PDA

Tüm Versiyonu Göster : Örgü misina ile at-çek yapılabilir mi?


araştırıcı
24-10-2007, 08:36
Merhaba Arkadaşlar;
Örgü misinalarla ilgili sitemizde kıymetli fikirlerini bizimle paylaşan arkadaşlarımın yazılarını okudum...
Tatlısuda, denizde sarkıtma ile, kıyıdan atıp bekleme yöntemiyle ve tekneden sırtı ile avlanan arkadaşlarımın yorumlarını okudum..
BU KONUDA DENEYİMİ OLAN ARKADAŞLARIM VARSA: AT-ÇEK YÖNTEMİ İÇİN "ÖRGÜ İP" NASILDIR? Gam yapma, dolaşma vs sorunlar yaşanır mı?
Misina olarak 0.30 kullanıyorum...
Kıyıdan atıp sarıyorum...
her avda yaklaşık 400-500 atış yapıyorum..
15-35 gr sahte balık kullanıyorum...
Misina (naylon yada monoflament vs) kırışıyor, atarken sahte kırılıp denize uçuyor.... Çok üzülüyorum..
Son üç haftada 4 güzide sahte balığımı kaybettim... YASTAYIM....

KIYMETLİ; TECRÜBE VE BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM...

Aşağıda link verdiğim ürünleri uygun görürseniz kullanabilirim.. Yada sizin önerilerinizi dikkate alabilirim...

[Only Registered Users Can See Links] WE?_DARGS=/cabelas/en/common/catalog/item-link.jsp_A&_DAV=MainCatcat20166-cat600395_TGP&id=0011779115245a&navCount=9&podId=0011779&parentId=cat600395&masterpathid=&navAction=push&catalogCode=IH&rid=&parentType=index&indexId=cat600395&hasJS=true&_requestid=8134


[Only Registered Users Can See Links]

Katkısı olan herkese TEŞEKKÜR EDERİM..
RASTGELE

Lethe
25-10-2007, 07:40
Leven Abi merhabalar.
Ben de genelde at&çek yaptığım için ve de örgü misina kullandığım için bi yorum yazayım dedim.Bence örgü misinanın tek dezavantajlı yanı çok kolay düğüm olabilmesi ve basit bir düğümün bile inatla açılmaması.Ben 0,16 lık kullanıyorum.Belki bu durum ince olmasından kaynaklanıyor olabilir.Ama gam yapmıyor ve çok dayanıklı.Kesinlikle kopmuyor ve zor deforme oluyor.Ayrıca sahteye bağlarken kullandığın düğüm de çok önemli.Çünkü bir keresinde büyük bir levreği bu şekilde kaçırdım.Bana sağlam ders oldu...Bir de ince olduğu için,atma esnasında atış menzilini baya artırıyor.Esnemediği için balık vurduğu anda tasmalamak daha kolay.Av esnasında misinayı gevşek bırakmamak için sürekli dikkat ediyorum,dediğim gibi çok kolay düğümleniyor.Sonuç olarak benim tercihim örgüden yana.
Rastgelsin... :)

araştırıcı
30-10-2007, 07:17
Ulaş teşekkür ederim...
Verdiğin bilgi benim için oldukça kıymetli...
senin tercihin sanırım beimde tercihim olacak...
Rastgele...

misina
02-12-2007, 20:34
üstadım yine en doğru tercih sizin deneyimleriniz sonucu belirlediğiniz tercih olacaktır. ben kıyıdan at-çek yöntemiyle avlanırken 0.20 örgü misina kullanıyorum. arkadaşın söylediği gibi kolay düğüm olabiliyor ama yine söylediği gibi bunun kullanılan misinanın kalınlığı ile de çok alakası var. ben çok fazla yaşamıyorum açıkçası bu sorunu belki misinanın 0.20 olmasındandır. size tavsiye edeceğim [Only Registered Users Can See Links] bu misinadır. çekerine dikkat etmenizi rica ediyorum. kolay gelsin avınız bol olsun.

araştırıcı
03-12-2007, 07:04
Merhaba Arkadaşlar...
İlginiz ve deneyimlerinizi samimiyetle paylaşmanız dolayısıyla teşekkür ederim...
En son Power Pro nun yalıtımlı bir ip ini kullanıyorum.. Benim geri bildirimlerimde üstteki yazılanlar yönünde... Tabi makinada bu misina ile avlanmaya uygun olunca şimdilik yüzüm gülüyor...
hepinize keyifli ve bereketli avlar dilerim...
İp kullanmak kunusunda beni yönlendiren Başta Erol bey üstadım olmak üzere yukarıda bilgilerini paylaşan arkadaşlarıma bir kez daha şükranlarımı sunarım..
Rastgele...

erkepli
13-12-2007, 16:56
Merhaba sorduğunuz soruya önce dez avanyajlarından bahsederek başlayayım, ip misinalar ewet çok güçlüdürler ama bizlerin su dışında gördügümüzün nerdeyse iki misli görünürler su içinde,atış esnasında kamış bileziklerine takılma oranları misinadan kat kat fazla olur.makina kafasında esneme hareketini yapamadığı için misina kadar uzağada atamazsınız ipi illaki kullanmak istiyorum derseniz makina kafasını nerdeyse tamamen doldurmanız gerekir buda bence gereksiz bir masraf olur çünki misinadan katkat pahalı bir malzemedir nerden biliyorsun derseniz bir av bayisi olarak çok sık karşılaştıgım bir soru tecrübelerime dayanarak söylüyorum.ASSO misinaların sizin ihtiyacınızı karşılayacağını sanıyorum. sağlıklı mutlu günler dilerim.

araştırıcı
14-12-2007, 07:11
Teşekkür ederim Remzi Bey...
Önerilerinizi dikkate alacağım...
Selamlar...

arm59
14-12-2007, 07:20
Örgü ipleri at-çek için hiç tavsiye etmem 10. atışından sonra müthiş karışır bütün balıkavın düğüm açmakla geçer. Belki ağır kurşunlarla at-çek yaparsan karışma süresi biraz daha uzar ama eninde sonunda karışır. Naylon misinadan şaşma eğer dipe takıldığı için suniyemini kaybediyorsan kendiliğinden açılan halkalar var onları kullan.

Lethe
14-12-2007, 10:53
Merhaba sorduğunuz soruya önce dez avanyajlarından bahsederek başlayayım, ip misinalar ewet çok güçlüdürler ama bizlerin su dışında gördügümüzün nerdeyse iki misli görünürler su içinde,atış esnasında kamış bileziklerine takılma oranları misinadan kat kat fazla olur.makina kafasında esneme hareketini yapamadığı için misina kadar uzağada atamazsınız ipi illaki kullanmak istiyorum derseniz makina kafasını nerdeyse tamamen doldurmanız gerekir buda bence gereksiz bir masraf olur çünki misinadan katkat pahalı bir malzemedir nerden biliyorsun derseniz bir av bayisi olarak çok sık karşılaştıgım bir soru tecrübelerime dayanarak söylüyorum.ASSO misinaların sizin ihtiyacınızı karşılayacağını sanıyorum. sağlıklı mutlu günler dilerim.

Remzi abicim,
örgü misinada zaten 0,20 den kalınını kullanmaya pek gerek kalmıyor.ben 0,16 ile çok berrak sularda kefal bile yakaladım.eğer ip görünse,kefal gelmez diye yorumluyorum.atış menziline gelince; ip, misinaya oranla daha doğrulsal oluyor.yani misina ne kadar kaliteli olursa olsun, gevşek kalınca kendiliğinden burgu yapıyor.yani dalgalanıyor.(bilmem anlatabildim mi).ip daha ince ve stabil olduğu için atış menzilini artırıyor.masraf konusunda ise, 17 ytl ye aldığım 50 m. ipin 25 m. sini altına dolgu amaçlı sıradan misina sarıyorum.makine de küçük olduğu için problem yaratmıyor.ama değindiğin gibi,dikkatli kullanılmazsa ip,kolay düğüm oluyor ve bileziklere dolanabiliyor.diye düşünüyorum.
saygılarımla.

1940g
26-12-2007, 13:26
Ben 0,24 berkley örgü misina kullandım. Kesinlikle memnun değilim. Hem atış mesafesi düşüyor hem balıkları kıyıya çekemiyorum. onun yerine 35 lik bir asso double strenght tavsiye ederim 1.5 kiloluk kofanayı çok rahat alıyorsunuz. Birde örgümisina normal misina gibi makinadan ayrılmıyor lifli yapısı nedeniyle sanıyorum birbirine daha çok yapışmasını sağlıyor ve zor açılıyor. Ama dip balıkçılığında iyi olabilir. Ama at-çek için kesinlikle uygun değil...

hakan25
29-02-2008, 21:09
arkadaşlar örgü misine yırtıcı balıklar için tekneden dip avcılığı, at çek için beden olarak kullanılır .. saygılar sevgiler...

walras
17-03-2008, 09:36
leven abi örgü misina deneyebildinmi?

araştırıcı
17-03-2008, 10:04
Bu konuyu açtığım dönemden başlayarak birkaç farklı marka ve türde ipleri deneme şansı buldum...
İsimlerinı aklıma geldiği kadarıyla yazayım....
Whiplas Pro: 06 = Oldukça ince sayılabilecek bu ipin artı ve eksileri var... Sahte balığı ilk attığında eğer makara yatağını düzenlemezsen dolaşma riski var... dikkat etmediğim dönemde sıklıkla dolaştı ve çok canımı sıktı....
Balık kesinlikle ipi görüyor... Bunun için öncü sayılabilecek (yurtdışında leader olarak biliniyor ve böyle bir ürün var) 0.35 misina kullandım.. Yaklaşık 3-5 mt öne sardım ki balık görmesin diye.... Ama son 4 avımda bu nedenden dolayı üç yapay balık kaybettim...:( Leader şart oldu... !!!!!!!!
Herculine 0.18 (numarayı yanlış hatırlıyor olabilirim) kullandım... iki kelime ile ÇOK KALIN... ATIŞ MESAFESİNİ SINIRLIYOR...
vd.
Başka markalarda kulandım ama aklıma bunlar geldi....
Şimdi Power Pro Superline 30 lb test kullanıyorum... memnunum...
kolay gelsin Alper...
Rastgele..

Lethe
17-03-2008, 10:44
Levent abi merhabalar,
Pelican'ın Despot modelini hiç deneme fırsatınız oldu mu?Bence fiyat/performans oranı gayet iyi. 0,12 mm.ve 0,16 mm. ler iyi iş görüyor.
Saygılar..

araştırıcı
17-03-2008, 11:05
Ulaş Merhaba..
Despot örgü ipi daha önce Erol beyde bana önermişti... Fakat yakın çevremde bulamadım.. O dönem Netten spariş vermem gerekiyordu ki; açıkçası tembellik ettim....
Eğer sen kullandın ve memnun kaldınsa arkadaşlarımız için güzel bir geribildirim olabilir...
Ben şimdilik kullandığım braid den memnunum...
En güzel dileklerimle..
Selamlar..

Lethe
17-03-2008, 13:56
Evet kullandım ve halen kullanmaktayım Levent abi.Ekonomik olduğundan almıştım ve kullanınca memnun kaldığımı söyleyebilirim.Ama diğer markalardan kullanmadığım için kıyaslama yapamıyorum.Dediğim gibi örgü misinaya geçiş aşamasında ekonomik olduğu için tercih edilebilir düye düşünüyorum :)

araştırıcı
17-03-2008, 14:08
Merhaba Ulaş...
Memnun olmana çok sevindim... Bu güzel bir haber....

1)Despot un önüne (sahte balıkla braid arasına)Leader yada leader yerine geçecek bir misina ( moniflament gibi) kullanıyor musun?
2) Despot kullanmaya başladığından beri balık yakalama oranında artış yada azalma gibi bir orantılama yaptın mı Ulaş?
En güzel dileklerimle..
Selamlar..

Lethe
17-03-2008, 14:18
Hemmen cevaplayım:

1)Örgü ile yem arasında başka bir misina vs. hiç kullanmadım.Direk bağlıyorum.

2)Balığın oltaya vurma ve yakalanma oranı kesinlikle arttı.Malum,mümkün old. ince kullanmak gerekiyor levrek için.İnce misinanın da kopma-deformasyon ihtimali yüksek.İpe geçince sadece bir kere kaçırdım, o da benim hatam(balık aşırı debelendiği için düğümden açıldı).Sayısız kere yo-zouri 'nin pins minnow modeli ile kefal aldım.Levrek için ise rapala'nın modelleri daha iyi iş görüyor(tabi bu da yerine göre değişir)
saygılarımla.. :)

araştırıcı
17-03-2008, 15:58
Süpersin Ulaş...
Ben Braid kullandım kullanalı atma mesafesinden çok memnunum ama gerek av alanım ? gerekse dönem itibarıyla ? belkide braid den ? kaynaklanan bir nedenle verim düştü... Üstelik Leader kullanmaktayım... Leader kelime anlamı olrak "öncü" demektir. Genellik FC den imal edilir ve suda hemen hemen görünmez... Buna rağmen yakaladığım ve-veya sahte balığın peşinden takip eden av miktarımda düşme olduğu için malzemelerimi ve kendi yöntemlerimi sorgulamaya başladım... Senden aldığım bu geri bildirim beni SEVİNDİRDİ... :) Teşekkür ederim...
Bu yazlılanların bana, Alper' e, sana ve bu konuyu okuyan tüm arkadaşlara katlısı olacağı kanısındayım.....
En güzel dileklerimle...
Selamlar..

Lethe
18-03-2008, 06:04
Süpersin Ulaş...
Ben Braid kullandım kullanalı atma mesafesinden çok memnunum ama gerek av alanım ? gerekse dönem itibarıyla ? belkide braid den ? kaynaklanan bir nedenle verim düştü... Üstelik Leader kullanmaktayım... Leader kelime anlamı olrak "öncü" demektir. Genellik FC den imal edilir ve suda hemen hemen görünmez... Buna rağmen yakaladığım ve-veya sahte balığın peşinden takip eden av miktarımda düşme olduğu için malzemelerimi ve kendi yöntemlerimi sorgulamaya başladım... Senden aldığım bu geri bildirim beni SEVİNDİRDİ... :) Teşekkür ederim...
Bu yazlılanların bana, Alper' e, sana ve bu konuyu okuyan tüm arkadaşlara katlısı olacağı kanısındayım.....
En güzel dileklerimle...
Selamlar..

Levent Abi bence azalmasındaki baş etken mevsim.Malum sular soğuyunca balık kıyıdan uzaklaşıyor.Şunu gördüm ki, tabi yerine göre değişmekle beraber,mayıs-haziran aylarında değil FC misina, çamaşır ipiyle atıp çeksem yine de levrek vuracak yani o derece saldırgan oluyor balık :deli:
Yanlız başka bişey sormak istiyorum:
Ben, balık olduğu zaman,güneş batmadan hiç vuruş alamıyorum.Yani illa hava kararmış olacak.Sadece bir kere saat 18:00 civarında balık vurdu.Diğerleri hep gece.Bu durum normal mi, yoksa ben de kendimi sorgulamaya devam edeyim mi?
Saygılar.. :)

araştırıcı
18-03-2008, 06:38
Merhaba Ulaş....
Gece yada hava karanlıkken balık avlanmışlığım yok denecek kadar az....
Sadece bu yıl çok büyük bir balık ustası ile birkaç gece avlandık.... Ondan öğrendiğim birkaç şey oldu...
1) Levrek avlağına yaklaştığında en az 100 mt de farları söndür...
2) Levrek için siyah yada bu renge yakın renkte sahte balık kullan...
3) Büyük levrek için oldukça yavaş sar....
4) Geceleyin Levrek uzakta olmaz...
vs...
ÇOK BÜYÜK BALIKÇI ABİMİN öğrettiklerini iş yaşamım nedeniyle pek kullanamadım...
Gece avlandığında balık braid i zaten görmüyor... Hele hele FC leader ı hiç görmüyor... bu önemli bir neden...

Balık yakalayamazsam "Kısmet" deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyorum.... :)


Senin için de benzer durum sözkonusu olabilir....Yani gündüz ve-veya gün işığında balık braid i görüyor olabilir... Ama gece sadece yeme odaklanıyor olabilir... bu nedenle gece avların daha verimli geçiyor olabilir... Bunlar benim nacizene yorumlarım...

En güzel dileklerimle..
Selamlar

ihsan929
08-01-2012, 19:17
Örgü ipleri at-çek için hiç tavsiye etmem 10. atışından sonra müthiş karışır bütün balıkavın düğüm açmakla geçer. Belki ağır kurşunlarla at-çek yaparsan karışma süresi biraz daha uzar ama eninde sonunda karışır. Naylon misinadan şaşma eğer dipe takıldığı için suniyemini kaybediyorsan kendiliğinden açılan halkalar var onları kullan.

merhaba
örgü ip ile yaklaşık 1.5 yıldır atçek yapmaktayım ve haftada ortalama 4 veya 5 gün levrek peşinde koşmaktayım. captanın 0.10 luk ve berkleyin 0.06 kullanmaktayım 3 makinamda dolaşma olayı çok nadir oluyor balzerin ip misinalar için yağı var bu yağ ile ipleri yağladım atma mesafesi epeyce uzadı genelde sahte yem kullanıyorum 7 gr dan 13 gr kadar hepsini rahat atıyor ve karışma olayı kesinlikle yaşamıyorum. karışma olayı kullandığınız makinadanda kaynaklana bilir. sarım işleri düzgün olmazsa karışır. birde ipin ucuna 30 cm flora karbon misina bağlıyorum balık ipi görme olayını ortadan kaldırmış oluyorum. Rapalanın videolarını izlediğinizde dikkat edin hep ip kullanılıyor ama uç kısmına kesinlikle misina bağlıyorlar.
hepinize bol ve güzel avlar dilerim.

mami1984
14-01-2012, 09:51
Merhabalar.kesinlikle ip misina kullanmanızı tavsiye ederim ön kısmınada 1.5 2 m kamısşın boyuna göre leader florcarbon mısına takmanızı tavsiye ederim.her atştan sonra mısınanızı sarım klavuza oturtturup sarmaya başlarsanız düğüm sıkıntısı yaşamayacaksınız.ip mısnınanı atış esnasında düğüm oluşturmasının en büyük sebebi mısınayı sararken sarım kılavuzuna tam oturmaması ve bosluk oluşturmasından kaynaklanır.

Hakansaygun
03-02-2012, 21:14
Turna avında ben yapıyorum mesela,denizdede yapılabilir,yapmadım ama yapılabilir.bir keresinde Sarozda atçek yaparken karşılaştığımız iki balıkçı arkadaşla sohbet ederken benim misinaya bakıp bu çok ince biz 0,40 tan aşağı misina sarmayız demişlerdi.Gerçekten de 0,40 tı misinaları.Yani bu kalınlıktaki misina ile levrek yakalayabiliyorlarsa örgü ip misina ile de yakalanır.Benim kullandığım örgü ip misina bu
[Only Registered Users Can See Links]