PDA

Tüm Versiyonu Göster : Dip kıbrısı ile ilgili döküman


hunter2005
10-11-2005, 19:11
Arkadaşlar merhaba
Dip kıbrısı ile ilgili yazmış olduğum dökümantasyonu aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
Saygılarımla
[Only Registered Users Can See Links]

aserkansatı
10-11-2005, 22:33
Ben bu yazıyı okumuştum.Yazarını tanıdığım için daha bir mutlu oldum.Teşekkürler Faruk kardeş :)

Bir Dost
11-11-2005, 11:20
abi ellerine sağlık teşekkür ederim

Taygun KOCABIYIK
06-12-2005, 00:01
DİP KIBRISI


DİP KIBRISI TAKIMINDA KULLANILAN MALZEMELER


1. 50 cm misina parçası en iyi marka olanı. 0.20mm , 0.22mm , 025mm vb kalınlıkta (fakat inceler tercih sebebidir).
2. iğneler (496 mustad serisinden 4,6,7,8 nolu iğneler) (1253 Mustad Serisinden 6,7,8 Nolu iğneler) (442 Mustad 5,6,7,8 nolu iğneler)
3. 1 numara fırdöndü ,2 numara klipsli fırdöndü

4. Zeytin kursun 30 gr., 40 gr., arası
5. Kamış ince uçlu 30,40,80 gr., atarlı
6. Boncuk ve televizyon kablosu (beyaz şeffaf naylon olan parça)

DİP KIBRISI TAKIM NASIL YAPILIR VE KULLANILIR


1. Yukarda saydığım iğne çesitlerinden numaraları büyük olanlar kullanılırsa 9 adet yaklaşık 1 sardalya boyu ,eğer küçük numaralı iğne kullanılacaksa 6,7 adet olmalıdır.

2. 50 cm lik misina parçası alınır sol el ile iğnenin sapı sağa doğru misinanın ucu sola doğru paralel şekilde iğne sapına doğru yatırılır. Diğer misinanın ucu saat yönünde aşağıya doğru bükerek iğnenin sapına paralel yatırılır sol el yardımı ile iğne ve misina sıkı sıkıya tutulur. Sağ elin yardımı ile saat yönünde çevirdiğimiz misina tam bir daire olarak meydana gelmesi gerekir. İğne ve misinayı elden bırakmadan oluşturduğumuz daireyi sağa bakan boşta kalan misinanın üzerine 4 veya 6 sarım yaparak iğnenin ucuna doğru sarım yapılır. Daha sonra sol elde oluşan düğüm sıkı sıkıya tutulur ve hiç sol eldeki oluşan düğüm bırakılmadan sağda kalan misina parçası kendinize doğru çekilerek sağdan ve soldan iyice iğne iğne sapına oturtulup ilk iğne misinaya bağlanmış olur.
3. İkinci iğne ise 1 parmak mesafe bırakıldıktan sonra misinanın üzerine sapı sağa bakacak şekilde yatırılır düğümü saracak mesafe kadar sol başparmak ve işaret parmağı ile birlikte tutturulur, sağ elin sağ başparmak ve işaret parmağı yardımı ile saat yönünde çevirilerek sağda oluşan çemberin üzerinden sarılarak düğüm iğne sapına bağlanmış olur.
4. Üçüncü iğne ise çok az mesafe bırakıldıktan sonra misinanın üzerine sapı sağa bakacak şekilde yatırılır düğümü saracak mesafe kadar sol başparmak ve işaret parmağı ile birlikte tutturulur sağ elin sağ başparmak ve işaret parmağı yardımı ile saat yönünde çevirilerek sağda oluşan çemberin üzerinden sarılarak düğüm iğne sapına bağlanmış olur.
5. Diğer iğnelerde ikinci, üçüncü iğnedeki gibi bağlanarak işlem bitmiş olur.
6. Takımın boyu fırdöndü dahil 1 karışı kesinlikle geçmesin (ben 17 cm yapıyorum çok memnunum)




TAKIM NASIL KULLANILACAK

Taze sardalya kesinlikle çok taze olmak zorunda biz 3 kişi 1 kasa (12kg) sardalya tüketiyoruz) Yani 1 kişi enaz 3 ençok 5 kg sardalya almak zorunda. Bu takımı kesinlikle kamışlı makinalı takımda kullanıldır. Ben mitchell 5:2.1devirli 0,35'lik makina kullanıyorum bana yetiyor. Çünkü ince takım bana daha heyecan katıyor. Sardalyanın pullarını hafifçe iğneyi saplıyacağımız yerlerden ayıklarız. Kamışlı makinanın misinanın ucundan zeytin kurşun 30 gr veya 40 gr geçirilir. Arkasından boncuk çünkü kurşun fırdöndüyü ezmesin diye. Arkasından fırdöndüye bağlı olta takımımızı bağlarız. Ben burda kendi sistemimden bahsedeceğim. Kamışlı makinaya bağlı misinanın içinden zeytin kurşunu arkasından boncuk ve klipsli fırdöndüğü bağlarım. Hazırlamış olduğum takımdan en az 5 ençok 7 tane sardalyaları bir güzel iğneye bağlayıp hazır vaziyette bir kenarda bekletirim. Çünkü bir daha yemi hazırlamak için uğraşmam çünkü balıkta zaman çok önemlidir. Ben fırdöndü yerine takımın bitiminde bir kasa gözü yaparım bunu yapmamda sebep ise daha önce balıkları takılmış takımımı kasa gözünün içersinden klipsli fırdöndüye taktıktan sonra kullanırım hem pratik hem de hiç zaman almaz.

SARDALYANIN DİP KIBRISLI TAKIMA TAKILIŞI

Sardalyayı sol elime alırım ilk iğneyi balığın gözünden geçiririm, ikinci iğneyi ve diğer iğneleri balığın karın bölgesine getirerek iğneler görünmeyecek şekilde çevirip balığın etine saplarım. En son iğne bittikten sonra kuyruğun bileğine 1 ve ya 2 kazık bağı atıp takımı hazırlamış olurum. Eğer gece avlayacak olursam sunlight kullanıyorum çok iyi randıman alıyorum özellikle mehtaplı ,dolunaylı gecelerde kullanmaktan hiç çekinmiyorum sebebine gelince ay ışığı denize yada suya yansıdığı zaman bana sanki misinadaki fosforu nötürüze ediyor geliyor tabiki bu benim düşüncem. Sardalyası bağlanmış klipsli fırdöndüyü bu kasa gözü düğümünden hemen geçirip tuttururum takımı ileriye fırlattıktan sonra misina çok gergin durmak zorunda bizim avlandığımız bölgeler genellikle kırık taş ve ya az otlu ve dibi kumlu bölgeler. Takım gergin vaziyette iken kamışınızın ucunda tecrübeye bağlı hafif sarsıntı ısırık şeklinde titremeler (Levrek,Mırmır) olur o anda takımı sert bir şekilde kendinize doğru çektiğinizde genellikle 1.2.3. iğnelerde balığı yakalamış olmaktasınız.
Eğer takımı attınız vuruşta misinada bir emme veya çok tatlı bir asılma olduğu zaman mutlaka kefal dokunuyor demektir. Çok iyi konsantre olup o asılma anında takımı çok sert bir vaziyette çektiğinizde kefal oltanın ucundadır.
Eğer takımı attınız vuruşta tek tek sert bir vuruş aldığınızda çipura dokunuyor demektir kamışı sert bir şekilde çekin.
Bu takımı attığınızda, bizim avlandığımız bölge için söylüyorum, 40 veya 50 saniye denizde kalabiliyor, 1 dakika bile bırakamıyorsun. Attığınız sardalyayı o kadar ustalıkla hallediyorlar şaşırmamak mümkün değil oltayı çekinde sadece iskelet geliyor bu kadar iğneye nasıl takılmıyorlar hayret doğrusu.
Ben bu dip kıbrıslı takımı sülünes , mamun canlı veya ölü olarak kullanıyorum uçtan 1.2.3. iğnelere (mamunu, sülünesi, hatta kalamar bacağını) takıyorum attığımda balık dokunduysa hiç kaçarı yok hemen yakalanıyor.

RASTGELSİN...
FARUK ULUTÜRK

aserkansatı
31-12-2005, 08:04
sinankurt.com dan


SARDALYALI KIPRIS TAKIMI :

Didim ve çevresinde en çok tercih edilen yöntemdir. Sardalya balığının üzerine şekilde görüldüğü gibi 6-10 adet iğne dolanır. Bazıları balığa saplanarak kamufle edilir. Kuyruk kısmına ise misina ile düğüm atılır.
Bu yöntemin avantajı her boyda balığı yakalamaya elverişli olmasıdır. Bu teknikle avcılık çok zevkli ve verimli geçer.( O gün balık varsa tabii )
Yöntemin olumsuz tarafı dip kısmın bilinmediği yerlerde takımın takılmaya elverişli olmasıdır.Takılma probleminden azaltmak için olta toplanırken takımın makinaya hızlı sarılması yararlıdır.


alıntıdır...

rüzgar2
31-12-2005, 08:12
Serkancım şekilide koysaydın şu kprıs oltasına iyi olurdu.Gölde iş yaparmı diye düşünüyorum...Şekilde görüldüğü gibi demiş orada ...oyüzden...

aserkansatı
31-12-2005, 08:13
Dip kıbrısı bir tane zaten Samicim...Hep aynı şekil...

rüzgar2
31-12-2005, 08:31
Sağol Serkancım ben o zaman forumda arayım bakayım...

aserkansatı
31-12-2005, 08:38
Arama, Faruk vermişti sağolsun al linkini vereyim...
[Only Registered Users Can See Links]

rüzgar2
31-12-2005, 08:42
Teşekkür ederim serkancım.Bu biraz değişiklikle gölde işyapar gibi geliyor bana

aserkansatı
31-12-2005, 08:46
Yapar elbette Sami...Bunu Yedikır barajında derenin göle karıştığı bölgeden ilkbaharın ortalarında balıkla yemleyerek atalım bak nasıl balık alırız...

rüzgar2
31-12-2005, 08:47
Evet.Bende orayı düşünmüştüm...msn i açarmısın....

balıkcı
31-01-2006, 03:11
Sistem çok güzel,de ben iki tane fırdöndünün niçin olduğunu ve iki fırdöndü arasındaki kurşunun ne işe yaradığını öğrenmek istiyorum bu yüzden denizde avlanan arkadaşlardan yardım lütfen.
bunu tatlı sudada denemek veya geliştirmek için bu soruyu soruyorum ben bu sistemin başka çeşidini turna ve sudakta kulanıyorum tabiki çelik tel,le üçlü iğne ile.

Taygun KOCABIYIK
31-01-2006, 03:23
Sistem çok güzel,de ben iki tane fırdöndünün niçin olduğunu ve iki fırdöndü arasındaki kurşunun ne işe yaradığını öğrenmek istiyorum bu yüzden denizde avlanan arkadaşlardan yardım lütfen.
bunu tatlı sudada denemek veya geliştirmek için bu soruyu soruyorum ben bu sistemin başka çeşidini turna ve sudakta kulanıyorum tabiki çelik tel,le üçlü iğne ile.
Selim abi sanırım (bilmiyorum ama faruk abiyi gördüğümde sorucam internete giremiyor bu aralar) Balık yemi alıp giderken fırdöndüye çarptırıp balığın otomatikman yakalanmasını sağlamak.

balıkcı
31-01-2006, 03:29
Taygun bu dediğin gibi ise şayet burada fırdöndüye gerek yok bu takılmayı fırdöndüden sonra kurşunu takıp 50cm sonrasına bir stopper le boncuk takarsak aynı görevi görür böyle bir takım hazırlanışını pratik bilgilerde sazan için dip oltasında anlatmıştım bence takımda ne kadar az düğüm olursa o kadar iyidir ve o derece sağlam olur takımımız.

ilhan
31-01-2006, 05:35
Evet.Bende orayı düşünmüştüm...msn i açarmısın....


Off topic = Bu mesajı göründe kendimi tutamadım çok güldüm ve yazmak istedim. :D :D :D

aserkansatı
31-01-2006, 05:50
Adamın doğal hali de komik zaten.İşi gücü gülmeden güldürmek... :D :D :D

rüzgar2
31-01-2006, 05:55
Sağolun.Siz gülün yeterki....