PDA

Tüm Versiyonu Göster : Fiber tekne için öneriniz ne olur ?


Cengiz Çebi
27-10-2007, 11:06
Merhaba,
Bir gün birinin, bir gün başkasının teknesi... İnsanlara yük oluyorum galiba. Ahşabın bakımını yapamam, fiber olsun bari diyorum. Sitelerde gezindim. Dikkatimi çekti. İki firmada 5.00 mt. lik tekne 200 - 220 kg. Bir diğerinde 370 kg. Kilo dayanıklılık demek midir ? Ya da daha geniş anlatımla tercihimde hangi kriterler öne çıkmalı ? Aydınlatırsanız çok mutlu olacağım.

er35han
27-10-2007, 12:26
öncelikle hoşgeldiniz,imza ayarlarınızı yapın ki size nasıl hitap edeceğimizi bilelim. polyester tekne düşünüyorsanız teknenin büyüklüğü,kullanacağınız yer(göl,deniz),kaç kişi bineceği,kullanacağınız motor.... vesaire, teknenin randımanını etkiler.

Cengiz Çebi
27-10-2007, 13:19
Uyarılarınız ve yanıtınız için teşekkür ediyorum..
Trabzon'da yaşıyorum. Bir balıkçı barınağına ve çekek yerine bağlama olanağım olur. Hemen belirteyim, tekne deneyimim yok denebilecek düzeyde. Dolayısıyla havanın güzel, denizin çalkantılı olmadığı günler için benim isteğim. Hava bozmaya niyetlendiğinde çabucak kaçabilmem lazım. Bir yaz günü, havanın güzelinde olur ya 4 kişilik ailem ve bakarsınız bir iki arkadaşımız da hadi bizi gezdir diyecek muhakkak. Bunları üst üste koyunca fiber+5.00 diye düşünüyorum. Ancak dedim ya bilmiyorum. Onca site gezdim, nice bilgileri okudum. Şu an yine bilmiyorum galiba. Ya da çok mu abartıyorum gözümde bu işi, onu da bilmiyorum.

laruz
27-10-2007, 14:29
ben de arıyorum ..
ben epey araştırmalarımın sonucunda izmir de iki uygun yer buldum.

[Only Registered Users Can See Links] QQ4849715WQQpXQQdisplayitem?

[Only Registered Users Can See Links]

ama fiber tekne almak için başka nelere dikkat etmek gerek acaba..? ben bir amatör ve tekneye hiç binmemiş, yüzme bilmeyen , denizden bir o kadar ürken

başımız sağolsun... ([Only Registered Users Can See Links])

ama bütün bunlara rağmen bir şeyler yapmayı ,heyecanlar yaşamayı isteyen

Ildir Fiyaskosu..
([Only Registered Users Can See Links])

biriyim...

cumhur
27-10-2007, 17:17
sn : cengiz cebi ,bulunduğunuz yer itibariylesize,nacizaned tavsiyem; ağaç yapılı bir kayık. sizin oralarda çok yağmur olur ve her yağmur önünde kaçak rüzgar meydana gelir.bu rüzgarda sizi fiber kayıkla ,zor durumda bırakabilir. ağaç kayıkların bakımda eskisi gibi değil,istenilen malzeme ve usta artık her limanda mevcut.ağaç kayıkların denizciliğide ,fibere göre çok daha üstün. yeni üyesiniz herhalde ,hoşgeldiniz. rastgele..

Cengiz Çebi
29-10-2007, 16:13
Teşekkür ederim Cumhur bey,

Bizim profesyonel balıkçı arkadaşlar da yukarıda verdiğim gerekçelerle " abi sana fiber" diyorlar ya neyse. x ve y firmalarında aynı boy tekne 200-220, z firmasında 370 kg. Tamam ek olarak verdiği şeyler var ama bunlar da 150 kg. etmez. İmalat farkı var mıdır ? Ve bu kalite demekmidir ?

cumhur
29-10-2007, 16:23
cengiz bey, öncelikle şunu belirteyim.fiber tekneler hakkında fazla bir bilgim yok.şimdiye kadar fiber almaya niyetlenmediğim için bilemeyeceğim.şu kadarını söyliyeyimki , alacağınız fiber kayığın denizciliği ve dengesi çok önemli,buda imalattaki kalıp ve malzemelerin kalitesiyle eş değerdir,sitede fiber kullanan arkadaşlar dahada açıklayıcı bilgi verebilirler.nacizane tevsiyem ağaç kayık almanız. rastgele.

Cengiz Çebi
29-10-2007, 16:37
Katkı sunan herkese teşekkür ederim.

"Başımız sağ olsun" iletisine anlam verememiş bakmamıştım. Yazık, gencecik çocuklar... Allah rahmet etsin... Ürktüm şimdi ne yalan söyleyeyim. Israrınızda haklısınız galiba Cumhur bey. Laruz'a da teşekkürler. Vazgeçmek istemiyorum ama ahşap bile olsa ben şu işi bi daha düşüneyim.

laruz
29-10-2007, 20:42
Bu konu ile ilgili olarak burada çok kişinin bilgisi ve deneyimi olduğuna inanıyorum.. ama neden acaba bu kadar az cevap verildi. Ben de merak ediyorum. fiber tekne hesaplı aynı zamanda bakımı çok kolay hem hafif, ama bota kıyasla nasıl.?
fiber tekne geniş mi olmalı ..?
rüzgarda ve dalgalanmada devrilmemesi için derin mi olmalı,,?
ne kadar derin olmalı mesala bu teknenin derinliği yeterli mi

[Only Registered Users Can See Links] QQ4849715WQQpXQQdisplayitem?

genişliği uygun mu,?

Cengiz Bey bu konularda Can yelekleri de çok önemli bak burda biraz billendirme var

Can yelekleri hakkında ([Only Registered Users Can See Links])

Rauf
30-10-2007, 05:40
Bu konu ile ilgili olarak burada çok kişinin bilgisi ve deneyimi olduğuna inanıyorum.. ama neden acaba bu kadar az cevap verildi. Ben de merak ediyorum. fiber tekne hesaplı aynı zamanda bakımı çok kolay hem hafif, ama bota kıyasla nasıl.?
fiber tekne geniş mi olmalı ..?
rüzgarda ve dalgalanmada devrilmemesi için derin mi olmalı,,?
ne kadar derin olmalı mesala bu teknenin derinliği yeterli mi

[Only Registered Users Can See Links] QQ4849715WQQpXQQdisplayitem?

genişliği uygun mu,?

Cengiz Bey bu konularda Can yelekleri de çok önemli bak burda biraz billendirme var

Can yelekleri hakkında ([Only Registered Users Can See Links])

Şimdi madem kararınız olarak fiber tekne diyorsunuz bende 15 senedir ceşitli nedenlerden dolayı fiber kullanıyorum.Bu konuda bütün bildiklerimi yazıcam ANCAK sanırım tekneden evvel alıcağınız bir şey daha var ADB.yani amatör denizci belgesi.varsa sorun yok yoksa mutlaka temin ediniz zira bu belge olmadan sahil koruma tarafından uyarı ve cezalara maruz kalabilirsiniz.Tekneye gelince aynı boy daki iki fiber teknenin değişik ağırlıkta olması kullanılan polyester malzemenin farkından kaynaklanıyor tabiki polyester malzemenin fazla kullanıldığı tekne de ici ve dış bordada daha kalın yani darbeye daha dayanıklıdır ama o zamanda tekneye takıcağınız motor daha güclü olmalı benim teknem 4.40 ağırlık 120Kg benim motorum 6 beygir tek başıma denizde bir problem olmuyor ama teknede iki kişi olunca tabiki yeterli olmuyor.birde teknenin ic dizaynnı mühim yeteri kadar dolab ve livarı olmasıda takımların,capa ve iplerin ortalıkta oralarda konmasıyla teknede karışıklık olmaması icin mühimdir.Aşğıda linkini vericeğim adresi incelerseniz ADB hakkında ne kadar haklı olduğumu görüceksiniz.selamlar (son bir not dalgalı ve bozuk havalarda balığa cıkmayın veya hava bozuyorsa hemen barınağa dönünüz zira unutmayınki trans atlantikte olsa doğaya karşi hic bir güc ve tekniğin başa cıkma ihtimali yoktur)
[Only Registered Users Can See Links]
Kendi teknemin ic dizaynını gösteren bir foto
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Limanda bağlı hali
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Cengiz Çebi
30-10-2007, 12:28
Çok teşekkür ediyorum.
İyi ki varsınız, yeniden cesaretlendim.
Mevzuatı inceledim, federasyon sayfasını, sınav zaman ve türleri vs. vs. Sizi anlıyorum Rauf bey, elbette öyle başlamalı, haklısınız. Kullanım konusuna gelince, yukarıda da yazmıştım, tıpkı sizin söylediğinizi düşünüyorum ben de. Mesleğim dert dinlemekten ibaret. Balık tutmayı dinlendirdiği için çok seviyorum. Bu sınırda da kalmayı istiyorum. Şimdilerde haftada bir çıkıyorum, zaten öyle sıklıkla da zaman bulamam. Onlar olmadığımı söylüyorlar ama, her biri mesleği balıkçılık olan kişilere de yük oluyorum. Düşünün, denizdesiniz ve orada öğreniyorsunuz o geceyi balıkta geçirdiğini ! Karadeniz otoyolu yapıldıktan sonra kıyı da kalmadı ki kıyıdan tatmin edesiniz zevkinizi... Sizin gibi bir ustanın 15 yıllık kullanıcı olması benim için yeterli referans oldu. Sağ olun. Motor konusunda da bilgim yok ama bir balıkçı arkadaşımca bana önerilen 9.9 luk 4 zamanlı motor. İnsan bilmeyince bilene saygı duymaktan, sözünü dinlemekten öte bir şey kalmıyor. Onun öneri gerekçelerinden biri de 10 HP yi aşınca farklı bir tarifeye tabi olduğu şeklindeydi. Uzatmayayım makul buldum, ama her tür tecrübeyi de önemsemem gerek.
Laruz'un son derece nazik ve zekice, can yeleklerine atıf yapması da önemli bir katkı oldu. Haklısınız, keşke her sürücü de kemer taksa.
Saygılarımla.

Rauf
31-10-2007, 04:26
Evet arkadaşınızın dediği doğru 9.9 ideal liman kayt ı yapıldıktan sonrada maliyeye bir vergi yükünüz olmuyor 10 beygiri gecince o zaman vergiye giriyor selamlar.

apikoreef
05-11-2007, 21:38
Merhabalar,

Yıllardır bu tür sandal ve motorlardan kullandığım için nacizane olarak birkaç tavsiyem olacak:


1) MOTOR:
Motoru sıfır alacaksanız bence de 9.9 HP 4 zamanlı motorlar en uygun seçimdir. Hem az benzin harcar hem de yağ ve benzin karıştırmadan kullanılır. Daha verimli ve sessiz çalışır. Ayrıca satmak isterseniz ikinci elde daha fazla para eder. Bunlar 4 zamanlıların iyi tarafları, kötü tarafları ise daha pahalıdır, 2500$ yerine 3000$ 3500$ verirsiniz. Daha ağırdır, 35 kg yerine 45 kg gibi bir fark vardır. Tasırken beliniz kopar. Ayrıca tamiri ve bakımı daha masraflıdır. Özellikle servise ve iyi bir ustaya uzak bir yerdeyseniz 4 zamanlılar arıza yaptığında daha fazla sorun yaratabilir.

2 zamanlılar karşılaştırmalı olarak daha hafiftir ve ucuzdur, daha ufak bir motordan daha fazla güç alırsınız ve bakımı ve tamiri daha ucuz ve kolaydır. Ama daha gürültülüdür, daha fazla benzin harcar. İkinci elde satarken çok kaybınız olur. Artık yeni motorların çoğu 4 zamanlı oldu ve bu durum gittikçe artacak. Sıfır 2 zamanlı alırsanız satmak istediğinizde elinizde kalabilir.

İkinci el motor alacaksanız bir ustasına çok iyi baktırın aksi halde çok başınız ağrıyabilir.

Otomatik marş, direksiyon ve uzaktan gaz-vites kumandası kullanışlı ama şart değildir. Sıradan kullanıma dıştan takma ve ipli motor yeter de artar. Serpintiye karşı yarım kamara işe yarar ama sandalın kullanım alanını kuçültür. Onun yerine yaptıracağınız branda yağmurda sandalı korur ve tente sıcak güneş altında daha çok işinize yarar.

Hangisini seçerseniz seçin muhakkak faturasını alın, faturasızsa almayın çünkü üzerinize kayıt yaptırıken çok uğraştırır. 9.9 HP'nin üzerindeki beygir güçlerinde Motorlu Taşıt Vergi (MTV) uygulanır ve beygir gücüne göre bedeli arabaya göre kat kat fazla para demektir. Tekneniz büyük değilse veya balık avı yerine parasailing yapmayı düşünmüyorsanız 9.9 HP size yetecektir.


2)TEKNE:
Tekne konusunda seçim elbette size aittir ama bence 4-5 m. boyundaki bir fiber işinizi görür. Ben yüksek küpeşteli modelleri öneririm. Böylece serpintiden korunmuş olursunuz. Daha önce yazıldığı gibi dolaplarının fazla olması teknede gereksiz karışıklığı önler. Dolapları kilitli olursa başınız rahat olur. Depo koyacak yeri olursa her seferinde tekneden çıkarmanız gerekmez. Fiberin bir başka sıkıntısı ise bağlayacak yere ihtiyacınız olacaktır. Bu da genelde para demek tabii ki. Her seferinde kıyıya çekecek yeriniz varsa ve çekecek kadar gücünüz veya arkadışınız varsa sırtınız yere gelmez ama her zaman bu kadar şanslı olunmaz.

Fiberde teknenin çift cidarlı olması çok önemlidir. acil durumda batışını geciktirir. İyi teknelerde iki cidar arasında hava boşlıuları olur ve alabora olsa da teknenin batmasına engel olur. Ben ilave olarak inşaatlarda kapı kasalarında kullanılan poliüretan köpük sıkarak benim tekneyi iyice takviye ettim siz de dikkatlice sıkarak bu tür bir köpükle veya boşluklara yerleştireceğiniz ambalaj-izolasyon köpükleriyle takviye edebilirsiniz. Sadece bir nokta önemli: Bu köpük sıkıldıktan saatler sonrada genleşmeye devam ettiği için iyi ve dikkatli iş yapmazsanız yukarı doğru şişme yapabilir. Ama yine de denizde ne olacağı belli olmaz, bu yüzden teknenizi muhakkak takviye edin. Ayrıca moturu da herzaman iyi bağlayın ki alabora olursa kayıp gitmesin. Cep telefonunuzu su geçirmez kutuya (eski yoğurt kutusu da olur) veya torbaya koymayı unutmayın.

Diğer alternatif ise Zodiac tipi şişme bot ve bir motor almanızdır ama oturması ve içinde balık avlaması zordur ama taşıması daha kolaydır. Her seferinde söndürüp bagaja koyması zordur ama genelde insanlar arabalarının üstünde şişirilmiş vaziyette taşıyorlar. Çok az sayıda sefere çıkıyorsanız uygun olabilir ama düşündüğünüz kadar pratik değildir. Fiyatı da ucuz olmaz.

Sonuncu alternatif ise yeni çıkan alüminyum alaşımlı teknelerdir. Hem hafif hem de sağlamdır. Fibere göre daha hafiftir. Alüminyum toz fırınlı boya ile kaplı olduğundan korozyona mukavimdir. Ayrıca oturma yerlerinin altında köpük kaplı olduğundan alabora olursa yine de yüzer. Bence bu tür tekneleri düşünün. Sadece dolap konusunda iyi dizaynı olanını henüz pek görmedim. Belki iyileri vardır araştırmak lazım.

3)BELGELER VE GEREKLİ MALZEMELER:
Benzin deposu, çapa ve ipinin yanısıra Özel Tekne Belgesinde istenen aşağıdaki malzemeler sandalda size oturacak yer bırakmaz:
Bayrak (Boyutları en az 30x40 cm.), can simidi (faturalı, 20m. savlolu), can yelekleri (faturalı, sertifikalı, reflektörlü, bilinçsiz olsanızda başı su üstünde tutan, düdüklü, kişi adedi kadar), radar reflektörü, yangın söndürücü (Faturalı, Marine Sertifikalı), ilk yardım seti, duman kandili, paraşütlü işaret fişeği, işaret maytabı, düdük, manyetik pusula, tüzüğe uygun seyir ışıkları, v.s. (Hiçbirinin kullanım ve geçerlilik süresi geçmemiş olacak).

Ayrıca bir sürü evrak: Özel Tekne Belgesi, Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü, Acil Durum İşaretleri Tablosu, ADF Amatör Denizcilik Kitabı, v.s.

Teknenin ismi ve bağlı olduğu limanın ismi hem can simidinin üstüne hem de teknenin iki baş omuzluğu ile arkasına en az 10 cm.'lik harflerle azılacak.

Ihtiyari olarak Amatör Balıkçılık Belgesi,

Ve en önemlisi Amatör Denizci Belgesi, yani arabada ehliyet denizde ADB.. Alınması ehliyet kadar zor oldu benden söylemesi..

Benim yazarken içim bayıldı eminim sizin okurken içiniz bayılmıştır.. Ama bunları zorunlu tutan ben değilim, ben sadece elçiyim. 2,5 m. üstü motorlu tüm teknelere bunlar isteniyor. Yasaya göre "GEMİ" sayılıyor. Biz de bu durumda gemi kaptanı oluyoruz herhalde... Yorum hakkımı saklı tutarak son bir şey yazıp bitiriyorum:

Hem motorun hem de teknenin tüm fatura ve diğer belgelerini almadan hiçbirşey satın almayın.. Dost arkadaş işinde sonradan başınız ağrır. Satışlarda noterler artık Özel Tekne Belgesi olmadan işlem yapmıyacak. Tekne devirlerini zorlaştırmak amacıyla yapıldığını sanıyorum.. Bir amacı MTV toplamak, ayrıca kaçakların eski püskü tekneleri kayıtsız alıp Yunan adalarına iltica etmesini engelleme amacı da var. Sahil Güvenlik yazmak istedikten sonra bunlardan herhangi birinin eksikliğinde ceza yazabilir.

Bu kadar formaliteye karşı hala hevesinizi kaybetmemişseniz ve yine de tekne alırsanız size kolay gelsin diyorum. Aramıza hoşgeldiniz.

Rauf
06-11-2007, 08:47
Türker bey cok kapsamlı,acıklayıcı ve yol gösterici bir yazı olmuş amatör balıkcılığa veya tekne ile avcılık yapmak isteyen üyelerimiz icin bir kılavuz zahmetlerinize değniş elinize sağlık teşekkürler.

bluestar
06-11-2007, 10:23
Çok net özetlemişsiniz. Bana da tekne arayışımda yardımcı olacak "Tekne alma kılavuzu" olarak arşivime ekledim. Teşekkürler

Cengiz Çebi
14-11-2007, 15:26
Sabrınıza, elinize kolunuza sağlık Türker bey,

Yanıt verip beni aydınlatmanız, bunca detaya yer vermeniz büyük incelik. Soruma yanıt veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Çok yararlandım.

Eh artık alımda hata yapmam gibime geliyor :))

nejat1967
16-11-2007, 20:05
teşekkürler arkadaşım inan bu bilgiler çok lazım olacak