PDA

Tüm Versiyonu Göster : Güneş çarpmasi


aserkansatı
10-12-2005, 06:27
Biz oltacılar için en önemli konulardan biri de güneş çarpması elbette.Ben önlem olarak 'Şapkasız çıkmam abi' prensibine göre davranıp kendimi koruyorum.Ama bakın ntvmsnbc deki doktorlar neler öneriyorlar;
Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başıma soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse vücudun ıslak bir çarşafla sarılması, hastanın havadar bir yerde tutulması ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınması gerekir. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürür.

Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir; bu nedenle güneş çarpmasına karşı önlem alınması büyük önem taşır. Makine dairesi, çelik tezgahları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlarda da hiç güneş görmemelerine karşılık, ‘güneş çarpması’ etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorlar son yıllarda “güneş çarpması” yerine genellikle “sıcak çarpması” terimini kullanmaktalar. Bedende ortaya çıkan değişiklikler aşırı ısıya karşı bir tepkidir. Fakat direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak o bölgenin o anki hava sıcaklığından da daha fazla ısınmasına neden olacağından sıcak çarpması görülme riskini arttırır. Özellikle başı direkt güneş ışınlarından korumak (şapka ) bu nedenle büyük önem taşır.

NEDENLERİ
Bedenin, ısı yitirmeye yarayan iki mekanizması vardır. Birincisi, damarların genişleyerek deriye daha fazla kan taşımasıdır, böylece deri yüzeyinden yitirilen ısı miktarı artar. İkincisi de ter bezlerinin salgısıyla derinin soğutulmasıdır. Ter bezleri deri yüzeyine tuzlu bir salgı (ter) gönderirler ve bu hemen buharlaşarak derinin ısı yitirmesini sağlar. Sıcak çarpmasında önemli olan, yalnızca termometrede okunan sıcaklık değildir. Isının beden üstündeki etkisini artıran çeşitli koşullar vardır. Sözgelimi hava çok nemliyse, ter kolayca buharlaşamaz ve bu yüzden ısı kaybı zorlaşır. Hava çok durgunsa, hava akımıyla beden yüzeyinden ısı atılması zorlaşır.

Terle birlikte tuz ve su yitirilmesi, “sıcak yorgunluğu” denen duruma yol açabilir. Bu da, denetim altına alınmazsa, bedenin ısı ayarlayıcı mekanizmalarını iflasa kadar götürür. Ama beden zamanla sıcağa uyum sağlayıp, tuz yitimini düşürür ve böylece sıcaklık değişikliklerinden daha az etkilenir. Çocuklar ve yaşlı insanlar, bedenlerindeki ısı düzenleyici mekanizmalar yetersiz olduğundan, sıcaklık değişikliklerinden fazla etkilenir. Ayrıca yaşlılar, genellikle sıcakta gereğinden fazla giyinirler. Sıcağa alışkın olmayanlar, şişman kişiler, çok içki içenler ve ateşli hastalık geçirmekte olanlar için de sıcak çarpması tehlikesi daha yüksektir.
Hastayı serinletmenin en iyi yolu soğuk su banyosudur. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Bu amaçla bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye, sıcak iklimde çalışırken fazla su içip tuz almaya dikkat etmek gerekir.

Taygun KOCABIYIK
10-12-2005, 16:07
Bu çarpmayı yaşamış bir insan olarak söylüyorum allah hepinizi korusun.
Benim gibi 90 okka adam 3 gün 1 lokma yemek yiyemedim.
3. günün akşamı kendimi biraz iyi hisseder gibi oldum serin bir karpuz ve beyaz peynir yedim inanın o yemek bana süper geldi sanki kebap yedim öyle birşey oldu sonra kendimi toparladım ama balığa biraz ara verdim :)

ilhan
10-12-2005, 16:35
Bende güneş çarması geçirdim dikkatli olalım arkadaşlar ...
Kesinlikle sapkasız ava balığa çıkmam abi :)
Şapka olmasabile kağıt yada poşet falan ne bulursam kafama takarım.

uzman
15-12-2005, 04:04
Güneş çarpması neticesinde kuru bir cilt ve yorgun bir bünye... Daha sonra da bazı normal olmayan ve kişiye göre değişiklik gösterebilen belirtiler....
Çok su içmek ve bu dönemi sakin faaliyetlerle atlatmak lazım. Ayrıca varsa güneş yanıklarına diş macunu sürerek değil, uygun tıbbi tedaviyi uygulamak gerekir. Bu arada şapka meselesi de çok önemli. Allah korusun başa geçen güneş, beyin kanamaları başta olmak üzere pekçok nörolojik probleme sebep olabilir.
Ama korkmayın kışın güneş varsa benim kafama geçsin ben razıyım. :D
Saygılarımla...

aserkansatı
02-02-2006, 22:58
Kış güneşi çarpar mı?

rüzgar2
02-02-2006, 23:04
Doktorumuz olsa sorardık... :D :D :D :D

clavicula
03-02-2006, 05:28
Doktorumuz olsa sorardık... :D :D :D :D

Kıs günesi bişey yapmaz. bu is icin de doktor gerekmez. sacmalama ruzgar2
ben seni bisey bilen bir insan saniyordum

uzman
03-02-2006, 05:44
Bu ikinci uyarım olacak terbiyesizlik etme. Sami'yi rahat bırak.
Arkadaşım samimi bir soru sormuş... biliyorsan cevapl, bilmiyorsan da sus...

rüzgar2
03-02-2006, 06:12
Kıs günesi bişey yapmaz. bu is icin de doktor gerekmez. sacmalama ruzgar2
ben seni bisey bilen bir insan saniyordum
Sen beni tanıyormusun ki....Kış güneşi öyle bir şey yapar ki anlayamazsın...Neyse bu konunun uzmanı var...Tanıyormusun onu...

uzman
03-02-2006, 07:44
Sen beni tanıyormusun ki....Kış güneşi öyle bir şey yapar ki anlayamazsın...Neyse bu konunun uzmanı var...Tanıyormusun onu...

Sami kış güneşi insana bir şey yapmaz... Sakınma kafanı kış güneşinden... :D
Sevgiler...

aganta borina borinata
12-09-2006, 10:39
ayağını sıcak tut başını serin...

rastgelsin...