PDA

Tüm Versiyonu Göster : Balıklar Hakkında İlginç Sorular


Bir Dost
14-10-2005, 08:29
:soru: :soru: :soru:
Kaç cins balık vardır?

En fazla 20.000 olarak tahmin edilmektedir.


Balıklar uyur mu?
Bu sorunun cevabı uyku halinin tanımlanmasına bağlıdır. Uyumak fiilinin sözlük tanımı şöyledir; dinlediğimiz bir dönem; bu dönem gözlerimiz kapalı olup, düşünce ve hareketlerin hemen hemen olmadığı bir durumdur. Farkedeceğimiz ilk şey balıkların göz kapaklarının olmamasıdır (köpek balıkları haricinde). Ayrıca, bazı okyanus balıkları sürekli hareket halinde olurlarken bazıları ise hareketsizdir. Bu durumlardan dolayı tüm balıkların bizim gibi uyduğunu söyleyemeyiz. Fakat tüm balıkların dinlendiği kesindir. Bunu yaparlarken bazıları sadece bulundukları yerde dururlar, bazıları da örneğin merceklerin üstünde kendilerine yer bularak dinlenirler. Tehlikeye karşı tetikte olmalarına rağmen uyuduklarını söyleyebiliriz.


Balıkların ömrü ne kadardır?

Birkaç haftadan, 50 seneden fazla yaşanlara kadar değişkendir. Ilık sularda balıklar genelde 10 ile 20 sene arasında yaşarlar.


Balıklarıın yaşı nasıl anlaşılır?
Genelde iki yöntem kullanılır; pullarındaki oluşan "halka"lardan bir de iç kulaklarındaki küçük kemiklerde oluşan halka şekillerinden. Genelde her bir çift halka (hem pullarda hem de iç kulakta) bir sene anlamına gelmektedir.


Balıklar nefes alır mı?
Evet, ama bizlerde olduğu gibi direkt olarak ciğerlere değil (bazı tropik balıklar haricinde). Esasında balıklar oksijeni içlerine çekerler havayı değil.


Balıklar geri geri yüzebilirler mi?
Bazı cinsler yüzer ama genelde balıklar geri geri yüzmezler. Yüzebilen türdeki balıklar ise genelde yılan balıkları cinsinden olanlardır.


Tüm balıklar yatay pozisyonda mı yüzerler?

Çoğu yatay pozisyonda yüzer. Denizatı istisnalardan biridir.


Balıklar yiyeceklerini çiğnerler mi?
İnsanların çiğnediği anlamda değil. Et yiyen balıklar, köpek balıkları gibi, dişlerini parçaları yutabilecek hale getirmek için kullanırlar. Et yemeyen türdeki balıkların çenelerinde diş yoktur. Boğazlarında dişe benzeyen organlar vardır. Eğer balıklar yiyeceklerini çiğnemeye kalkmış olsalar boğulurlar, çünkü bu oksijen almalarını etkiler.


Balıklar renkleri farkedebilirler mi?

Çoğu balık cinsi renk körüdür. :artist:

Taygun KOCABIYIK
15-10-2005, 02:53
çok teşekkürler bilgiler için benim merak ettiğim birşey daha var.
balıkların acı duyma hissi var mı?

aserkansatı
15-10-2005, 04:41
Şu anda bulamıyorum ama Taygunun sorusuna cevap olabilecek çok ilginç bir resim vardı elimde.Bir balık düşünün kuyruk tarafından organlarının olduğu bölüme kadar (ki nereden baksanız balığın yarısına geliyor) yırtıcı bir balık tarafından koparılmış.Balık o şekilde yaşıyor.Belli bir süre sonra tekrar resmini çekmişler, o kopan bölümü büyük ölçüde tamamlanmış.Eski Hayat ansiklopedilerindemiydi resmi bir türlü bulamıyorum ama gördüm ve çok şaşırdım.Başka bir canlı öyle yara alsa ya ölür ya da acıdan komaya girerdi.. :oha:

Bir Dost
15-10-2005, 09:13
çok teşekkürler bilgiler için benim merak ettiğim birşey daha var.
balıkların acı duyma hissi var mı?
BALIKLAR ACI DUYMUYOR

Oltacılar içiniz rahat olsun çünkü balıklar acı duymuyor. Balık nörolojisi üzerine yapılan en büyük araştırma, balıkların memeliler gibi acı duymadığını ortaya çıkardı.

ABD'nin Wyoming Üniversitesi zooloji ve psikoloji profesörü James D. Rose'un yaptığı araştırmaya göre, balıkların beyni, "acı ve korku duyacak şekilde" gelişmemiş. Balıkların beyinlerinde acı hissetmelerini sağlayacak merkez bulunmuyor. Prof. James D. Rose, daha önce balıkların acı duyduğunu söyleyen araştırmacıların


"acı hissi ile tehlikeli durumlara tepki verme durumunu" birbirine karıştırdığını iddia etti. Prof. Rose, uyarımlara tepki verme ile acı duymanın ayrı şeyler olduğunun kanıtının kafası kesik bir tavuk olduğunu söyledi. Rose, tavuğun kafası, yani beyni vücudundan ayrıldığı için acı duyamayacağını fakat vücudunun hálá fiziksel tepki verebildiğini birçok kişinin görmüş olduğunu belirtti. Prof. Rose, aynı şekilde anestezi yapılan bir insanın vücudu tepki vermeye devam ederken acı hissetmediğini de örnek olarak verdi.

10 Şubat 2003 Hürriyet

Taygun KOCABIYIK
15-10-2005, 16:03
allahıma bin şükür hem oltayla tutuyorum hem zıpkınla vuruyorum içim rahat etti şimdi.

MAVİ FENER
26-11-2009, 10:06
Paylaşımlar için teşekkürler