PDA

Tüm Versiyonu Göster : Turna Avciliği


aserkansatı
08-11-2005, 18:03
Turna konusunda deneyimi olan arkadaşımız yok mu? Tatlı su avı bölümümüzde bu konu boş kalmamalı.Haydi arkadaşlar , turnacılar... :D

aserkansatı
08-11-2005, 18:55
1- Turna avına giderken kullanacağımız sasi,kaşık ve mepsin kaliteli olması gerekir. Sasi için Mister Twister markasından vazgeçmeyin (sasi üzerinde MT kabartması vardır). Diğer sasilerle fiyatı nerdeyse aynı ancak dağlar kadar kalite farkı vardır.Kaşık içinse 5 li paketlerde satılan kaşığın bir tarafı renkli bir tarafı gümüş rengi olanları seçin(bunların daha iyi dönmesini sağlamak için küçük yuvarlak halka demirini çıkarın ve direk buraya oltamızın ucundaki çatal iğneye benzer mekanizmayı takın). Sürekli gittiğimiz av bayileri maalesef bu konularda bizi pek uyarmamakta ancak talep edersek bu sasi ve kaşıkların gerçekten diğerlerine göre çok iyi olduğunu söylemektedirler.

2- Kullanacağımız kepçenin mutlaka misinadan örülmüş olması gerekir.İpten örülmüşse balığı kepçeyle aldığımızda üçlü kanca ipe saplanır ve kancayı ipten çıkarmak bizi epey uğraştıracaktır.

3- Makaralı oltaların ön göbeğinde yada arka tarafında fren veya debriyaj ayarı denilen düğme bulunmaktadır.Buradan misinanın ayarının muhakkak yapılması gerekir.Bu ayar yapılarak büyük balık çok şiddetle misinayı gerdirdiği zaman misinanın makaradan yavaş yavaş boşalması ve balığın misinayı kopartmaması sağlanır.Debriyaj ayarını elimizlede kontrol edebiliriz. Motorun hemen önünden biraz misinayı elimizle dolayarak ileri doğru çekebiliriz. Eğer misina gelmiyorsa bu ayar yapılmamıştır ve büyük balık yakaladığımızda olta kopacaktır.

4- Yine basit ama önemli bir hususta çelik beden kullanmaktır.

5- Tekne yada bottan avlanıyorsak mutlaka can yeleği giyiniz. Bir kere satın alacağımız ve pekde pahalı olmayan can yelekleri önemli bir riski ortadan kaldıracaktır. Toplum olarak bazı basit tedbirleri almamak gibi bir özelliğimiz var ne yazıkki. 2005 yılında televizyonlarda seyrettik. Ankarada usta dalgıçlardan biri maalesef balık avlarken boğuldu.
(alintıdır)

star
08-11-2005, 23:29
Merhaba ben STAR Ankaradan yazıyorum. Bende turna ve sazancıyım ama havaların birdenbire soğumasıyla maalesef özellikle sazan avından verim alamaz olduk. Turna ise sazan avına nazaran tek tükte olsa oltaya gliyor. Daha derin sulara çekildikleri için kenara fazla yaklaşmıyorlar. Bilgi ve bilgileri paylaşmak dileğiğle STAR/ANKARA

star
08-11-2005, 23:43
Ankara çevresinde oturan ve sazan avına giden yokmu .Varsa lütfen bu mevsimle bilgili bilgiye ihtiyacım var
STAR/ANKARA

ilhan
09-11-2005, 03:38
Ankara çevresinde oturan ve sazan avına giden yokmu .Varsa lütfen bu mevsimle bilgili bilgiye ihtiyacım var
STAR/ANKARA

Ben istanbuldayım fakat sazan balığı havaların soğuması iel beraber derinlere sıcak sulara iner ve kışı derin sularda çok seyrek hareket ederek geçirirler.

Bu zamanalarda Ankaranın havası çok soğuduğundan sanırm sazan avı randıaman vermez. Forumdaki üstatlarada danışmak gerekir

aserkansatı
09-11-2005, 06:22
Sevgili Star öncelikle aramıza hoşgeldin.Sazan avı konusunda şunu söyleyebilirim.Amasya civarındaki göletlerde avlanıyoruz.Havaların soğuması ile birlikte sazan avlayamıyoruz çünkü balıklar derinlere çekilip hareketsiz yaşamı tercih ediyorlar.Bir nevi kış uykusu da diyebilirsin...Çok şanslı olacaksın,yem ağzına düşecek,o da lütfedip yiyecek...Zor yani...Ama bu civarda turna canlı yemle halen avlanabiliyor.Eminim Kesikköprü tarafında avlıyorsunuzdur.Zira oranın adını balık avı yarışmalarından biliyoruz.Bereketli bir bölge olmalı.Turna avı konusunda katkılarını bekleriz.Sevgiler :)

Bir Dost
09-11-2005, 09:42
merhaba star aramıza hoşgeldin ben genelde sapancada turna ve sazan avına çıkıyorum evet sazanlar havaların soğumasıyla derinlere çekildi yani anlayacağın sazanı ayağına bekleme ama sen ona gidebilirsin gerçi avlandığın gölde sandala izin varmı bilmiyorum ama sandalla gölün en derin noktalarında turna ve sazan avcılığı yapılabilir bu tembel balıklara artık yemi ayağına götürmek gerekiyor birde ufak bir öneri sazan kışın derinde yerinden bile oynamaz canlı yemler kullanırsan tembel balığın iştahını kabarta bilirsin ve kışın aç olan balık için ekstra yemleme yapmanada gerek yok umarım yardımcı olabilmişimdir

star
09-11-2005, 18:57
Merhaba arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Ankara çevresinde çeşitli baraj gölet ve kızılırmak olmak üzere balık avlanacak yerler mevcut .Arkadaşımız aserkansatı nında yazdığı gibi köprüköy beldesinde turna kadife sudak zaman zamanda sazan cıkmaktadır Ankaraya yaklasık 100 km civarında olup ancak yanlış ve yasak avlanmalar nedeniyle eskiye nazaran balık sayısında azalmalar meydana gelmiştir. Öncelikle tırıvırı ve ağ kullanımının yasaklanması gerekiyor.Denenmiş bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum .Her sazan her yeme gelmiyor her göletteki balığın farklı yemlere geldiğini kesinlikle deneyerek gördüm. İlk defa gitmek istediğiniz gölet vs. varsa çeşitli yemler almayı unutmayın. Sazan yemlerini veriyorum.Benim gözde yemim iyi haşlanmış buğday her bir iğne icin tek olarak takılır. Evde haşlanmış mısır, ve kullandığınız oltada yemlik var ise civciv yemi,yumurta,normal un,biraz irmik ve vanilya bunları sıcağa yakın suyla hamur yapıyoruz soğuk su kesinlikle kullanmayın yoksa yeminiz dağılır.Birde orta sertlikte haşlanmış düdük makarna tabiki vanilya katmayı unutmuyoruz.
PAYLAŞMAK ÜZERE. STAR/ANKARA

star
09-11-2005, 19:02
Star/ankara

star
09-11-2005, 19:11
Star/ankara

aserkansatı
09-11-2005, 19:17
Sevgili Star biz bu yıl boili ile çok güzel sazan aldık.Önce yemleme yaptık bir ay kadar, ardından mahsulü topladık.Harikaydı...

Bir Dost
11-11-2005, 11:49
arkadaşa söylüyorsun boili boili diyede tarifini vermiyorsun adamın ne iş?

aserkansatı
12-11-2005, 05:54
Verdim ya adamım sazan bölümünde...Aşkolsun yani...Boili dediğin nedir ki?Sizden mi gizliycez :D

Bir Dost
12-11-2005, 10:48
evettt oldu devamını değişik tarifler arkadaşlar

balıkcı
14-11-2005, 07:17
Balıkcı dostlar neden boile başka sazan yemi yok,mu bir kere boile büyük sazanların olduğu tahmin edilen göllerde yararlı olur (büyük sazan,da benim için15-20kg ve üstü) Türkiye,de kaç tane benim dediğim gibi içinde büyük sazan olan gölümüz kaldı.
ben almanyada ikamet ediyorum yazın Türkiye,ye izinimi yapmaya gittiğimde sazlıbosnaya balığa gittim oradaki balık avlayan arkadaşların yakalamış olduğu
kovanın içindeki avcumun içi büyüklüğünde sazanları görünce üzüldüm sazanların büyüklüğü 12-13cm ben bu balıkcılara kızmıyorum kızdığım olay Türkiye gibi balık avına merakı olan çok insanımız var ama örgütleşme yok bizim burada 40cm den aşşağıya sazan tutmamız yasak buda devletin koyduğu yasak birde üye olduğmuz kulüplerin koyduğu yasak var bu yasak aşşağıya çekilemez ama yukaı çıkabilir mesela bizim kulüpte 45cm. bizde Türkiyede balıkcılar olarak aramızda böyle kurallar koyarsak büyük sazanlara boile atma şansımız olur balıkcı dostlar örgütleşin kulüp kurun. Sularımızın içindeki balıklara yumurtlama şansı verelim,ki büyük sazan tutma şansımız olsun.
Balığa çıkan herkese Rastgelsin

aserkansatı
14-11-2005, 15:34
Neden boili sorunuzun yanıtını kendinizde vermişsiniz zaten.O sözünü ettiğiniz boydaki 12-13 cmlik sazanlar gelmesin diye...Küspe ve hamurlu yemlere her boy balığın gelmesinden dolayı boili...
Sizin kriterlerinize göre büyük balıklardan Amasya yöresinde var hala...Sevgiler.

Bir Dost
15-11-2005, 04:43
merhaba balıkçı evet haklısın ama burda da yasaklar var burda da sirküler var burdada sivil dernekler var amaaaaaa bunlara uyacak kapasitede adamlar elle gösterilecek kadar az bizler yasak tanımıyoruz doğaya ve yaşama saygımız kalmamış bunun sebebi eğitim akademik eğitimden bahsetmiyorum insanın kendi kendini eğitememesinden bahsediyorum yani uzun lafın kısası bizim kendimize saygımız kalmamış ki dağaya ve yaşama saygımız olsun

aserkansatı
15-11-2005, 05:23
İyi de arkadaşlar turnadan bahsedecek bir kardeşimiz yok mu... :D Lütfen ya...

levrek
15-11-2005, 06:31
Selam Seko ,hangi bölgede Turna avlamayı düşünüyorsun

balıkcı
15-11-2005, 08:40
Merhaba hudutt ben genede balıkcı arkadaşlarımızı derneklerimiz tarafından bilgilendirilmesinden yanayım ne kadar arkadaşlarımızı bilgilendirirsek o kadar az hata yapacaklarını sanıyorum belki hemen faydasını görmeye biliriz ama zamanla aramıza daha bilinçli yeni balıkcı arkadaşlar katabiliriz ne kadar bilinçli yeni balıkcı arkadaşlar olursa sizin dediğniz gibi kendisine saygısı olmayan arkadaşların azalacağını zanediyorum.
ben şahsen bu arkadaşların balık tutma hakında fazla bilgisi olmadığnı düşünüyorum bunun için balık katliamı yapılıyor bilgisi olsa zaten 12-15cm,lik sazanları tutmak istemezler.
herkese sevgiler,saygılar

levrek
15-11-2005, 16:06
Merhaba hudutt ben genede balıkcı arkadaşlarımızı derneklerimiz tarafından bilgilendirilmesinden yanayım ne kadar arkadaşlarımızı bilgilendirirsek o kadar az hata yapacaklarını sanıyorum belki hemen faydasını görmeye biliriz ama zamanla aramıza daha bilinçli yeni balıkcı arkadaşlar katabiliriz ne kadar bilinçli yeni balıkcı arkadaşlar olursa sizin dediğniz gibi kendisine saygısı olmayan arkadaşların azalacağını zanediyorum.
ben şahsen bu arkadaşların balık tutma hakında fazla bilgisi olmadığnı düşünüyorum bunun için balık katliamı yapılıyor bilgisi olsa zaten 12-15cm,lik sazanları tutmak istemezler.
herkese sevgiler,saygılar

Selam Balıkçı arkadaşım,
yazdıklarına aynen katılıyorum,şayet derneklerimiz veya kuruluşlarımız bu konularda yetersiz kalıyorlarsa bu görev aynı zamanda bizlere de düşmektedir.Sirkulerden haberi olmayan birçok avcı vardır mutlaka,bazı kişiler için de balık balıktır, boyutların bir önemi yoktur düşüncesi de olabilir.
Eğer avlandığımız bölgelerde tanıdığımız ya da tanımadığımız diğer avcıların bu hatalara düştüklerinde,yanlarına gidip, tatlı dille nedenlerini anlatabilirsek ,inanıyorum ki daha da bilinçli bir hale dönüşecektir avcılıkları,saygılarımla

aserkansatı
15-11-2005, 19:49
Selam Seko ,hangi bölgede Turna avlamayı düşünüyorsun
Amasya yakınlarında Yedikır Barajinda turna çıkıyor Erol ama tatmin edici değil.Canlı balığa geliyor,kaşığa geliyor fakat boyları küçük.Acaba ne yapsak da irileriyle tanışsak?

balıkcı
18-11-2005, 07:24
selam seko ben büyük canlı balıkla avlan derim avlandığın suyun derin yerlerini seçmeni ve iki kamışla biri dip diğeri şamandıra ile avlanmanı bununla beraber her saat,ten sonra eğer balık alamadıysan yerini değiştirmeni tavsiye ederim tabiki turnaya yem olacak balık sürülerini takip etmekte sudaki yerlerini tespit etmekte önemli.
bol şanslar sevgiler,saygılar
Selim Öner(balıkcı)

aserkansatı
18-11-2005, 23:20
Sağol Selim önerilerine uyacağım.Dilerim şans yanımızda olur.

balıkcı
22-11-2005, 05:16
Merhaba balıkcı arkadaşlar bu size daha önce anlatmış olduğum Albert.D nin ölü balık sistemi, bu sistemi herkes kolaylıkla yapabilir sizlere yardım olsun diye bir kaç açıklamalı resim,de gönderiyorum sanırım ihtiyacı olan arkadaşlar kolaylıkla yapacaklardır.
Turna avında bayağı verimli olan bu sistemi daha çok sonbahar ve kış aylarında verimliliği artıyor çünki spin avında ölü balığı suyun dibinde ve ortasında gezdirme sanki balık canlı gibi turnaya göstermeniz turnanın ölü balığı kapması avda şansınızın artması demektir.
herkese sevgi,saygılar (balığa çıkan herkese rastgelsin)
Selim Öner(balıkcı)


Not: 8 cm lik kurşunu sıkıştırdığımız teli iki tarafından leğimlersek daha sağlam olur.

levrek
22-11-2005, 05:48
Merhaba Selim Bey,ellerinize sağlık,çok güzel olmuş hepsi, ama ben hangisinin orjinal olduğunu anlayamadım bile (3 fark nerede :D ),sevgilerimle

balıkcı
22-11-2005, 06:01
Merhaba erol bey farkı iğnelerdeki kırmızı renklerdeki yün ipliğinden yapılıp takılmış olanlardan anlaya biliriz.
herkese sevgiler;saygılar
Selim Öner(balıkcı)

aserkansatı
31-12-2005, 07:19
Arkadaşlar turna balığının yemine bakarmısınız...
amatörbalikcilik.com sitesinden alıntıdır...

balıkcı
31-12-2005, 07:22
Muhteşem bir resim, bu bize neyi anlatıyor Serkan aslında turnayı canavar,sularımızı mahveden balık olarak görenlere bu sorum.

aserkansatı
31-12-2005, 07:23
Kimin canavar olduğu ortada Selim...Öyle değil mi? :artist:

balıkcı
31-12-2005, 07:28
Benim anlatmak istediğim başka Serkan bu balık kendi familyasından olan hemcinslerini, bulunduğu sularda kontrol altında tutuyor aslında turna suların bir nevi doktoru diyebiliriz.