PDA

Tüm Versiyonu Göster : önemli Lütfen Dağitalim.


Wetblue
19-06-2007, 06:11
BİLİYORSUNUZ KENE SORUNUMUZ VAR. ARAZİDE OLDUĞUMUZDA BİZEDE SORUN AÇABİLİR. ŞAYET KENE YAPIŞMIŞSA KOPARMAYIN ÇOK ÖNEMLİ.:helal:

Insan veya hayvana yapışan keneden acısız kurtulma yöntemi - Painless Tick Removal for People

ABD de bir hemşirenin verdiği yararlı bilgi aşağıda. Keneden acısız kurtulmak için işe yarıyan kolay bir yöntem var. Özellikle parmak aralarına ve saç diplerine ve sırta yapışanlar için büyük bir kolaylık.


Bir büyük parça pamuğu top haline getirin ve üzerine
sıvı sabun dökerek tamamen sıvı sabun ile kaplanmasını sağlayın. Daha sonra kenenin bulunduğu derinin üzerini (sıvı sabuna allerjiniz yoksa tabi) bu pamuk ile kaplayın. 15-20 saniye sonra kenenin girdiği yerden kendiliğinden çıktığını göreceksiniz. Bu yararlı bilgiyi doğayı sevenlere, avcılara, çocuklara iletiniz.



Kene alarmı!
[ 18.06.2007 ]

Türkiye’de 2003 yılından beri tanımlanan bu hastalıktan sadece bu yıl 172 vaka belirlendi, 10 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti. KKKA nedir, her keneden bulaşır mı, bu hastalık hep ölümle mi sonuçlanır, Türkiye’nin her yerinde var mı? KKKA virüsü taşıyan keneler biyolojik silah mı?...

Şehirler değil köyler riskli
Kene uzmanı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, ölümle sonuçlanan ve insanlara korku saçan bu virüs nedeni yle bilgi kirliliği yaşandığını, insanların virüsü tam olarak tanıyamadığını söyledi. Ölüm olayları nedeniyle şehirlerle gereksiz bir panik yaşandığını, esas risk taşıyan kırsal alanda yaşayan insanlarda duyarsızlık olduğunu söyledi. Vatansever, “Yeterli önlem alınırsa korkulacak bir şey yok, fakat öncelikle kırsal kesimde yaşayan halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi. Kene popülasyonunun artmasında ılık geçen kışların etkisinin olduğunu belirten Vatansever, “Özellikle KKKA virüsü taşıyabilen keneler sıcağı sever. Nemli yerlerde asla yaşamazlar. Birkaç yıl önce Rusya’da eksi 20 derecenin altında kış yaşandığı için kene popülasyonu çok azaldı” dedi.

Tüm dünyanın kene mücadelesi yaptığını, fakat kene popülasyonunun yok edilemediğini anlatan Vatansever, kenelerin hayvanlara verdiği zararları “hayvanı zayıflatması, et ve süt verimi düşürmes i” olarak sıraladı.

Biyolojik silah değil
KKKA virüsü taşıyabilen kenelerin biyolojik silah olduğu yönündeki iddialara kesinlikle katılmadığını belirten Vatansever, KKKA hastalığının aslında hep olduğunu, fakat Türkiye’de 2003 yılında tanımlanabildiğini söyledi. Türkiye’de 30’un üzerinde kene türü olduğunu kaydeden Vatansever, “Dünyada yaşayan birçok kene başka ölümcül hastalıklar da taşıyor. Bu kenelerden ölüm ortalaması da yüzde 10-30 arasında değişiyor. Bizde ise ölüm oranı yüzde 5 civarında” dedi.

Kenelerden korunmak için neler yapmalı?
* Türkiye’de 30’un üzerinde kene türü var. KKKA virüsünü ise özellikle Hyalomma soyuna ait keneler taşıyabiliyor.

* Virüs taşıyabilen kene yumurtadan çıktıktan sonra tavşan ve kuşlar gibi küçük yaban hayvanlarında konaklıyor. Erişkin olunca da büyük yaban hayvanları, büyük baş evcil hayvanlar ve insanların üzerine geliyor.

* Beslenmesini tamamlayan kene tekrar toprağa düşüyor erkek ölüyor, dişi kene ise 5-7 bin yumurta bıraktıktan sonra ölüyor.

* Erişkin avcı kene konaklayacak canlı bulamazsa 1 yıl yaşıyor. Artı 16-18 derece sıcaklıkta yaşam süresi 3 yıla çıkıyor.

* KKKA virüsü taşıyabilen Hyalomma soyuna ait keneler ’avcı kene’ olarak biliniyor. Bu keneler diğer keneler gibi ot üstünde değil toprakta veya toprak altında saklanıyor. Titreşimleri, ısı, koku ve nefesteki karbon- dioksiti hissedince avlarına atlıyor.

* Kenelerden korunmak için sinek kovucu ilaçlar kullanın. Bu ilaçlar keneyi öldürmüyor, fakat yaklaşmasını önlüyor.

* Doğrudan keneyi öldüren ilaçlarla bir gün önceden giysi ve ayakkabılarınızı nemlen-dirin (asla cilde sıkmayın).

* Eve geldiğinizde mutlaka kendinizi kontrol edin. Tarlaya küçük çocukları götürmeyin. Virüslü keneler ahırlara yerleşmiyor. Fakat hayvanların mutlaka ilaçlanması gerekiyor.

* Eğer kene tutunursa bir pens veya ip ile kıvırmadan düzgün bir şekilde çekin. Çıkarttığınız keneyi bir kutuda saklayın, incelenmesi için ilgili kuruluşa götürün.

* KKKA virüsü alınan doza göre ölümcül olabilir. Kene tarafından ısırıldıysanız kendinizi kontrol edin. 15 günde halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler görürseniz mutlaka sağlık kuruluşuna gidin.

NERELERDE YAŞIYOR?
Virüs taşıyabilen kenelerin odak noktaları Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat. İkinci sırada ise Çankırı, Gümüşhane, Sivas, Kastamonu, Artvin ve Erzurum illeri var. Küresel ısınma sonucu Bolu, Düzce, Sakarya ve Bursa’da görüldü. Akdeniz ve Karadeniz kıyıları en risksiz yerler.


Kaynak: Vatan

nevzat
19-06-2007, 10:14
Haarika bir bilgi teşekkürler Cumhur abi.Zira başıma geldiğinden biliyorum el ile çekilip çıkarıldığında hayvanın çeneleri kopup çıkartıldığı yerde kalıyor .

makalele
19-06-2007, 19:29
abi paylaşım için teşekkürler.
özellikle bu yaz aylarında dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi.
çıktı yı aldım çalıştığım birimdeki insanların emniyet tedbirlerini tazelemesi ve çevresindeki insanları bilgilendirmesi açısından duyuru panosuna asacağım. saygılar. ferit