PDA

Tüm Versiyonu Göster : Balık Avı Tarifi


HALDUN YALIMLI
12-08-2006, 07:33
çok enteresan bir durum çıktı ortaya amatör balıkçılık sayfasında balık avı tarifi çok komik ya. Bir sürü sistem, bir sürü yem çeşidi, bir sürü olta çeşidi, bunların hepsi konuşulup en ince detayına kadar tartışılmış bir ortam ama gerçekten alık nasıl avlanır tarifi yok, madem yok açalım.


Balık avı 2 ana grupta değerlendirilebilinir.

1- Tatlısu avı
2- Deniz balıkçılığı
Bu iki ana başlıktada kullanılacak malzemelerin temelini; Kamış, makine kasnak, iğne, kurşun, şamandıra, yapay yem, misina ve fırdöndü oluşturmaktadır. Ağ balıkçılığını burada yazmaya gerek yok sanırım. Bu malzemeler tatlısu ve deniz için özel olarak imal edilmekedir.

1- TATLISU AVI

Tatlısu avı adından da anlaşılacağı gibi göl ve nehirlerde yapılan avcılıktır. Genelde kullanılan takımlar ve yemler hedef balığın cinsine göre değişir. En çok kullanılan takım şamandıralı takımdır. Bu takım kamış misina fırdöndü, şamandıra kıstırma kurşun ve iğneden oluşmaktadır. Bu takımla av saydığımız sıra ile düzeneği oluşturup iğneye yemi takıp (solucan, çekirge vs.) kamış yardımıyla kolunuzun uzanabildiği yere kadar suya bırakıyorsunuz, sonra şamandıranın hareketlerini izlemeye başlıyorsunuz. Şamandıra çok yavaş hareket etmeye başladı ve çok az batıp çıkıyor balık geldi yemi tadıyor demek. Ne zamanki şamandıra battı size düşen görev kamışı ve balığı kıyıya almak.

2- DENİZ AVI

Denizde av, yine tatlısu avcılığında yazıldığı gibi hedef balığın cinsine göre değişir. En çok kullanılan takımlar ve yemler kamış, makine, misina, fırdöndü iğne ve kurşundan oluşur. Bu av şeklinde oltayı oluştururken misina fırdöndü iğneler ve en sonda kurşun bulunur bu saydığımız düzenekte denizde en çok kullanılan olta çeşididir. Oltamızı hazırladık yemledik (sülünez, mamun, vs.) oltamızı atabildiğimiz kadar ileri atıyoruz, misinanın boşluğunu alıp başlıyoruz beklemeye oltamızda minik vuruşlar, tıklamalar başladığında oltamızın ucuna balık gelmiş demektir. Vuruşlar sertleşip sıklaştığında oltayı hızlıca tek seferde çekip iğnenin balığın ağzına takılmasını sağlarız. Eğer balık yakalandıysa otamız ağırlaşır ve ucundaki balığın hereketleri hissedilir. Oltamız yavaşyavaş toplanır ve balık çıkarılıp tava yolculuğuna başlamış olur.

Bu anlatmış olduklarımız konunun en temelidir. Bu temelin özünde ise tecrübe ve sabır yatmaktadır. Balık avını bu kadar kısa değilde sayfalarca yazıp anlatsak bile oltayı eline alıp suya atmadan kimse bu işi öğrenemez. Teori sadece insanların düşünmeye başlamasına zemin hazırlar, ne zaman ki düşünceleri pratiğe dökerek uygulama yapmaya başladık işte o zaman öğrenme aşaması başlamış olur.
Bu işe ilk başlıyacak olan arkadaşlar çok şanslılar her türlü malzeme ve ürün çeşidi bol miktarda bulunuyor, hatta hazır takımlar bile satılıyor. Av malzemeleri satıcılarından bunları ve ihtiyaçları temin edip, yemciden yemlerimizi alıp ver elini deniz kıyısına. RASTGELSİN

turna
12-08-2006, 19:00
Aynı konuyu uzun zamandır düşünüyordum fakat cesaret edip e4le alamadım,güzel bir konuya değindiniz.Bunun gibi daha başkalarıda var.

HALDUN YALIMLI
14-08-2006, 09:28
Aynı konuyu uzun zamandır düşünüyordum fakat cesaret edip e4le alamadım,güzel bir konuya değindiniz.Bunun gibi daha başkalarıda var.

Mehmet abi aramıza yeni katılan arkadaşlar sormuşlar balık avı tarifini, hemen yüzeysel olarak geçtik. Umarım arkadaşlar okumuşlardır. Senin yazmayı düşündüğün konularıda hiç çekinmeden yazmanı istiyorum abi, ne kadar çok yazarsak o kadar saklı kalmış bilgilerimizi burada tüm amatör balıkçı arkadaşlarla paylaşma imkanımız olur.

aysberg55
09-10-2006, 11:43
eyvallah, aydınlatıcı olmuş...


Ertan ALTUN
Mart 1980
İstanbul

Uzm.Dr.Rastgele
09-10-2006, 11:58
Haldun ellerine ve emeğine sağlık.Kısa öz ve toparlayıcı bir açıklama.

ünalmusa
28-08-2007, 22:35
oltayı elıne alan balıkcıyım dıye gecınıyo barı tarıfını ogrensınlerdeondan sonra konussunlar emegıne saglık

canlee35
17-09-2007, 10:05
teşekkürler haldun bey

aliemmi
23-09-2007, 05:27
haldun abi emeğine sağlık. eğitim şart. temel sağlam olcak abi .:D

legend1907
18-10-2007, 23:36
tesekkür ederiz aciklamalar icin

tolun63
26-11-2007, 06:45
tesekkür ederiz aciklamalar icin haldun abi

turna
26-11-2007, 17:17
tolun63, aramıza hoş geldin.imza ayarlarını yaparsan seni tanıma fırsatı buluruz.

Ranchu
05-11-2010, 20:19
PAylaşım için teşekkürler.