PDA

Tüm Versiyonu Göster : başımız sağolsun...


Salih Reis
16-04-2007, 06:49
Buca'dan balık tutmak için Aliağa'ya gelen 4 amatör balıkçıdan ikisi kurtuldu, ikisi kayıp

ERDAL ÇARBOĞA (ŞAKRAN)

İzmir 3. Sanayi Sitesi'nde araçlara LPG sistemi montajında çalışan Bucalı 4 gencin amatör balık avı merakı facia ile bitti.
Aliağa Yenişakran İncirlik mevkisinde bulunan Devlet Demiryolları Kampı'nın bulunduğu yerden sabaha karşı 05.00 sularında BRC isimli 3,5 metrelik polyester tekne ile denize açılan 4 gencin içinde bulunduğu tekne Çandarlı Körfezi'nin 2 mil açığında alabora olarak battı.
Adil Garip (25) ile Mustafa Bakar (26) yaklaşık 6 saat yüzerek 12.00 sıralarında karaya çıktı. Sahile çıktıkları anda da bayıldı. İncerlik mevkisinde evi bulunan bir Çandarlılı'nın ihbarı üzerine jandarma ve 112 Acil servis ekipleri olay yerine geldi.
Adil Garip ile Mustafa Bakar, Aliağa Devlet Hastanesi'ne getirildi.
Kaybolan ve soyadları belirlenemeyen Ufuk ve Ümit adlı gençler, Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı tarafından denizden ve havadan helikopter ile aranıyor.
Gençlerin her hafta koya geldiklerini söyleyen İncirlikliler, "İzmir 3. Sanayi'de çalıştıklarını söyleyen 4 genç her hafta buraya gelirdi. 3,5 metre boyunda polyester bir tekneleri vardı. Tekneleri Karayolları Kampı'nın önündeki iskelede duruyordu. Yıllardır hafta sonlarında İzmir'den otomobillerine binip buradan balığa çıkarlardı. Hepsi de amatördü. Denizin halinden anlamazlardı. Nitekim deniz affetmedi" dediler.
İncirlik sakinlerinden Zihni Karakazan, "Adil Garip'i tanırdım. Kıyıda denizi sakin görünce ilerisinin de sakin olduğunu sanıyorlar. Geçenlerde, kıyıda hava güzeldi. Denize açılacaklardı. 'Deniz kötü' dedim, dinlemediler. O gün de çok zor anlar yaşamışlar. bu sefer çıkarlarken görmedim" dedi.

giritli
16-04-2007, 07:43
Başımız sağolsun...Allah taksiratlarını affetsin,kalanlarına sabır versin...

Bile bile lades bu olsa gerek...

aganta borina borinata
16-04-2007, 09:00
allah rahmet eylesin...bi kaç ay önce burada da benzeri bi kazada bi kişi hayatını kaybetmişti...

kutluhan
16-04-2007, 09:17
Allah rahmet eylesin.

katiti
16-04-2007, 10:32
Allah rahmet eylesin, denizi bilmeden, tanımadan, üstelik de çok küçük bir tekneyle 4 kişi denize açılmak resmen intihar olmuş ne yazık ki :(...

aliefe
16-04-2007, 10:39
allah rahmet eylesin valla

Uzm.Dr.Rastgele
16-04-2007, 11:36
Bilindiği üzere kaptanlık belgesi için başvurmuş ve sınava girmişdim.Sınav yapılacağı salonda toplandığımızda; daha sınav başlamadan sınav komisyonunda görevli İzmir Liman Başkanı Levent bey bir konuşma yaptı.

Ve yaptığı konuşmada , alınacak olan bu belgenin ''tekneyi kullanmıyacağı'' tekneyi esas bizim kullanacağımızı ve denizi tanımadan asla ve asla denize çıkmamamız gerektiğini anlatarak, bize başına gelen olayları örneklerle anlattı.Havayı okumayı bilmeyen veya denizin dilinden anlamayan bir kişinin,denizde yaşama şansının hiç olamayacağı hususuna dikkat çekti.

Hele hele bot gibi,tek cidarlı polyester tekne gibi su taşıtlarının ''en küçük'' bir terslikte ''alabora olabilmesi'' an meselesi olacağı unutulmamalıdır.


Kaybettiğimiz balıkçı dostlarımıza allahtan rahmet, sevenlerine ve aile efradına başsağlığı dilerim...

gıracemi
16-04-2007, 11:43
Allah rahmet eylesin.. ailelerine sabır versin...

Emre
16-04-2007, 12:37
Allah günahlarını Affetsin...allah rahmet eylesin....

Güven ÖZYELDAN
16-04-2007, 13:43
deniz hata kabul etmez ve malesef affetmez, denizle oyun olmaz,deniz fakiri sevmez gerence yusuf abinin bize bir sohbetimizde söylediği kelimelerdi işte ortada....allah rahmet eylesin...mekanları cennet olsun....

varior
16-04-2007, 14:31
Allah rahmet eylesin, umarım herkese ders alınacak pay çıkar, daha dikkatli olmak gerektiği, önlemsiz her türlü avın facialara neden olabildiği bir kez daha ortaya çıkıyor.. Ailelerine Allah sabır versin..

Taygun KOCABIYIK
16-04-2007, 14:49
Allah geride kalanlara sabır versin.

eşref sürek
17-04-2007, 01:20
deniz şakaya gelmez küvet kadar tekneye 4 kişi ne cesaret yazık olmuş

Salih Reis
17-04-2007, 07:44
Denizde kaybolan iki balıkçıya ulaşılamadı

Yeni Şakran'da balık tutmak için bindikleri tekne alabora olan amatör balıkçılardan 2'sine ulaşılamadı

ERDAL ÇARBOĞA (ALİAĞA)

Yeni Şakran'da tekneleri alabora olduktan sonra kurtulan gençlerden Mustafa Bakır, "Bir dalga oluştu ve tekneyi ters çevirdi. Hepimiz can derdine düştük. Ümit Demirci, benzin bidonuna tutunarak bizim ters istikaletimize doğru sürüklendi. İki saat yüzerek yaşam savaşı verdik. Sonra Sahil Güvenlik yetişti" derken, Adil Garip ise, "Her tarafım donmuştu. Tam kendimden geçecekken bir el uzandı ve bota çekti. Sonra bayıldım. Gözümü açtığımda sahil güvenlik botundaydım" diyerek yaşadıkları dehşet dolu anlarını anlattılar.

Arkadaşları kayıp
Yeni Şakran İncirlik mevkiinde Devlet Demiryolları Kampı'nın bulunduğu yerden pazar sabahı saat 05.00 sıralarında denize açılan 4 amatör balıkçının BRC isimli 3.5 metrelik polyester teknesi, Çandarlı Körfezi'nin 2 mil açığında Kumburnu yakınlarında alabora olarak batmış ve teknedeki 4 balıkçıdan Ufuk Kılas (26) ve Ümit Demirci (30), kaybolmuştu. Dün sabah Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri yeniden iki balıkçıyı denizden ve havadan aramaya davem etti. Balıkçıların yakınları ise açıldıkları kıyıdan çalışmaları izledi. Kayıpların bazı yakınları da tekne kiralayarak kıyı boyunda arama yaptı. Yapılan aramalarda henüz Kılas ve Demirci'ye ulaşılamadı.
Sahil Güvenlik ekipleri tarafından fark edilerek kurtarılan Adil Garip (25) ile Mustafa Bakar (26), kaldırıldıkları Aliağa Devlet Hastanesi'nden taburcu edildikten sonra Yeni Şakran Jandarması'nda ifade verdiler.
Yaşadığı olayın şokunu Yeni Asır'a anlatan Mustafa Bakar, "Hemen hemen her hafta sonu denize açılıp balık avlardık. 4 arkadaş ortak BRC isimli 3.5 metrelik polyester tekne aldık. Ümit'in Motor ve denizci belgesi vardı. Tekneyi o kullanırdı. Sabah erken saatlerde denize açıldık. Balık avladık. Saat 12.00 sıralarında dönüşe geçtik. O sırada hava patladı ve büyük bir dalga geldi. Dalgaların arkası kesilmedi. Tekne suyla dolunca alabora olduk. Hepimiz yüzme biliyorduk. Biz karaya doğru yüzerken Ümit'i gördüm. Bir bidona tutunmuştu, bize el salladı ve akıntıya kapıldı. Ters yönümüze giderek gözden kayboldu. Ben Adil'le kıyıya doğru yüzerken imdat istemeye başladık. Deniz çok soğuktu. Dalgalarla boğuştuk. Bizi duyan birileri olmuş ki, tam soğuktan ve yorgunluktan kendimizden geçerken Sahil güvenlik yetişip bizi kurtardı. İnşallah Ümit ve Ufuk da kurtulur" dedi.

"Uzanan eli hissettim"
Mustafa'nın karaya doğru yüzerken gördüğünü ve peşine takıldığını anlatan Adil Garip ise "Her tarafım donmuştu. Hareket edecek mecalim kalmamıştı. Dalgalar üstümüze üstümüze geliyordu. Bu arada çok su yuttum. Tam kendimden geçiyordum ki, bir anda kolumda bir el hissettim. Biri kolumdan sımsıkı tutarak bota çekti. O an kurtulduğumuzu anladım ve çok mutlu oldum. Sonra bayıldım, gözümü açtığımda sahil güvenlik botundaydım. Bizi hastaneye getirmişler. İnşallah Ümit ve Ufuk da bulunur. Bir daha denize çıkmayacağım" diye konuştu.

igmsva
17-04-2007, 11:00
çok üzüldüm, Allah rahmet eylesin.....

kırımlı
17-04-2007, 16:54
allah rahmet eylesin varsa günahları affetsin..lakin suda bogulanlar şehit sınıfına dahil olur ...temennimiz budur..:(

nevzat
17-04-2007, 19:00
Allah rahmet eylesin.Balıksız dönelim ama hiçbir zaman kendimizi riske atmayalım.

discus
17-04-2007, 19:43
küçücük bir kayıkla malesef büyük bir risk alınmış.umarım geride kalanların iyi haberlerinide alırız.içimden allah rahmet eylesin demek gelmiyor.iyi haberlerini bekleyen ailesine sabır diliyorum..

gerence
18-04-2007, 00:22
deniz hata kabul etmez ve malesef affetmez, denizle oyun olmaz,deniz fakiri sevmez gerence yusuf abinin bize bir sohbetimizde söylediği kelimelerdi işte ortada....allah rahmet eylesin...mekanları cennet olsun....

Çok dikkatlisin Güven kardeşim ;
Evet Kızlarağası hanında kahve ve çaylarımızı yudumlarken ne güzel sohbetlere dalmıştık ... Evet bu sohbetler arasında konuştuk bunları, tabi az farklı olarak;)
denizin 40 yıl denizde dolaşmış biri olarak sizlere kısaca denizin ve denizciliğin kurallarından bahsetmiştim :) Ancak detayını tam vermediğin ; yanlış anlamalar olmaması için , ben buradan bazı detayları daha anlaşılır biçimde anlatmamın uygun olduğunu düşündüm;) ...
Evet dostlar ; denizin bazı olmazsa olmaz kuralları vardır..!

1- Deniz aceleyi sevmez ; Denize çıkarken herşeyi tam olarak hazır etmek gerekir insanların. Acele ile unutma gibi bir lüksünüz olamaz. herşeyi alacak ve gereklerin tümünü yerine getireceksiniz...Gerekli herşeyi yanınıza alacaksınız, aceleci olamayacaksınız kesinlikle... Bu konuda daha çok örnekler verebiliriz...!
2- Deniz kabadayıyı sevmez ; "ben her havada giderim" "Buna denizmi denir" ," Biz ne havalar gördük, basar giderim ben", " bize deniz sökmez " vb gibi kabadayıvari sözler denizde geçerli değildir..! Deniz ciddiye alınacak bir ortamdır, asla hafife almaya gelmez..! Denizden korkmayanın aklından zoru vardır diye düşünüyorum :deli: Denizin şakası yoktur ..! ::(
3- Deniz fakiri sevmez ; Denize açılıyorsanız ; can emniyeti açısından herşeyin en iyisini kullanma zorunluğunuz vardır..! Uyduruk tekneler ,motorlar, yıpranmış şanzımanlar, şaflar, çürük ve yetersiz ipler, göstermelik çapalar, uyduruk direkler, bilgisizce yüklemeler vs vs vs gibi malzemeler ve olaylar bir araya gelince denize çıkmak resmen intihara teşebbüs etmeye benzer..! En büyük terslikler ;kötü bir havada, uyduruk malzemelerle, denize meydan okunurken ortaya çıkar veeee, Allah korusun kaçınılmaz son gerçekleşir..!!! Bu Kural çarpıcı olarak yenilere bu şekilde izah edilmiştir ..;)
DENİZ ŞAKA KALDIRMAZ ARKADAŞLAR..!
Bilmem anlatabildim mi yeterince ?
Herkese sevgiler..:)

Uzm.Dr.Rastgele
18-04-2007, 20:42
Yusuf abi, hani yer gök deniz oldu derler ya.....İşte öyle bir lodos havada, hekim adasından Zeytinalanındaki limana gelmek için , verdiğimiz mücadeleyi yaşamış biri olarak; dediklerine aynen katılıyorum.....

Deniz, asla şakaya gelmez......

Sevgili Muavffak abimin dediği gibi aslında en güzeli '' ayakların yere basılı olması'' ..............:D

MEHTERAN
18-04-2007, 21:16
Valla ne yalan söyliyeyim ben çok korkarım denizden. Çünki hiç deniz yolculuğum ve mecaram yok. Birkeresinde İstanbulda karşıya geçmiştik vapurla başım döner gibi oldu meğerse bu denizana adamı tuturmış.:)

gerence
18-04-2007, 22:28
Ancak yaşayan bilir ne demek istediğimizi Ishak kardeşim... Karaya ayak basınca insanın toprağı öpesi gelir:D mecbur kalmadıkça öyle havada denize açılmayacaksın, açıktaysan en yakın karayı bulacaksın sağ salim ;kural budur..!:helal:
Ancak o videolarda Çeşme mercanlarını da başka türlü yakalama şansı yoktur:helal: :helal: :helal:
Kıyıdan da dip sürütmeciği yapılamaz tabi. Denize açılıp Sakız Boğazında Kumbara civarına gitmek gerekir:D :D :D
Nice sağlıklı ,verimli avlara..;) Rastgelsin herkese... Önümüz yaz, av başlıyor:helal:

mufi
19-04-2007, 06:21
Arkadaşlar çok vahim bir olay. evet tedbirsizlik var tekne boyuna göre insan sayısı devamlı dengeli olmalı ve tam teşküllü olmak lazım..hele bu dıştan takma ve fiber olayı patlıyan havalarda çok tehlikeli..bende o yüzden fiberi ve yamaha yı satıp . ahşap ve içten motorlu tekne almıştım nispeten güvenli ama arkadaşlar deniz patladımı... ki artık dünya düzeni değişti..3 diyor 5 vuruyor.. ben açıkçası acık denizdeki balık avcılıgı konusuna çekinceliyim..
ayagım karada olsun..her türlü ihtiyacımı gidereyim..varsın balık olmasın..
muhabbet olsun..

Egeli
20-04-2007, 22:30
Çok üzüldüm
Allah rahmet eylesin..
Ailelerine sabır versin..
Gerçekten denizin şakası yok...

seaman
21-04-2007, 13:22
Allah ailesine ve sevenlerine sabır versin başları sağolsun.Çandarlı'nın denizi çok tuhaftır olmadık yerde sertleşir ve akıntıları oldukça kuvvetlidir acemisi olan için çok tehlikelidir.Geçmiş senelerde benimde birkaç maceram oldu o bölgede ama deneyimli olmak hayatta kalma şansını arttırıyor.Denizin şakası olmaz diye boşuna söylememişler.

chondrostoma
21-04-2007, 17:46
Olup bitenden sonra denizin şakası olmaz gibi laflar sarfetmenin belki bi anlamı yok ama, hakikatten acı..........
Allah rahmet eylesin , artık sabırlar yakınlarına..........

lambukas
02-07-2007, 18:02
'Allah rahmet eylesin mekanlari cennet olur inşallah...'

isk_ender
03-07-2007, 08:40
allah rahmet eylesin....kalanlara sabır versin....

günay07
01-08-2007, 22:10
allah aillerine sabır versin :'( kendilerinede yaşıyolarsa allah sabır versin mefat ermişlerse allah onları affetsin:'( :'(

laruz
27-09-2007, 02:14
vefat eden balıkçılardan biri (Ümit) çok yakın arkadaşım idi. Aynı zamanda komşum idi. haftada bir okey oynardık. kurtulanlardan birinin anlattığına göre,, alkolü biraz fazla kaçırmışlar. sonra demişlerki tekne batardı batmazdı. batırrırdık bakıramazdık derken tekne alabora olmuş. ümit kardeşim bidonlara sarılmış ve sürüklenmiş.. sonra bir daha haber alınamadı..3-4 gün sonra cesedi bulundu.. annesine sürekli sakinleştirici iğnesi vuruluyordu. kardeşim cenazesine gidebildi.. ben gidemedim.. Allah rahmet eylesin. başımız sağ olsun

Amatör İstanbullu
27-09-2007, 03:59
Kendilerine Allah tan rahmet yakınlarınada sabır dilerim.

lambukas
27-09-2007, 20:05
allah rahmet eylesin ailelerine sabır versin....mekanları cennet olur inşallah...

ünalmusa
30-09-2007, 19:08
allah taksıratını affetsın aılesıne sabır dilerim