PDA

Tüm Versiyonu Göster : bir alabalıkda benden


ramazanuçar
04-08-2006, 17:45
önceden söz verdiğim gibi bu haftaki avdan bir görüntü.(yaklaşık 3 kg lık bir alabalık.daha önceden bu kadar büyüğünü yakalamamıştım)buda forumun şansı olsa gerek.
herkese rastgelsin.

Taygun KOCABIYIK
04-08-2006, 17:52
resimi ekleyemediniz sanırım zaten şu an sitemizin resim ekleme seçeneği malesef çalışmıyor. (onunla uğraşıyorum şu an)
Şimdilik [Only Registered Users Can See Links] sitesine yüklerseniz sevinirim.

Taygun KOCABIYIK
14-08-2006, 10:49
beklediğimiz resim geldi :)
tebrikler çok iri bir ala

sazancı19
26-08-2006, 12:01
gerçekktenn güzell av olmusss tebriklerrrr bizdee alabalıgaaa giderizzzz amaaa hep 1 kilo en büyügüü iki kiloo çıkarrrr daha 3 kiloluguna rast gelmediii:'(






rast gelsinn herkeseeee:D :D :D

katiti
26-08-2006, 13:58
gerçekten güzel bir balık, tebrikler...

Uzm.Dr.Rastgele
26-08-2006, 22:01
Ramazan kardeş ben tuzlu sucuyum.Tatlı suda eber gölünde şansımı ne zaman denesem hiç yüzüme gülmedi.Ama senin balığı gördükten sonra inşallah bu sene Salihli Demirköprü barajı içinde alabalık yetiştiriciliği yapan bir arkadaşım var.Bir cuma akşamı ona misafir olup ertesi gün bende tatlı su balığı avcılığı denemek istiyorum.Bereketli olsun...

ramazanuçar
05-09-2006, 08:46
arkadaşlar teşekkürler bu avdan sonra tatlı su avına çıkamadım uzun süredir nasipse haftaya düşünüyorum.bu arada söylemeyi unuttum o balık can havliyle sol işaret parmağımdan küçük bir parçayı midesine indirmişti.eğer bu boyutta bir balık yakalarsanız benim gibi heyecanla elinizi balığın ağzına sokmayın zira o ana kadar alabalığın küçük küçük dişleri olduğunu bilmiyordum.
herkese rastgelsin

katiti
05-09-2006, 12:27
Geçmiş olsun. Alabalığın o kadar keskin dişleri olduğunu duymamıştım. Tuzlu suda da lüferin çok keskin dişleri olduğunu biliyorum. Çene de sürekli hareket halinde olduğundan en ufak yanlışta bir yerinizi kopartacak keskinlikte dişleri var o balığın da. Aman dikkat...

Uzm.Dr.Rastgele
05-09-2006, 18:54
Hiç unutmam Çeşme Alaçatı'da bir arkadaşın yazlığında kalıyoruz.Bundan yaklaşık 8-9 sene önce.Tabi herkez uyurken ben sabahın köründe kalıp ev hanesi uyanmadan balığa gidiyorum.Sabah gün ağarırken çeşme Alaçatı limanın içinden yengeçle aldığım 300-350 gr'lık bir çupranın ağzından iğneyi çıkarırken,parmağımı ağzına sokma gafletinde bulunmuştum.Balık o sıra sıra dişleri olan ağzını kapatınca siz düşünün parmağın halini......

ramazanuçar
06-09-2006, 07:13
dostlar (cüretimi mazur görün artık sitedeki tüm arkadaşları bu şekilde hitabedecek kadar kendime yakın hissediyorum)

daha önce böyle bir konu işlendimi bilmiyorum ama şu balığın ısırma konusu açılınca aklıma bir şey geldi.tüm canlılar gibi balıklarında kendine özgü korunma yöntemleri var.bu kimi zaman dikenleriyle, kimi zaman dişleriyle kimi zamanda mürekkep balığında olduğu gibi salgıladığı sıvılarla olabiliyor.

mademki bizlerde bu canlılarla yakından alakadar oluyoruz bu canlıların cinslerine göre bize zarar verebilecek yönlerini bilmemiz iyi olur.zannedersem benim gibi bu işin acemisi olan tüm arkadaşlar her yakaladığı balığa rastgele saldırıyor ve bazen istenmeyen kazalara sebebiyet veriyordur.

mesela hemen şimdi aklıma gelen birşeyi ilk örnek olarak ben vereyim.
severek yakaladığımız ve bir o kadarda severek yediğimiz levreğin solungaç kapakları bir jilet kadar keskindir ve dikkat etmeden tutulduğunda ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.(bizzat şahit oldum.)

katiti
06-09-2006, 08:26
Evet levrek gibi çipuranın da aynı bölgesi (yanak kısmı) keskindir. hatta bu balıkları çekerken oltaya biraz boşluk verirseniz kesip atabilirler.

Ben bildiğim kadarıyla tehlikeli balıkların bir listesini yapmaya çalışayım:

1. Trakonya: Sırtındaki ilk üç diken ve her iki yanak tarafındaki birer diken zehirli ve çok tehlikelidir.

2. İskorpit: Sırt dikenleri ve yan yüzgeçlerdeki ilk dikenler (yanılıyor olabilim bunda) zehirli ve tehlikelidir.

3. İğneli vatoz: Kuyruk kısmındaki iğnesi zehirli ve tehlikelidir.

4. Deniz anası: Dokungaçları deride tahrişe ve bölgesel olarak geçici felç durumuna yol açabilir (Türe bağlı olarak).

5. Ahtapot, kalamar, sübye: Ağız kısmında bulunan gagaları oldukça keskindir ve dikkatsiz bir harekette ciddi yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca bu canlıların bir de görünmeyen tehlikesi vardır: Üzerinize mürekkep sıçratırsa evden hanımdan ya da annenizden ciddi bir fırça yiyebilirsiniz, aman dikkat;) :D :D .

6. Müren: Aslında genel görüşün aksine saldırgan bir hayvan değildir ve rahatsız edilmediği sürece kolay kolay size bulaşmaz. Fakat özellikle zıpkınla balık avında belinizdeki balık veya ahtapota saldırma olasılığı vardır. Dişleri jilet keskinliğindedir ve yakaladığı avı kendi etrafında dönerek parçaladığından genelde ısırdığı yerden bir parça koparması olasıdır. En güzeli bu hayvan görüldüğünde uzaktan bir selam verip onu da rahatsız etmeden oradan uzaklaşmaktır. Mığrı da benzer davranış gösterir.

7. Sokar: Daha çok Akdeniz tarafında görülür. Balığı tam tanımıyorum ama bildiğim kadarıyla sırt yüzgecinde ilk 2 ya da 3 diken zehirli. Zehir çok tehlikeli değil ama bir süre insanın canını acıtıyor diyorlar.

Bir de köpekbalığı var ama onu anlatmaya gerek yok sanırım;) :D :D . Benim aklıma gelenler bu kadar şimdilik...

Taygun KOCABIYIK
06-09-2006, 09:05
Mürekkep balığı gazisi olarak öldüğünden emin olmadan artistik hareket yapmayın derim :)
Sitede arama yaparsanız nisan ayında üzerime mürekkep fışkırtan arkadaşı ve benim halimi görebilirsiniz.

erhan
06-09-2006, 10:07
Ramazan bey selamlar,
Balık harikaymış afiyet olsun.
Doğadadaki her canlıda olduğu gibi balıklarında savunma mekanizmaları oldukça gelişmiştir. Bu konuda her balığın kendine has teknikleri ve donanımları olduğunu biliyoruz Mert beyin verdiği örnekleri çoğaltmak mümkün ama denizden yada tatlı sudan karşımıza ne zaman neyin çıkacağı meçhuldur. Bu sebeple bence en iyisi yakaladığımız balıklara karşı kendi savunma mekanizmasını geliştirmek. Sürekli karşılaştığımız ve bildiğimiz türlerde bile sırt dikenleriyle ağızlarıyla yaralanmak söz konusu olabilir. Hele iskorpit trakonya çiçina gibi balıklarda bu durum daha vahim olabilir. Size yanınızda bulundurmanızda fayda gördüğüm bir kaç ekipman taysiye etmek isterim.
1- Kıl çuval (aynı zamanda tutulan balıklar içinde muhafaza edilebilir)
2- İki adet uzun ağızlı kargaburun (El aleti satan mağazalarda bulunabilir.)
3- Amonyak
Ben kıyıdan yada tekneden yakaladığım balığı tanımıyorsam öncelikle kendime (tabi diğer kişilere de) güvenli bir mesafede tutarım. İğneyi çıkarmak için sürekli yanımda bulunan kıl çuvalı balığın sırtından kuyruğuna doğru sıvazlayarak serer (bu durumda üst dikenleri yatmış olur ve batma tehlikesi azalır) daha sonra balığın tüm gövdesini sararım. Balığı kafası açık kalacak halde sıkıca tutar iğneyi çıkarırım bu şekilde balığın hiçbir bölgesine çıplak elle temas edilmemiş olur.
Eğer balık keskin dişlere ve kuvvetli bir çeneye sahip ise iğneyi çıkarmak için kargaburun kullanılabilir. İğne balığın ağzında ileriye saplanmışsa bir karga burun ile balığın ağzı açık tutlmaya çalışılır diğer kargaburun ile iğne çıkarılır (bu durumda balığı tutmak için birinden yardım istenebilir).
Zehirli olduğu tahmin edilen balığın dikeni batar ise o bölgeye amonyak sürmekte fayda vardır ve en kısa sürede bir doktora başvurmak gerekir.

Saygılar

ramazanuçar
06-09-2006, 12:13
çanakkale çimenlikte askerliğimi yaptığım dönemde birlik içinden balık tutan nöbetçi astsubay devriyeye gidince orada bekliyen nöbetçi arkadaşın, astsubayın oltasına takılan adını bilmediğim hamsi büyüklüğünde sarılı kırmızılı mavili renkleri olan akvaryum balığı gibi bir balığı oltadan(tüm iyi niyetiyle)çıkarmak isterken balığın dikenlerinin batması sonucu hastahaneye kaldırılıp iki gün serum verilerek müşahade altında tutlduğuna şahit olmuştum.
o yüzden tanımadığım hiç bir balığa özellikle canlıyken dokunmamaya özen gösteriyorum.

erhan020
30-07-2010, 22:08
ben yeni üye oldum arkadaşlar ..önmüzdeki hafta sonu inş bende demirköpprüde olucam..bunlar gerçekten faydalı ve öğretici bilgiler bende yeni duyuyorum bunları..emeği geçenlere teşekkürler...

balıkcı67
02-08-2010, 18:52
Çok iri bir alabalık . Tebrikler . Uzun zamandır balığa gidemedim . Çok özledim inşallah çok yakında yeni alabalık fotoğraflarıya buluşuruz. Bu alanın türü nedir? Gökkuşağımı?