatli okumak gerek. Çok klasik bir örnek olduğu için vereceğim bir örnek sucuktur. Piyasada sucuk olarak satın aldığınız (özellikle ucuz olan) ürünlerin büyük çoğunluğunun etiketinde "sucuk benzeri ürün" ibaresi görürsünüz. Bunlar bizim bildiğimiz sucuk üretiminden ve hammaddesinden biraaz daha farklı yöntemlerle üretildiğinden etikette bu şekilde yazmak zorundadırlar. Burada yanlış anlaşılmasın, içeriği %100 dana eti de olabilir, karışık da, ama bildiğimiz klasik sucuk değildir.

Dediğim gibi ayırt edebilmenin en iyi yolu etiket ve içindekilere bir göz atmaktan geçiyor...

Taygun KOCABIYIK
05-04-2006, 00:58
Mert abicim tavuğuda,balığıda,etide,yumurtayıda,otu,çöpü,sebze yi,meyveyi aklına glecek tüm besin maddelerini alarak beslenenlerin grubu nedir?

katiti
05-04-2006, 01:19
Biz onlara kısaca "hepsi birden yenir mi, boşan da semerini ye" diyoruz Tago :deli: :deli: :deli: :D :D :D .

Abicim onlara sağlıklı beslenen diyebilirsin. Tabii abartmadan, ölçülü bir şekilde yiyorsa...

aserkansatı
05-04-2006, 01:42
Mert yanıtın için sağol kardeşim,demek benim aldığım vanilyanın yapay kokusuymuş...Bu arada Tagoya yazdığın yanıt da bomba olmuş.Çok güldüm... :D :D :D

Taygun KOCABIYIK
05-04-2006, 02:37
Abicim hepsini birden yiyoruz ama aynı anda değil zaman zaman ufak miktarlarda :D

Anıl ÜNALAN
05-04-2006, 02:49
Abicim hepsini birden yiyoruz ama aynı anda değil zaman zaman ufak miktarlarda :D
Abiler yazılı mesaj a taygun kızdığı için düzelttim tago yemek bile yemez.

katiti
05-04-2006, 03:09
Mert yanıtın için sağol kardeşim,demek benim aldığım vanilyanın yapay kokusuymuş...Bu arada Tagoya yazdığın yanıt da bomba olmuş.Çok güldüm... :D :D :D

hehehe sağolasın abi :D .

Tagocum espri tam yerine oturdu valla kusura kalma ;) :D .

Taygun KOCABIYIK
05-04-2006, 03:21
Yok problem değil :D

aganta borina borinata
12-09-2006, 10:24
tabi bide taştan yumuşak ne olursa yiyenler var...

aç yurdum insanları...