PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kefal Avı


mufi
13-11-2005, 02:19
arkadaşlar daha öncede Bilghan SARP beyin sitesinde de bahsettigim ve benim şu anda kullandıgım su üstü... kefal avı yöntemi/takımı

*****************************************
İZAHAT:::
Makine mesinası 0,20 veya 0,16 en saglamından en az 100 metre
no…2 nolu şamandra hazır oval mantar veya sünger DEN... içinden tel BAKIR.1/1,5ÇIPLAK BAKIR..VS..geçiyor ve dibine kendiniNİN %50 taşıyacak YARISI SU ÜSTÜNDE KALACAK KADAR BİR kurşun..(delikli) takılıyor..(Büy.şamandra fırlatmayı saglamak ve kendisini de AYNI ZAMANDA su üstünde tutmak gayesi ile yapıliyor.
no…4 numara ise leblebi ile fındık arası sunger yada mantar şamandra
no…6 *sık. İgne…8/9 numara 1523 D veya 1522 8/9 numaraları mustad marka
yada CROWN marka 15507-9/10 nolar
2 nolu şamandradan igneye olan toplam mesafe 3 metre 0,14 /0,16 en saglamından mümkünse duman rengi..yada şeffaf..
yalnız en önemlisi bu sitem rüzgara karşı kesinlikle kullanılmaz zira atarkan karışma dolaşma yapar..atış şekli biraz özellik ister ..alabalık takımını fırlatır gibi dairesel bir hareketle bir defada atıp ..sistem suya deyemeden
makineden çıkan misinaya sol el ile fren yapmak gerekir kii.sistem denize düşerken karışık düşmesin.. büyük şamandra arkada/küçük şamandra ise önde(ileri) düşsün..
aşağıda benim yaptığım şamandıralar..( numaralar ve altında küçükler..(4)..
Büyükler en üstte izahhte belirtilen 2 nolu şamandralar
küçükler ise 4 nolu şamandralar dır…
Avucumun içinde aldığım görüntüler şamandraların büyüklüğü konusunda karşılaştırma yapmak içindir.
Sistem fırlatılırken :…
***-sag el olta sapını ve baş parmak misina çemberi açılmış makinedaki misina
yı tutar sopa öne dogru ancak yere ortlama 45 derece ile tutulur ve aynı anda sol el parmakları .iğneye takılmış ve sıkılmamış/çok az iğne düğümünden dügümden sıkılmış olan ekmegini (İÇİ)bir az üstünden tutar ..
***-sag el saatin ters yönünde dairesel hareket yaparak geriye dogru kamış yaylandırılır ve zaten o anda sol eldeki misina/iğnede bırakılmıştır…(Alabalık misali) makine hafif arkadadan dolaştırılıp D harfi yapacak şekilde fırlatılır ama fırlatmayı müteakiben olta kamışı mümkün mertebe yere paralel yada uç aşagıya dönük tutulur ki..(Takım ileride suya düşene kadar sistem gözle takip edilir suya düşmesine ,1/2 metre kala havada iken…..makara frenlemesi yapılır bu bekleme esnasında ise sol el ile makaradan boşalan misinaya fren yapma zamanı gelilince el ile makaranın üstü kapanır yada. çember kapatılır bunun sebebi agır mantar önde bizden taraf hafif mantar fiziksel olarak ileriye dogru düşsün…sistem dolaşmasın
ekmegin igneye takma şekli de aşagıdadır..mümkün mertebe makine fırın ekmeği olmalı ... odun ekmekleri nin içi genelde agır oldugundan en ufak bir sıkmada su üstünde durmaz ve çabuk batar..yani içi pamuk gibi hafifi ekmek kullanılır..ki daha iyi yüzsün…
bu tür bir fırlatma öncelikle zor gibi gelir ama alışınca çok zevklidir..
ZİRA CEBİNE 2/3 YEDEK TAKIM +ELİNDE SADECE KAMIŞ+2/3 EKMEKLE AKŞAMA KADAR UCUZ YOLLU SEYYAR AVLANMA İMKANI DOGAR. tabii
su üstü ekmeğe rağbet eden kefal bulursanız…avuç içinde takılacak ekmeğin boyutu..ortalama.fındık kadardır...
iki parmak ile sıkmadan ekmek içini tut.. diğer elde igne sapından tut…ignegi ezmeden ekmek içine göm..yok et…sadece iğne sapından ekmegı sık..kii atarken havada düşmesin..igne ekmek içinde güzükmeyecek… yem suda mutlaka yüzecek.. kefal yemi alıp hareket edince ön taraftaki ufak şamandra ye batar ye su üstünde hareket eder o anda cok sert olmamak kaydı ile asılacaksın..unutma balık büyükse kaloma dügmesini aç yoksa balık 016*014 yı kopartır.mutlaka kepçe taşı bazen alttan 2/3 kg lık kefal bir anda yükselip ekmegi oldugu gibi alıp dibe çeker...

rasgelsin

Bir Dost
13-11-2005, 11:52
Merhaba mufi öncelikle aramıza hoşgeldin bilgileri bizimle patlaştığın için sağol gerçekten etkileyici musade edersen bir kaç sorum var kefal avında 35 lik misina ne gibi sorunlara yol açar daha doğrusu 35 lik misina kullansak ne olur?iki benim merak ettiğim şey tekne ile avlanırken teknenin hızı nekadar olmalı ayrıca karadaki avcılıktada çekiş hızı ne kadar olmalı bunlar hakkında bilgi sahibi değilim beni aydınlatırsan sevinirim

Taygun KOCABIYIK
13-11-2005, 15:57
kefal avının can alıcı noktası ince misina can abi neden bende bilmiyorum ama deneme yanılma yöntemiyle çok güzel şekilde ispatladım kendi kendime bir gün 0.40 misina ile avlandım diğer gün 0.25 arada 4 kilo kadar fark vardı :)

aserkansatı
13-11-2005, 20:38
Kefal çok kurnaz bir balık misinayı farkedince gelmiyor oltaya.25lik ,20lik misinalar iyi bence.35lik misinaya gelenler açlıktan gözü dönmüş olanlardır :deli:

katiti
14-11-2005, 19:49
merhaba;

kefal avı konusunda kendi çapında oldukça tecrübeli sayılırım. benim kefal avında tercihim resimdeki gibi iki iğneli ve mantarlı bir sistemdir. mantar numaralarından anlamama ama mantarın büyüklüğü çok fazla değil (boyu 2 cm civarında). hemen altında bir veya iki (mantarın büyüklüğüne göre) sıkıştırmalı kurşun ve onun altında iki iğne.

misina 0.20 veya en çok 0.25 olmalı. mesafe çok uzun olmasa da olur, çünkü zaten bu sistem çok uzağa atılmaz :) . yen olarak da taze ekmek içini kullanırım. kesinlikle hamur yapılmadan oltaya takılmalıdır. bunun için ekmeği iğnenin sap kısmından hafifçe sıkarak takmanız yeterli olur. iğne olarak da avlanacağınız yerdeki balıkların büyüklüğüne uygun olarak kısa saplı düz iğne kullanın derim.

ben misinayı el ile kontrol etmeyi tercih ederim ama isteyen kamış da kullanabilir. bu sistemin püf noktası reflekslerinizin çok sağlam olmasıdır. balık anlık olarak mantarı batırır. siz de o anı yakalayıp oltayı çekmelisiniz. ama oltaya çok asılmak da dudak yapısı çok narin olan kefalin dudağını kopararak kaçmasına yol açar, aman dikkat.

bir de tavsiyem bu sistemi kullanmak için önceden pazmoz yaparak balığı bir bölgede toplamanızdır. bunun için sakın ekmek kabuğu kullanmayın. ekmek kabuğu suda kolay dağılıp batmayacağından sizden uzaklaşırken balık sürüsünü de alıp peşinden götürür.

bu şekilde kefal avı yüzeye yakın yapılır. balığın olta altına toplandığını, yeme yaklaştığını gözle görürsünüz. o açıdan çok zevkli bir av şeklidir. ayrıca benim görüşüme (ve deneyimlerime) göre kıbrıs oltası ile avdan çok daha bereketli ve verimlidir. bir ekmeğin sadece içini kullanarak (hatta bazen o bile bitmez) birkaç kilo kefal yakalamanız işten bile değildir. yalnız biraz dikkat ve hızlı refleksler gerekir, o da zamanla olur.

herkese bereketli avlar dilerim, rasgele...

Mert

Bir Dost
02-12-2005, 08:14
Teşekkür ederim Mert

levrek
02-12-2005, 15:33
Selam arkadaşlar size mutlu arkadaşımın kullandığı kefal takımını yolluyorum,takım gayet güzel çalışıyor,sevgilerimle

katiti
02-12-2005, 19:12
bu takımı bizim oralarda daha çok mantar topun arkasına bağlayarak uzak mesafelere atmakta kullanırlar. ama ben yine de kabuk ekmek kullanılmayan kefal takımlarını tercih ediyorum. yukarıda yazdığım gibi, balığı dağıtma riski daha az oluyor.

yine de yöntemler çeşitli tabii, en iyi yöntem en çok balığı yakaladığınız yöntemdir :)

balıkcı
02-12-2005, 21:56
Selam arkadaşlar size mutlu arkadaşımın kullandığı kefal takımını yolluyorum,takım gayet güzel çalışıyor,sevgilerimle
Mehaba erol arkadaşım benim kefal avında bir kaç sorum olacak birincisi neden dört tane kanca ikincisi neden ekmek acaba kefal sadece ekmeğe,mi geliyor yoksa en basit avlanma şekli bu mu.
Saygılar,sevgiler
Selim Öner(balıkcı)

katiti
03-12-2005, 04:06
erol ustadan önce ben birşeyler yazayım, mutlaka onun da ekleyecekleri olacaktır.

kefal yemini ısırarak değil, emerek alır. bu nedenle de yumuşak yemler tercih edilir. ekmek dışında sardalya (kıbrıs şeklinde), kıyma, hamur (denemedim ama sert olur gibi geliyor) gibi yemlerle de avlanır. ekmeğin güzel tarafı suda biraz daha yumuşayarak tam kefalin ağzına layık bir hale gelmesi ve biraz da dağılmadan dolayı suda koku yapmasıdır.

dört iğne olayına gelince, sanırım o da kullanılan ekmeğin büyüklüğüne göre seçilmiş bir sayı.

bu arada resimdeki takımdaki iğneler uzun palalı, ama ben kefal avında kısa palaı iğneleri tercih ediyorum. yine de diğerleri kullanılmaz diye bir kural yok tabi.

son sözü usta söyleyecektir :)

levrek
03-12-2005, 05:42
Selam arkadaşlar,
katiti dostum olayı gayet güzel anlatmışsın teşekkürler,ekteki takımın, bildiğimiz kıbrıstan tek farkı , halkalı düğümle ekmeğin sıkıştırılmasıdır,klasik takımda ise kolçaklar ekmeğe sarılır çünkü.Ama dikkatinizi başka bir noktaya çekmek isterim,ikinci fotoğrafta suda görünen yem değil ,bildiğimiz limon kabuğudur.Demek ki balıklar da bizim gibi zaman zaman farklı kimyasallara ihtiyaç duyuyormuş,nasıl üşüştüklerini görüyorsunuz.Kanca sayısını elbette isteğe bağlı olarak azaltmak ya da arttırmak mümkündür.Gerçektende ekmek en basit,ucuz ve geçerli yöntemdir bence.Taşfırın ekmeği suda yeni nesil ekmeklerden daha çok dayanıyor.Bu arada aç kalan balıklar, neredeyse ne bulabiliyorlarsa yemeğe çalışıyorlar.Güney Ege de ekmekle çupra avlanır,bizzat şahit oldum.
Kefalin,çabuk yırtılabilen küçük bir ağzı vardır,bu yüzden uzun palalı, ağzı dar ve düz olan iğneleri tercih ederim.Bu durum iğnelerin ekmeğe gizlemesini kolaylaştırıyor aynı zamanda.Açık renkli iğne kullanımıda alışkanlıktan başka bir şey değildir.
Klasik takımda genelde sekiz adet iğneyi,streforun-köpüğün ( 4x2cm )üzerine sarılı olan yarım dilim ekmeğin üzerinden doluyorum ve de bu iğneleri bazen ekmeğe gömüyorum bazende ayrı ayrı ekmekle yemleyip dışarıda bırakıyorum.
Genelde iri kefaller alttan basarlar ekmeğe,suyun üzerinde de küçükleri oynaşır,ekmeğin etrafında zıplamaya başladıklarında bilin ki bir kaçının canı yanmıştır iğnelerden ve de birisinin yakalanması an meselesidir,çünkü ekmekte ısırılacak noktalar azalmıştır.Ayrıca ekmeği birbirinden kıskanırlar,bu yüzden yakalanma olasılıkları artar.
Ekmekle donatılmış takımınızı hedef bölgesine fırlatmadan önce bir suya daldırıp çıkartın,ekmek ıslanıp ağırlaşacağından bu sizin atış mesafenizi arttıracaktır.Bu arada fırlattığınız takımdaki ekmek parçalar bölünürse mevcut balık grubu da bölünecek demektir.
Kefali yakaladığınızda mümkün olduğu kadar seri ve de belli bir tempoda çekin,iğnenin neresine battığını bilemediğimizden geçikme durumlarında kaçmayı başarabilir.
Yüzey balıkların ışık spektrumunu algılamaları, insanların algılamasına yakındır,bu yüzden mümkün olduğu kadar görüntü vermemeye ve gürültü etmemeye çalışın.
Hafif dalgalı suda, takımın suda oluşturduğu titreşimleri hemen algılarlar,tabiki yayılan kokuda buna yardımcı olacaktır.
Bazen avcı balıkların kıyılaması veya rüzgarların yön değiştirmesi ile av kesilebilir,hepsi aniden ortadan kaybolur,ancak bir süre sonra geri dönerler.
Akvaryumda beslediğim sazan, şu anda japon yemi ile besleniyor,ara ara ekmeklede karnını doyuruyor,sevgilerimle

Taygun KOCABIYIK
03-12-2005, 15:59
Bende nacizane bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
Kefal kalabalık bir topluluk halindeyse kıbrıs inanılmaz bir performans gösteriyor. 2 yıl önce aynı gün 30 tane kefal yakalayan görmüştüm (İzmir/Konak) bu kefaller yenmez diye hiiç uğraşmadım ama nasıl kıbrıs sarılır falan öğrendim. Daha sonra (1-2 gün) merakıma yenilip kıbrıs ile kefal tutmayı denedim başarılıda oldum ve balık iri olduğu için çokta güzel geliyor benim için iyi bir tecrübe olmuştu (300-400 gramlık topan) bu ondan sonra pek gidip kefal avlamadım.
Bu yaz sanırım 10 temmuz günü bi tanıdığın yazlığına gittik evlerini önünden bir dere geçiyordu. Bana yok burdan kol gibi kefal çıkıyo falan dediler ama inanamadım hadi ya dalga geçmeyin dedim. Neyse akşam geç saatte gitmiştik zaten denize girmek için plaja gittik niyetim hem denize girmek hemde sabah olta atacak ve zıpkınla dalıcak güzel bir yer bulmaktı biraz yüzüp gezindim neyse kayalık bir alan buldum çok güzel döküntü taş bir yer sargos karagöz melanur ısparoz kaynıyordu kendi kendime baya sevindim üşüyüp sudan çıktım plajda oturup kurudum biraz neyse giyinip eve dönmeye başladım dere kenarını takip ederek eve dönüyordum ve oda ne :oha: bacak kadar bir çocuk kol gibi kefal almış. O an beynimde şimşekler çaktı. Eve gidip takım çantasını iyice karıştırdım ama oda ne kıbrıs yok. Hemen arabaya atlayıp 2 tane kıbrıs alıp geldik enişteyle. Neyse evin 10 metre ilerisinde derenin kenarına ağaç altı bir yere oturduk zaten hava kararmaya başlıyordu nerdeyse. Oltaları salladık bizim ballı enişte ufak bir gamit yakaladı herkes ooo falan filan sevindi neyse ben kontra olarak 2 tane ufak gamit yakaladım hava karardı ve av bitti. Akşam çok erken saatte yattım hedefim sabah erkenden kalkıp zıpkınla avlanmak sonra derede kırısa devam etmek. Sabah 7 gibi suya girdim baktım su buz gibi ama balık var 30-40 dakika kadar avlandım gördüğüm sayısız balıktan sadece bir kefal vurmuştum oda karnını yırtıp kaçmıştı moralsiz moralsiz eve döndüm duş alıp temiz giysiler giydim ve kefal için dere kenarına indim. 2 kıbrısta bana kalmıştı enişte yoktu :) ufak tefek gamitler tutuyordum ama iri kefal göremiyordum bile öğlene kadar 10-15 tane gamit yakaladım. haydi pazara gidelim diye beni derenin ordan çağırdılar bende balık varken kim takar pazarı diyerek teklifi kibarca reddettim. İşte asıl olay bundan sonra başladı. her attığım oltaya 300-400 gramlık şahane kefaller geliyordu ard arda 6-7 tane yakaladım. daha sonra büyük kefalleri şerefsiz ördekler kaçırdı :D yine gamitlere talim etmeye başladım akşam hava kararmasına yakın 1 adet 500 gramlık kefal yakaladım ve pilim bitmiş ama keyifli bir av oldu daha sonra 5-6 kilo kefali mangalda pişirip bol salata ile tabiki rakıda vardı tükettik inanırmısınız sadece 1 lokma yiyebildim bütün gün yemek yemediğim halde tuttuğum balıklar beni doyurdu belki sirküleri ihlal ettiğim tek av bu oldu ama balıkların hepsi yenildiği için hiç vicdan azabı duymadım. ve aldığım duyumlara göre benden 10 gün sonra dereye kocaman balık avlamak yasaktır yazısını asmışlar :D

mufi
04-12-2005, 14:17
Sevgili can kardeş öncelikle bana sorduğun (misina) konusuna geç yanıtlıyorum
özür dilerim bu aralar canım sıkkın açıkçası forum sayfalarına da ve dahi interneti
bile açmak istemiyor. sorun..son zamanlarda ... balık avına gidemiyorum..

neyse can kardeş misina ya gelince ..kefalde önemli
1--- kullanabildiğin en ince ve en sağlam misinayı kullanacaksın.
2--- ve dahi havanın durumuna ve bulundugun ortamdaki atmosferin rengine göre
(mesela 0,16 kullanıyorsan) 0,16 dan ((duman rengi+şeffaf+gök mavisi))gibi renkleri
bulundurursan verim daha iyi olur mesela hava kapalı yağmur yok gökyüzü gri
bu durumda duman renkli mesinayı kullan / hava çok bulutlu ama yoğun beyaz bulut var.. şeffaf kullan . hava berrak açık ama gökyüzü belirgin mavi..o zaman
da gök mavisini kullan... yani kendini balığın yerine koy... suyun altından yukarıya bak neyi göremiyeceksen onu kullan?zira kefalde sana yakın düşünüyor...maalesef...

tekne hızından bahsetmişsin ... tam olarak alıyamadım ama söz konusu egede tabiri ile sırtı marmarada tabiri ile uzun olta ise sonuçta etçil saldırgan balıgı kandırmak...ve iğneye atlamasını sağlamak..bu balıgına göre değişir.. egede levrek
avında at/çek yaptıgın ((mesela rapala)) suyun üstü ile 50cm ye kadar aşagıya inecek hızda yani bu ortalamada ki hızda makinanı sarsan yada tekneye yol verirsen ki zaten kıyılarda geziyorsun...verim alırsın.(görülmüş ve denenmişt.r)

marmarada olay farklıdır bir lüfer veya kofanada tekneden daha derin sulara inilir.
hız biraz daha fazladır..
su üstü akdeniz lampuka avında tekne hızı dahada fazladır...
vs
sn Selim kardeş senin soruna da bende bir cevap vermek isterim
kefal yerine göre
1*ekmek2*un hamuru sert3*un hamuru çamurgibi yumuşak4*vanılyalı un hamuru5*kırmızı/yosun kurdu6*sardalya7*hamsi* gibi benim aklıma gelen ve yıllar içinde kullanıpta kefal tuttuğum yemler.. tabii yeri ve zamanı çok önemli

ayrıca kıbrıs tipi olta sisteminde iğneleri ayrıca kamufle etmekte yarar var derim...
ve yine ilave ederim.... çok durgun olan anlarda yüksek basınç altında ki ortamlarda ..deniz çarşaf gibi ise .. kefaller boş/boş agızları dışrda dolaşırlar...kefale boşuna gitmeyin...hava hafif esintili olsun..ki verim alasınız.
kolay gelsin

balıkcı
05-12-2005, 00:52
sağolasın muvaffak abi sevgiler.

aganta borina borinata
24-07-2006, 14:40
bölge tutulan balıkların büyüklüğüne göre ve o büyüklüğü çekebilecek en ince misina tercih edilmelidir bence ve suyun rengide önemlidir...muhakkak ki daha kalın misinalarlada balık tutulabilir ama ince misina daha avcı olacaktır. ekmek ve sardalya konusunda katitiye katılıyorum, bunun yanında gofret te kullanılabilir..iğne sayısıda vallahi keyfinize kalmış; kefalde en az 2 iğneden en çok 12 iğneye kadar kullandım..ama eğer dolaştırmak istemezseni kontrol edebileceğiniz kadar kullanını...birde gölgenizi balığa yakın mesafelerde suya düşürmemeye dikkat ederseniz daha şanslı olabilirsiniz...rastgelsin...

Taygun KOCABIYIK
24-07-2006, 14:53
Doğan abiye katılıyorum
kıbrısla yaptığım bırakmalarda ne zaman uzaklaşsam balıklar daha fazla ilgileniyor yemle.

mufi
24-07-2006, 17:49
bölge tutulan balıkların büyüklüğüne göre ve o büyüklüğü çekebilecek en ince misina tercih edilmelidir bence ve suyun rengide önemlidir...muhakkak ki daha kalın misinalarlada balık tutulabilir ama ince misina daha avcı olacaktır. ekmek ve sardalya konusunda katitiye katılıyorum, bunun yanında gofret te kullanılabilir..iğne sayısıda vallahi keyfinize kalmış; kefalde en az 2 iğneden en çok 12 iğneye kadar kullandım..ama eğer dolaştırmak istemezseni kontrol edebileceğiniz kadar kullanını...birde gölgenizi balığa yakın mesafelerde suya düşürmemeye dikkat ederseniz daha şanslı olabilirsiniz...rastgelsin...

evet arkadaşlar özellikle misinalarda kullanılacak. renkler 1/ gök mavisi 2 /duman grisi. 3/ yosun yeşili... tabii yerine göre... kullanmakta fayda var derim...

Burhan
04-10-2006, 19:34
Hazır kefal takımları alıyorum. bir kere kefale attım ekmek dağıldı sonrada toparlanıp gittim. :ninja:

freediver
07-06-2007, 15:35
bilgilerini bizimle paylastigin icin tesekkürler muvaffak abi

taufff
19-06-2008, 11:20
slm bence kefali tutmanın en basit yolu şamadıra altına tek kancalı veya hırsızlı küçük iğne ucuna balık ciğeri veya sardalye-hamsi eti takarak gerçekleşiyo ekmekle av balığın korkak bi hayvan olmasından dolayı uzun zaman alıyo. büyük kefal avı için de uygun yöntem yine bence zargana topundan 1-1.5 m. öteye 6-10 iğneli kıbrıs oltasına hamsi veya sardalye sarmak az zamanda çok iş içinde sadece fırdöndü ve iğne kullanarak liman vb. bi yerde yine balık ciğeri ve sardalye tarzı yemle balığı gorerek av yapmak.

taufff
19-06-2008, 11:22
slm bence kefali tutmanın en basit yolu şamadıra altına tek kancalı veya hırsızlı küçük iğne ucuna balık ciğeri veya sardalye-hamsi eti takarak gerçekleşiyo ekmekle av balığın korkak bi hayvan olmasından dolayı uzun zaman alıyo. büyük kefal avı için de uygun yöntem yine bence zargana topundan 1-1.5 m. öteye 6-10 iğneli kıbrıs oltasına hamsi veya sardalye sarmak az zamanda çok iş içinde sadece fırdöndü ve iğne kullanarak liman vb. bi yerde yine balık ciğeri ve sardalye tarzı yemle balığı gorerek av yapmak.p1020249mm8

xnode
19-06-2008, 22:24
Merhaba;
Ben kefal avı için, bizim salıncak adını verdiğimiz aşağıdaki takımı kullanıyorum. Oturup sizler için çizdim. İnşaAllah anlatabilmişimdir.

[Only Registered Users Can See Links]

Bu takım için iki mantar arası 1.5 metre idealdir. Mantarlar; ağır zargana mantarıdır. Mantarlardan yalnızca birini de ağır yapabilirsiniz. Tercih sizin.

0.25 misine ile standart beyaz düz iğneleri 7 cm'lik boylarda salma olarak bağlıyoruz. ben 9 adet bağlarım.
Yem olarak da, bir avuç kalın uzun çubuk makarna'yı kaynatırım. Piştikten sonra bir kaba koyar götürürüm. Çubuk makarna tam iğnenin şeklini alır ve balık direk olarak iğneyi ısırmak mecburiyetinde kalır. Kaçarı yoktur. Aynı yöntemle hamura veya ekmeğe gelen tüm balıklar özellikle de sarpa kaçırılmayacak şekilde yakalanır.
Avlanan yere göre şamandıralar ekmek ile kamufle edilebilir.

Bu takımda A) ve B) olarak işaretlenen salma araları; mantarlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Çünkü; bilirsiniz kefal akıllı bir balıktır. Mantarlar ne kadar uzak olursa yeme o kadar fazla yaklaşır. Eğer çok uzun bırakılırsa atmakta zorlanılacağı için miktar kararında bırakılmalıdır.


Hepinize rastgele :)

gerence
19-06-2008, 22:32
Makarna ile kefal avı enteresan bir yöntem ... Bana başka şeyler için de çağrışım yaptı, teşekkür ederim, çizime çok emek vermişin ve güzel olmuş..

genç_balıkcı_77
10-07-2008, 08:48
şamandıranın başka yöntemleride wardır ben kıbrısı genelde tercih ederim sen beklersin avın kıstırılıp takılırsa kalkar yavaş yavaş çekersin.Kıbrısın köşesinden biz uzun bi misinaya 15 tane kanca takarız misinada boş biyere yumrukdan biraz daha küçük bir ekmek sararın ama ekmek kabuğu dışarı bakacak şekide deil sonra o 15 kancayı sararız ekmeğe sonra atarız kancalar ıçları açık olucak bazılarıda yenebilir yerlere ekmeğin içinde atarız denize zaten kefal yerken ekmeği takılır takılmazsada bidaha at :D:D

xnode
10-07-2008, 10:07
"...kancayı sararız ekmeğe sonra atarız kancalar ıçları açık olucak bazılarıda yenebilir yerlere ekmeğin içinde atarız denize zaten kefal yerken ekmeği takılır takılmazsada bidaha at"

balık takılmazsa bi daha atıyoruz değil mi sadece 1 kez değil yani, yanlışlık olmasın teyid edeyim dedim ? süpersin :D

Taygun KOCABIYIK
10-07-2008, 10:48
"...kancayı sararız ekmeğe sonra atarız kancalar ıçları açık olucak bazılarıda yenebilir yerlere ekmeğin içinde atarız denize zaten kefal yerken ekmeği takılır takılmazsada bidaha at"

balık takılmazsa bi daha atıyoruz değil mi sadece 1 kez değil yani, yanlışlık olmasın teyid edeyim dedim ? süpersin :D
Cem abi birdaha at olmadı tekrar birdaha at :D
do loop hesabı ;) :)

genç_balıkcı_77
16-07-2008, 12:54
Merhaba;
Ben kefal avı için, bizim salıncak adını verdiğimiz aşağıdaki takımı kullanıyorum. Oturup sizler için çizdim. İnşaAllah anlatabilmişimdir.

[Only Registered Users Can See Links]

Bu takım için iki mantar arası 1.5 metre idealdir. Mantarlar; ağır zargana mantarıdır. Mantarlardan yalnızca birini de ağır yapabilirsiniz. Tercih sizin.

0.25 misine ile standart beyaz düz iğneleri 7 cm'lik boylarda salma olarak bağlıyoruz. ben 9 adet bağlarım.
Yem olarak da, bir avuç kalın uzun çubuk makarna'yı kaynatırım. Piştikten sonra bir kaba koyar götürürüm. Çubuk makarna tam iğnenin şeklini alır ve balık direk olarak iğneyi ısırmak mecburiyetinde kalır. Kaçarı yoktur. Aynı yöntemle hamura veya ekmeğe gelen tüm balıklar özellikle de sarpa kaçırılmayacak şekilde yakalanır.
Avlanan yere göre şamandıralar ekmek ile kamufle edilebilir.

Bu takımda A) ve B) olarak işaretlenen salma araları; mantarlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Çünkü; bilirsiniz kefal akıllı bir balıktır. Mantarlar ne kadar uzak olursa yeme o kadar fazla yaklaşır. Eğer çok uzun bırakılırsa atmakta zorlanılacağı için miktar kararında bırakılmalıdır.


Hepinize rastgele :)

bunu kıbrıs şamandırasına yapıp denedim daha kolay geliyorlar ama nedense çekerken kaçıyorlar bide çekmek zor oluyor 1 den fazla balığı çekmek :deli::deli::helal::D:D

fevziaydil
16-07-2008, 13:43
Merhaba;
Ben kefal avı için, bizim salıncak adını verdiğimiz aşağıdaki takımı kullanıyorum. Oturup sizler için çizdim. İnşaAllah anlatabilmişimdir.

[Only Registered Users Can See Links]

Bu takım için iki mantar arası 1.5 metre idealdir. Mantarlar; ağır zargana mantarıdır. Mantarlardan yalnızca birini de ağır yapabilirsiniz. Tercih sizin.

0.25 misine ile standart beyaz düz iğneleri 7 cm'lik boylarda salma olarak bağlıyoruz. ben 9 adet bağlarım.
Yem olarak da, bir avuç kalın uzun çubuk makarna'yı kaynatırım. Piştikten sonra bir kaba koyar götürürüm. Çubuk makarna tam iğnenin şeklini alır ve balık direk olarak iğneyi ısırmak mecburiyetinde kalır. Kaçarı yoktur. Aynı yöntemle hamura veya ekmeğe gelen tüm balıklar özellikle de sarpa kaçırılmayacak şekilde yakalanır.
Avlanan yere göre şamandıralar ekmek ile kamufle edilebilir.

Bu takımda A) ve B) olarak işaretlenen salma araları; mantarlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Çünkü; bilirsiniz kefal akıllı bir balıktır. Mantarlar ne kadar uzak olursa yeme o kadar fazla yaklaşır. Eğer çok uzun bırakılırsa atmakta zorlanılacağı için miktar kararında bırakılmalıdır.


Hepinize rastgele :)

Buda bir taktik deneyecem:soru:

xnode
04-08-2008, 23:58
bunu kıbrıs şamandırasına yapıp denedim daha kolay geliyorlar ama nedense çekerken kaçıyorlar bide çekmek zor oluyor 1 den fazla balığı çekmek :deli::deli::helal::D:D

:D
Anladığım kadarıyla sen çok fazla balık yakalayıp çekememekten şikayetçisin. :helal: :helal: :helal: Allah bereketini arttırsın :D :deli:

walras
19-09-2008, 21:12
bunu kıbrıs şamandırasına yapıp denedim daha kolay geliyorlar ama nedense çekerken kaçıyorlar bide çekmek zor oluyor 1 den fazla balığı çekmek :deli::deli::helal::D:D


uzun süredir ses soluk yok genc balıkçı.. birden fazla balık çkektiğin av hikeyelerini dörtgözle bekliyoruz..:helal:

walras
24-09-2008, 14:38
bu salıncak takım zargana avında nasıl olur???deneyen oldumu?

xnode
24-09-2008, 20:55
bu salıncak takım zargana avında nasıl olur???deneyen oldumu?

Sardalya takarsak zargana da gelir ;)

commonster
18-10-2008, 00:04
kefal avlayacaksanız takımla felan uğraşmayın bence en basiti kokmuş bir hamsi,sardalye vs. bir balığı ufak yem yapıp el oltasında iğneye takın en fazla 1 dk. içinde kefal oltada. Kefal için kokmuş balık olması lazım bir iki günlük güneşte pişip kokması lazım.Acayip bayılıyolar. ;)

pendikli balıkçı
22-02-2011, 23:57
kefal avcılığında oldukça tecrübeli sayılırım çünkü bu balık için denemediğim takım kalmadı ama eğer bu yazıyı okuyan arkadaşlar 1.5-2 kg lık bir balık avlamak istiyorlarsa ; kesinlikle yumuşak rulo şeklinde bir şamadıra tecih etmeliler takım ise şöyle olmalı 12-13 (isteğe bağlı) tane 7 numara beyaz iğneyi 50 cm 0.35'lik (ince olursa çok karışır veya kopabilir) bir misineye ard arda bağlamaları ekmeğin kabuk kısmını şamandıraya dolayıp şamadıraya ekledikleri takımıda iğneler dışa bakacak şekilde sarılmalıdır en son iğne ekmeğe ve şamandıraya batırılır. büyük balık tutmak isteyen akıntılı ve rüzgarlı yerlerde avlanan arkadaşların dikkatine !!! şamandıradan sonra yaklaşık 60cm bir misine bağlayıp bunuda fırdndüye bağlarsanız ve 50-70 gr kurşunuda fırdöndüte geçirirseniz attığınız olta suya batar ama şamandıra yukarı kalkar bu sayede yüzeye çok çıkmayan büyük kefalleride yakalarsınız.NOT: ekmeği şamandıranın üstüne koyduktan sonra şamandırayla beraber biraz sıkarsanız ekmek suda kolay dağılmaz. balıkyakalandığında ise gergin olta misineniz birden boşalacaktır. oltalarımı ve av videolarımı size inşallah en yakın zamanda ulaştırırım hepinize rastgele

safkar78
10-10-2011, 11:32
Ben ist galata köprüsünden kefal avlıyorum.Saat 6 'yı geçtikten sonra kefal sürüleri çıkmaya başlıyorlar.Kıbrıs dediğimiz mantarlı takımı kullanıyor ve yem olarak ekmek takıyorum..Bu takımla çok kefal avladım.Önce mantarlı 10 iğneli(iğne olarak 5C beyaz iğne uygundur büyük kefal için daha büyük bir iğne kullanılabilir) kıbrıs alalım ve ekmeği yumuşak tarafı dışarıda kalacak şekilde iğneleri üzerine dik olacak şekilde saklayın.Ekmek suda yumusadıgından siz 1-2 kere ekmeği kaldırıp suya vurun ve ekmek yumusadıgından dagılacak ve ne kadar kefal sürüsü varsa oraya akın edecektir ben bu taktikle 4 kefal aynı anda çektiğimi bile hatırlıyorum.Kefal avında ekmeğin yanı sıra kurt,tavuk eti ve karides de çok işe yarıyor.Benden bu kadar umarım işinize yaramıştır.



Herkese Rastgele...

ben ve deniz
27-01-2012, 13:23
balıkcı;2689]Mehaba erol arkadaşım benim kefal avında bir kaç sorum olacak birincisi neden dört tane kanca ikincisi neden ekmek acaba kefal sadece ekmeğe,mi geliyor yoksa en basit avlanma şekli bu mu.
Saygılar,sevgiler

sana en kolay ama en verimli takımı soyleyelım abi gercekten haklısın sadece ekmez yemez bu hayvan hamsı kafası. gumus kafası . tavuk cigeri
bakıl ciğeri gb...

ben iri kefalleri yakalıyorum ama teemiz akıntılı yerden avlıyorum akıntı pis tutmuyor ..

BİR BEDENE 3 TANE KOSTEK ÇIKARTIP 4 NO ÇAPRAZ SİNEK İĞNESİ BAĞLIYORUM İĞNELERİN SAPINA DA MANTAR SAPLIYORUM VE AKINTILI YERDEN TUTTUĞUM İÇİN 100 GR KURSUN KULLANIYORUM YEM OLARAK BANDA BIR ABİM SOYLEDİ LAVAŞ KULLANIYORUM LAVAŞI 4 KAT YAPIP MAKAS ILE YADA EL ILE KARE HALINDE KESİYORUZ .. İĞNEYE AYNI HANİ ÇİNEKOP TUTARKEN YAPRAK İSTAVRİTİ İĞNEYE NASIL TAKIYORUZ AYNI OYLE TAKIYORUZ BIRAZ ACIK YOLLU GONDERDIK MI İŞLEM TAMAM TAKIMIMIZ HAZIR ARTIK HER ŞEY HAVAYA BAĞLI HAVA POYRAZ İSE MİS GİBİ AKŞAMA BALIK VAR DEMEKTİR ... EL OLTASI ILE SEVIYORSANIZ Kİ EN COK OYLE ZEVKLI KIYIDA TUTARSANIZ KURSUNU DEĞİŞTİRE BILIRSINIZ BALIKLARIN BOYUTUNA GOREDE İĞNEYİ KÜÇÜLTÜP BÜYÜLTE BİLİRSİNİZ AMA ÇAPRAZ İĞNE KULLANIN ..AÇIK YOLLU GONDERMEMIN SEBEBİ İSE İRİ BALIK ALMAK İÇİN DİR

ben ve deniz
27-01-2012, 13:28
miisinam da 0.30 - 35