PDA

Tüm Versiyonu Göster : Balık nasıl temizlenir..??


varior
22-12-2006, 21:10
...alıntıdır...

Balık nasıl temizlenir?


Balıkları balıkçınızdan temizlenmiş ve isteğinize göre parçalanmış alabilirsiniz. Ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler. Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.


Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.


Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.


Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.


Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.


Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.


Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit veya dil balığı gibi. Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma denir. Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir. Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. Bu iºlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir.


Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmelisiniz, yoksa bu işlemi evli bir erkek olarak yapıyorsanız karınızdan yiyeceğiniz aile boyu fırçaya peşinen hazır olmalısınız.
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]

katiti
23-12-2006, 12:21
Herşey iyi güzel de o barbunları oraya koymasak olmaz mı, insanın canı çekiyor :D...

Teşekkürler...

aganta borina borinata
23-12-2006, 12:30
mert dün 4 tane yolunu şaşırmış barbun takıldı oltama...kargoya vereyim mi...

rastgelsin...

katiti
23-12-2006, 13:23
Doğan afiyet olsun, onlar taze taze iyi gider :) Ağlamazlar değil mi ? ;) :D...

aganta borina borinata
23-12-2006, 13:50
Doğan afiyet olsun, onlar taze taze iyi gider :) Ağlamazlar değil mi ? ;) :D...

sağol...bıyırın:D ...

rastgelsin...

igmsva
24-12-2006, 16:18
savaş sağol emeğine sağlık....

MEHTERAN
24-12-2006, 18:05
arkadaşlar bu bölümü görünce aklınma geldi. yarım ve kiloluk balıkları temizlerken tersten temizleyip ızgara tele koyarsanız,tatına doyamazsınız. balık karnından değilde sırtından yarılarak temizlenecek bi deneyin tavsiye ederim.

igmsva
24-12-2006, 18:49
gürkan enteresan bi teknik deneyelim bakalım. tamamen açıkmı tele koyuyorsun

MEHTERAN
24-12-2006, 19:39
evet abi sırttan yarıp temizliyorsun. biraz zor oluyor ama denemeye değer. sonra ızgara offffffff offfffffff afiyet olsun.

Taygun KOCABIYIK
25-12-2006, 19:01
Gürkan abi sırttan nasıl yarabiliriz ki birden afalladım ama değişik bir teknik az daha açarsan deneyebilirim

CaTSiLeNcE
25-12-2006, 20:04
Aslında ben bazı balıkları temizlerken cerrahi makas kullanıyorum.Belki güleceksiniz bana ama sokar türü balıkları temizlerken makas bire bir :)

igmsva
25-12-2006, 20:20
vay doktor kardeşim uygun takım avadanlık kullanmak haaaa.. helal osun teknik puan 10

CaTSiLeNcE
25-12-2006, 20:50
vay doktor kardeşim uygun takım avadanlık kullanmak haaaa.. helal osun teknik puan 10
:)
doktor değilim amcam bu tür aletleri yapıyor..bir ara onun yanında durmuştum :D

MEHTERAN
26-12-2006, 01:02
Gürkan abi sırttan nasıl yarabiliriz ki birden afalladım ama değişik bir teknik az daha açarsan deneyebilirim
Tayfun kardeş, sırt kısmından kesip kılçıklara giriyorsun ve ikiye yarıyorsun karın kısmına dokunmadan, ızgara üzerine çok güzel yatmış olur içi çiğ, dışı yanık olmaz böğlelikle. Artık yanında ne vardır bilemiyorm.Afiyet olsun.:)

Taygun KOCABIYIK
26-12-2006, 07:50
Gayet açıklayıcı oldu abicim fleto olayına giriyoruz yani :D ohhh mis gibi kokusu geldi :D

aganta borina borinata
26-12-2006, 10:20
ilker abi unutmadan kutlayayım kaptan olmuşsun wallahi...hatta bu konuda sanal bi rekor kırılmış olabilir...bir bir buçuk ayda 250 mesaj harika wallahi...paylaşımlarının aynı hızda devam etmesi dileğiyle...

rastgelsin...

sinarit_baba
26-12-2006, 12:08
Arkadaşlar hadi bu tür balıklar kolay bi şekilde temizlenir ama. Söz knusu kalamar sübye yada ahtapot olunca biraz zor heralde. Forumda ve internette aramama rağmen doyurucu bilgiye ulaşamadım. Bu canlıların neresi yenir yencek yerleri nasıl çıkarılır. Bu konuda bilgisi olanlar yada imkanı olup temizlemesini fotoğraf yada kameraya çekebilecek biri olursa benim gibi bu konuda bilgisi olmayanların çok işine yarar eminimki.

katiti
26-12-2006, 14:03
Fotoğraf ve kamera yok ama tarif etmeye çalışayım, bence bu hayvanları temizlemek balıktan daha kolay :)...

Ahtapot:

Temizlemeye gerek yok. Dövdükten (60 kere civarı) ya da iki gün derin dondurucuda beklettikten sonra sirkeli su içerisinde (benim tercihim sırf sirke kullanmak) düdüklü tencerede 40 dakika kadar haşlayın. Derisi ve vantuzları kendiliğinden sıyrılacaktır. Kalan eti de ister salata, ister yemek yapmakta kullanabilirsiniz.

Kalamar:

Önce kafa kısmından tutup çekerek manto içerisindeki iç organları çıkarın. Daha sonra bir bıçağın ucuyla üzerindeki ince deriyi delip çekerek sıyırın. Sonra tepe kısmından bastırarak içindeki kemiği çekip çıkarın. İçini ters çevirip kalan organ kalıntılarını da iyice temizleyin. Manto kısmını klasik bir biçimde halka şeklinde doğrayabilirsiniz. Kafa kısmında gözleri ve çevresini kesip atın. Kalan kısımlardaki deriyi elle sıyırın. Afiyetle yiyin. Bu arada mantoya yapışık kanatçıkları da atmayın, onlar da yenir :)

Sübye:

Aslında kalamarla aşağı yukarı aynı şey. Yalnız bunda kemiği çıkararak mantoyu yaprak şeklinde açıyorsunuz. O nedenle biraz daha kolay temizlemesi. Kalanı yukarıdakiyle aynı...

CaTSiLeNcE
26-12-2006, 14:14
Mert ahtabotu dövmeden dierkt düdüklüde biraz daha tutsak nasıl olur ?

sinarit_baba
26-12-2006, 14:19
Eyvallah mert çok sağolasın. İlerde bu canlıalrla tanışırsam işime yarayacak.

katiti
26-12-2006, 14:54
Mert ahtabotu dövmeden dierkt düdüklüde biraz daha tutsak nasıl olur ?

Sert olur. Dövmenin esprisi eti yumuşatmak. Hatta et dövücüsüyle dövenler bile var...

igmsva
26-12-2006, 20:41
:P ilker abi unutmadan kutlayayım kaptan olmuşsun wallahi...hatta bu konuda sanal bi rekor kırılmış olabilir...bir bir buçuk ayda 250 mesaj harika wallahi...paylaşımlarının aynı hızda devam etmesi dileğiyle...

rastgelsin...
doğanım sizleri seviyorum. burası vasıtasıyla hasret gideriyorum. sizlerin sevinçleri ile seviniyorum, üzüntülerinizle üzülüyorum, eğlenmelerinizle eğleniyorum sayenizde buralarda evimden uzak mutluluğu yaşıyorum. yani doğanım 1-1,5 ayad 250 msj. bi şeydeğil kardeşim........... :P