PDA

Tüm Versiyonu Göster : Zargana Avı


niXiz
02-09-2005, 05:06
Zargana ve Avcılığı
[Only Registered Users Can See Links]
Özellikler

Belonidae familyasından olan zarganaların bilim adı Belone belone'dir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de görülen zarganalar dünya üzerindeki bütün ılıman ve sıcak denizlerde yaşarlar.

Sürüler halinde su seviyesine yakın seyrederler. Zarganalar geçici balıklardan olup kuyruklarını iki yana sallayarak suda hızla yol alırlar. Zaman zaman suyun üstünde kayarak, avlarını mızrağa benzeyen gagalanyla yakalarlar.

Zarganaların çenelerinde çok sayıda keskin sivri dişler vardır. Üst çenedeki dişler alt çeneye oranla daha gelişmiştir. Bunlar besini çiğnemek için değil, bütün olarak yutulan avın kaçmasını önlemek içindir.

Mideleri düz olduğundan bütün bir avı rahatça alabilir. Zarganalar hamsi, çaça, gümüş, çamuka ve kıraça ile beslenirler.

Silindirik ve ince uzun bir gövdeye sahip olan zarganalar bu yapılarından dolayı çok çeviktirler.

Pulları ufaktır. Gövdesine iyice intibak etmediği için ele alındığı anda kolaylıkla dökülür. Sırtı, kann ve anüs yüzgeçleri çatal şeklindeki kuyruğuna yakındır.

Sırtı koyu lacivert, yanları mavimsi yeşil ve gümüşi, karnı beyazdır. Temizlemek için kestiğimizde omurgasının da yeşil renkte olduğunu görürüz.

Sularımızda yaşayan zarganaların ağırlıkları ortalama 200-300 gr., boyları ise 40-60 cm. arasındadır. Ancak 80-100 cm. arasında ve 1 kiloya yakın olanlarına da rastlanır.

Üç yaşından sonra nesil yetiştiren zarganalar ilkbaharda ve sonbaharda yumurta dökerler. Ortalama on sekiz yıl yaşarlar. Bir yaşına varan zarganaların boyları takriben 30 cm.'dir. Dişileri erkeklere oranla daha çabuk büyürler.

Eti çok lezzetli olan zargananın tavası, buğulaması ve fırında pilakisi yapılır. Fosfor oranı yüksek olduğu için oldukça besleyici bir balıktır.

Zarganalar, uzun oltayla lüfer, kofana ve akya avının birinci sınıf canlı yemi kabul edilir. Parlaklığı ve kıvraklığından dolayı lüferi kıskandırır ve oltaya çeker.

Sinarit ve kılıç avında da tercih edilen canlı yemler arasındadır.

Avcılığı:

Zarganalar gırgır ve manyat ağlarıyla tutulduğu gibi oltayla da yakalanır. Ucunda 120 gr.'lık bir iskandil olan ve bir buçuk kulaçlık bedenine birer karış aralıkla yedi-sekiz adet üçlü iğne bağlanan bir oltayla kıyıdan atıp süratle geri çekmek suretiyle avlanılır. Bunu çarpma takımı diye de adlandırabiliriz.

Yine kıyıdan iğnesinin ucunda uzunca bir kuyruk altı bulunan at-ek takımıyla da avlanabilir. Kıyıdan atılan bir çapariye de takılabilir ancak, esas avcılığı motorla hareket halinde yapılır.

Motordan yapılan avda kullanılan olta şu şekilde hazırlanır. 40 kulaç uzunluğunda, 0.35 numaralı misina mantara sarıldıktan sonra, ucuna 1 santimetrelik fırdöndü bağla- nır. Fırdöndünün diğer gözüne 1.5 kulaç uzunluğunda 0.30 numara beden bağlanıp bu bedenin ucuna turuncu renkte 6-7 cm. uzunluğunda floş (ham ipek) bağlanıp 15-20 kulaç denize bırakılır.

Koy içlerinde veya akıntılı burunlarda motoru hafifçe hareket ettirmek suretiyle olta su seviyesinde gezdirilir.

Zargana ham ipeği kendinden kaçan küçük bir balık sanır ve yeme atlar. İpeğin elyafına dişleri takıldığı için kolayca yakalanır ve yavaşça motora çekilir.

Zargana çoğu kez yem olarak kullanıldığı için teknede bir livar bulunması şarttır. Livara atıldıktan sonra gagasını tahta aralıklarına sokan ve oraya sıkışan zarganalar he- men ölürler. Bunu önlemek için zaman zaman livarı kontrol etmek ve balığın gagasının bir bölümünü kırmak gerekir.

Tekneden zargana avında ipek yerine 0 no. kaşık, sinek iğnesine takılmış, istavrit balığının fıtil biçiminde kesilmiş sırt eti, iki küçük iğneye geçirilmiş uzun bir kuyruk altı, kurt, midyenin içindeki etin siyah kenarı da kullanılabilir.

Akıntılı burunlarda sulara karşı yüzen zarganalar uzun, ince ve küçük gözlü torları olan uzun saplı kepçelerle de yakalanırlar. Keza gece teknenin baş üstüne konan bir lüks lambasının denize yansıyan ışığının yardımıyla yine kepçeyle avlanılırlar.

aserkansatı
29-09-2005, 05:06
Zargana avında kıyıdan atıp çekme yapılarak da ipekle av yapılabiliyor.Tek sorun biraz yorucu olması.

HALDUN YALIMLI
12-10-2005, 19:09
Şamandıralı takımda önerebilirim sizlere arkadaşlar.Şamandıranın ucuna 1mt.bedenin ucuna iğne bağlanmak suretiyle şamandıralı takımımız hazır olur yem ularak borukurdu,kırmızıkurt,bildiğimiz bahçe solucanı kullanabiliriz.Yapay yem olarak ipek yapay kurtta kullanabiliriz.Yine aynı şekilde at çek yaparak av yapabiliriz.HERKESE BOL ŞANS

reos_mow
27-05-2006, 17:15
samandiranin sefaf olmasi daha iyi yem olarak baligin derisi tavsiye edrim hem kolay igneden dusmuyo hemde ufak balik goruntusu sergiliyor

Taygun KOCABIYIK
27-05-2006, 19:38
Şamandra şeffaf olursa bencede daha iyi avlamadım ama bizim burada sonbahar döneminde avlayanlar şeffaf içine su dolan şamandra kullanıyorlar çekerken su çıkarınca zargananın ilgisinide çekiyor.

ayhan_5959
25-06-2006, 10:25
selam nixiz iyi bir yazı bu kadar çok bilgiyi nasıl edindin ?

Burhan
04-10-2006, 19:38
Ben nerden bulam şeffaf şamandırayı ? :'( 0.30 misina var oltamda.. yuvarlak top şamandırayı takıyorum. 0.25 misinadan 1.5 kulaç kesiyorum bir ucunu şamandıraya diğer ucunu ipeğe bi güzel düğümlüyorum. at çek at çek... kas yapıyorum. :D

ykmk
05-10-2006, 14:33
Ben nerden bulam şeffaf şamandırayı ? :'( 0.30 misina var oltamda.. yuvarlak top şamandırayı takıyorum. 0.25 misinadan 1.5 kulaç kesiyorum bir ucunu şamandıraya diğer ucunu ipeğe bi güzel düğümlüyorum. at çek at çek... kas yapıyorum. :D
Bence en iyisi zargana topunu dene.Misinen ince olsun.Yemin takıldığı misina ise 0.20 den kalın olmasın.Çünkü zargana hassas balıktır.YAni bendeni oldukça ince tutmalısınız.:) Bana göre en iyi av veren ipek.En kolayı olduğundandır belki ama akyemle olmuyor.Yani ben tutamadım pek fazla.

mufi
05-10-2006, 19:32
arkadaşlar eskiler bilir daga öncede buradan verdiğim reimlerdeki benim imalatım bu şamandrayı kullanarak ben gayet iyi zargana tutuyorum.
son bir hafta içinde Ahmetbeyli kumsalı (izmir) sabah erken saatlerde su durgun iken her atışta bir tane kovalama var...ama saat 10 ibi rüzgar başlayınca .. teşkilatı topla...
neyse..
1-resimdeki hazır sünger şamandranın dibinden biraz kestim.
2-içinden çıplak bakır tel geçirdim(tesisat nötür teli)
3-önce tepeye bir boncuk veya bir pul vs. koydum ki tepe halkası süngere gömülmesin.
4-sonra uygun agırlıkta bir kıstırma kurşununu da tele geçirdim ve teli hafif kastırarak alt halkayı yaptım..
buradaki avantajlar..
1-takılan kurşun hem fırlatma agıglıgı oluşturuyor..
2-hem süngeri batırmadan su üstünde duruyor(dikey olarak)
3-en iyiside sistemin agırlıgı önde ve sivri oldugundan top a nazaran daha uzaga gidiyor ve çekerkende daha rahat geliyor ve dahi balık gibi bir görüntü veriyor...
üst taraf kamışa baglanacak alt(kurşun tarafınada 1/1,5/m misina ve tek iğne..
ben 2 gün önce yemcide sülünes buldum 3/4 tane sülünes ile 1,5 kg zargana tuttum.(ahmetbeylide)..sülünesleri ince uzun ama iğneyi fazla geçmesin ..takarsanız zargana atlıyor..

Burhan
05-10-2006, 20:11
Ben buna yaratıcılık derim işte :)

Uzm.Dr.Rastgele
08-10-2006, 16:05
Sevgili abim, seninde bidiğin gibi eskiden zargana topu diye tabir ettiğimiz türden şamandra tipi yokdu.Bende aynen senin gibi bakır tel yardımı ile böyle bir düzenek yaparak daha ileriye atmayı başarmışdım.Fakat ben yaptığım bu şamandra tipini denizde daha iyi görünür diye küçük suluboya fırçası ile beyaz yağlı boya ile boyuyordum.Sanki ,topu uzağa attıktan sonra gözümüz ile takip ederken daha iyi görebiliriz kanaatindeyim.Benim ki azizane bir fikir,yinede tercih kullanan kişiye ait...:)

Lethe
09-10-2006, 08:38
merhaba üstadlar.
zargana için ben de kullandığım yöntemi anlatmak istiyorum.öncelikle tekneden avlanırken kullandığımı belirteyim.0,25 ya da daha ince misina,6-7 numara mat beyaz çapraz iğne ve yem olarak da ince şerit şeklinde 4 cm kadar kesilmiş sülünez ya da yine aynı boyda filetosu cıkarılmış sardalya (zargananın kendi eti de olabilir).iki husus önemli:birincisi, misinanın ince olması.ikincisi de, iğnenin yeme iyice gömülmesi ve görünmemesi.bu takımı bi kaç metre ileriye savurduktan sonra 4-5 kulaç kadar boşluk veriyorum.kurşunsuz olduğu için şerit şeklinde kesilmiş yem süzülerek yavaş yavaş suda sürüklenmeye ve batmaya başlıyor.ve hoop zargana üstünde.hemen oltayı çekmek yerine balığın biraz götürmesine izin verilirse yemi ağzından bırakması da önlenmiş olur.tek problem yemi iyice yutmuş olması.bu yöntemle sayısız zargana yakaladım.1,5 m lik de yakaladağım oldu.saygılar...

alihandaghan
09-10-2006, 12:16
Teknik bilgileriniz için sağolun arkadaşlar.Şimdiye kadar hiç zargana yakalamamıştım. Birden heveslendim yakalamak için sabırsızlanıyorum.

mozdil
09-10-2006, 14:16
Sularımızda yaşayan zarganaların ağırlıkları ortalama 200-300 gr., boyları ise 40-60 cm. arasındadır. Ancak 80-100 cm. arasında ve 1 kiloya yakın olanlarına da rastlanır.
1,5 m lik de yakaladağım oldu.saygılar...

Nerede yakaladınız, bilgi alabilir miyim?

Güven ÖZYELDAN
09-10-2006, 15:50
zarganayı delirten bir koku var sardalya...avlananacağınız alan yakın ise bir kaç sarrdalyadan vazgeçip iyice ezip bir şişenin içinde cok az su ile karıştırarak avlık alana serpmeniz zarganaları etrafınıza toplamanıza çok büyük faydası olacaktır yada avlanacağınız topun üstüne dökerek veya sardalyayı sürerek atacagınız bölgenin ilgisini koku yardımıyla daha rahat çekebilirsiniz...zargana avı meşakatli bir avdır,eğer balık uzak mesafeden avlanılıyorsa at çek gibi...öncelikle sabır ister ve doğru zamanlama balık yemi tek sefetde yutmaz alır ve diğer balıklardan kaçırmaya çalışır hissettiği andada misinayı veya ters bir hareketi yemi bırakır..bu yüzden iğne iyi gizlenmeli misine mukavemeti fazla ve ince olmalı yakalanan balık bir an önce çekilmeli yakalandıktan sonra çok fazla direnç ve kurtulma çabası gösteren bir balık misinayı çok rahat bu çırpınma esnasında keskin dişleri ile kesebilir...bence yem olarak sardalya kullanmanızı tavsiye ederim ...rastgelsin..

aganta borina borinata
10-10-2006, 07:43
arkadaşlar iğneyi lüferdeki gibi çelik misinayla bağlayınız...misinanın deformasyonundan kurtulursunuz...

iskenderun demir çelik fabrikasının denize döktüğü soğutma suyu kanalı...her yıl göç dönemlerinde...onlar ne zarganalardı öyle...ağzınla yakala...dadından yenmiyor vallahi...

rastgelsin...

Lethe
10-10-2006, 11:29
Nerede yakaladınız, bilgi alabilir miyim?
tabii ki Murat bey.ben izmir- eski foça da tekneden yakalıyorum zarganaları.çok daha ayrıntılı yer tarifi isterseniz,onu da paylaşırım seve seve.ama buna o kadar gerek yok bence.şu sıralar foça suları zargana, gopez(ya da kupez),istavrit,kolyos ve iri izmarit kaynıyo.(gecen hafta 3 kere istavrit tarafından misinam koptu)mercan,karagöz de cabası.kış sonuna kadar da devam eder diye düşünüyorum.rasgele..

mozdil
10-10-2006, 12:44
Ben özellikle 1.5 mtlik zarganayı nerede yakaladığınızı merak ediyorum.

Benim zargana takımımı anlatayım.
Yem olarak ipek, silikon kurt, yapay balık (pins minnow - Sikitter Pop)
010 beden
018 ana beden
10 gr kurşun
270 Kamış (10-20 gr atarlı)

Lethe
10-10-2006, 13:14
Ben özellikle 1.5 mtlik zarganayı nerede yakaladığınızı merak ediyorum.
izmir-eski foça da yakaladım.fener adası ile askeriye lojmanları arasındaki geniş bölgede.gecen sene bu zamanlarda idi.takım olarak da bahsettiiğim kurşunsuz ince misinalı beden kullanıyorum.yem ise sardalya ya da sülünez.el oltası daha pratik geliyor(bi de zargananın verdiği mücadeleyi direk hisstmek hoş)bu da benim sistemim Murat bey.iyi günler dilerim. :)

aganta borina borinata
12-10-2006, 08:43
arkadaşlar zarganada kullandığınız yapay yemlerin ve şamandıraların canlı ve fosforlu renklerden oluşmasında fayda var...böyle renklere daha kolay tepki veriyorlar...şamandıranında bu renklerden oluşmasındaki etki balık tarafından daha uzak mesafelerden farkedilmesi ve balıkları etrafına toplamasıdır...

rastgelsin...

CaTSiLeNcE
13-12-2006, 20:37
bütün arkadaşlara selam ..aranıza yeni katıldım diyebilirim..Gerçekten bu siteden çok ilginç ve yararlı bilgiler edindim herkese teşekkür ederim..Konu zargana olunca bilgilerimi sizinle paylaşmak istedim..Ben Antalyada Falezlerden avlıyorum zarganayı..sadece 0.30 misina ve büyük boy iğne ve canlı yem kullanıyorum..Diğer büyük balıkların da olduğu düşünerek (sinavrit,palamut,kuzu..) şamandıra kullanmıyorum çünkü, kullandığım canlı balığımın yorulup dibe doğru gitmesi diğer harami balıkların yakalanma şansın arttırıyor..Canlı yemlerim bulunduğum yem itibarıyla harami balıkların kıyılara girip bolca avladıkları Likkoz veya Aterina ..(bunları yakalamasıda ayrı bir sanat )Canlı balığıma oltayı kuyruğundan takıp 10 m önüme fırlatıyorum ve makinamın telini açık bırakıyorum ve bu şekilde büyük balık oltama atlarsa ona yemi yutması için zaman veriyorum ..Zargana yemi hemen yutmuyor bir müddet gagasında götürüyor ondan sonra yutuyor.Bu yüzden oltayı hemen çekersem Büyük balığı özellikle zarganayı kaçırma şansım çok yüksek..Ben artık misinanın hareketinden hangi balığın yakalandığını anlar oldum..Zarganalar sürüler halinde gezdiğinden bir yakalanmaya başladı mı arkası kesilmiyor.Bu arada bir kaç zarganada bir iğnemi tekrar bağlıyorum çünkü oltayı zargananın ağzından çıkarana kadar (bazen midesinden) misinam çok yıpranıyor.. Bunların dışında lapalayla yakaladığmda oldu ama genelde lapalaya atlayan zarganaların %80 ni kaçıyor..umarım başınızı ağrıtmamışımdır herkese iyi günler ve rastgele

aganta borina borinata
14-12-2006, 06:35
ersen aramıza hoşgeldin... bilgilerin için teşekkürler... diğer balıklarıda göze alarak avlanmak çok güzel süprizlerle karşılaşabilmemize olanak tanır... ancak zargana gibi sürü halinde dolaşan balıkları avlamak için balık türüne göre en uygun takımı hazırlamak bu tür balıkları yakalamak adına şansımızı daha da artıracaktır...

ama tabi niyet zarganayken arada bi harami çekmek hatta bunu düşünmek bile bi çok balıkçıyı heyecanlandırır...

tekrar aramıza hoşgeldin...

rastgelsin...

Güven ÖZYELDAN
14-12-2006, 08:28
aramıza hoş geldin ersen umarım kalıcı ve katılımcı olursun ....

ykmk
14-12-2006, 18:02
Hoşgeldin Eser abi...

mufi
15-12-2006, 06:04
Ersen merhaba rasgelsin ...aman falezlerde dikkatli ol..saglık balıktan önemlidir..

CaTSiLeNcE
15-12-2006, 07:31
hoşbulduk herkese selam tekrar.. saol arkadaşım düşündüğün için :) resimlerde de gördüğünüz gibi avlandığım yerler biraz tehlikeli..20-30 metre aşağı iniyorum .Gerçekten inip çıkması bazı yerlerde çok tehlikeli ama aşağısıda beni cezbediyo açıkcası :)Yavaş ve dikkatli iniyorum.resimlerin bazıları cep telefonu ile çekildiği için kalitesi kötü olabilir kusuruma bakmazsınız umarım..herkese iyi günler

Taygun KOCABIYIK
15-12-2006, 09:55
Ersen abi resimler harika aman inip çıkarken dikkat et tehlikeli bir yer

katiti
15-12-2006, 15:45
Yer çok güzel gerçekten, aman iniş çıkışlarda dikkat...

igmsva
15-12-2006, 19:30
ersen hoşgeldin. fotoğraflar için teşekkürler

muratdogan
21-06-2011, 21:36
Benimde size NACİZANE bir önerim olacak.

Lastik top çok daha uzun ömürlü bir yerer çarptığı zaman zarar görmeyen bir malzeme.
Ben 4 senedir aynı topu kullanıyorum. :) :)
Aynı zamanda da atış halinde oldukça uzağa gidiyor.

Kurt bu av da oldukça verimli oluyor.
Fakat uzun bırakmanız halinde yeminizin yarısı gidebilir.
Balığın yeme nasıl geldiğini görmek isterseniz topun arkasındaki yemi mutlaka takip etmelisiniz.
Balık yeme yaklaşırken suyun üzerinde dalgalanma yaparak yeme yaklaşır ve yüksek ihtimal öncelikle yemi yemeden önce üzerine hamle yapar ve siz yemi çekmeye devam etmeniz canlı yem imajı yaratır.

Zevkli bir av olduğunu düşünüyorum.
Balık ne kadar küçükse o kadar ince takım kullanmanız tavsiye edilir.
Şayet meradeki zarganalar büyükse ince takımı koparması yüksek ihtimal olur ve daha kalın bir beden hazırlamanız yararınıza olacaktır.
0.30 misinadan daha kalın olması halinde balık takımı farkederek yakalama oranınız düşebilir.

Herkese RAST GELE diyorum...

ayranli
25-02-2012, 21:21
Selam arkadaslar zargana hakinda bir tuyo verim zargana avina çikarken yaniniza kuru dal götürün sebebide zargana olup olmadigini anlarsiniz kuru dali suyu attiginizda eyer o civarda zargana bulunuyorsa o kuru dalin üzerinden atlamaya baslarlar.birde zargana için ideal yem olarak uskumrunun ince kesilmis göbek kismini deneyin samandira ile yakalanmasi gerçekten zevklidir.
bol ve bereketli avlar dilegiyle rastgele.