PDA

Tüm Versiyonu Göster : Uzaktan kumandali maket tekne - soru....


Alparsbeğ
27-03-2007, 12:31
Ustadlarimi saygi ile selamliyorum.

Bir sorum olacak!

oltayi uzaga gonderme konusunda, uzaktan kumandali maket tekne kullanan var mi? Boyle birsey yapilmis mi?
Asil mesele; elektronik bilgim yok, internette de arastiriyorum, motor cinsleri gucleri falan veriliyor, ama fiyatlar benim gibi amator icin falz, kendim boyle bir sey yapabilir miyim?

onerilerinize ihtiyacim var

Simdiden tesekkur ederim.

Selamlar

igmsva
27-03-2007, 12:36
yani metin olmayacak işler değil ama ben denizde kullanılabilecek uzakta kumandalı bir maketin fiatı ile ne hassasiyetli kamışlar makinalar raplalar alırım diye düşünüyorum. nette hobi sitelerini gezersen denizde kullanabileceğin güçte bir maket teknenin( radyo kontrollu ) fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu görürsün. yani fiyat önemli değil ise düşündüğün proje geliştirilebilir,yani olur..:P

Lethe
27-03-2007, 13:01
daha dün bir arkadaşımla aynı konunun muhabbetini yaptıydık:D
vala bana da uygulanabilir geliyo ama daha araştıramadım.eğer pahalı ise,kendimiz de yapabiliriz.çok zor olabileceğini sanmıyorum.saygılar:)

balıkcı
27-03-2007, 13:52
Metin arkadaşımızın anlatmış olduğu konu çok güzel aslında maket tekne,aslındo çok çeşitli şekillerde kulanılabilir mesela yemlemede ve avrupada bir çok sazan avcılarında mevcut,mert böyle tekne yerine surf tipi malzeme alırım diyorsun iyi de mert kardeşim surf tipi malzemelerle şamandıra veya rapala atabilirmisin atsanda şamandırayı ve rapalayı kaç metreye atabilirsin,böyle bir maket tekneye ufak bir ekleme ile şamandırayı veya rapalayı inanılmaz uzaklara bırakman mümkün,daha değişik sistemlerde uygulanabilir ama benim fikrimi soracak olursanız ben o parayla büyük tekneye sahip olmak isterim fiyatları 600 eurodan başlıyor.

Lethe
27-03-2007, 13:54
aslında model yapmayı düşünmüyorum.sadece,bu işe yarayacak olanlar fazla tuzlu gelirse,herhangi bir oyuncak tekne üzerine sistem entegre edilebilir diye düşünüyorum.bu şekilde normal bir kamışla sağlam bir at-çek mesafesi yapılabilir ;)

balıkcı
27-03-2007, 13:56
aslında model yapmayı düşünmüyorum.sadece,bu işe yarayacak olanlar fazla tuzlu gelirse,herhangi bir oyuncak tekne üzerine sistem entegre edilebilir diye düşünüyorum.bu şekilde normal bir kamışla sağlam bir at-çek mesafesi yapılabilir ;)
Fikir güzel,,şansını denemeni tavsiye edebilirim bol şanslar...

katiti
27-03-2007, 15:33
Metin arkadaşımızın anlatmış olduğu konu çok güzel aslında maket tekne,aslındo çok çeşitli şekillerde kulanılabilir mesela yemlemede ve avrupada bir çok sazan avcılarında mevcut,mert böyle tekne yerine surf tipi malzeme alırım diyorsun iyi de mert kardeşim surf tipi malzemelerle şamandıra veya rapala atabilirmisin atsanda şamandırayı ve rapalayı kaç metreye atabilirsin,böyle bir maket tekneye ufak bir ekleme ile şamandırayı veya rapalayı inanılmaz uzaklara bırakman mümkün,daha değişik sistemlerde uygulanabilir ama benim fikrimi soracak olursanız ben o parayla büyük tekneye sahip olmak isterim fiyatları 600 eurodan başlıyor.

Selim Abi at-çek veya şamandıralı takım için dediklerin doğru tabii. Ama denizde kullanım için düşünürsek uzak mesafe derinliğin artması demektir ki bu da şamandıralı takımı seçeneklerden eler. Hatta aynı nedenden dolayı at-çek olayını da eleyebiliriz bir yere kadar çünkü derinliği az sularda kullanılacak yüzen tipte rapalalarla derinde kullanılacak dalan tipte rapalalar fark edecektir. Hatta kullanılacak renkler bile fark edecektir. Ben o nedenle surf tercih ederim dedim :)...

balıkcı
27-03-2007, 18:57
Mert derinlik sorun değil,şamandırayı istediğimiz derinliğe ayarlama şansımız var,rapalayıda çeşitli yöntemlerle derine indirebiliriz,ama derinde renk faktörü dersen bu başka tabi,kaldıki her balık derinde yemlenmez bunu sen benden daha iyi bilirsin nede olsa deniz avcılığın benden daha çok ve yanında çok çok bu konudan anlayan dostlarımız var,denemek tecrübe kazanmak yeni birşeyler bulmak güzeldir,ben yukarıdada belirttim bana kalırsa bu kadar paraya büyük tekne alırım tekneden av yaparım,ama arkadaşın yapmak istediği maket tekne ilede balıkavı yapılabilir bunu belirtmek istedim.

erguller
27-03-2007, 20:40
bence en iyisi yaylı bir mekanızma yapmalı.kursunu mekanizmaya yerlestirip yayı bosaltarak egik atıs yapabiliriz.Hatta atıs mesafesi bile ayarlı yapilabilinir. ve de cok daha ucuza mal olur:))

aganta borina borinata
28-03-2007, 07:45
uzak derken bu fikirle ne kadar uzağa göndermek planlanıyor...

tatlısu balıkları için mevsiminde en fazla 50 metre olta atmanız gerekecek... yemlemeyi sapanla yapabilirsiniz...

deniz balıkları için 100 m. atıyorsanız bence bu da kafi... levrek, lüfer gibi balıklar zaten neredeyse burnumuzun ucunda... daha iri balıklar içinde baya bi gezmek gerekiyor... yani bulunduğunuz yerde yoksa başka bi yere orada yoksa başka bi yere bu böyle sürüp gider... kumandalı maket bi kayık ne kadar alanı tarayacak... bide yem o kayıkta bağlı kalırsa mazallah iyi bi balık batırır onu...

bana pek kullanılabilecek bişey gibi gelmedi doğrusu... nette balıkçılıkla ilgili sitelerin bi çoğunu gördüm... fishing torpedo diye bi alet var (sitede bi yerlere eklemiştim)...onun dışında da bi örnek yok..belki ben görmemişimdir... yabancılarda bu konuda imkanlar daha fazla...eğer iş bu torpidoya ulaşmışsa sanırım tekne işi olmamıştır... bu torpido da dünya para vallahi...

rastgelsin...

kutluhan
28-03-2007, 07:56
iğneyi uzağa atmak için yelken yap, maket alma. nasıl olucak dersen biras anatayım sana. Gerçi rüzgarın durumuna göre çalışıyor şekilde ve misineye 10 iğne bağlama şansın olacakatır bu şekilde.
anlatımına geçelim;
1. limon kasalarını bilirsin bunun içine köpük yerleştirip üstüne de köpüğün çıkmaması için tahta çakıyosun.

2. limon kasasın orta bölümünde, iki kenarından metal çubukl veya sağlam olmak kaydıyla 50 cm kadar tahtayı kasaya dik olacak şekilde monte ediyosun.

3. yelken için kullanacağın çuval şeklinde bezi çıtalardan geçiriyosun ve alt kısımlarını bağlıyosun

4. rüzgara göre misineyi yelkenin köşesine bağlııyorsun ve kenardan salıyosun bu şekilde misineye bağladığın iğnelerde oldukça açığa gidiyor.

Lethe
28-03-2007, 08:27
yelken-ya da daha önce başka biryerde değinildiği gibi poşet-rüzgarın karadan estiği durumlarda geçerli.eğer 100-150 mt. gibi mesafeye oltayı taşımak istiyorsak,motorlu,uzaktan kumandalı bir oyuncak bot işe yarar diye düşünüyorum.çalışma mantığı ise,botun üzerine kurşunu ya da at-çek için rapalayı vs.koyup istediğin noktaya göndermek ve sonra da misinayı frenleyip üzerinden düşmesini sağlamak.sonra da botu tekrar kıyıya getirmek.uzaktan kumandalı oyuncak araba motoru bile biraz modifiyeden sonra işe yarar bence:)

giritli
28-03-2007, 09:44
Öncelikle Metin kardeşimizin oltayı ne kadar uzağa ulaştırmak istediğini öğrenmek gerekli bence...eğer 100-150 mt benim için yeterli diyorsa...ben elimdeki surf kamışı ve makinamla hiç kasmadan 60-70 gr.kurşunla zaten 100-110 mt.civarında atışlar yapabiliyorum...şahitler huzurunda ispatlanmıştır...ve atış tekniğini bilen birisi için çok da zor değildir...mesela Mert de deneme yaptı benim kamışla ve benimkinden 10 mt falan daha bile uzağa attı...birde şunu düşünmek lazım "her gidişin birde dönüşü oluyor"...ve inanın o mesafeye atmaktan çok oralardan takımı toplamak daha zor oluyor...helebirde oltaya sağlam ve dirayetli bir balık oturttuğunuzu düşünürseniz vay anam vay:( ...

Tekneyle,yelkenliyle veya torba-balon her ne ile olursa olsun...açığa bırakılan takımı bağlı olduğu aparattan ayırmak gerekir diye düşünüyorum...bunun içinde ayrı bir mekanizma monte etmek gerekecektir...Zira takımı ayıramazsak o zaman takımı çekerken ekstra güçlü misinalar-kamış ve makina kullanmak gerekecektir...Diyelimki takımı 200-300 mt ye bıraktık ve tekne vs.den ayırmayı başardık...bu kadar uzak mesafelerde şöyle bir problem daha karşımıza çıkıyor...denizin dip yapısı...takımı çekerken o mesafeden karaya kadar olan dibin yapısını bilemediğimiz için (örneğin 175 mt.de bir topuk olduğunu düşünürsek) takımı taktırma gibi bir sorunla da karşılaşabiliriz...

Metincim bu işin astarı yüzünden pahalıya çıkar gibi geliyor bana...bana kalırsa sende al bi tane benim kamış gibi bir mancınık,birkaç denemeden sonra atış tekniğinide kaparsın zaten...ondan sonra koyver gitsin Allah ne verdiyse...benimkinin atarı 3 lbs=90 gr civarı olduğu için daha ağır kurşun kullanmaktan çekiniyorum ama sen daha ağır atarlı bir kamışla belki 150 mt ve üstüne bile atabilirsin...:oha: :deli:

Alparsbeğ
28-03-2007, 10:25
Merhaba,

Dun de soyledigim gibi ay sonu olmasi nedeniyle biraz daha rahatim ve sitemizi takip edebiliyorum. Sorularima cevap veren tum dostlarima da tesekkur ederim.
Cevaplariniz akabinde, uzaga gonderme isini sapan ile yapmanin daha mantiklii olabilecegini goruyorum. Bunun yanisira, eger bu hafta sonu hava iyi giderse, hem sapan hem de (ruzgara gore) balon ile uzaga gondermeyi deneyecegim; hatta is yerindeki bazi arkadaslar "sen bunu cocuk oyununa cevirdin" ve hatta "o kadar baliga gidiyorsun, elin hep boş" deseler bile, sonucta zevk alma meselesi degil mi?! O denizin karaya vurusu, o ses ahengi, tıkırtılar, baligin vurusunu bekleme; off ne bicim bi zevk bulmusum kendime diye dusunuyorum bazen. Ama iki hafta sonu denizden uzak kaldigimda burnum o tuzlu suyun kokusunu uzaklardan bile bulma cabasina giriyor.
Konuyu acmamdaki asil sebep, kamis ile ne yaparsam yapayim uzak 50 mtnin uzerine cikamiyorum; bu da komik geliyor bana. Aslinda uzuluyorum.
Neyse, bugun icerisinde sizleri takip edip katilima devam edecegim.

Hepinizi saygi ile selamliyorum, saglicakla kalin.

giritli
28-03-2007, 10:35
Metincim bize kullandığın kamış ve makinadan bahsedersen daha uzağa atabilmen konusunda belki yardımcı olabiliriz...Belki yanlış kamış ve makina kombinasyonuna sahip olduğun için ya da atış tekniğinle ilgili olarak ya da kullandığın kamışa uygun kurşun kullanmadığın için başarılı olamıyor olabilirsin...ama şunu da söylemeliyim...şayet kullandığın kamış 2,70 civarlarında ise 50 mt.lik mesafe normaldir,hatayı kendinde aramamalısın o zaman...Rastgelsin...

Lethe
28-03-2007, 10:39
onur abi,sana katılıyorum.ancak doğru kombinasyonla ve bol pratikle maksimum atış sağlanabilir.ama ben kafaya taktım bir kere.illa ki yapacam şu maket tekne işini, çünki at-çek için düşünüyorum :)

katiti
28-03-2007, 11:34
Mert derinlik sorun değil,şamandırayı istediğimiz derinliğe ayarlama şansımız var,rapalayıda çeşitli yöntemlerle derine indirebiliriz,ama derinde renk faktörü dersen bu başka tabi,kaldıki her balık derinde yemlenmez bunu sen benden daha iyi bilirsin nede olsa deniz avcılığın benden daha çok ve yanında çok çok bu konudan anlayan dostlarımız var,denemek tecrübe kazanmak yeni birşeyler bulmak güzeldir,ben yukarıdada belirttim bana kalırsa bu kadar paraya büyük tekne alırım tekneden av yaparım,ama arkadaşın yapmak istediği maket tekne ilede balıkavı yapılabilir bunu belirtmek istedim.

Şimdi aynı dili konuşuyoruz işte abi, büyük tekne konusunda sana kesinlikle katılıyorum :). Tabii hedef balık da önemli, üst ve orta su balıkları hedef ise sorun olmaz çok fazla, ama hedef kıyıdan atıp sinarit çekmekse mesela iş değişir :D. Bu sistem yapılamaz diye birşey yok tabii ki, denemesi serbest :)...

Gerçi kıyıdan sinarite at-çek yapan da var değil mi Güveeeen ;) :P :D...

dummy
07-04-2007, 20:51
bence en iyisi yaylı bir mekanızma yapmalı.kursunu mekanizmaya yerlestirip yayı bosaltarak egik atıs yapabiliriz.Hatta atıs mesafesi bile ayarlı yapilabilinir. ve de cok daha ucuza mal olur:))
Slm bahadır (Yaşını bilmediğim için isminle hitap ettim umarım pot kırmamışımdır)ben bu söylediğini zıpkın lastiği kullanarak 1.25 metre krom boru ile yapmıştım.gerçi benimki biraz farklı olarak krom boruyu boyuna 3 mm en ile 1.15m. kestırıp bir nevi sapan gibi idi kurşunu borunun içine koyup misinayı (1m tel)bu 3mm kanaldan geçirip gerilmiş zıpkın lastiği ile atıyordum sonuç beklediğimden iyi oldu rüzgara karşı 80 metrenin üzerinde atışlar oldu ancak avlakta çok vakıt kaybettirdiğinden vazgeçtim.shımano surf kamışla aynı havada 50m.cıvarı atabiliyorum yetiyor(durgun havada 100m mısına sona dayanıyor kamış ve icatla)

erguller
08-04-2007, 19:07
Selamlar Erdal abi;
bende 30 lara sırtımı dayadım artık.
bence sizin sistemle 80 m fena degil.Daha iyi de olmali.Ben uskudarda olta atiyorum.Buradaki usta balikçilar surf kamısı cok iyi kullanırlar.100m civarinda atabiliyorlar.Ben 50 -60 m civarinda geziyorum.Ama gun boyu aynı performansı gostermek zor .Cunku akıntı oldugu icin en az 140 gr atılıyor.Bu da bir sure sonra oldukca insanı yoruyor.Halbuki iyi tasarlanmıs bir sistemle cok pratik ve rahat atıslar yapılır hatta takım kopartma riski de ortadan kalkar.
Siz yaptiginiz sapanı yere sapitlediniz mi?Cok fazla sarsılıyormuydu.Resmini eklemeniz mumkun mudur?

can özad
12-10-2010, 13:38
sevgili arkadaşlar herkese merhaba
iki tane hobim var biri balık avlamak diyeri tekne ve araba maketleriyle uğraşmak. Balık avlamak için yeterli donanımlı teknem olmasına rağmen, polyesterden yaptığım 110 cm uzunluğunda 10 kg a kadar ağırlık taşıyan ve kıç tarafında 30 cm bir kamış ve yine uzaktan kumanda ettiğim makara var. ve ben bununla liman ağzında levrege sırtı yapıyorum ve şu ana kadar onlarca levrek yakaladı çok ta başarılı bir tekne. gerektiğinde kalama verebiliyo istersen sarıyo yani elle yaptığınız her şeyi yapıyor. teknenin adı canmak 2 ve rekoro 2 kg levrek. Şu günlerde canmak 3 yapıyorum diyerinden farklı olarak su altını ve su üsünü gösteren kamera ile görüntü verecek arabadaki lcd den izleyerek ve kayıt yaparak daha zevkli daha heyecanlı balık tutmayı hedefliyorum.

can özad
12-10-2010, 13:39
kusura bakmayın imza atmayı unutmuşum

CAN ÖZAD
1968
İZMİR
KSK

Taygun KOCABIYIK
12-10-2010, 16:37
Can bey gerçekten mükemmel bahsettiğiniz olay, fotoğraflarını görmek isteriz bu güzel maketin daha doğrusu minyatür teknenin.

akinyildiz81
12-10-2010, 17:08
fiyatları sanırım1500 ytl civarı.göl için yapılmışlar.maket alın küçük bir aparat yapın 300ytlye mal edin derim.sonuçta gölde yemleme yapıyorsunuz bunda yemi bırakıyorsunuz.