PDA

Tüm Versiyonu Göster : Sardalyalı dip kıbrısını tarif edebilecek yok mu?


Anıl ÜNALAN
07-11-2005, 00:07
Sardalyalı dip kıbrısını tarif edebilecek birileri yok mu? Vallaha çok merak ettim..

muhabbetci
07-11-2005, 01:34
Üstad; Dip kıbrısı bildiğin kefal oltasına ağır kurşun takılmış hali.Böyle kısaca geçtim bana kızma. Ama özel bölüme girmeye hak kazanınca püf noktalarınıda yazacağım.Daha bugün test edip onayladım.Mutlaka ustalarımda cevap yazacaklar haklı olarak,ben bunlara ilave olarak bilgilerimi yazacağım. :)

levrek
07-11-2005, 01:40
Evet arkadaşlar,merakınızı gidermek için Dip Kıbrısının yaratıcı zannedersem pazartesi online olunca bize tüm incelikleri ile anlatacaktır,yaratıcısı aramızdayken anlatımı bana düşmez diye düşündüm,saygılarımla

HALDUN YALIMLI
07-11-2005, 18:35
Dip kıbrısı;Kefal oltasını mantarsız kurşunlu yada kurşunsuz kullanılanıdır.
YAPILIŞI:0.35 Misinanın üzerine 13-14 ineyi araları 1cm.olacak şekilde bağlıyoruz.son iğnenin 25cm gerisine bir fırdöndü ile bedene ağlıyoruz.İsteğe göre dipte kullanılacaksa fırdöndünün beden kısmına gezer kurşun bağlayabilirsin.genelde liman içlerinde ve draganalık yerlerde kurşunlu randıman vermiyor.Bol şans :deli:

aserkansatı
08-11-2005, 04:07
Eminim dip kıbrısının yaratıcısı olan arkadaşımız Farukta anlatacaktır ama yanlış anlamazsanız bir şeyi belirtmek istiyorum.Kıbrıs oltasının mantarını çıkarıp kurşun takarak dip kıbrısı yapmayı dalgalı bir günde ekmeklerim parçalanınca sinirlenip denedim pek çok arkadaş gibi,faydasını da gördüm...Dip kıbrısına yahut normal kıbrıs oltasına değişik yemler takarak denemeler de yaptım...Dediğim gibi yanlış anlamayın , ama bana kimse dip kıbrısına sardalya tak demedi...Ben sardalya da taktım,sülinez parçaları da taktım,kendimce bir şeyler yaptım . Faruk arkadaşımız da eminim bu konu üzerinde uzmandır ama ben her meraklı balıkçı gibi deneme yanılmalar sonucunda kendi oltamı ve yemimi buldum,tecrübelerimle de sabitledim.Açıkçası çok da zor olmadı. ;) Sevgiler ... :)

levrek
08-11-2005, 05:57
Faruk arkadaşımız izinli olduğundan zannedersem yarın konuya açıklık getirecektir,sevgilerimle

Bir Dost
08-11-2005, 08:17
kusura bakmayın ama arkadaşlar dip kıbrısınla ilgili konuda yaratıcılıkla ilgili bazı şeyler yazılıyor benim bildiğim dip kıbrısını 87 yaşında ve halen sağ olan dedemde kullanıyormuş bu dip kıbrısı sanki yeni bulunmuş bir şeymiş gibi empoze etmenize gerek yok her yerde aydıdır kullanılan iğne numaraları beden fırdöndü ve kurşun farklılık gösterir dünyada kabul görmüş bu düzeneyi yeni buldum diye sevinenler varsa aranızda boşuna sevinmeyin dip kıbrısı seneler önce icad edildi sayın mucidler yada her neyse ama yem size kalmış işte burda yaratıcılığınızı kullana bilirsiniz kimi sardalya takar kimi sarımsak önemli olan balığın yemi kabul görmesidir dene ve gör edusun ampulü bulmak için 1000 deney yapmış ve soranlara hiç üzülmediğini bir şeyi iyi öğrendiğini söylemiş o da beyler ampulü bulamamanın 999 yolu olduğunu umarım anlata bilmişimdir

aserkansatı
08-11-2005, 16:02
Anlıyorum seni sevgili Can, bence de çok haklısın. Bu arada dedene de rastgelsin...Maşallah valla gıpta ettim.İnşallah bizde o yaşta aynı performansı gösteririz.
(Unutmadan, sarımsak taze mi olsun, diş diş mi :deli: :D :P . Sevgiler)

ilhan
08-11-2005, 16:12
Bukadar tepkiye gerek yok arkadaşlar.
insanların birbirinden haberleri olmaya bilir. Benim barajda kullandığım kafandan sallama olta çeşitlerini bir görseniz aklınız şaşar. ama ben bunları kafadan sallayarak yaparken başkalarıda düşünerek aynı olta çeşitlerini yapabilir. Kimseye sormadan yada kimseden görmediğim için var olan bir olta çeşidini eğer ben düşündüğü isem onu kendi kafamda ben buldum diyebilirim. sonuçta kullanlan malzemeler ortada isteyen aklına geldiği şekilde ineleri bağlar ve ucuna istedği yemide takabilir. oltayı yapankişi daha önce hiçbir yerde o oltayı görmediyse tabiki kendi icadıda diyebilir.

aserkansatı
08-11-2005, 16:46
Yanılmıyorsam aynı şeyleri yazmışız İlhan... Sorun yok ortada.Herkes fikrini yazıyor kardeş. :)

Anıl ÜNALAN
08-11-2005, 22:25
Ya yanılmıyorsam ben sardalyalı dip kıbrısının nasıl yapıldığını sormuştum.

HALDUN YALIMLI
08-11-2005, 23:14
Ya yanılmıyorsam ben sardalyalı dip kıbrısının nasıl yapıldığını sormuştum.
CANIM KARDEŞİM CEVAPLARI OKURSAK ARAYA SIKIŞMIŞ BİR CEVAP OLDUĞUNU GÖRÜRÜZ :dikkat:

Anıl ÜNALAN
09-11-2005, 17:20
Abi ben sardalyanın nasıl bağlanacağını nasıl yapılacağını sordum siz kıbrısı tarif ettiniz...

HALDUN YALIMLI
09-11-2005, 20:59
Anıl kadeş;sardalyayı alıyorsun kıbrısın en ucundaki iğneyi gözünden geçiriyorsun sonra kıbrısı orantılı ve boşluk bırakmadan balığa sarıyorsun balığın kuyruğuna kazık bağıyla bağlıyorsun sonrası RASTGELSİN KARDEŞİM. :)

nirvana
09-11-2005, 21:21
dizzy kardeş
sardalyanın bağlanışında çeşitli uygulamalar var.Kimi birinci iğneyi sardalyanın gözüne takar diğerlerini enseden 2. iğne.sardalyayı biraz çevir 3. iğne tekrar çevir 4. iğne şeklinde devam eder kuyruğa kadar gelir kuyruğa ise sıkı bir kasa düğümü atılır.Ben genelde hayvanın en sert yeri olan enseye birinci iğneyi sokarım sardalyayı çevirerek diğer iğneleri sokmaya devam ederim(iğnelerin sıkı batması iyi olur).kuyrukta ise yukarıda anlattığım işlemi yaparım.

ama yazının başındada da belirttim ben çok farklı uygulama yapanları gördüm mesela iğnelerden oluşmuş 2 takım alıp birinci sırayı hayvanın sağına solungacından kuyruğa doğru,2.ci diziyi ise bu sefer hayvanın solundan ayni şekilde sıra ile takanlar var.bunu uygulayanlarda kuyrukta çift kasa düğümü oluyor.Tabii bütün bu anlattıklarım tuzlanmış yani taze sardalyaya göre eti daha sertleşmiş olan hayvanlarda ki uygulama.

eğer taze sardalye almışsan 1.iğneyi gözünden geçirip diğer iğneleri hayvanın bedenine sokmadan sarma yapıyorsun kuyruğa kadar ,kuyrukta kasa düğümü atıyorsun.düz bir zeminde hafifçe sardalyaya ayakla basıyorsun iğneler etin içine tatlı bir şekilde batıp gizleniyor ama burada basma şiddeti önemli hayvanın vücudunu deforme etmeyecek şekilde.şimdilik konu hakkında yazacaklarım bunlar.Ustalar sanırım yakında daha detay bilgi verirler.

Son olarak söylemek istediğim bu yem (tuzlanmış sardalya) enfes bir yem.başta levrek olmak üzere,çipura, lidaki,sargos,karagöz bu yemle yakaladıklarım.Kullandığım takım ise değişik ebatlarda iğneler kullanmak mümkün isede bana öğreten kişiden aldığım bilgi doğrultusunda crown 15507 7 ve 8 no lu iğnelerden ard arda 8-9 adet bağlıyorum misinaya.

Tek uğraştırıcı yanı zaman zaman biribirine dolanan iğneleri açmak.Umarım biraz olsun faydalı olmuştur anlattıklarım.Selamlar

ilhan
09-11-2005, 22:30
Nirvana kardeş parmaklarına sağlık harika açıklamışsın olayı ben dip kıbrısını ilk defa burda duydum denemesinide yapacağım. daha öğrenecek çok şeyimiz var. sağ olsun bilgiyi paylaşan arkadaşlara.

aserkansatı
10-11-2005, 00:05
Bu tip forum sitelerinin güzelliğide bu işte.İlhan dip kıbrısını bu paylaşım olmasaydı duymayacaktı mesela... O yüzden bilgilerimizi paylaşıyoruz zaten , neler bildiğimizi göstermek için değil , paylaşıp işe yarar hale getirmek için.SEVGİLER... :deli: :D :)

Taygun KOCABIYIK
10-11-2005, 00:59
ben bu takımın ekmekle olanını kefal için yapmıştım ama kefalden başka herşey geldi. Gopez ısparoz vs.vs. kaliteli balıkta gelmiyor ısparoz gopez kayabalığı. Sardalyayla olunca değişiyor demekki

ilhan
10-11-2005, 01:03
Bu tip forum sitelerinin güzelliğide bu işte.İlhan dip kıbrısını bu paylaşım olmasaydı duymayacaktı mesela... O yüzden bilgilerimizi paylaşıyoruz zaten , neler bildiğimizi göstermek için değil , paylaşıp işe yarar hale getirmek için.SEVGİLER... :deli: :D :)

işte busözler alkışlanırrrrr :)

:helal: :helal: :helal: :helal: :helal:

muhabbetci
10-11-2005, 01:10
Arkadaşlar, kıbrıs hakkında özel bölümde yazacaktım.Nedeni ise uğraşa uğraşa, yerine göre sistemi değiştirmek gerektiğini öğrendim.Bunuda saklamak yerine özel bölümde daimi üyelerin görebileceği yere yazacaktım.Ama???.Bu nedenle bilgimi daimi arkadaşlarımla ve öylesine geçen arkadaşlar görsün diye yazıyorum.
Ben yüzey veya dip olsun her ikisindede şamandıra kullanıyorum.Yüzeyde büyük şamandıra 10 gr kurşun,dipte küçük şamandıra 50 gr kurşun.her ikisindede beden dik olduğu için sardalya şamandıra ile kurşun arasında kalıyor.Dipte lüzumsuz balıklar sardalyayı hacamatlamasınlar.Yüzeyde sardalya parlasın ve sallansın.Misina ve iğneyi hangi balığa atıyorsan ona göre büyütüp küçültüyorsun.İlk ve son iğneyi her zaman orta boy ve çelik iğne kullanıyorum.Faydasıda oluyor.İlk iğneyi sardalyanın gözünden. son iğneyi kuyruğundan takıyorum.Diğer iğneleri sardalyaya sarıyorum. kesinlikle sardalyaya saplamıyorum.İğneler Serbest kalırsa daha avcı oluyor.Sizlere acele çizdiğim resmide ilave ediyorum.Tavsiye ederim ve RASTGELSİN.

Taygun KOCABIYIK
10-11-2005, 04:21
Harikasın önder abi teşekkürler.

nirvana
10-11-2005, 14:58
Değerli kardeşlerim,

Elbette bu sitelerin en büyük amacı bilginin paylaşılması ve bilinçlenme.Özel bazı işlerimin yoğunluğundan dolayı dip kıbrısı ve diğer konular hakkında sadece yazı olarak bilebildiğim şekilde açıklamalar yapıyorum.Ama Aralık ayının başından itibaren yazılarımda anlaşılırlığın daha iyi olması için fotoğraflar ekleyeceğim.Hepinize başarılar bol avlar dilerim.(Bir de bu dip kıbrısı hakkında Faruk Ulutürk kardeşimin bilgilerini aktarması çok yararlı olacaktır. :) )

Bir Dost
12-11-2005, 12:14
abi şuna hala açıklık getiremedik Faruk abi anlat şu olayı artıkta millet tam olarak öğrensin

Anıl ÜNALAN
17-11-2005, 00:17
Harikasınız beyler parmaklarınıza sağlık...

Uzm.Dr.Rastgele
20-08-2006, 12:13
Arkadaşlar dib kıbrıs oltası denilen takımı be bu şekilde bağlayığ ve kullanıyorum.En başdaki iğneyi sardalyanın kafa kısmına saplayım döndüre döndüre sıra ile diğer iğneleri de sardalyaya saplıyorsun fırdöndüye kadar kalan boş misinandan kuyruğa bir fiyonk atalım ki atarken balık yolda düşmesin.Fırdöndüden sonra 30-40 gr lık gezer kurşun takıyorum.Bu takım ile çeşme dalyan limanda levrek ve mırmır aldım.İğneler 496/2 numara iyi olduğu kanatindeyim sayı da bana göre 5 iğne ideal.son iğne ile fırdöndü arası misinanın uzunluğu en fazla 1,5 karış .

Taygun KOCABIYIK
20-08-2006, 12:27
İshak abi izahat çok güzel olmuş teşekkürler
Bir sorum olucak 2 numara iğne biraz büyük gelmez mi mırmır için falan gerçi senin amacı anlıyorum gelicekse büyük gelsin gelmezse kendi bilir :) ama arada gelen ufak balıklar için bence (eğer avlamak istersek) iğneyi 4 veya 5 numara kullanabiliriz sanırım.

Uzm.Dr.Rastgele
20-08-2006, 20:06
Taygun,eskiden ben senin dediğin gibi 4-5 numara beyaz iğne bağlıyordum.Hatta iğne sayısını balığın ağzına kesin takılsın diye 9-10 iğneye kadar çıkartmışdım.Sanırım 2 sene olmuştur.Çeşme dalyandaki doğal iç limanda gece avlanıyorduk.Sabaha karşı gelen ve o civarda yazlıkçı olduğunu tanışdıktan sonra öğrendiğim bir arkadaş 2 numara ve beş iğne bağladığı takımlarla bizi solladı geçti.o kişi doğru hatırlıyorsam 4-5 kasnak sıraladı ve bir sürü ak kefal aldı.Yalnız o arkadaşın gelirken getirdiği sardalyalar tuzlanmış ve etleri sıkı idi.Velhasıl adam malı götürdü,bizde sadece orta boy iki kefal tutarak onu seyrettik diyebilirim.Senin de dediğin gibi iğne boyları ve sayıları önemli olabilir.Ama esas konu sardalyayı '' esas balık '' gelene kadar iğnede nasıl tutabiliriz...

varlık
03-04-2007, 12:16
dip kıbrısa sardalya takılır. genelde kış aylarında daha iyi randuman alınır.kötü yanı küçük balıklarıda yakalr seçme şansı yok.saygılar

kutluhan
03-04-2007, 12:32
kıbrıs dedklerini bende sarma olarak öğrendim. nasıl yaptığıma gelince;
10 tane iğneyi yaklaşık birer cm ara ile bağlıyorum, bu şekilde elde ettikten sonra ilk kancayı sardalyanın başına takıyorum, daha sonra kuyruğuna doğru diğer kancaları balığın etrafına dolayarak balığın vücuduna takıyorum en sonunda sardalyanın kuyruğuna misinayı düğüm atıyorum ve denize salıyorum.
genellikle kurşun takmıyorum.
sonuca gelirsen yılan balığı ve iskorpit aldım. yani kesin sonuç veriyo eğer takılmazsa.

sardalyalerin bazı zamanlarda pahalı olmaısndan dolayı stok yapmak iyi oluyor. sardalyeleri tuzladıktan sonra gazateye sarıp buzlukta saklayabilirsin, böylece yemler av günü geldiğinde hala taze gibi pırıl pırıl kalıyorlar.

herkese rastgelsin.

ilhanmania
12-04-2007, 21:15
sardalyanın ustune samandıra takıp altına 50 gr lık kursun takmak avdakı verımı arttırabılırmı??? yani bu sekılde kucuk balıklar yemle daha az ugrasıp sardalyede buyuk balıkların daha cabuk ılgısını cekmezmı??? ustalarımdan yardım beklıorum :)

discus
12-04-2007, 21:43
sevgili arkadaşım 50 gr kurşun için takacağın şamandıra büyük olur ki buda balığı ürkütebilir.olması gereken daha önce anlatılmış geriye doğru bakarsak açıklamalı bir şekilde görebiliriiz...

katiti
13-04-2007, 09:40
Çağdaş açıkçası bu sistemin küçük balıkları uzaklaştıracağını sanmam. Dediğin şekil uygulanabilir ama bir de hedef balığın ne olduğuna bakmak gerek. Örneğin çipura, sargoz vs gibi balıkları düşünüyorsan yemin dibe yakın olması gerekecektir. Orta suda bunları alman daha düşük olasılık olur. Levrek için ise her durumda balığı alma olasılığın olabilir. Biraz da avlandığın meranın yapısı önemli tabi...

ilhanmania
13-04-2007, 14:26
anladım..benim bu sistemde tum amacım levrek...yani dip atmaya devam et dıyosun mert abi... ;)

ERCAN48
05-09-2008, 15:19
Bildiğimiz kıbrısın nekadar çok kullanımı varmış

xnode
06-09-2008, 15:21
Dip kıbrısını 0.35'lik bir misina ile yaparsanız levrek yakalamanız çok zor olur. Ancak mıngıri veya ahtapot yakalarsınız.
Dip kıbrısını yapmak için, 0.25 / max 0.30 bedene 0.16-0.18-0.20 'lik salmalar (köstek) ile takım yapmanız gerekir. Levrek dolanmış misinayı gördüğü an yanından geçip gidiyor. Bu yüzden mümkün olduğunca misina gizlenmeli ve salma için olabilecek en ince misina kullanılmalı.
sevgiler.

mehmeterhan
10-09-2008, 16:06
ıgnelerı kosteksız mustat 3 no kullanırsan her balıgı kolaylıkla alırsın ben oyle yapıyorum bıde levrek sardalyenın hep ense kısmından saldırıyo ıgnelerı ense bolumune getırmeye dıkkat et 7 ıgneden fazla baglama ve eger ıgnelerın karısmasını ıstemıyosan ıgnelerı kalın ıp mısınaya bagla ve bı fırdonduyle bedene bagla yaklasık bı senedır bu sekılde avlanıyorum cok balık yakaladım ama hıc dolasmadı ıgneler anında acılıyo bız bu sardalyalı dp kıbrısı sayesınde kefal levrek cıpra turna belkı ınanması guc ama cesme dalyanda akya yavrusu sıvrı burun mırmır yanı aklına gelecek her turlu balıgı yakaladık hemde hepsı hatrı sayılır buyuklukte acıkcası dıp kıbrısına katıl de dıyebılırız yeterkı balık olsun gerısını merak etme en ıyı avıda lımanlarda yaparsın unutma