PDA

Tüm Versiyonu Göster : Tırıvırıya HAYIR !!!


Taygun KOCABIYIK
08-12-2005, 02:17
Tırıvırının ne kadar zararlı bir av aracı olduğunu anlatmaya tekrar tekrar gerek yok sanırım. Bunun bilincinde olmayanların görmesi için sitenin en altına tırıvırı kullanmıyoruz doğayı koruyoruz logosunu koydum umarım iyi yapmışımdır.
Daha sonra daha uygun bir yer bulup daha üst kısımlara koymayı düşünüyorum siz ne dersiniz?

uzman
08-12-2005, 02:22
Tırıvırıya karşı yapılacak her türlü kampanyaya "EVET"
Tırıvırı denen katil av aracı doğayı kirletiyor şüphesiz. Bizim forumumuz gibi "doğaya dost" insanlardan oluşan bir forumda bu av gerecine karşı kampanya düzenlenmesi memnuniyet verici....
Buy konuya el atan herkesin elleri dert görmesin diyorum.... Destekliyorum....

Saygılarımla...

aserkansatı
08-12-2005, 03:07
Bu tırıvırı ile ilgili bir kaç şey söyleyeyim.İlk çıktığında ben de aldım ve kullandım.Zararlı olabileceğini kolayca takılıp kopana dek düşünmedim bile.Bolca da balık yakalanıyordu.Bir gün göletin birinde çekilen suların ardından gördüğüm manzara iğrençti.Beş altı tırıvırı kayalara takılmış, üzerinde bir sürü balık cesedi.Düşünsenize atıyorsunuz takılıyor ve siz eve döndükten sonra bile o çalışmaya devam ediyor.Tıpkı bilgisayara giren virüs gibi arka alanda çalışıyor.Sürekli zarar veriyor.Berbat bir manzaraydı.O güne dek kullanmıştım ne yalan söyleyeyim ama bir daha asla kullanmadım,hatta tartışma pahasına atanları ikaz ettim.TIRIVIRI SULARIMIZDA HIZLA YAYILAN BİR VİRÜSTÜR...

mustfer
08-12-2005, 06:07
Tırıvırıya Hayır!...
Amatör ruh mu? Kolaycılık mı? Tırıvırı balık avcılığında tamamen kolaycılığın bir ürünü diye düşünüyorum. Nasılsa balık garantisi var diye herkes aldı ilk zamanlar. Sonra bakıldı ki işler sanıldığı gibi değil. Her yerde çoluk çocuğun elinde dolaşır oldu. Herkes bu tırıvırı yüzünden balıkcı oldu. Irmaklar göller tırıvırıyla doldu. Sular çekildi; Serkanın dediği gibi kopan bu nesnelerin üzerindeki balık iskeletleri faciayı serdi gözler önüne...
Yasaklandı ya da biz öyle biliyoruz. Çünkü bazı yerlerde halen satıldığı duyumlarını alıyoruz... Bu nedenle

Satana da, alana da, TIRIVIRI ya da HAYIR !...

aserkansatı
08-12-2005, 06:12
Konuyla ilgili ilginç bir bilgiyi de bir dergide okumuştum.Tırıvırı yapılan misinanın ithali serbest, imalatı serbest,satışı serbest ama kullanılması yasaktı geçen yıl...Şimdi tamamen yasaktır umarım...

Bir Dost
08-12-2005, 06:39
Tırıvırı mı??Karşı koymak mı??Yoooo ne kelime şiddetle kınıyorum kullananlarıda kullanmayı aklına bile getirenide kullanacaklarıda kınıyorum

levrek
08-12-2005, 14:49
Eyvallah Tago,gayet güzel olmuş,bana kalırsa her yere oturtulabilir,sevgilerimle

HALDUN YALIMLI
08-12-2005, 17:05
Doğaya,ekolojik yapıya zarar veren ve zarar verebilecek herşeye şiddetle HAYIR HAYIR HAYIR.

uzman
12-12-2005, 00:34
ALINTI

Av malzemeleri sualtını kirletiyor
Amatör balıkçıların avlanma sırasında kullanırken suya düşürdükleri çeşitli av malzemeleri, sudaki canlı yaşamı için tehlike oluşturuyor.

- Misina yıllarca suda erimediği için sualtı yaşamındaki dengeleri bozuyor.

Konya Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Fahri Dönmez, Türkiye genelinde daha çok göl ve göletlerde amatör balıkçılar tarafından kurşun ağırlıklarla kullanılan ağlar başta olmak üzere bazı av malzemelerinin, sudaki canlı yaşamı için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.
Genellikle de suda unutulan, çekilme sırasında kopan “tırıvırı, katil tor ve paraşüt” gibi av malzemelerinin, balıklar başta olmak üzere suda yaşayan canlılar için ciddi tehdit anlamına geldiğini vurgulayan Dönmez, “Bu av malzemeleri içinde çeşitli şekillerde kullanılan misina, onlarca yıl suda erimediği için sualtı yaşamındaki dengeleri bozuyor” dedi.
Dönmez, genellikle küçük balıkların avlanmasında kullanılan malzemelerin çeşitli balıkların neslinin yok olmasına neden olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:
“Suya atma sırasında veya su içinde bir yere takılıp koptuğunda, suda kendisine takılan balıkların ölmesine neden olan av malzemeleri, ölü balıkları yemek için gelen diğer balık, yengeç, ördek, karabatak, balıkçıl, su samuru gibi canlılar için de büyük bir tuzak anlamına geliyor. Bu ağlardaki canlıları yemeye çalışan pek çok canlı da misinalara takılmak suretiyle suda boğularak ya da aç kalarak ölüyor. Misinadan yapıldığı için yıllarca yok olmayan bu av malzemeleri, aynı zamanda ekolojik dengeyi bozmakta ve çevre kirliliğine neden olmaktadır.”

YASAK KARARI
Daha çok göl, gölet ve nehirlerde amatör balık avcılarının kullandığı zararlı av malzemelerinin iç sularda olumsuz etkiler yarattığını anlatan Dönmez, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, bu tür av malzemelerinin satışını ve kullanımını, geçen Ağustos ayında yayınladığı bir genelgeyle yasakladığını söyledi.
Dönmez, yasağın Türkiye’de iç sularda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan balık nesli ve kirlenen suların rahat nefes alması için olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Bu tür av malzemelerinin denetimi, tamamen su içinde kullanıldığı için oldukça zor. Yasalara uymayan balık avcılarının önüne geçilebilmesi ve doğa katliamının önlenmesi için yasağın arkasında durulması, denetimlerin artırılması gerekir” diye konuştu.

Emre Ünalan
21-01-2006, 09:33
bu trolün elle yapılanı sanırım. hakkında bilgim yoktu ama öğrendik artık. cidden bunu kullanmak şerefsizlik...

kaya42
26-01-2006, 05:43
sevgili arkadaşlar hem tırıvırı hemde ticari balıkçıların eskiyen ağları su içinde bırakmaları canlılara aşırı şekilde zarar veriyor.bu şekildeki avcılığa hayır.
duyarlı insanlara teşekkürler.
biz avcılara av bugün değil yarında lazım.öyle değilmi arkadaşlar.gelin hep birlikte ülkemize ve tüm varlıklarımıza sahip çıkalım.

katiti
26-01-2006, 06:22
kullanmadım, kullanmam, kullananı görürsem acımam, ihbar ederim...

hatta adamı gözüm keserse dövebilirim de ;) :deli: :D

Anıl ÜNALAN
26-01-2006, 07:15
Doğaya zarar veren her türlü şeye karşı ssavaşırım gerek tek gerek herkez olarak ama elimden geleni yapmaya çalışırım doğayı katledenlere HAYIR dolayısıyla tırıvıra HAYIR...

Saygılar..

mufi
26-01-2006, 13:44
tırıvrı /paraşüt kadar zararlı olan başka bir olay halen tüm Türkiyenin iç ve deniz sularında kullanılan Japon icadı misina balık agları....ben bu aglara bir tür silah gözü ile bakıyorum
hani derler ya silah icad oldu mertlik bozuldu... aynen bu.
misina aglar ile de balık tutulmasına karşıyım..

Bahadır ÇAPAR
26-01-2006, 16:20
Değerli arkadaşlar ilk resmi ve etkili anti-tırıvırı kampanyasına hayat verenlerden birisi olarak geçen 3 yıl içerisinde artık yavaş yavaş bu konuda belirli bir bilinç ve hassasiyetin şekillendiğini, farklı ama benzer platformlarda konunun bir düzeye kadar da ele alınarak gündem tutabildiğini görmek mutluluk verici. Zaman içerisinde en azından resmi kanallardan üretim dağıtım ve aleni satış kanallarına büyük darbe indirdiğimiz tırıvırı illetinin nakavt olduğunu söyleyebilmek saf dillilikten başka bir şey olmaz. Tırıvırı sinsidir; tarzını değiştirdi ve şimdi bizlerle oda kural dışı mücadele ediyor, kapı ardında cinai emellerini gerçekleştirmeye ne yazık ki devam ediyor. Son bir karşılaşma daha var ve bizler bu illetin yok edilmesi gerektiğine inananlar için çalışılması gereken bir karşılaşma olacak bu. Fikren karşısında durulduğunun söylenmesi çok güzel ve hiç söylenmediği yıllardan bugüne muazzam bir gelişme ama yeterli değil. Satışının, kullanımının yapıldığı bilinen kanalların dostluk ve arkadaşlık merhametine düşülmeksizin mümkünse ikna ve telkin yoluyla, değilse hukuken kesilmesi gerekiyor. Söze alarak tırıvırı karşıtı çok sesliliği sağladığınız için gönülden teşekkürler. Ama yetmez ve yetmeyecek, mücadeleye sıcak cephede de devam etmeniz ve edenlere destek vermeniz umuduyla Mr.ABARI fishing Team ([Only Registered Users Can See Links]) adına teşekkür ederim.

HALDUN YALIMLI
26-01-2006, 16:36
Bahadır kardeş bu konuda her amatör balıkçı gibi seninle hemfikiriz.İmza kısmını gerekli şekilde de doldurman bizi ayrıca sevindirecektir ve bu bir forum kuralıdır.SAYGILARIMLA

cemliman
26-01-2006, 16:58
Tüm av takımlarının kaybolma ihtimali vardır ve bu ağlar kaybolduktan sonra avcılık faaliyetine devam etmektedir. Kaybolan av araçlarının neden olduğu avcılık olayına “Hayalet Avcılık” adı verilmektedir (Ayaz ve Acarlı, 2002).
bu yazı
[Only Registered Users Can See Links]
sayfasindan alintidir ve İzmir Körfezinde kaybolan uzatma aglarinin
devam eden tahribati ile iliskilidir, ayni tahribatin (kucuk akarsu ve derelerde , göllerde kopan kalan tiriviri belasinin avlanmaya) devam ettigini düşünün, daracik bir alan ve balik mutlaka oradan gececek

Tırıvırı Kullanmayalım , çevremizi, eşimizi, dostumuzu bu konuda uyaralım.
Tırıvırı kullanımının Denizlerde ve İç Sularda Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 36/2 numaralı Sirküler ile yasaklandığını da duyuralım.

Cem Liman
İzmir

[Only Registered Users Can See Links]

star
26-01-2006, 17:15
Merhaba doğanın gönüllü koruyucuları: Kesinlikle ve kesisinlikle tırıvırı denen sözde av malzemesi olan bu ve bunun gibi doğayı katleden herşeye şiddetle karşıyım. Tırıvırı ve doğaya zarar verici şeyleri kullanan kişileride öfkeyle kınıyor yetkililerin bu konu hakkında daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum.Bu doğa bizim,bu çevre bizim lütfen koruyalım ve bizim geleceğimiz olan çocuklarımıza içinde kuşları ,böcekleri,ormanları,balıkları olan yaşanabilir bir dünya bırakalım.Bu ve benzeri konular hakkında çocuklarımızı lütfen bilinçlendirelim.
Geleceğimizi kendi ellerimizle yıkmayalım.

26/01/2006
star /ANKARA

blaxius
28-01-2006, 17:44
Türkiye genelinde çevremizdeki, resmi birimleri bilinçlendirmeliyiz.
Ekde bu belanın bir örneği var. Ayrıca rastgele-der tarafından yapılan girişimler sonucunda İçişleri Bakanlığının Çıkardığı bir genelge ile Tüm il valiliklerine gönderilen, resmi gazetede yayınlanan yazıyı da bulabilirsiniz. Bu belgeleri çevrenizdekilere ve resmi kurumlara yazılı olarak da iletebilirsiniz. [Only Registered Users Can See Links] linki aracılığıylada bu yazılara ulaşabilirsiniz.

rastgele...

uzman
28-01-2006, 18:04
Türkiye genelinde çevremizdeki, resmi birimleri bilinçlendirmeliyiz.
Ekde bu belanın bir örneği var. Ayrıca rastgele-der tarafından yapılan girişimler sonucunda İçişleri Bakanlığının Çıkardığı bir genelge ile Tüm il valiliklerine gönderilen, resmi gazetede yayınlanan yazıyı da bulabilirsiniz. Bu belgeleri çevrenizdekilere ve resmi kurumlara yazılı olarak da iletebilirsiniz. [Only Registered Users Can See Links] linki aracılığıylada bu yazılara ulaşabilirsiniz.

rastgele...


Özellikle konuya karşı duyarlılığınıza teşekkür ederek bir kez daha hoşgeldiniz diyorum...
Saygılarımla...

Anıl ÜNALAN
31-01-2006, 02:47
Türkiye genelinde çevremizdeki, resmi birimleri bilinçlendirmeliyiz.
Ekde bu belanın bir örneği var. Ayrıca rastgele-der tarafından yapılan girişimler sonucunda İçişleri Bakanlığının Çıkardığı bir genelge ile Tüm il valiliklerine gönderilen, resmi gazetede yayınlanan yazıyı da bulabilirsiniz. Bu belgeleri çevrenizdekilere ve resmi kurumlara yazılı olarak da iletebilirsiniz. [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) linki aracılığıylada bu yazılara ulaşabilirsiniz.

rastgele...

LİNK KIRIK...

uzman
31-01-2006, 02:52
Anıl, ben o arkadaşımızı özel mesajla uyarmıştım. Ama sanırım düzeltemedi. Eğer o adresi seçip bir browsere yapıştırırsan çalışıyor...
Sevgiler...

rüzgar2
31-01-2006, 03:43
Hayır.......

uzman
31-01-2006, 03:56
Sami bir şeye dikkat et dostum. Browsere yapıştırınca sondaki l harfi çıkmıyor. Zaten link de bundan çalışmıyor. Sana zahmet sona bir tane l ekleyiver.... :D
Sevgiler...

rüzgar2
31-01-2006, 04:17
Yok ben tırıvırıya hayır dedim...

uzman
31-01-2006, 04:22
Yok ben tırıvırıya hayır dedim...

Yaw Sami senin kıvrak zekanı bir an es geçmişim. Eeee, uzun süredir yoksun. Bize alışma devresi vermen lazım... :deli: :deli: :deli:
Saygılar.....

aserkansatı
31-01-2006, 05:28
Yokluğuna alışmak kolay olmadı.Geyik bölümüne TOP sektirme oyunu bile koydum ama , hiç bir şey senin yerini dolduramadı...

rüzgar2
31-01-2006, 05:37
Top sektirme oyununu gördüm ama Vedoya ayıp olmasın diye sektirmedim..

Anıl ÜNALAN
31-01-2006, 18:32
Sorun halledilmiştir.

muhabbetci
06-02-2006, 03:29
Sadece tırıvırıya değil amatör ruha sığmayan tuzak,yem,av araçlarınada karşıyım.Bileğine,bilgisine ve tecrübesine güvenen av yapsın,katliam değil.
HER AVA KAÇMA ŞANSI TANINMALI.YOKSA AV OLMAZ.
Saygılarımla;

expertus
12-09-2006, 17:19
Ya başıma bi olay geldi anlatmak istiyorum tırıvırı ile ilgili...

Bu yaz basında kızılırmak'a balık tutmaya gittim yanımda sadece bir kamıs olta ve yem olarakta solucan vardı neyse tutmak icin gideceğim yere varınca cok sakin ve balık tutmak icin ideal bir yer bulduktan sonra oltamı attım ve beklemeye basladım aradan 45 dakka veya 1 saat zaman gectikten sonra tam benim karsımda ırmağın diyer tarafına elinde 6-7 tane tırıvısı olan bir kişi geldi dusunun bi kere adam hem tek basina hemde 6-7 tane tırıvısı var.neyse adam tırıvırılarını attı beklemeye basladı aradan 5 dakika zaman gecmeden balık tutmaya basladı bile.tabi ben bu arada tutamadım hic,yarım saat zaman gectikten sonra adam tırıvırının birini sudan cikaramiyor takıldı suyun icinde,bunun uzerine adam ustunu cikararak girdi suyun icine tırıvırısını cikardı ve kaldıgı yerden tekrar basladi bu arada benden de buyuk bana nasihat veriyor ''canim bu tırıvırıyı cikarmazsan daha sonra suyun icinde balıklar takilip ÖLÜYOR''bunu bana soyluyor hem kendi atiyor hemde bole soluyor bana bende adama''valla dayı bunu kullanmazsan ne suyun icine takilir nede sen girer cikarmak zorunda kalirsin''dedim.Tabi bu arada ben adama cok sinirlendim hem geldi yanima suya girdi cikacak balıkta cikmaz oldu hemde bana akil oğretiyor tiriviri suda takildiği zaman cikarmak lazim diye...

simdi soruyorum ben simdi bu adama sinirlensem mi yoksa girip suya cikardigi icin tebrik mi etsem.
Bende sasirdim o an da ne tepki verecegimi dusundum ama baktim adam bildigini okuyacak oradan ayrildim ve baska bi yere gittim orada 4 tane sazan tuttuktan sonra yola koyuldum eve geldim

Halaa o adamla aynı yere her gitmem de karsilasiyorum ve adam halaa aynı vaziyet devam ediyor...


birgün jandarmaya telefon acayim diyorum adamın tuttugu yeri soleyim gitsinler cezası neyse kessinler aklını basına getirsinler ;sonrada adamın belki cezayı karsilacak durumu yoktur her seferinde vazgeciyorum...

Ama Sivas'ta tiriviri yasak ve evimizin 300-400 metre ilerisinden akiyor her gitmem de bakiyorum bircok kişi var ve her birinde tiriviri ilginc olanı polislerde tiriviri ile tutuyor madem yasak neden kimse ilgilenmiyor neden herkes istedigi zaman temin edebiliyor aslinda once satanları kontrol etmesi gerekli


neyse yazacak cok seyler var hepimizde biliyoruz ama elimizden bişey gelmiyor işte

SAYGILARIMLA

Taygun KOCABIYIK
12-09-2006, 17:27
böylesine ne denir bilmiyorum zararını biliyor ama avlıyor ilginç

nahre534
12-09-2006, 19:05
katılıyorum kardeşler katliama gerek yok....

aganta borina borinata
13-09-2006, 11:11
ben karşılaştıklarıma soruyorum...yasak olup olmadığını biliyormusunuz diye...hemen hemen hepsi bilmediklerini söylüyorlar...ben yayın organlarında da yayınlandığına hiç rastgelmedim...sadece bizler net ten araştırıp buluyoruz..
kanunu çıkaranlar kanunun duyulması için gereğince çaba göstermiyorlar...polislerin de tırıvırı kullandığı yazılmış...onlarında haberdar olduğunu sanmıyorum...haberdar olunca ne değişir onuda bilmiyorum...

balık avı herkesin kolaylıkla sahip olacağı bi oltayla, ağla, (dinamitle, zehirle, piknik tüpüyle, elektirikle vb. biçok katledici yöntemle) yapılabiliyor...amatör balıkçı belgesinide parasını ödeyen herkes alabiliyor...oysa kara avı ruhsatı, ehliyet (ki bu ilginçtir; bi arkadaşım araba kullanmasını bilmediği halde t.c. devleti bu adama araç kullanmaya yetkilidir ve kullanabilir belgesi veriyor...şimdi buadamın trafikte dolandığını düşünün...arkadaşımın kendisi de söylüyor arabayı hareket ettiremeyen bi adama bu belgeyi neden verirler diye...düşünün taşının birazcıkta kaşının bakalım...)40 yıllık araba tamircisi için ustalık belgesi, kırk yıllık berbere ustalık belgesi...teknecilere kaptanlık belgesi vb. (istediğinizce çoğaltabilirsiniz) verirlerken kursa sınava filan tabi tutuyorlar...amatör balıkçılık belgesi ise olsa da olur almasada...balık avını ve balıkları pek ciddiye alan yok...

örneğin kara avında yasak olan bögede yada yasak mevsimde silah sesini duyduğunda eğer keyfi jandarma yerindeyse gidip bakıyor... millet bu sefer yay (ok) ile avlanıyor...balık avında kardeş sen ne yapıyorsun diyen yok; "selamunaleyküm nası balık varmı, vuruyormu" diyorlar...balıkçı "cık...tık yok valla" diyor...rastgele deyip yanından geçip gidiyorlar....yaw bi durun adam ne yapıyor bi bakın...cadde de saat 24 te gezen adama "hemşerim nereye" diyen polis - jandarma gece dörtte olta atan adamları tınmıyor bile..."yaw ne gidecem adamlar balıkçı işte olta atıyorlar"...diyorlar...

anlayacağınız durum vahim...

aslında söyleyecek çok şey var...

kısaca bunların önüne pek geçilebileceğini sanmıyorum...ancak olay ilgili tüm kurumlarca en üst seviyede ciddiye alınarak ve kanunlar işe yarayacak ve caydırıcı kurallar eklenirse olabilir...böyle bi yaklaşım balık çeşitliliği ve bolluğuda sağlayacaktır kanımca...

rastgelsin...

katiti
13-09-2006, 11:59
Bence jandarmaya haber vermeniz gerekir. Adamın o kadar tırıvırıya verecek parası varsa cezasını da çekmeyi bilsin!!!

erhan
14-09-2006, 10:36
Tırıvırı/paraşüt gibi sistemleri kullanlanların amatör balık avcısı olmadıkları kesin.Bu kişilerin amacının en kısa ve ucuz yoldan balığı avlayıp bir an önce tavaya atmak olduğu kanaatindeyim. Böyle bir kişi kullandığı ekipmanın doğaya verebileceği tahribatı düşünmez çünkü o bu avı güzel vakit geçirmek,dinlenmek doğayı, çevreyi görmek-tanımak ve nihayetinde oltanın ucundaki balığın heyecanını yaşamak için yapmaz tek amacı balığı maddi manevi hiçbir bedel ödemeden yemektir. Bu kişiler bilinçli bir amatör gibi balık avlayacağı kaynağı korumaya onu tanımaya ve hatta onun için üzülmeye sevinmeye uzaktır. Hal böyle olunca ister jandarma ister polis çağırılsın adamın mantığı değişmeyeceği için bir sonuç alınamaz (Tabi ki böyle durumda kolluk kuvvetlerine durumu bildirmek hepimizin görevidir.) Bu kişi cezayla, kanunlarla iflah olmaz ancak bu kişiye durumun vehameti anlatılırsa ve kendi vicdanına jandarma görevi yüklenebilirse belki o zaman sonuç alınabilir. Burdaki sorun ise insanlara bunu nasıl anlatılabileceğidir. Ahmet kardeşimizin aktardığı traji komik olaydaki şahsı bir anlamda kutlamak gerekir diye düşünüyorum hiç olmazsa takılan ağı suya girmeyi göze alarak çıkarmış. Ama bu olay kışın yaşansaydı senaryo aynı olur muydu?........

Uzm.Dr.Rastgele
14-09-2006, 10:50
Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor Adlı Av Malzemelerinin Üretimi, İthali, Taşıması, Depolanması, Satışı ve Bu Malzemeler ile İç Sularda Avcılığın Yasaklanmasına Dair Ankara Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı. No: 2004/1
30.06.2004


Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor Adlı Av Malzemelerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Depolanması, Satışı ve Bu Malzemeler ile İç Sularda Avcılığın Yasaklanmasına Dair Karar

Karar Tarihi : 9/6/2004
Karar No : 2004/1

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan; Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif)Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2002-2004 Av Dönemine Ait 35/2 Numaralı Sirküler’in üçüncü bölüm 9 uncu maddesinde “olta ucuna ağ ve benzeri araçlar takılarak avcılık yapılması yasaktır” hükmüne yer verilerek kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen, av bayileri tarafından üretilip serbestçe satışı yapılan “Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor” adı ile bilenen ve farklı ebatlarda olabilen, genellikle 70 cm.X150 cm. ebadında ve çeşitli göz aralıklarında örülmüş ince misina ağından yapılmış, ağın ucuna takılmış kurşun ağırlıktan oluşan av malzemesi, olta ucuna takılarak son zamanlarda denizlerimizde ve iç sularımızda kullanılmaya başlanmıştır.

Yasal olmayan bu araçlar; genelde küçük balıkları (yavru balık) avladığından, balık neslinin yok olmasına, suya atış sırasında veya su içerisinde takılıp koptuğunda, su içerisinde kalarak kendisine takılan balıkların ölmesine, ölü balıkları yemek için gelen diğer balık, yengeç, ördek, karabatak, balıkçıl, su samuru gibi canlıların tırıvırıya dolaşması sonucunda boğularak veya açlıktan ölümlerine, naylondan yapıldığı için de yıllarca yok olmayarak, yukarıda sayılan olumsuzlukları sergilerken ekolojik dengeyi bozmakta ve aynı zamanda çevre kirliliğine sebep olmakta; avcılıkta kullanılan bu araçlar kolluk kuvvetlerinin yaptıkları denetlemelerde, kullananlar tarafından gizlenmesi amacıyla kesilerek suda bırakılmakta, olta ucu boş kaldığı için yasa dışı avcılık yapan kişiler cezadan kurtulmaktadırlar. Bu nedenlerle;

1 - 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu maddesi gereğince, “Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor” adı verilen av malzemesi ve benzerlerinin İlimizde üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, kullanılması ve satışı yasaklanmıştır.

2 - Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 4950 sayılı Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

3 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

TIRIVIRI.....VS GİBİ GAYRİ İNSANİ VE YASAL OLMAYAN YOLLA AVCILIK YAPAN VEYA YAPMAYI DÜŞÜNEN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE SUNULUR.:dikkat:

h.barutcu
16-09-2006, 20:46
Kırşehir de okuduğum zaman kızılırmak a balık tutmaya giderdik genelde yöre halkı tırıvırı ile avlanırdı.Düşüncem odurki insanların yasaktan haberdar olduklarını zannetmiyorum.Bu nedenden dolayı böyle geldi böylede gider bu durum.Yapılacak en mantıklı cözüm insanları uyarmak olabilir diye düşünüyorum.