PDA

Tüm Versiyonu Göster : Zehirli Balık Uyarısı.


ufukbayram
17-08-2007, 23:12
Akdeniz'de zehirli balık uyarısı
Kızıldeniz'den Süveyş kanalı üzerinden Akdeniz'e göç eden, fiyatı ucuz olduğu için tüketimi artan balon balığının denizlerimizde de bulunan "lagocephalus sceleratus" türünün üreme dönemi olan yaz aylarında öldürücü zehir salgıladığı ortaya çıktı. Uzmanlar uyarıyor: Ölümlere ve felce neden olabilen bu balığın kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor




Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Bölge Temsilcisi (TÜDAV) Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu,
balon balığının 6 türünün Akdeniz ve Ege kıyılarında arttığını söyledi. Gökoğlu, yaz aylarında üreme dönemine giren lagocephalus sceleratus türüne karşı uyarılarda bulundu. Antalya kıyılarında da yoğun olarak avlanan bu türün, yaz aylarındaki üreme döneminde yavrularını korumak için bir tür zehir olan tetrodoksin salgıladığını bildiren Gökoğlu, tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğini anımsattı.

"KESİNLİKLE YENMEMELİ"

Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin arttığına işaret eden Gökoğlu, bu nedenle İsrail'de ölümler meydana geldiğini, Türkiye'de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görüldüğünü belirtti. Kılçığı az, eti lezzetli bu balığın üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilebileceğini ifade eden Gökoğlu, lagocephalus sceleratus türünün zehirli dönemiyle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kanalıyla balıkçıların da eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Gökoğlu, tropikal iklim balıklarından olan, ancak küresel ısınmanın etkileri ile besin alanlarının uygun olması nedeniyle Akdeniz ve Ege'ye göç eden balon balığının diğer türlerinde ise yaz ya da kış aylarında zehir bulunmadığına dikkati çekti.

DİĞERLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLERİNE DİKKAT

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, 6 tür arasında zehirli olan lagocephalus sceleratus türünün şöyle ayırt edilebileceğini söyledi:
"Yaklaşık 2,5-3 kiloya ulaşabilen zehirli balon balığı türünün gözlerinde ovallik, sırt yüzgecinde ağaç kökü görünümüne benzeyen 10-13 arası ışın, anüs yüzgecinde 8-12 arası ışın, vücudunun sırt kısmında yeşilimsi, kahverengi ve siyah noktalar bulunuyor. Bu türde ayrıca ağızdan, kuyruk yüzgecine kadar gümişi bantlar yer alırken, karın kısmı beyaz, gözlerinin önünde gümüş renkli leke ve göğüs yüzgeci tabanı siyah renkli."
Bu türün yaz döneminde kesinlikle yenilmemesi gerektiğini hatırlatan Gökoğlu, Ağustos ayı sonundan itibaren tüketilebilecek bu balığın o dönem ve kış aylarında da derisinin yüzülmesi ve iç organlarının ayıklanarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Gökoğlu, balıktan olası zehirlenmenin kusma, şok ve ani felçle ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Balon balığı türleri 5 YTL'den satılıyor, lezzetli ve uzun olması nedeniyle daha fazla tercih ediliyor..

günay07
29-08-2007, 14:21
Gerçekten Değerli Bilgiler Saol...

kordelya
02-09-2007, 13:22
Bu hayvan tüm Akdeniz'e yayıldı oltalarımızı kesebilen çok güçlü dişleri var. Sudan çekince kurbağa sesi çıkararak hayal kırıklığımızın üstüne bir de sinir bozukluğu yaratıyor. İç organları temizlenirken de çok dikkat edilmeli öd kesesi patlatılmamalı. Ama ben derim ki kesinlikle yemeyin. Antalya Adrasan'da arkadaşım kediye atmış, zavallı hayvan balığı yedikten sonra ölmüş.:'(

bambul
29-09-2007, 11:43
Hızlı yüzemeyen bir balık olmasına karşın şekildeki gibi, sinavrit sırtısına iki adet birden atlamıştı.

Bu balığın eti lezzetli sayılır hiç kılçığı da yok. Ama uzak durmak en iyisi.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

ünalmusa
09-10-2007, 17:01
gerçekten işe yarayacak bilgiler eline saglık

pendikli balıkçı
29-10-2011, 16:00
Güzel paylaşım için teşekkürler.