PDA

Tüm Versiyonu Göster : Spinner.


ykmk
10-08-2006, 13:15
Spinnerlar denizde iş görür mü?BAlıksızları yani düz spinner?Güzel spinnerlar buldum fiyatları pahalı olduğundan barajda taktırma riskini göze alamıyorum.

Güven ÖZYELDAN
10-08-2006, 15:11
yunuscan selim abi daha önce bu konu hakkında bizleri bilgilendirmişti linki aşağıda incele harika bilgiler var.[Only Registered Users Can See Links] senide aydınlatacaktır bu konuda ayrıca para vermene gerekte yok bu tür malzemeleri kendinde rahatlıkla üretebilirsin biraz uğraşman gerek ama bence dene ...rastgelsin şimdiden ...

ykmk
10-08-2006, 15:45
Abi sorusu sorulmuş fakat cevabını bulamadım.Bu konuya az önce de baktım.Yinede sağol Güven abi.

Güven ÖZYELDAN
10-08-2006, 16:03
4- İÇSULARDA YAPAY YEMLER
Balığa ya da çeşitli böceklere benzetilmiş kaşık ve meppsler iç suların yapay yemleridir. Özellikle Alabalık avında kullanılan ve pek çok çeşidi bulunan iğneye ya da ucunda iğne bulunan bir mantara bağlanmış böcek görünümündeki yapay yemler alabalık için idealdir. Balığın bulunduğu su civarında bulunan böceklere benzeyen yapay yemler seçilerek avcılığı yapılır.

“ Kaşık bir yapay yemdir. Ama her yapay yem bir kaşık değildir.” “Yapay yem” deyimi dilimizde az kullanılmakta, bunun yerine daha çok “kaşık” sözcüğü tercih edilmektedir. Kaşık bir yapay yemdir, fakat her yapay yem kaşık değildir. Kaşık, yapay yem tiplerinden sadece birinin adıdır. Yapay yem, ufak balık, solucan, ekmek, patates vb. doğal balık yemleri dışında kalan; kaşık yanı sıra spinner, plug, sinek, jig, pirk gibi çok çeşitli insan yapısı yemlerin hepsini birden kapsamına alan genel bir adlandırmadır. Her ne kadar yapay yem genel adı altındaki yem tiplerinden bazıları birbirlerinin yerine rahatlıkla ikame edilebilirse de, bazılarının kendine özgü nitelikleri bulunmakta, sadece belirli balıkların avında kullanılabilmekte ya da ancak belli tekniklerin uygulanması halinde verimli olabilmektedir.
Ülkemizde yapay yemlerin hemen her tipini bulmak olanağı vardır, fakat bunların amaç, aksiyon, kullanım yeri, zamanı ve teknikleri bakımından benzerlik ve farklılıkları deneyimli oltacılar dışındaki amatörlerce henüz yeterince bilinmemektedir. Örneğin, ayrı tipte birer yapay yem olan “kaşık” ve “plug”dan hangisinin, hangi balık için, hangi koşullarda ve hangi tekniklerle daha kullanışlı olabileceği konusu bir bölüm amatörlerce yeterince netleşmemiştir.

Yapay yemler, kaşıktan pluga (Türkiye’de rapala olarak anılır. Ancak rapala bir plug markasıdır) kadar zengin bir çeşitlemeye sahiptir. Bazıları sadece içsularda, bazıları denizlerde, bazıları ise her ikisinde de kullanılabilmektedir.
Dilimizde yapay yemlerin adlandırılmaları için kullanılan sözcüklerin bu alanda karşılaşılan ilk sorun olduğu hemen dikkati çekmektedir. Kaldı ki, bazıları Türkçe, bazıları ise yabancı dilde olan bu sözcüklerin her zaman adlandırıldıkları yapay yemleri kastedecek şekilde ifade edilmediğine de rastlanmaktadır. Örneğin, sabit bir gövde-eksen etrafında pervane gibi dönen ince ve küçük bir kanattan oluşan ve ülkemizde daha çok mepps adıyla bilinen spinner tipi bir yapay yem, bazen daha çok alabalık avında kullanılan bir diğer yapay yemin adı olan sinek sözcüğüyle ifade edilmekte, ayrıca farklı yerel adlandırılmalara da tanık olunmaktadır. Yazıda, yapay yemler gruplandırılırken yapılan adlandırmalarda, her bir grubun niteliğine ve özelliklerine uygun Türkçe karşılıkları bulunmasında zorluk çekilmiş, genel olarak kabul gören Türkçe sözcükler aynen kullanılmış, bunun dışında kalanlar için ise; sözlük anlamlarıyla doğrudan Türkçeye çevrilmelerinin ya da uygun olabilecek bir anlam yakıştırılması yoluna gidilmesinin yetersiz hatta yanıltıcı olabileceği düşünülerek, şimdilik kaydıyla ve hoşgörülmemiz umuduyla. alıntıdır..
yunuscan burda konuyla ilgili küçük bir yazı var belki fikir verebilir sana...

ykmk
10-08-2006, 16:16
Abi çok sağol da burada yapay yemlerin dilimizdeki adlandırılışlarını söylüyor.Benim sorduğum denizde spinerla balık tutulur mu??Bildiğimiz döner kaşıkla yani.Aradığımı bulamadım.:(((

Güven ÖZYELDAN
10-08-2006, 16:39
yunuscan çoğunlukla suyun içinde yaptığı parlaklıktan dolayı levrek avında kullanılır..tekneden sırtı çekilerek yada kıyıdan at-çek diye tabir ettiğimiz yöntemlede kullandığımız oluyor..parlaklığından ve suyun içinde çıkardığı sesten dolayı ilgi çekici bir hale geliyor kısacası silikon yemlerin arkasına son parça olarak takıyorum genellikle ve iş yapıyor...

ykmk
10-08-2006, 16:40
Sağol abi almak istediğim cevap buydu benim de.Spinnerı denizde de deneyeceğim kısmetse.

ÖZDEMİR
09-11-2006, 15:41
Bilgilendiren arkadaşlara teşekkürler.:)

lidaki
21-12-2006, 23:54
4-5 sene önce didimde bi gruba denk geldim. ellerindeki kaşıklar bir karış vardı abartısız.Dolunaylı gecede tekneden sırtı yapıyorlarmış.Parlementerler sitesi denen bi yer var Didimde;o bölgede bir metreden büyük turnalar avlıyorlarmış.Lafın kısası gece yakamoz yapıp balığı çekebilir yani....