PDA

Tüm Versiyonu Göster : Deniz Veya Araç Tutulması


Bir Dost
30-10-2005, 01:30
:dikkat: Deniz veya Araç Tutması- :dikkat:


Baş dönmesi ve dengesizlik iki farklı öğe olup çoğu zamanda farklı organların hastalanması ile birliktelik gösteren kavramlardır. Vertigo diye tanımlanan kavram daha çok baş dönmesini tariflemek için kullanılıp, kişide gerçek bir rotasyonel dönmeyi (çevrenin ve/veya kişinin kendisinin dönmesini ) betimler. Çok büyük çoğunlukla iç kulak hastalıklarının neden olduğu bir durumdur. Dizziness (disequelibrium v.b) olarak tanımlanan kavram ise kişinin ayağının altından yerin kayması, dengesizlik hissi, sarhoşvari his, kendini tekneden inmiş gibi hissetmeye, benzeyen duyumlara sebep olup çoğunlukla beyin hastalıklarına, hormonal hastalıklara, dahili, boyun hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Vertigo denilen gerçek baş dönmesi tarif edildiğinde genellikle bulantı ve kusma da vardır.

Denge sistemi nasıl çalışır?
Denge sistemimizi sağlayan beş temel organa ihtiyacımız vardır. İç kulak (labirenter sistem); kişinin uzaydaki konfügürasyonunu, hareketin aksiyel ve vetrikal planda boyutunu (aşağı-yukarı, ileri-geri) belirler. Gözler, vücudun çevre ile orientasyonunu belirler. Eklem ve omurgada bulunan basınç reseptörleri, vücudunun hangi noktasının zemine değdiğini ve dokunma ile ilgili bilgileri toplar. Kasalarda ve boyundaki eklemlerdeki algılama reseptörleri ve vücudun hangi parçasının hareket ettiğini gösterir. Merkezi sinir sistemi; diğer dört sistemden bilgileri, işler ve bunlar arasındaki integrasyonu tamamlar. Bu sistemlerin nasıl çalıştığı ile ilgili bir aneknot olarak, mevlevilerin semaya varırken kendileri etrafında dönerken başlarının dönmesini gösterebiliriz. Semazenler dönerken başlarına vertikal eksene dik bir pozisyon vererek horizontal (yatay) düzeydeki hareketi algılamazlar. Dolayısı ile bu eksende yapılan dönme işlemi onlarda baş dönmesi yapmaz. Ya da daha klasik bir örnek olarak bir trende gazete okurken iç kulak, eklem ve omurgadaki basınç reseptörleri hareketi algılayacaklardır. Ancak gözler yazıya fiks olduğundan baş dönmesi oluşacaktır. :dikkat:

aserkansatı
30-10-2005, 03:58
Sağol Can...Bu dediklerin bende olmuyor ama olan arkadaşların ne yapması gerekiyor.Balık tutarken tekne tutunca iğrenç olur.Deniz seni tutuyo,sen balık tutuyosun :D ...Kim kimi tutuyo belli değil babacığım.Ne öneriliyor deniz tutmaması için?

Bir Dost
31-10-2005, 00:13
NEDEN OLUR, NELER YAPABİLİRİZ? Hareket hastalığı değişik yönlerde ivmelenmeye bağlı gelişen ve ciddi bir hastalık olmamakla birlikte kişiyi rahatsız eden bir bozukluktur. Her yıl iki milyon kişi bu nedenle doktora başvurur. Bazı kişiler, uçağa, arabaya ve en çok da deniz taşıtlarına bindiklerinde baş dönmesi, mide bulantısı hatta kusmadan yakınırlar. Tıp dilinde bu yakınmaları özetleyen ‘vertigo’ terimi Latince kökenli olup ‘dönmek’ anlamına gelir. Sersemlik, vertigo, hareket hastalığı denge algılarıyla ilgili sorunlardır. Denge duyusu, iç kulak, gözler, derin duyular, kaslar ve eklemler ile merkezi sinir sistemi arasındaki karmaşık ilişki sonucunda oluşur. Hareket hastalığı bulguları merkezi sinir sisteminin diğer sistemlerden birbiri ile çelişen iletiler alması ile ortaya çıkar.
Örneğin fırtınalı bir havada uçak yolculuğu yaparken uçağınız bir hava boşluğuna düştü diyelim. Vücudunuzdan derin duyularınız yoluyla gelen uyarılar düşüyor olduğunuz mesajını beyne iletirken gözleriniz sadece uçağın iç mekânını algıladığından hiçbir değişiklik yok mesajı iletecektir. Bu birbiriyle uyumsuz veriler sonucunda hareket hastalığı yakınmaları ile karşı karşıya kalırsınız. Aynı şekilde arabanın arka koltuğunda yolculuk yaparken ya da yolda kitap okuyorsanız gözleriniz hareket algılamaz ancak iç kulağınız ve derin duyularınızdan gelen uyarılar hareket ettiğinizi söyler. Tüm bu karışık sistemin çelişkili mesajları nedeniyle mide bulantısı, kusma gibi yakınmalar oluşur.
Aslında bu hastalık geçici ve önemli sonuçlara yol açmayan bir durumdur. Ancak kişiyi gerçekten çok rahatsız eder ve kısıtlar.

ÖNLEMLER Elbette baş dönmesi ve denge bozukluğu yakınmalarına yol açan bir çok hastalık vardır. Özellikle iç kulakla ilgili hastalıklar, tansiyon ve damar hastalıklarıyla ilgili problemler ve nörolojik bazı hastalıklar denge bozukluğuna neden olabilirler. Ancak hareket hastalığında yakınmalar fizyolojik bir bozukluk nedeniyle oluşmamaktadır. Bu nedenle eğer yolculuklarda araç tutmasından yakınıyorsanız bir takım önlemlerle daha rahat edebilirsiniz.
1. Araçta mutlaka gözünüzün hareketi görebileceği bir yere oturmalısınız. Örneğin otomobilde ön koltuğa oturmalı, gemide ufuğa bakmalı ve uçakta mutlaka pencere kenarını tercik etmelisiniz. Uçaklarda kanat üzeri daha az hareket edeceğinden tercih edilebilir.
2. Yola çıkmadan önce sindirilmesi güç ve baharatlı gıdalardan kaçınınız. Yapılan araştırmalar dolu mide ile yola çıkmanın yakınmaları arttırdığını göstermiştir.
3. Ani baş hareketleri denge bozukluğu yaşayan kişilerde hastalığı körükleyecektir. Bu nedenle başınızı sağa ve sola hızla çevirmekten sakınınız. Başı boyun hareketiyle çevirmek yerine vücut ile birlikte dönmeye çalışınız.
4. Hastalığın artmasına neden olabilecek sigara, kafein ve tuz gibi maddelerden uzak durunuz.
5. Yakınmanızı arttırabilecek stres, üzüntü, sinirlenme, alerji gibi etkenlerden korununuz.
6. Yola çıkmadan önce doktorunuzun önereceği mide bulantısını önleyici bir ilaç kullanabilirsiniz.
Araç tutması olan kişilerin yol arkadaşlarına da onları konuşturmamak ve kendilerine bakmak zorunda bırakmamak gibi görevler düşer.
Araç tutması genellikle kişinin kendi kendine yenebileceği bir hastalık olup ileri boyutta yakınması olanlarda doktor tarafından verilebilecek sakinleştirici ilaçların faydası olur. Yola çıkmadan önce bu önerilere kulak vermeniz tatile daha sağlıklı başlamanızı sağlar.

HALDUN YALIMLI
02-11-2005, 19:40
Bu konuya ait 2 ilaç ismi önermek istiyorum.METPAMİD ve EMEDUR eczanelerde satılıyor fiyatlarıda çok uygun herhangi bir yan etkisi olup olmadığı konusunda prospektüsü okumak yeterli olacağı kanısındayım.

levrek
04-11-2005, 06:49
Bu değerli bilgileriniz için teşekkürler

aganta borina borinata
12-09-2006, 11:54
haldun abinin verdiği ilaçlar kullanılabilir...ancak bu ilaçları kullanan kişiyi deniz ya da araba tutmayacak diye bi şey yok...bünye alıştırılmalıdır...

bu tür tutma vakalarında ayağını karaya basmadan ya da araçtan inmeden kişi rahatlayamaz... eğer sizin için çok önemli değilse böyle bi problemi olan kişiyle asla tekneyle açılmayınız...avınız berbat olabilir...

rastgelsin...

varior
16-01-2007, 13:59
ilk kürekli kayıkla denize açıldığımızda -fazlada gitmedik- başıma geldi, iğrenç birşey, sabah 5 te çıktık saat 9,30 dan sonra havaya çıkıp yere iniyordum resmen.. Bu emedur ilacı umarım işe yarar, bu yıl çok çıkacağım çünkü.. Ayrıca Doğan'ın dediği gibi vücut alışırsa hapada ihtiyaç kalmaz sanırım, genelde ilk çıktığında oluyor derler.. Doğrumu bilmiyorum.. Daha büyük teknelere bindim hiç böyle birşey olmamıştı, kayık olunca fazla sarsıcı oluyor ondan herhalde.. :(

katiti
16-01-2007, 18:21
60 yıldır denize çıkan adamı deniz tuttuğunu gördüm ben. Biraz da kişinin o günkü durumuna bağlı olabiliyor...

igmsva
16-01-2007, 21:16
arkadaşlar kesinlikle bu olay o an ki psikolojik, fizyolojik durumlada doğru orantılıdır. kullanılan ilaç yenilen yemek içilen sigara açlık vs. tüm bunlar etkiler. mertinde dediği gibi 60 yıllık balıkçıda hiç olmadığı halde bi bakmışsınız içi dışı çıkabilir. aşağıda verdiğim linkte bir bant var. ben bir tane edindim. gerçi kullanmaya hiç ihtiyaç duymadım ( ki sürekli olarak kabin tazyikli/tazyiksiz uçak-helikopter yolculuğu yapıyorum). ama kullananlar var. incelersiniz.
incelersinizcan teknik olarak çok güzel açıklamış emeği için teşekkür ederiz.

[Only Registered Users Can See Links]

varior
16-01-2007, 21:20
İlginç bişey İlker abi, tek kullanımlık değil dimi..

igmsva
16-01-2007, 21:25
İlginç bişey İlker abi, tek kullanımlık değil dimi..
hayır sürekli kullanılabilecek bi şey sistem nabız üstüne baskı yapan bir plastikten ibaret.

varior
16-01-2007, 21:28
bi espri yapacam ama umarım yanlış anlamazsın İlker abi, balık vurunca bende ne nabız kalır ne tansiyon... :D ama gerçekten beni deniz tutuyor, kardeşim ve arkadaşları kayıkla gidiyor ben kıyıdan izliyorum... :( büyük teknede hiçbirşey omuyor orasıda ayrı konu.. :soru:

igmsva
16-01-2007, 21:31
bi espri yapacam ama umarım yanlış anlamazsın İlker abi, balık vurunca bende ne nabız kalır ne tansiyon... :D ama gerçekten beni deniz tutuyor, kardeşim ve arkadaşları kayıkla gidiyor ben kıyıdan izliyorum... :( büyük teknede hiçbirşey omuyor orasıda ayrı konu.. :soru:
ben bitane edin derim. fiyatıda uygun gibi.

varior
16-01-2007, 21:37
eğer balıkçıda bulabilirsem alırım.. en güzeli de sürekli yanında bulundurabileceğin birşey.. Paylaştığınız için teşekkür ederim..

Rauf
16-01-2007, 21:38
Madem konu deniz tutması üzerine benim bizzat şahit olduğum vakka şu izmitli bir ağbim bizim alanyaya gelip her sene 3 ay kam yaptığımız dönemlerde balıkta hic anlamadığı halde gide gele bunu da balığa götürdük balıkcılığa alıştırdık hastalığı bulaştırdık .sonraları hali vakti yerinde olduğu icin alanyadan daire aldı yerleşti lakin bide 4 metrelik bir fiber tekne aldı balığa hanımınıda götürüyordu kadın 50 yaşında hayatında balıkta tutmamış tekneye hic binmemiş kadını deniz tutuyo her defasında kadın perişan oda yetmiyo kadın dönelim dedikce bide arkadaştan azar işitiyo --şimdi balık vuruyo otur oturduğun yerde adamı hasta etme.Diye caresiz kadıncağız bir iki üc beş derken alıştı şimdi 7 metrelik antalya yapımı ayna kıc kamaralı tekne yaptırdı yine beraber cıkıyorlar ama bu sefer kadın bağrıyo bizim arkadaşa --ne bicim iğne bağlıyon işte koptu veya burada balık yok cek başka yere diyor ve hayretir kac defa onlarla balığa gittim inanın yengem arkadaştan daha fazla balık tutuyor herkeze selamlar.

varior
16-01-2007, 21:42
Rauf abi ben güldüm Allah'ta seni güldürsün... :D :D :D

CaTSiLeNcE
16-01-2007, 21:48
rauf abi teşekkürler ..gerçekten çok güldük :) :) :)

katiti
16-01-2007, 22:21
Rauf Abi Allah her balıkçıya böyle bir eş nasip etsin, ne diyeyim :D...

Güveeennnn duyuyor musun? :D :D :D...

Taygun KOCABIYIK
17-01-2007, 09:41
Rauf Abi Allah her balıkçıya böyle bir eş nasip etsin, ne diyeyim :D...

Güveeennnn duyuyor musun? :D :D :D...
Kulakları tıkanmıştır kulaklarııııııııııı :D

İlker abicim gel sen izmire 1-2 tekneyle çıkalım bakalım uçmaya benziyor mu bu iş :D

Rauf
17-01-2007, 09:59
Güveni rahatsız etmeyin arkadaşlar o bu hafta sonu cok iyi bir birlikteliğin :) :) başında allah tamamına erdirsin.:dans: :dans:

aganta borina borinata
17-01-2007, 10:00
vallahi ben usandım artık...o yüzden deniz tutması problemi olanlarla tekneyle balığa çıkmıyorum... eğer çıkmak zorundaysam önceden uyarıyorum... işin doğrusu tekneyle o kadar yol aldıktan sonra hele de balık çıkıyorsa geri dönmem valla...

rastgelsin...

aganta borina borinata
17-01-2007, 10:04
Güveni rahatsız etmeyin arkadaşlar o bu hafta sonu cok iyi bir birlikteliğin :) :) başında allah tamamına erdirsin.:dans: :dans:

amin amin...

rastgelsin...

Rauf
17-01-2007, 10:09
Olmuyor be doğan bizimde kac defa başıma geldi balıkta cıksa dönüyorsun.birkeresinde avsallar diye bir yerde diş doktoru arkadaşımı aldım avın yarısında bana arkası dönük oturuyordu -Doktor şu yem tahtasını bir uzat dedim gördümki suratı tahta gibi bembeyaz hayırdırv ağbi bulantı varmı dedim yok bişi iyiyim dedi ama ben caktım manzarayı hemen sahile döndük arkadaş yürürken sallanıyordu sonra hanımıyla konuştum nasıl oldu diye iki gün işe gitmemiş yatmış cok kötü oluyorlar daha bunn gibi neler gördüm bir yassam roman olur.demek istediğim yüreğin el vermez selamlar arkadaşım.

aganta borina borinata
17-01-2007, 10:19
Olmuyor be doğan bizimde kac defa başıma geldi balıkta cıksa dönüyorsun.birkeresinde avsallar diye bir yerde diş doktoru arkadaşımı aldım avın yarısında bana arkası dönük oturuyordu -Doktor şu yem tahtasını bir uzat dedim gördümki suratı tahta gibi bembeyaz hayırdırv ağbi bulantı varmı dedim yok bişi iyiyim dedi ama ben caktım manzarayı hemen sahile döndük arkadaş yürürken sallanıyordu sonra hanımıyla konuştum nasıl oldu diye iki gün işe gitmemiş yatmış cok kötü oluyorlar daha bunn gibi neler gördüm bir yassam roman olur.demek istediğim yüreğin el vermez selamlar arkadaşım.

dabi rauf abi aramızda fark var...sen fırsat bulduğun anda zıplıyorsun; denizin kıyısının sahilinin kenarının dibindesin...dost hatrı kırmak olmaz dabi...abi ama ben tekneyle açılmak için plan yapıyorum 1 hafta evvelinden, tekneyi kiralıyorum....onca hazırlık heyecan bi de dediğim gibi balık çıkıyorsa walla babam olsa dönmem... safraya kadar döksün valla... ha bu arada ekleyeyim oldu ya beni de tuttu dönmeyin arkadaş...

rastgelsin...

ramazanuçar
17-01-2007, 10:29
bu tekne tutmasından bende muzdaribim maalesef.ilk çıktığımda gerçekten çok kötü olmuştumçen son aliağa maceramızda da tuttu tekne ama önceki kadar değildi.aldığım ilaçlarında faydası oldu sanırım sağolsun onurum getirmişti yanında.ama kesinlikle sabah yenilen yemeğin çok önemi var.benim şahsi fikrim ne tıkabasa yenilmesi nede tamamen boş mideyle çıkılması.

Uzm.Dr.Rastgele
17-01-2007, 10:42
Eskiden tekne ile çıktığımda '' eğer hava oynamaya başlarsa'' beni de tutardı.Bir defasında Sevgili ''Kalamar avcısı.com'' un sahibi Cem abinin büyük bir organizasyonuna katılmıştım.Hatta İstanbul'dan sırf mercan avlamak için gelen 2 arkadaşda vardı bu organizasyon içinde.Hepimiz 3 tekneye dağıldık.Nasip ya,ben beraber gittiğim Tahir adlı arkadaşım,yumurta kadar bir polyestere düşdük.Denize açıldıktan bir süre sonra hava giderek serleşmeye başladı ve bizim tekne yükselen havada her türlü dansı yapmaya başlamışdı.Tabi ben aynen oldum helva gibi.Gerisini tahmin edin....Ama kafada kırıklık var ya....:deli: Diğer 2 arkadaş dönelim dediyseler dahi inatla,onların huzuru bozulmasın diye derin derin nefesler alarak ve hep uzak noktalar bakarak tur u bitirdim.Onu izleyen bir kaç gün daha başım ver yerlerin fır fır döndüğünü unutmam.
Bunun formulunu ismi ''DRAMAMİNE'' denilen ilaç sayesinde buldum.Bana bire bir iyi geldi.Şimdi çıkmadan yaklaşık yarım saat önce bu hapı alıyorum.Hava oynasada zıplasa da beni etklemiyor artık.Hatta 5 i geçen havada bile geçen ay içinde sanırım geceyi teknede geçirdik.Hiç rahatsız olmadım.Belki de kaşarlandık mı bilemiyorum.:D
Konuyu uzun uzun yazmamın nedeni aynı durumda olan can dostlarım var ise,bu hapın prospektüsünü okuyarak ve bir sağlık çalışanına danışarak kullanmalarını öneririm.Bende faydalı oldu ve sorun yaşamıyorum.

Not: Hangi ilaç olursa olsun mutlaka bir sağlık görevlisine daşınılmasının gerektiği unutulmamalıdır.:dikkat:

turna
17-01-2007, 21:30
Arkadaşlar siz siz olun Dr. habersiz ilaç kullanmayın.Ben 4 ay önce sol dizde minisküs yırtığı oldu dr.gidene kadar 40-50 ytl ilaç kullandım hiç biri fayda etmedi 15 gün sora dr gidebildim.dr bir ilaç yazdı 2,5 ytl fiatı var 15 dak.beni ayağa kaldırdı.şayet deniz tutması varsa sağlık ocağına uğramanızı tav.ederim.

MEHTERAN
19-01-2007, 04:39
Ya arkadaşlar bu yaz nasipse rauf abimle denize balıga çıkacaktık. tutma falan, valla beni korkuttunuz. istanbulda bogazdan geçerken,başım döner gibi olmuştu. bi an tansiyon düştü zannettim. anlattıklarınıza göre vede benim anladıgıma göre beni deniz tutmuş herhalde.Yoksa yanılıyormuyum.Eger öğleyse koca denizin ortasındaki halimi düşünmek istemiyorum.:öldüm: Saygılarımla.

aganta borina borinata
19-01-2007, 07:34
Ya arkadaşlar bu yaz nasipse rauf abimle denize balıga çıkacaktık. tutma falan, valla beni korkuttunuz. istanbulda bogazdan geçerken,başım döner gibi olmuştu. bi an tansiyon düştü zannettim. anlattıklarınıza göre vede benim anladıgıma göre beni deniz tutmuş herhalde.Yoksa yanılıyormuyum.Eger öğleyse koca denizin ortasındaki halimi düşünmek istemiyorum.:öldüm: Saygılarımla.

gürkan abi...işin doğrusu bi tesadüf olabilir...ama tesadüf değilse denizdeki halini ben de düşünmek istemiyorum...:D :D

rastgelsin...

Rauf
19-01-2007, 10:12
Ya arkadaşlar bu yaz nasipse rauf abimle denize balıga çıkacaktık. tutma falan, valla beni korkuttunuz. istanbulda bogazdan geçerken,başım döner gibi olmuştu. bi an tansiyon düştü zannettim. anlattıklarınıza göre vede benim anladıgıma göre beni deniz tutmuş herhalde.Yoksa yanılıyormuyum.Eger öğleyse koca denizin ortasındaki halimi düşünmek istemiyorum.:öldüm: Saygılarımla.

Gürkan sen gelirken bi kutu hapı hazır et yanında yoksa buzluktaki balıklardan yersin ona göre.

MEHTERAN
19-01-2007, 21:37
Tamam rauf abi hazırlıklı gelirim inşallah.

igmsva
20-01-2007, 13:35
İlker abicim gel sen izmire 1-2 tekneyle çıkalım bakalım uçmaya benziyor mu bu iş :D

:artist: :P tago biraraya gelince anlatırım anılarımı. deniz ne ki.... :deli: :P :D :artist:

mercan
01-02-2007, 22:33
arkadaşlar beni de deniz sürekli tutmakta.ama ısrarla ilaç alıp denize çıkıyorum. yani biride bir binide bir benim için.

Dodurga
30-07-2007, 12:45
arkadaşlar bu sorun hayli yoğun olarak görülmekte. Bende aynı sonrundan muzdariptim ancak bir şöfor abimiz bana bir limonu şiş ile üstünden delerek yolculuk sırasında sıkmamı söyledi. bir iki yolculukta kullandım Allaha hamdolsun o sorun bitti. Şimdi hiç etkilenmiyorum. Denemekte fayda var ben kurtuldum. Bilgilerinize :)

MEHTERAN
01-08-2007, 09:46
Sevgili DODURGA imza ayarlarını yaparsan hitapta yanlış yapmayız, aramıza hoşgeldin.

Dodurga
01-08-2007, 12:32
imza ayarını beceremedim şefim takipteyim selametle