PDA

Tüm Versiyonu Göster : Beslenme Demişken....


uzman
11-04-2006, 04:27
Değerli Arkadaşlarım....

Pekçok gıda maddesi paketi üzerinde kalori yağ ve protein miktarları yazıyor artık günümüzde...

Normal bir insanın günlük olarak ihtiyacı olan maddeleri ağırlığına endeksleyen bir formül olabilir mi diye düşünürken netten sizler için araştırdım ve buldum...

Fakat forumumuzda bu konuda eğitim almış değerli kardeşim Mert'in de bu formüller hakkındaki yorumunu bekliyorum. Zira biliyoruz ki nette doğru veya yanlış birçok bilgi var.

Günlük İhtiyacımız

Kalori : Ağırlığımız x 40 ya da 50 kalori

Yağ : 50-100 gram

Protein : Ağırlığımız x 1-2 gram

Su : En az 2-3 litre

Saygılarımla....

Taygun KOCABIYIK
11-04-2006, 04:32
Hesaplayıp uymak lazım buna
ne kaç kaloridir öyle bir çizelge olsa fena olmaz aslında

uzman
11-04-2006, 04:44
Hesaplayıp uymak lazım buna
ne kaç kaloridir öyle bir çizelge olsa fena olmaz aslında

Sevgili Taygun...

Bu bilgiler ideal şartlarda beslenmek isteyenlerle ilgili... Biz göbek yapmayı seven milletiz... Boşver hesabı kitabı... Can boğazdan gelir... ;)

Şaka bir yana eğer bulursam öyle bir çizelge ekleyeceğim buraya...

Sevgilerimle....

Taygun KOCABIYIK
11-04-2006, 04:45
Vallaha öyle ali abi ama sağlığımız için biraz eritmek lazım göbee :)

katiti
11-04-2006, 05:40
Ali Rıza Abi sayende eski defterleri karıştırdım valla :) . Yalnız oda biraz dağıldı, annem laf ederse suçu sana atacağım haberin olsun valla ;) :D .

Günlük enerji gereksiniminin hesaplanmasında çeşitli ölçütler söz konusudur. Bunlar arasında yaş, cinsiyet, fiziksel durum, günlük fiziksel uğraş miktarı, bazal metabolizma hızı gibi etkenler söz konusudur. O nedenle her kişi için gerekli günlük enerji gereksinimi özel olarak hesaplanmalı ve diyet planlamaları uzman gözetiminde yapılmalıdır. Ortalama değerlerden söz ediyorsak kabaca şöyle diyebiliriz:

Oturarak iş yapanlar = kg olarak vücut ağırlığı x 30-35 kcal
Orta derecede fiziksel faaliyeti olanlar = kg olarak vücut ağırlığı x 35-40 kcal
Aktif fiziksel faaliyeti olanlar = kg olarak vücut ağırlığı x 40-45 kcal

Günlük besin öğelerinin hesaplanmasında da pek çok ölçüt söz konusudur: Besin öğelerinin alındığı kaynak (hayvansal, bitkisel vs.), sindirilebilirlik ve emilim durumu, beraberinde alınan diğer gıdalarla etkileşim (olumlu ya da olumsuz yönde) vs. Temel besin grupları olan karbonhidrat yağ ve proteinlerin yanı sıra mineral ve vitaminlerin de öğünler içerisindeki yeri dikkate alınmalıdır.

Besin öğelerinin alım miktarlarının hesabının şu şekilde yapılması daha doğru olacaktır:

Karbonhidrat = günde en az 50-100 g olmak üzere enerji gereksinimini karşılayacak düzeyde
Protein = kg vücut ağırlığı x 1,5 ila 1,2 g protein (Yaş arttıkça protein miktarı azalacak şekilde)
Yağ = Toplam kalori gereksinimi x %30

Burada verilen değerlerin ortalama olarak hesaplanabilecek değerler olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca buradaki temel öğelere ek olarak mineral ve vitaminlerin de alımına dikkat edilmelidir.

Beslenmede en önemli nokta besin öğelerinin dengeli ve yeterli düzeyde alınmasıdır. Özellikle belirli bir besin öğesinin diyetten tamamen çıkarılması yoluyla gerçekleştirilen kilo verme çabaları daha büyük zararlara yol açabilmekte ve hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle bu tarz çabalara girmeden önce profesyonel destek almakta büyük yarar vardır.

Kısa zamanda bu kadar oluyor, konu da çok geniş zaten. Bu arada benim elimde çok ayrıntılı tablolar var besinler hakkında Taygun ama buraya atmaya kalksam çok uzun sürer ve daha çok kafa karıştırır.

aganta borina borinata
12-09-2006, 10:10
ellerinize sağlık...ne kadar ve ne yediğimiz çok önemlidir...bununla birlikte ne kadarını yaktığımızda bunun kadar önemlidir...sporu izlemeyi tercih eden bi milletiz hatta bazen izlemek bile bi çok insanı yorabiliyor galiba...

yaş ilerledikçe görüyoruz ki daha az hareket ediyoruz...

hareketli günler...