PDA

Tüm Versiyonu Göster : Gelincik Balığı???


Bir Dost
09-11-2005, 11:57
merhaba arkadaşlar geçenlerde gittiğim mezgit avında tesadüfen bir gelincik yakaladım bir adet olmasına rağmen aldım eve getirdim tat karışımı olmaması için ayrıca pişirip eşimle yedim ve tadını tartıştık sonuç olarak güzel olduğuna karar verdim fakaaat bir sorun bir daha bu balığı yakalıyamadım bu balığın avcılığı ve pişirimiyle ilgili sizlerden yardım istiyorum ;umarım bu sorunu çözeriz

aserkansatı
09-11-2005, 16:30
S.Üner , Balık Avcılığı Ve Yemekleri adlı kitabında gelincik balığının özel oltası olmadığını,diğer balıkların takımlarına atladığını yazmış.Normal avcılığı sepetle oluyormuş.

Anıl ÜNALAN
09-11-2005, 17:14
Abi biz sürekli tutuyoruz ya martılara atarız yada salarız o balığı söylediğin için bi denicem...

aserkansatı
09-11-2005, 18:53
Bence aynı balıktan söz etmiyoruz Anılcım.Lapin cinsi renkli gelin balığı değil , bu gerçekten iyi bir cins.Karıştırıyo olmayasın?

muhabbetci
09-11-2005, 23:25
Üstad'lar;
benim bildiğim gelin balığı yeşil ağırlıklı kırmızı,beyaz rengi var.Genellikle yosunluk yerlerde çıkıyor.Kaygan bir derisi var.Dişli gillerden bir balık.Çipra avlamakta kullandığımız madya'yı kemiren bir tek o var.Sinek iğnesiyle bol miktarda yakalanıyor.Foça ile çandarlı arasında çok çıkıyor.Eti gerçekten çok güzel. Benim oltaya gelirse affetmem.Dolaba koymadan hemen mideye.(hangi balık olursa olsun buzdolabına koyunca lezzeti kaçıyor)Eğer aynı balıktan bahsediyorsak sizde atmayın.(denize, mideye atabilirsiniz :) )

aserkansatı
09-11-2005, 23:37
Yok muhabbetçi o senin dediğin balık lapingillerden Labridae familyasından.Bu balık farklı.40 cm boya erişen eti beğenilen ve aranan bir tür.Özellikle Marmara ,boğazlar ve Karadenizde daha sık rastlandığını yazmış,S.Üner Balık Avcılığı ve Yemekleri kitabında.Sadece isimleri benziyor emin ol...

muhabbetci
10-11-2005, 00:22
Sağol Serkan üstad. Daha öncede yazdığım gibi, isimleri öğrendiğim gibi kullanıyorum.Öğrenmek iyi bişey.Aslında aklımdan, sitede bilgi bankası başlığında resimleri toplasak diye geçiyor,yakalanan balıkların resimlerini toplarız.merak edip bu başlığa tıklayan siteye gelen resimleri alfabatik sırayla gerçeği görürüz. Sizler ne dersiniz.

aserkansatı
10-11-2005, 00:28
Harika olur...

Taygun KOCABIYIK
10-11-2005, 04:24
Bence aynı balıktan söz etmiyoruz Anılcım.Lapin cinsi renkli gelin balığı değil , bu gerçekten iyi bir cins.Karıştırıyo olmayasın?
Evet anılın bashettiği hanoz veya hanos dediğimiz otluk kayalık bölgelerde yaşayan sanırım erkeklerin renkleri güzel dişilerin biraz daha kötü kaygan derili bir balık irileri lezzetli oluyormuş diye duydum ama yemedim.

levrek
10-11-2005, 07:34
herkese selam arkadaşlar,birçok balık yörelere göre farklı isimlerle anılmaktadır

GELİNCİK (Gaidropsanıs mediterraneus)

Bakalyaro ve mezgitle ayni türdendir. Denizlerimizde birkaç cinsi yaygındır. Sıcak ve ılıman suların taşlık, kayalık diplerinde sahillere yakın yaşar. Balık yavruları ve kabuklularla beslenir. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Derisi çok kaygandır. Ortalama 20, en çok 40 santimetre boyda olur. Üremesini sonbaharda yapar. Beyaz ve lezzetli etiyle ekonomik değeri olan bir balıktır.

Muhabetçi arkadaşımında zannedersem bahsettiği balık GÜNEŞ Balığı(Coris julis)

Bu balık da lapin ailesindendir ve aynı yaşam karakterini gösterir. Boyları ortalama 20 santimetre olur. Gövdesini çevreleyen renklerin güzelliği ile denizlere güzellik katarlar. Nisan-haziran arasında üremelerini yaparlar ve türüne göre 600-20,000 taneye kadar yumurta döker.

Saygılarımla

levrek
10-11-2005, 07:40
Sevgili Tagonun da bahsettiği balık zannedersem

YAZILI HANİ (Serranus scriba)

Uzunluğu en çok 25 santimetre olabilen yazılı hani, kendi türünün tipik bir ömeğidir. Belli bölgelerde yalnız yaşar. Levrek balığı ailesindendir. Kendinden küçük balıklar, karides gibi kabuklularla beslenir. Yaklaşık 30 metre derinlerde, belirli bölgelerde yanlız yaşar. Baş kısmındaki çeşitli renk ve süslemelerden "yazılı" ismini alır. Üremeleri mayıs-haziran arasında olup cins ve türlerine göre 18-900 bin yumurta döker.

Bir Dost
10-11-2005, 07:52
Merhaba arkadaşlar öncelikle benim tuttuğum balık seko'nun gönderdiği resimlerle aynı yalnız bir farkı var derisi biraz daha koyu dişimi erkekmi bilemem ama bu balığı yakalamalıyım benim yakaladığımın boyu yaklaşık 17cm gibiydi umarım yavruyu yememişizdir şimdi söylediğiniz gibi bunun bir takımı yokmu?yani tesadüfen yakalarsak yeriz; söylemek istediğiniz bumu tam anlayamadım

küçükyalı34
04-07-2010, 11:50
Gelincik balığı museviler için çok değerli bir balıktır ekonomik değeride oldukça yüksektir...
Beyaz eti lezzetlidir ve mezgitin tadına benzer...

pendikli balıkçı
22-02-2011, 23:38
Gelincik balığının fırında soğan domates biber ve patates ile iskorpit balığına yaptığımız gibi yemeği yapılabilir.Ayrıca kızartılıp mayonez ile yenilebilir yahut tarator dediğimiz sosla da iyi gider.Kayalık yerlerde gece midye yengeç içi teke gibi yemlerle çok rahat yakalanır.