PDA

Tüm Versiyonu Göster : Lüfer avı


Güven ÖZYELDAN
16-08-2006, 16:01
Av Dönemi: Lüfer avı 1 Nisan...31 Ağustos arasında yasak olup bu dönem dışında günde en fazla 5 kg balık avlanmasına izin verilir. Avlanmasına izin verilen asgari boy 14 cm dir.

Tanımı:
Latince :Pomatomus saltatrix
İngilizce: Bluefish

Boğaz sularının sultanı,efendisi diye tanımlanan gezici balıklardan olan Lüfer Karadeniz'le Ege denizi arasında dolaşır, büyümesinin aşamalarında, aşağıda tabloda gösterilen değişik isimler alır.

Ustura gibi keskin dişlere sahip olan lüfer, Hemcinsleri dahil hemen her türlü balığa saldırır, parçalar ve yer. Lüfer sonbahar-kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar. Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler.

Yumurta bırakmak için (Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır. Kademeli olarak 60-80.000 yumurta verir) yaz aylarında Ege'den Marmara'ya ve oradan da Karadeniz'e çıkan lüfer sürüleri eylül ortasından itibaren çeşitli planktonlarla beslenip iyice yağlanmış olarak, Palamutların ardından Eylül sonuna doğru Boğaz'a , Marmara'ya, Çanakkale Boğazı'na oradan da Ege'ye inerler. Boğaz'da ve Marmara'da uzun süre kalıp av verir. Ilık suların 10 ila 200 m. derinliklerinde yaşar. Etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksek olan bir balıktır.

Nerelerde tutulur:
Lüfer Gezici bir balık olduğu için İstanbul Boğazı, Marmara ve Çanakkale boğazında pek çok yerde yakalanabilmektedir. Boğaz'da ;Anadolu ve Rumeli fenerleri önünden hemen hemen tüm boğaz kıyıları, Kandilli, Çengelköy, Kanlıca, İstinye, Yeniköy, Bebek, Küçüksu, Ortaköy, Beşiktaş, Kabataş arasındaki bölge, Sarayburnu ve Yenikapı hâlâ kıyıdan verimli avlar yapılabilecek yerlerdir. Çanakkale'de;Kepez iskelesi, Barut iskelesi, Büyük motor iskelesi, Seddülbahir,Kilitbahir av yapılabilecek yerlerdir.

Yemler:
Lüfer hem cinsleri dahil her türlü balığa saldırır. O nedenle en iyi lüfer yemi canlı yemdir.Baş yemi izmarit ve zargana olup, istavrit,sardalya,hamsi,kolyoz,kupes,kocagöz'de kullanılır .

Av Zamanı:
Gün içinde de avlanmasına rağmen ; Aksam üstü güneş batımından gece 01.00 e ve Sabah güneş doğmaya yakın Lüfer avı için en ideal zamanlardır.rastgelsin...

aganta borina borinata
17-08-2006, 08:53
akdeniz'de istanbul boğazındaki gibi akınları bulmak mümkün değil...ama genelde guruplar halinde gezen balıklardır...canlı yeme daha çok rağbet ederler...tek iğneli, kurşunsuz, canlı yemin dibe çekemeyeceği büyüklükte şamandra ( mümkünse şarap mantarı ya da renginde ) bi olta kullanılmalı...iğneden sonra 30 cm. kadar çelik misina olmalı (balığın dişleri Güven beyinde söylediği gibi çok keskin hatta jilet gibi)... tatlı suyun denize döküldüğü yerler, limanlar ve liman ağızları, anaforlu ve dalgalı koylar dolaştığı yerlerdir...akşam gün batımı, sabah gün doğmadan ve geceleri aydınlatılmış yerlerde - zamanlarda avı daha randımanlıdır...oltaya karşı direnci ( ki bu benim için tüm balıklarda geçerlidir, kuvvetli olmalıdır ) kuvvetlidir... avının işini ilk hamlede bitirmeyi sever...

rastgelsin...

gizer
28-08-2006, 19:55
2001 yılında, İstanbul' da, Şaşkın Bakkal sahilde bir akşam 60 yaşlarında bir amca olta sallıyordu. Takımda kullanılan bu çelik telin (İki iğne arasında olan kısmının) koptuğunu gördüm. Tatlı amcamız "Ben şimdi bunu kahvede anlatsam kimse inanmaz" demişti. Lüferin çok yırtıcı ve kuvvetli olduğunu o an tamamen anlamış oldum.