PDA

Tüm Versiyonu Göster : Saros Körfezi'nde 2 kişi vurgun yedi


Sinan
06-07-2006, 19:35
Saros Körfezi'nde 2 kişi vurgun yedi

06.07.2006

Saros Körfezi'nde denize dalan 2 kişi vurgun yedi.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'dan grup halinde Saros Körfezi'ne gelip Kömür Limanı'nda tüple dalış yapan Fatmagül Çıtar (21) ve Ali Tanju Oğuz (43), uzun süre dipten çıkmayınca, arkadaşları bu durumdan şüphelendi.

Acilen dipten yukarı çıkarılan şahısların vurgun yedikleri anlaşıldı. Ambulansla Gelibolu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çıtar ve Oğuz, burada basınç odasının bulunmaması sebebiyle acilen İstanbul'a sevk edildi.

katiti
06-07-2006, 21:11
Geçmiş olsun, umarım kalıcı bir sorun olmaz. Denizle uğraşırken en önemli şey tedbiri elden bırakmamaktır.

Taygun KOCABIYIK
06-07-2006, 22:24
Haldun abi daha iyi bilir fakat dipte uzun süre kalmakla değil yukarı hızlı çıkmakla vurgun yenir diye biliyorum. Ama ne olursa olsun üzücü bir olay umarım kalıcı bir problem olmadan sağlıklarına kavuşurlar.

HALDUN YALIMLI
07-07-2006, 07:17
Tygun kardeşim bu konu ile ilgili benim için " Haldun abi iyi bilir demiş " nacizane bende almış olduğum eğitimler ve tecrübelerle deniz ve deniz dibinde davranışlar konusunda bu bilgi birikimi ve tecrübelerle bu liyakata layik oldum sanırım.

Ben bu konuya kendi yorumumla değilde bir alıntı yaparak bu konunun bilimsel açıklamasını yapmak istedim. Teşekkürler Taygun


İnsanlar yüzyıllardır su altına sadece zevk veya merak için değil, inci, mercan, sünger gibi şeyleri çıkarıp, geçimlerini sağlamak için de dalmışlardır.
Deniz seviyesinde hava basıncı l atmosferdir. İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır. Ancak suyun içinde, derine gittikçe, her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar. 30 metre derinlikte su basıncı 3 atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla üç mislidir.
Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar, bilinç bulanıklığı başlar. Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir.
Ancak tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır. Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar.
Eğer su yüzeyine süratle çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da süratle genleşir. Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, ama özellikle azot gazı damarlarda süratle genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar.
Bu şekilde vurgun yiyenler, süratle basınç odalarına alınırlar. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır. Bir başka önlem de vurgun yiyeni, aynı derinliğe tekrar indirmektir.
Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı, hatta belirli derinliklerde beklenmelidir. İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup, pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına 'yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma' şeklinde öğretirler.