PDA

Tüm Versiyonu Göster : Muğla-200 binden fazla balık öldü


levrek
10-01-2008, 21:05
10.01.2008 tarihli Milliyet gazetesinden alınmıştır.



Muğla İl Tarım Müdürü Ünal Kiraz, Milas’taki balık çiftliklerinde görülen balık ölümlerinin nedeninin araştırıldığını, ilk belirlemelere göre ölümlere bir parazitin neden olduğunu söyledi. Kiraz, AA muhabirine, Kıyıkışlacık’ta Ziraat Adası ve Kazan Koyu’ndaki 6 balık çiftliğinde balık ölümleri ihbarı üzerine başlattıkları incelemenin sürdürüldüğünü belirtti.
Deniz suyundan ve ölü balıklardan numune alarak İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ile İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdiklerini kaydeden Kiraz, "ilk belirlemelere göre, balık ölümlerine bir parazit neden olmuş" dedi.
Kiraz, şunları kaydetti:
"Balık ölümleri ihbarını alır almaz çalışma başlattık. Çiftliklerden canlı balık satışını durdurduk. Deniz suyundan ve ölü balıklardan numune aldık. Çevredeki derelerden numune aldık. Her türlü ihtimali değerlendiriyoruz. İzmir’e gönderdiğimiz numuneler inceleniyor. Kesin sonuç, gönderdiğimiz numunelerin incelenmesinin ardından belli olur." Ölü balıkların piyasaya sürülmesi veya satışının yapılmasının söz konusu olmadığını bildiren Kiraz, "çiftlik sahipleri, havuzlardaki canlı balıkları kamyonlarla kendilerine ait başka çiftliklerdeki havuzlara bizim iznimiz doğrultusunda naklettiler. Bu, ’balıklar satılmak için g.türülüyor’ izlenimi yaratmış olabilir" diye konuştu.

ÖLÜ BALIKLAR GÖMÜLDÜ

Bu arada, telef olan yaklaşık 200 bin "çipura" balığı Kıyıkışlacık köyünün Dedeboğazı mevkisinde açılan çukurlara gömüldü. Çiftliklerde çalışan işçiler, çukura doldurdukları ölü balıkların üzerlerine kireç döktü.
Öte yandan, balık ölümlerinin olduğu çiftliklerde incelemelerde bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da balık ölümlerinin nedeniyle ilgili net bir bilgileri olmadığını ifade etti. Atıcı, üreticinin zararının tespit edilmesi için çalışma yapılmasını istedi.
Üreticilerden Özcan Küçük, çiftliğinde 150 binden fazla balığın telef olduğunu, zararının yaklaşık 300 bin YTL olduğunu kaydetti. Küçük, telef olan balıkları sattıklarıyla ilgili iddiaların ise asılsız olduğunu söyledi.

400 bin'e yakın çipura ölmüştü

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, Güllük Körfezi'ndeki çiftliklerde, 400 bine yakın çipuranın ölümü üzerine ekipler alarma geçerken, bölgede çipura satışı yasaklandı. Sadece bir çiftliğin zararının 300 bin YTL olduğu belirtildi.
Kıyıkışlacık Köyü, Gazalıkuyu bölgesi ve körfezin ortasındaki Ziraat Adası etrafındaki 15'e yakın balık çiftliğinde salı gecesi başlayan çipura ölümleri korku yarattı.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı bölgeden balık ölümleri haberlerinin gelmeye devam ettiğini, bu nedenle Güllük Körfezi'ndeki balık çiftliklerinden her türlü balık satışının, tahlil sonuçları gelinceye kadar halk sağlığı açısından durdurulduğunu söyledi. Kaymakam Atçı, “Ölü balıkların dün sabahtan itibaren satışa sunulduğu yönündeki ihbarı değerlendiriyoruz. Halkın sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir girişime müsade etmeyiz. Ölen balık sayısı konusunda en iyi ve kesin sonucu bilimsel raporlar ortaya koyacak. Bölgede şu ana kadar görülmeyen bir olayla karşılaştık. Panik havası yok. Kurumlar araştırmalarını sürdürüyor. Ölü balıkları gömerek imha etmeye başladık. Ölümlerin oksjijensizlikten mi, körfeze gelen gemilerin bıraktığı atıktan mı yoksa kimyasal bir zehirlenmeden mi kaynaklandığı araştırılıyor'' dedi.
Güllük Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yurder Taluy, 45 yıldır balıkçılık yaptığı körfezde bu tür toplu balık ölümleri ile ilk kez karşılaşıldığını söyledi. Taluy, “Devam eden çipura ölümlerinin nedenini anlayamadık. Çipura ölümleri körfez balıkçısının üzerine kabus gibi çöktü. Analiz sonuçlarını bekliyoruz. Balıklar ölmeye devam ediyor. Üretici perişan, yöre halkı tedirgin. Muğla Üniversitesi'nden bu konuda bilimsel destek
istedik'' diye konuştu.

[Only Registered Users Can See Links]

MUĞLA - Muğla’nın Kıyıkışlacık Köyü açıklarındaki balık çiftliklerinde 200 binden fazla balık öldü. Milas Kaymakamlığı çiftliklerden balık satışını yasakladı, ancak bu yasak çiftlik sahipleri için pek bağlayıcı olmadı. Balıkların yemden veya Güllük Limanı’nı kullanan gemilerin boşalttığı atıklardan zehirlenmiş olabileceği belirtiliyor.

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, yaptığı açıklamada, bölgede Özcan Küçük’e ait balık çiftliğindeki

balıkların yüzde 60’ının telef olduğunu belirterek şöyle konuştu:

BALIKLAR VE YEMLER TAHLİLE GÖNDERİLDİ
“Bu balık çiftliğine 390 bin yavru atılmış, bunların bir kısmı büyürken de telef olmuş olabilir. Özellikle bu çiftlikte Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yoğun bir çalışma yürütüyor. Ölen, hasta ve canlı olan balıklar ile balıklara verilen yemlerden numuneler alındı. İzmir’e tahlil için gönderildi.”

200 BİN ÇİPURA TELEF OLDU
İlk tespitlere göre 6 çiftlikteki 200 binin üzerinde “çipura” balığının telef olduğunu belirten Yiğenoğlu, balık ölümlerinin nedeninin belirlenmesi için ayrıca denizden su örneği alarak, İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdiklerini bildirdi.

Yiğenoğlu, şöyle devam etti:
Ölü balıklar tahlile gönderildi.

“Ölü balıkların piyasaya sürülmesi veya satışının yapılması söz konusu değil. Bu büyük bir insanlık faciasına neden olur. Ölen balıklar veteriner gözetiminde imha edilecekler. Ölen balıkların çoğu ‘çipura’, bu balık çok hassas bir balık. Bölgede yaşanan gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. “

Bu arada, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nden 4 kişilik ekip, bu sabah balık ölümlerinin görüldüğü balık çiftliklerinden canlı ve ölü balık numunelerinin yanı sıra balıklara verilen yemlerden numune aldı. Balık çiftliklerindeki ölümlerin ardından çok sayıda ölü balığın kıyıya vurduğu görüldü.


Alıntı: Düzenleyen Rıdawin

kturkol
10-01-2008, 21:18
çok vahim bir durum. tüm tanıdıklarımızı uyarıp kültür balığı almamalarını sağlamalıyız.

teşekkürler erol bey.

Rauf
11-01-2008, 06:55
Erol ustam cok vahim inşallah bir kac parti satışa sürülmemiştir bu kadar değişik bölgelerde aynı ölümlerin olması sudaki okjijen veya sudaki herhangibir atıktan vs zehirlenme ihtimali az.bence ölümlerin hepsinin cıpra olması onlara verilen özel yemin icinde bulunan bir maddenin ya cokluğundan yada yabancı bir bileşimin olduğu daha akla yakın.bir zamanlar almanyada yemlenmedeki yanlışlıktan dolayı binlerce tavuk imha edilmişti.selamlar.

çupra
12-01-2008, 17:35
çok vahim bir olay umarım sorun çözülür. yıllarca balığa gittiğim ve hala gitmek istediğim bir bölge gerek doğası gerek meraları çok güzeldi yazık çok yazık. o kadar çok çiftlik varki bu bölgede şaşırırsınız. adım başı çiftlik. belkide türkiyenin en yoğun balık çiftliğinin olduğu bölge bundan 25 sene öncesinide bilirim son 2 yıl öncesinide. umarım düzelir. :(

Rauf
14-01-2008, 09:24
bu sabah tv 8 de ölümlerin nedeninin soguk su oldugu şeklinde bir haber geçti.. eger doğu çıkarsa ben im tahminim tutar..

bu durumda dediğin doğru mufi ustad o zaman levreğin cıpraya nazarasn daha mukavim (direncli) olduğu meydana cıkmış ta oluyor başka bir bakışla? selamlar.

Taygun KOCABIYIK
14-01-2008, 10:30
Rauf kaptanım zaten levrek kışın suların soğuduğu dönemde kara-kıyıya iniyor. Aynı dönemde ise çupra derin sulara çekiliyor.

Rauf
19-01-2008, 07:51
Daha kesin değil bağzılarıda okjijen yetersizliği diyor.

Taygun KOCABIYIK
19-01-2008, 09:21
Az önce NTV de izledim ege üniversitesinden yapılan açıklamada tuzluluk oranının ve su ısısının ani dalgalanmaları yüzünden balıklar ölmüş.

çupra
20-01-2008, 02:11
Ihşallah öyledir. Yoksa Acirim Kiyi Kişlaciğa. Balik Avlamaktan En Büyük Haz Duyduğum Yerlerden Biri Ah Gökliman Ah!

MEHTERAN
20-01-2008, 06:29
Bu çupralar bukadar hassas bir balıkmı yaa, akşam tv de seyrettim diğer balıklarda birşey yok çupralar çarşaf gibi serilmiş üzüldüm onca balığa, millete yedirmeseler bali, gerçi büyük reis satılması mümkün değil gömüldü diye açıklama yapmış ama, malum burası Türkiye, fırsat düşkünü insanlar çok memlekette, inşallah bu balıkların yüzünden kimselere birşey olmaz.

muratsadioglu
21-01-2008, 10:58
Olaya geniş açıdan bakmak gerek:
Bu tür toplu telefat her yerde oluyor mu,yoksa yalnız bizde mi meydana geldi?.
a-Her yerde olmuş ve oluyorsa,nasıl bir teşhis konmuş,sorun nasıl giderilmiş işbirliği yaparak araştırıp ona göre çözüm bulmak gerek.
b-Yalnız bizde olmuşsa,bu bizim malum ''nemalazımcılık ve ihmalkarlığımız''ın eseridir.Sonunda konu gelip,çevre katliamına dayanacak.
c-Sebebi ne olursa olsun,halk sağlığı açısından ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca piyasadaki Çupraların da denetimden geçmesi gerek..
Sebeb-sonuç ne olursa olsun:
Yazık oldu,güzelim Çupralarıma!..:'(

çupra
21-01-2008, 20:40
arkadaşlar bugün okuduğum bir haberde levreklerinde öldüğü yazıyo. gerçi yetkililerin açıklaması kafeste aşırı sıkışma sonrasın diyo ama ne derece inanılır bilemem. milliyet internet sitesi.

dejavus
28-01-2008, 20:26
(Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar)balık çiftliklerinin normalde denizin açıklarında kurulması gerekmiyor mu?Oysa ki bu bahsi geçen yerlerde hemen kıyıdan başlıyor 5-6 mt derinliklerde kurmuşlar çiftlikleri.E haliyle böyle olunca bence ani ısı ve suyun tuzluluk oranın değişimi sözkonusu.Yani bu çupra ölümleri bir bakıma normal değil midir???

Taygun KOCABIYIK
28-01-2008, 20:30
Ercan abi haklısın birçok çiftlik uygunsuz koşullarda faaliyet gösteriyor.

HALDUN YALIMLI
05-02-2008, 21:00
Arkadaşlar, daha önce bu konu üzerinde çok hararetli tartışmalar yaşanmıştı. Bu tartışmaları ve yazılanları, şu anda da okuyup karşılıklı tartışsak acaba fikri değişen arkadaşlar varmıdır bunuu tesbit etsek ya da o hararteli tartışmalarda olmayan arkadaşlar şimdi fikir beyan etseler. Linkler aşşağıdadır, ne kadar şanslıyızki gerekli bilgilerde (tarih,kişi,vs.) mevcut. RASTGELSİN.


[Only Registered Users Can See Links]

[Only Registered Users Can See Links]