PDA

Tüm Versiyonu Göster : Derİn Su Olta Takimi:


Rauf
08-11-2006, 11:35
derin suda avlanan arkadaşlarımızın hayli cok olduğu daha evvel ki cıkrık konusunda bildiğimden bu konu hakkındada cok öneri ve tecrubelerin bu konu altında toplanacağını ümit ederim.180-300 metrelere atılan olta takımlarında deneyimsizlikten veya yanlış bilgilendirilmekten bağzı problemlerin yaşandığı bir gercektir.benim en fazla başıma gelen tersliklerden başlarsak balığı yakalıyorum ve cıkrıkla cekerken balık döne döne gelirken yarı yolda ya iğne misinasını kırıyordu yada olta ana bedenini bu dönmeden dolayı kırıyordu.düşündüm iğne bedenlerinin bağlıyacağım bölümlere üclü pırdöndü bağladım bu sefer kısmen başarılı oldum ama bu seferde balık büyük olduğu icin pır dödüyü kasıyor pırdöndü tam görev yapamıyor neticede takımda bükülmeler pır döndüde eğilmeler oluyordu,şimdi size anlatacağım sistem de böyle tersliklerin önüne geciyor.bu sistemi daha sığ sularda mesela kırma mercan,ızmarit veye aspara yakaladığınız takımlardada deneye bilirsiniz tabi kullanılacak malzeme daha ufak tutacaksınız.hele hele şu anda akdenizde balık tutan arkadaşlar bilir balon balığı denen yaratık yüzünden ikide bir kesilen olta bedenleri balık tutma zevkini de sıkıntılı hale getirdiği göz önüne alırsak.Bu takımda olta ana bedenine iki sarımlı basit düğüm attıktan sonra ya kıstırma kurşun veya bir boncuk tanesini geciriyoruz kulanıcağınız takım derin su olduğunu kabul edersek misina 0.50 veya daha kalını olucak peşine buna göre ufak pırdöndüyü geciriyoruz sonra yeniden boncuk veya kıstırma kurşunu gecirdikten sonra cift sarımlı düğüm atıyoruz böylece devam ediyor pıdöndüye iğnenizi bağlıyorsunuz bu durumda pırdöndü hem kendi etrafında hem ana beden etrafında 360 derece dönme şansına sahip ikinci avantaj körelen.paslanan veya kırılan iynenizi değitirmek cok kolay yeniden takım yapma zahmetindende kurtuluyorsunuz.yaptığım bu takım hakkında bağzı resimleride ekliyorum takıldığınız şeyler veya önerileriniz olursa bekliyorum her keze selamlar rastgele.URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL]URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL]URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL][Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

sbasaran
08-11-2006, 12:02
sistem olarak gayet güzel. ancak; yakın sularda bu kadar teferruatlı olan takım ürkütücü olabilirmi?. denemek lazım. ana beden üstünde fırdöndü yokmu?. çizilmiş olan şekli büyütemedim de...

katiti
08-11-2006, 12:28
sistem güzel gerçekten, ama sış sularda ışıktan dolayı görüş olacağı için balığı ürkütme riski olabilir, 80-90 metrelerden başlayarak daha verimli çalışacağına inanıyorum...

Rauf
08-11-2006, 14:11
arkadaşlarım ben dün daha evvelde iki arkadaşıma aynı takımdan verdim bu arkadaşlarım genelde kırma mercana giderler 25-50 metrede calışırlar bu sıralar burada cok miktarda balonbalığı var ve devamlı takım kesiyorlar bunun icin devamlı yeni takımtakıyorlardı şimdi kesilen iğnenin yerine evvelden hazırladıkları iğneyi bağlayıp ava devam ediyorlar.netice mercanlarda bir ürkme olmadığı ve şu sıralar dolun ay zamanı olduğu halde 4 saat icinde birer bucuk kilo mercan tutmuşlar ben kendim dün cıktım irili ufaklı bir kilo kadar mercan aldım artı üc tıral bir domuz cektim .bundan görülüyorki eğer boncuk ve pırdöndü gurupları ufak tutulursa bir değişiklik olmuyor.üsteki mesajda görülen boncuklar beyaz sedef renkli 3mm kadar capı var pırdöndüler 1cm daha (ofağı varsa daha iyi olur) iğne bedenleri 0.35mm takım bdeni 0.45mm pırdöndü araları 15cm iğne beden boyları 7cm(pırdöndü ile beraber) kurşun yanındaki hırsız iğne 13cm.kurşun 150gr.bunlar benim kırma mercan icin kullandığım ölcüler sizin kendinize göre daha uygun ölcüleriniz olabilir onlarıda rahatca uygulayabilirsiniz sadece iğne bağlama noktalarını tarifteki gibi yapabilirsiniz.deneyin memnun olucaksınız ayrıca olmassa eski sisteme dönmeniz zor değil.eğer iki arkadaş balığa giderseniz biriniz normal köstekle avlansın aradaki farkı daha iyi görürsünüz selamlar.

Rauf
08-11-2006, 14:25
derin su icin yaptığım ceşitli takımlardan resimler ekliyorum .Birinci resimdeki fosforlu boncuktan beden 0.50 .İkinci resim kıstırma kurşun kullanılarak yapıldı beden 0.60.Ücüncü resimde iğne bedeninde tel kullanıldı ve boncoklar metal boncuklar metal.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])son resim kırma mercan icin yapılan köstek tarifte anlatıldığı gibi daha ince ve ufak elamanlar kullanıldı.

katiti
08-11-2006, 21:02
Denenmiş ve verim alınmışsa diyecek birşey yok tabii:), bizde de denemek düşer...

Bu arada bazı markaların çekeri daha yüksek olan fırdöndüleri var, hedeflenen ava göre bunlardan kullanmak daha iyi olacaktır sanırım...

aganta borina borinata
09-11-2006, 06:44
ya hakikaten nedir şu balon balıklarından çektiğimiz...buralarda "kurbağa balığı" diyorlar..eğer fark edemezseniz misinayı geveleye geveleye kesiyorlar...

fırdöndü hakkında mert'e katılıyorum...daha önceleri fırdöndüden dolayı kaçırdığım çok balık oldu...çekeri yüksek fırdöndü her zaman tercih edilmeli...zira oltanıza ne zaman ne takılacağını kestiremezsiniz...
rastgelsin...

Uzm.Dr.Rastgele
09-11-2006, 06:51
Arkadaşlar nedir bu balon balığı ? Fotoğrafını bulan buraya kopyalayabilir mi acaba ?

aganta borina borinata
09-11-2006, 06:58
[Only Registered Users Can See Links]

[Only Registered Users Can See Links]

[Only Registered Users Can See Links]

balığı dişleri çok keskin olmamasına karşın çenesi kuvvetlidir...misinayı hafif hareketlerle bi çaba sonucu keser...genelde derinlik fazlaysa balıkçı bu hareketleri hissedemeyebilir...(ballon fish)

rastgelsin...

mozdil
09-11-2006, 10:08
Puffer olarak geçer. Tatlısu ve acısuda yaşarlar. Merak edenler için çok detaylı bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilir siniz.

[Only Registered Users Can See Links]

Rauf
09-11-2006, 11:49
arkadaşlar bbenim bildiğim kadarıyla bu balığın orjinal ismi fugu olarak biliyorum ve bizim denizimizde iki türü var. balık hic gevelemiyor ağbi kestiği bile belli olmuyor resimdekiler bir mm misinayı cok rahat kesiyor işin kötüsü bu hayvanın düşmanıda yok bizim denizlerimizde.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])bu dişler neyi kesmeski.

aganta borina borinata
09-11-2006, 12:16
rauf abi balığı sudan çıkardığıda ağzında gelen gıcırtılar misinayı hala kesmeye çalıştığını gösterir...gevelemekten kastım şuyduki herkes lüfer ya da kayışbalığı kibi kestiğini düşünmesin diyeydi...bak ne güzel dişlerini gösteriyorsun dişlerin arasındaki boşlutan dolayı geveliyor işte..zaten gevelediği içinde balığın iğnenin ucunda olduğu anlaşılmıyor mu üstad...

rastgelsin...

Rauf
11-11-2006, 23:50
balon balığı hakkında etraflı bilgi veren bir sayfa buldum merak eden arkadaşlarım bu ismi google den ararlarsa bu balık ve daha başka balıklar hakkında etraflı bilgiye ulaşabilirler.Sphoeroides maculatus tr veya [Only Registered Users Can See Links] - 61k - selamlar.

levrek
17-11-2006, 23:52
Selam arkadaşlar,
işlerimin yoğunluğundan dolayı yazamıyordum bir türlü,zannedersem bu durum bir 15 gün daha sürecek.Rauf bey,derin su avında yakalanan balığın kendi ekseninde dönme probleminin çözümü,sizinde fotoğraflarını eklemiş olduğunuz boncuklu takımlardır.Lakin kıstırma kurşun ya da dış yüzeyi kaygan olmayan boncuk türleri dönmeyi hep zorlaştıracaktır.Aşağıdaki takımda kurşun üstte bırakılmıştır,nedenine gelince balık, şekli itibarı ve kurşundan ağır olacağından bedene vereceği yükü dikey olarak fırdöndüye vermesi ile onun kendi ekseni etrafında dönmesini daha rahatlatacaktır.Yan taraftan çıkan kolçaklar uzadıkça,eksende dönme durumu artacaktır.Ayrıca takımı yukarıya doğru hızlı çekmeninde bu olayda faktörü büyüktür.İşte bu yüzden kolçaklar kısa tutulmuş ve kurşun yandan bağlanmıştır.Dip tarafta kalan kurşunun gayesi ise kolçakların bağlı bulunduğu bedenin dalma işlemi sırasında ana bedene dolaşmasını engellemek içindir,ağırlık ve iğne tipi seçimleri sizin takdirinize kalmıştır.Takımı ışıklı,hırsız iğneli benzer alternatiflerle çeşitlendirmek mümkündür.Fırsatınız olduğunda bir deneyin Rauf Bey,sevgilerimle

Rauf
18-11-2006, 08:59
erol bey bu sizin şematik olarak verdiğiniz takımda iki kurşun kullanılıyor doğrumu ve kurşunuların ağırlığı bir diğerine nazaran daha hafif öylemi ve iki kurşun arası isteğe göre iğneler bağlanıyor 7-8 tane olabiliyor peki bu sistembağlanan takım inerken ağır kurşun öbürünü gecip dolanmıyormu.

levrek
18-11-2006, 18:14
Evet Rauf Bey,kurşunlardan biri büyük çizimli olan örneğin 250 gr. diğeri ise 75 gr.dır.Üçlü fırdöndüye bağlı olan kurşunun kolçağı kısadır,2-4 cm. kadar.Bu yüzden dolanma işlemi olmamaktadır.

Rauf
20-11-2006, 23:07
teşekkürler erol bey bende şu sıralar amatör denizcilik belgesi icin sınavım vardı onlara calışıyordum pazar günü onuda atlattık bundan sonra boş zamanlarımda cıkrık iş ile uğraşabilirim iyi günler.

Lethe
14-12-2006, 14:47
teşekkürler erol bey bende şu sıralar amatör denizcilik belgesi icin sınavım vardı onlara calışıyordum pazar günü onuda atlattık bundan sonra boş zamanlarımda cıkrık iş ile uğraşabilirim iyi günler.
hayırlı olsun Rauf abi.bu belgeyi ben de almıştım 1.5 sene felan oluyo.evde biyerlerde yatıyor pek kulladığım söylenemez.ara sıra denizdeyken sahil güvenlik gelip sorun çıkartabiliyor, ondan almıştım.neyseki gerek kalmıyor pek.

Rauf
17-12-2006, 08:46
hayırlı olsun Rauf abi.bu belgeyi ben de almıştım 1.5 sene felan oluyo.evde biyerlerde yatıyor pek kulladığım söylenemez.ara sıra denizdeyken sahil güvenlik gelip sorun çıkartabiliyor, ondan almıştım.neyseki gerek kalmıyor pek.
Ulaş kardeşim cok iyi yapıp almışsın inan bu belge ehliyet gibi gerekli artık onu iyi sakla kaybetme dediğin gibi biryerlerde yatmasın.Birde neden gerek kalmıyor dedin yoksa teknen yokmu olmasa bile gelicek neler getirir bilinmez selamlar ulaş.

eşref sürek
11-01-2007, 23:54
abi senin boncuklu takımını yaptım yanlız boncukları iğnenin üst tarafına koydum sonuc biz marmarada com dediğimiz 120 200 metrede koca göz mercan yakalıyoruz gecen hafta bu takım çok güzel iş yaptı 12 adet yarım ile 750 gr mercan yakaladı bundan sonra tek gecer takım bu her balık yakaladığımda kulaklarını cınlatıcam ne güzel bilgi paylaşımı çorludan selamlar rastgele

Rauf
12-01-2007, 05:16
abi senin boncuklu takımını yaptım yanlız boncukları iğnenin üst tarafına koydum sonuc biz marmarada com dediğimiz 120 200 metrede koca göz mercan yakalıyoruz gecen hafta bu takım çok güzel iş yaptı 12 adet yarım ile 750 gr mercan yakaladı bundan sonra tek gecer takım bu her balık yakaladığımda kulaklarını cınlatıcam ne güzel bilgi paylaşımı çorludan selamlar rastgele

Eşref kardeşim sistemin işe yaradığına sevindim ne demek istediğini anladım her halde resmini eklediğim gibi yapmışsın.Yalnız o kırmızıların resmini eklemeyi unutmuşsun bekliyoruz haberin olsun selamlar rastgele.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

eşref sürek
13-01-2007, 16:07
abi fotoğraf makinam arızalı idi tamirde olmadı en kısa zamanda yeni bir makina alıp o kırmızıların resmini göndericem benim yaptığımda aynı takım ilgine teşekkürler

Rauf
13-01-2007, 16:30
abi fotoğraf makinam arızalı idi tamirde olmadı en kısa zamanda yeni bir makina alıp o kırmızıların resmini göndericem benim yaptığımda aynı takım ilgine teşekkürler


Eşref hemşerim buralarda mercan kesti derin suya niyetlendim bu sabah altı gibi kalktım yedi yirmi kala limandan cıktım hava musaitti gideceğim yer benim tekneyle 45 dk cekiyor kerterize 15 dk lık zamanım vardı rüzgar kuvvetlendi baktım beyaz kuzularda denizin üstünde belirmeye başladı dedimki -hadi oğlum efelenmenin gere yok zaten bu rüzgarda tekne durmaz. tornistan limana limana döndük temiz bir sabah havası aldık ne yapalım kış zamanı deniz belli olmuyor.onun icin bir arkadaşımız tutunca resmine bakıp avunuyoruz selamlar rastgele.

igmsva
13-01-2007, 18:47
rauf abi üzülme bi dahaki sefere inşallah.....

katiti
13-01-2007, 19:39
Rauf Abi şanssızlık olmuş, bir dahakine hava daha güzel olur inşallah...

eşref sürek
13-01-2007, 21:14
abi denizde herşeyden önce can güvenliği herkeze dayılık olur ama denize olmaz en güzelini yapmışsın balık denizde başka sefer tutarsın sen bize lazımsın çorludan selamlar rastgele

Uzm.Dr.Rastgele
15-01-2007, 19:00
''Yer gök deniz oldu'' ifadesinin ne olduğunu bir defa yaşamış biri olaraktan,bence geri dönmek ile en güzelini yapmışsın diyorum Rauf hocam...Önümüz bahar ve arkasında yaz geliyor yine..Allah sağlık ve sıhhat verdikten sonra daha ne güzel avlar yapacağını eminim hocam....

Rauf
15-01-2007, 19:06
ishak ustam cok doğru yazmışsın allah ömür ve sağlık verdikten sonra bizim gibi amatörlere ne günler gelir ne günler gider sağlık ve afiyet dileklerimle selam ederim.

MEHTERAN
19-01-2007, 21:01
Abi deniz dibinde sende çıkamadım diye düşünme abi. bugün olmazsa yarın olur. yeterki allah sağlık sıhhat versin. saygılarımla abicim.

ünalmusa
29-08-2007, 13:14
tşk ler baraja gittigimiz için işe yarar bu bilgiler

dejavus
28-01-2008, 23:28
derin suda avlanan arkadaşlarımızın hayli cok olduğu daha evvel ki cıkrık konusunda bildiğimden bu konu hakkındada cok öneri ve tecrubelerin bu konu altında toplanacağını ümit ederim.180-300 metrelere atılan olta takımlarında deneyimsizlikten veya yanlış bilgilendirilmekten bağzı problemlerin yaşandığı bir gercektir.benim en fazla başıma gelen tersliklerden başlarsak balığı yakalıyorum ve cıkrıkla cekerken balık döne döne gelirken yarı yolda ya iğne misinasını kırıyordu yada olta ana bedenini bu dönmeden dolayı kırıyordu.düşündüm iğne bedenlerinin bağlıyacağım bölümlere üclü pırdöndü bağladım bu sefer kısmen başarılı oldum ama bu seferde balık büyük olduğu icin pır dödüyü kasıyor pırdöndü tam görev yapamıyor neticede takımda bükülmeler pır döndüde eğilmeler oluyordu,şimdi size anlatacağım sistem de böyle tersliklerin önüne geciyor.bu sistemi daha sığ sularda mesela kırma mercan,ızmarit veye aspara yakaladığınız takımlardada deneye bilirsiniz tabi kullanılacak malzeme daha ufak tutacaksınız.hele hele şu anda akdenizde balık tutan arkadaşlar bilir balon balığı denen yaratık yüzünden ikide bir kesilen olta bedenleri balık tutma zevkini de sıkıntılı hale getirdiği göz önüne alırsak.Bu takımda olta ana bedenine iki sarımlı basit düğüm attıktan sonra ya kıstırma kurşun veya bir boncuk tanesini geciriyoruz kulanıcağınız takım derin su olduğunu kabul edersek misina 0.50 veya daha kalını olucak peşine buna göre ufak pırdöndüyü geciriyoruz sonra yeniden boncuk veya kıstırma kurşunu gecirdikten sonra cift sarımlı düğüm atıyoruz böylece devam ediyor pıdöndüye iğnenizi bağlıyorsunuz bu durumda pırdöndü hem kendi etrafında hem ana beden etrafında 360 derece dönme şansına sahip ikinci avantaj körelen.paslanan veya kırılan iynenizi değitirmek cok kolay yeniden takım yapma zahmetindende kurtuluyorsunuz.yaptığım bu takım hakkında bağzı resimleride ekliyorum takıldığınız şeyler veya önerileriniz olursa bekliyorum her keze selamlar rastgele.URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL]URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL]URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL][Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
bu takım benim aklıma da yattı 30 -40 mt lik sular da kullanılabilir diye düşündüm hem dolanmayı engellediği için daha verimli olur.emeğinize elinize sağlık üstat