PDA

Tüm Versiyonu Göster : kefal hakkında detayları


mufi
22-10-2007, 07:40
Kefal Hakkında:
Kefal Mugilidae familyasından dır Akdeniz+Ege+Marmara+Karadenizde bulunur. Sürüler halinde yaşar ayrıca denizle bağlantılı göl ve akarsulara girerler.

Sıcak ve ılıman denizlerin kıyı bölgelerinde yaşayan kefallerin boyları cinslerine göre 25 cm. ile 90 cm. arasındadır. Füze şeklindeki gövde yapılarıyla kefal ler güçlü, çabuk hareket edebilen ve son derece kurnaz balıklardır. Dişileri erkeklere oranla biraz daha uzundur. Has kefal ve altınbaş kefal in karın çıkıntıları belirgin bir şekilde görülür. Kısa iki adet sırt yüzgeci ve iyice gelişmiş güçlü çatal biçiminde kuyruk yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgecinin bu denli gelişmiş olması balığa geri geri gitme yeteneğini sağlar. Kafa yapıları gövdelerine oranla daha iri, sert ve yuvarlaktır. Dudakları kalın, ağzı küçüktür ve gözle görülmeyecek kadar küçük kadife dişlerle kaplıdır.

Bazı kefaller in göz küresinin üzerindeki tabaka, yağ birikimiyle kalınlaşmıştır. Yine saydam olmakla beraber gözün dış yüzeyinin önemli bir bölümünü kaplar. Suların ısınmasıyla birlikte bu tabaka ortadan kalkar. Kefal derisi birbirine geçmiş iri pullarla kaplıdır. Sırtı gri veya koyu gri, yanları gümüşi, karnı ise beyazdır. Gövdesinde yedi-sekiz adet birbirine paralel gri bant vardır. Has kefal ve altınbaş kefal in baş ve yüzgeç uçlarında sarı lekeler görülür.

Kefal in karnını yarıp, iç organlarını temizlediğimiz zaman içindeki zarın siyah bir tabakayla kaplı olduğunu görürüz.
Bu siyah tabaka, balık su altında tutulup gazete kağıdıyla iç kısmı bir iki kez ovalandığı takdirde kolayca sıyrılıp çıkar.
Dipte ve çamurda yemlenmesinin sonucu karın bölümünün içindeki ince zar bu rengi alır. Akıntılı ve temiz diplerde yemlenen kefaller in içleri daha açık gri bir zarla kaplıdır.
Kefal balığının bağırsağı da çok uzundur ve halka biçiminde İyice sarılmıştır. 30 cm.' lik bir kefalin bağırsak uzunluğu ortalama 21 cm.'dir.
Kefal balıklarının diğer balıklara oranla yaşam süreleri daha uzundur. Platerina, altınbaş ve has kefal ortalama on beş yıllık bir ömre sahiptirler.
Dişileri 7 milyon civarında yumurta döker ve yedi-sekiz yaşlarında nesil yetiştirmeye başlarlar. Erkeklerin nesil yetiştirmeleri ise altı-yedi yaşındayken başlar.
Kefaller in daha küçükleri olan ilaryalar ise on-on iki yıllık bir ömre sahiptirler. Dişileri 2 milyona yakın yumurta döker. Bu süre içinde hepsi birbirine dokunacak şekilde sıkışık yığınlar halinde toplanırlar.
Kefal balıkları sığ sularda ürer. Yumurtlama mevsimi cinslere göre değişir.Genellikle sularımızda Mayıs ve Haziran aylarında yumurta dökerler
Yüzerken karınlarını dibe sürterek yumurta bırakırlar .Küçük agızlı dişsiz balık olduklarından yırtıcı sınıfına girmez.
Çamur+bataklık+ ve dip yosunlarını karıştır deniz dip kurtçukları +küçük balık yavrularını+yosun+plankton yiyerek beslenir.
Agız dolusu dip çamurunu alır ve yenmeyecek kısmını atar.
Azgının içinde ve dışında tat alma organı olan papilya lar vardır
Yaşam alanları genelde sahil şeridi boyuncadır.Oksijeni az olan sularda da yaşama yeteneği vardır. Isı farklılıgına dayanıklıdır ve tatlı+tuzlu su farklılığına da dayanıklıdır.
Çok zeki çevik ve güçlü bir balık olan kefal diğer balıklara nazaran daha zor yakalanır. Olta ile avı beceri ister. Ağla çevrilen sürülerde ağın üstünden atlama eğilimi ile ne derece akıllı olduğunu anlarız.
Bu yüzdendir ki amatör balıkçı için kefal avı zevkli ve heyecanlıdır..
Kış aylarında balık içorganları+sardalye+kırmızı kurt ile kefal avcılıgı yapılabilir özellikle egede derin liman iskele diplerinde +kayıkhanelerde baglı teknelerin
Uç taraflarından önceden ezilmiş sardalye ile mazmuz yapılırsa kefal tutulma imkanı vardır. Yaz aylarında ekmek ve hamur ile de tutulur..
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]