PDA

Tüm Versiyonu Göster : Geleceğin Meralari Böyle Yaratilacak...


Wetblue
18-05-2007, 15:36
ARKADAŞLAR AŞAĞIDAKİ HABER ASLINDA ÜLKEMİZDE İLK DEĞİL AMA BUNU YAŞADIĞIMIZ BÖLGELERDE NASIL YAPARIZI SİZLERİ DÜŞÜNDÜRMEK İÇİN KOYDUM. ÇÜNKİ AZALAN KAYNAKLAR VE DOĞA İÇİN GELECEKTE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BU UYGULAMAYI HER YÖREDE YAPMALIYIZ. DÜNYA YILLARDIR YAPAY RESİF KONUSUNDA UYGULAMALAR YAPIP BAŞARI KAZANDI. KONUYU AÇMAK İSTEDİM.

:helal:
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Batırılacak gemi Bodrum'da
15 Mayıs 2007 | Deniz Kültürü

''Dalış turizmine katkı sağlaması'' amacıyla batırılacak askeri gemi, Bodrum'a götürüldü.

Üçüncü Bodrum Dalış Festivali kapsamında ''dalış turizmine katkı sağlaması'' amacıyla batırılacak ''Y 111 PINAR 1'' adlı askeri gemi, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Levent Temel tarafından Bodrum Sualtı Derneğine (BOSAD) teslim edildi.

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Karaada açıklarında batırılacak ''Y 111 PINAR1'' adlı askeri gemi, Deniz Kurmay Kıdemli Binbaşı Aşkın Öztürk komutasındaki askeri geminin yedeğinde Bodrum'a getirildi.

Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Levent Temel, bir otelde imzalanan protokolle hurda ''Y 111 PINAR 1'' adlı askeri gemiyi BOSAD Başkanı İhsan Küçükünsal'a teslim etti.

Protokolün imzalanmasının ardından Tuğamiral Levent Temel ve beraberindeki heyet, Halikarnas Marina'da demirli 37 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki ''Y 111 PINAR 1'' adlı askeri gemide incelemelerde bulundu.

Tuğamiral Temel, burada yaptığı açıklamada, batırılacak askeri geminin iki yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hurdaya ayrıldığını, BOSAD'ın talebi üzerine su altı yaşamını canlandırmak amacıyla Bodrum'a getirildiğini söyledi.

Tuğamiral Levent Temel, 1938 yılında Almanya'da yapılan geminin 1939 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına katıldığını ve uzun yıllar hizmet verdiğini bildirdi.

Geminin su taşıma amaçlı kullanıldığını ifade eden Tuğamiral Levent Temel, ''Gemi turizm amaçlı batırılacak olan ilk askeri gemi olma özelliğini taşıyor. Yağ, mazot ve çevreye zarar verebilecek maddelerden temizlenen geminin, Bodrum'daki su altı çalışmalarında faydalı olmasını diliyorum'' dedi.

BOSAD Başkanı İhsan Küçükünsal da askeri geminin ''Karaada Yapay Resif Projesi'' kapsamında 16 Mayısta Karaada açıklarında batırılacağını söyledi.

Küçükünsal, Deniz Kuvvetleri tarafından BOSAD'a bağışlanan ve şu anda Turgutreis Marina'da bekletilen 28.9 metre uzunluğunda, 4.70 metre genişliğindeki TCSG 115 Sahil Güvenlik Gemisinin ise 19 Mayısta yine Karaada açıklarında batırılacağını bildirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, dalış turizmine sağladığı destekten dolayı teşekkür eden Küçükünsal, ''Bodrum'da çeşitli noktalarda çevreci nitelikli ve kalıcı dalış noktaları ve yapay resifler yaparak su altı canlılarının popülasyonunun desteklenmesini amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Zaman

aganta borina borinata
18-05-2007, 15:41
bu konu çok önemli...ama batırılacak yer iyi secilmeli... zaten balıkların barınabilme imkanı olan bi yerde batırılması çok fazla fayda sağlamaz kanımca...yamaçların olmadığı, kumlu, çamurlu vb... yerlerde batırlılması sanırım daha faydalı olur... ama yine de güzel haber...dünyanın bu konuya önem veren ülkelerinde yıllardır uygulanan bi yönten...umarım sayıları artar...

rastgelsin...

Wetblue
18-05-2007, 15:48
BU KONUYU HATIRLATMAN İYİ OLDU ASLINDA BEN BUNUN BODRUMDA BALIKTAN ÇOK DALIŞ AMAÇLI OLARAK ORADAKİLERE AVANTAJ SAĞLAYACAK BİR GİRİŞİM OLARAK YORUMLADIMDI. AMACIM BALIK BARINAĞI OLMASINI DİLERDİM ASLINDA. 10 SENE ÖNCE BODRUM REEF "1" TE YAŞAYAN RIFKI İSİMLİ ORFOZU CANLI OLARAK GÖRME ŞANSIM OLMUŞTU . BU TABİAT HARİKASINI ORADAKİ PARA HIRSI YOK ETTİ. YATIRIMIN EN ÇOK OLDUĞU YERLERE DEĞİL GELİŞME MAKSATLI YERLERE OLMASI BENCE İDEAL OLURDU. :helal:

aganta borina borinata
18-05-2007, 15:55
aslında bu işteki maksadın amaçları ortaktır...hem balıklar için barınma alanı oluşur hemde sualtı turizmi için faydalı olur...buna benzer konularda site içerisinde daha önceleride fikir alışverişinde bulunmuştuk...

rastgelsin...

nevzat
18-05-2007, 20:41
Yunanistanda yapıldığını duyduğum bir uygulama geldi aklıma.Kanun dışı av yapan ve kıyılara kadar gelip güzelim balık yuvalarını ve milli zenginliği mahfeden trol ve gırgırlar belli cezai müeyyidelerden sonra , bu amaç için dibe gönderiliyomuş...

HALDUN YALIMLI
19-05-2007, 10:06
Bir zamanlar İzmir Körfezi'nde de aynı uygulama yapılmıştı hurdaya ayrılmış belediye otobüslerini körfezin muhtelif yerlerine atmışlardı. Umarım bu çalışma tüm ülke genelinde uygulanır. RASTGELSİN.