PDA

Tüm Versiyonu Göster : Açıkdeniz Olta Balıkçılığında Çekme (troll) Tekniği


rüzgar2
21-12-2005, 05:47
Açık denizlerde .ekme (troll) veya klasik tanımıyla sürütme; adından da anlaşılacağı üzere su üstünde hareket halindeki bir teknenin arkasından bırakılan seğirtme (Marmara’da) veya sırtı (Ege ve Akdeniz’de) olarak adlandırılan takım düzeneğinin av mahali üzerinde sürütülerek gezdirilmesi esasına dayanır. Doğal veya yapay yemli olarak iki türlü yapılır. Benim burada anlatacağım yırtıcı (predatör), orta veya yüzeye yakın sularda dolaşan ve yaşamlarını dibe bağımlı olmadan (pelajik) sürdürebilen büyük gezici balıkların,açık denizlerdeki avlanma tekniğini basitce anlatmaktır.
Yırtıcı ve saldırgan olan, orkinoz, kılıç, torik, kofana,veya benzeri avlarda genellikle bu teknik uygulanır. Teknikteki temel esaslar aynı olmakla birlikte, takımlarda ve uygulamalardaki değerler çeşitli koşullara göre farklılık gösterir.
Bu tip avların takımları genel anlamda ağır takımlar olarak adlandırılır ve düzenekler bu esasa uygun hazırlanır.Modern anlamda temel takım malzemeleri içinde, çekeri yüksek roller klavuzlu kamışlar, çıkrık makinalar, örgü (spectra veya dacron) olta ipleri, bilyalı fırdöndüler, fluorocarbon ve çelik tel bedenden ve yemlerden oluşan modern ana malzemelerdir. Ayrıca yardımcı malzemeler olarak; daldırıcılar, sağlam iple küçük bir şamandıraya bağlı zıpkın ve kakıcıda ekleyebiliriz.
Takım; hedef avın özellikleri (ağırlık ve direnç mukavemeti) göz önünde bulundurularak oluşturulur. Buna göre benim orta ağırlık bir takım için kendime oluşturduğum malzemem şöyle. Kamış çekerim 50 lb. (22,0Kg.), çıkrık makina çekerim 15 Kg., Spectra olta ipi çekeri 80 Lb. (36 Kg.) ve uzunluğu 450 mt. Burada dikkat edilmesi gereken beden çeker değerinin, komple donanımımızın ve can güvenliğimizin önemi açısından kamış veya olta (hangisinin çeker değeri düşükse onun değeri baz alınarak) en fazla 2/3 oranında olmasıdır. Örnek olarak benim kamış çeker değerim olta çeker değerinden az olması sebebiyle beden çeker değerimi kamışımın çeker değerini göz önüne alarak oluşturmam gerekir. Herhangi güçlü bir mukavemet karşısında veya olumsuzluk anında bedenin bu şekilde oltadan ayrılması kolaylaşır ve üzücü olaylara sebebiyet vermesi önlenir. Düzenek; beden 1,5 ila 2 kulaç fluoro carbon misinadan olup 50 lb.çeker değerine sahiptir, eğer daldırıcı (Planner) yardımcı aracı veya kıstırma kullanılacaksa bu her iki aparatın kuvveti (Hız/derinlik) veya ağırlığı oranında beden uzunluğunuda artırılmalıyız. Buradaki amaç sürütme anında yardımcı aracın su içinde yapacağı tepkime nedeniyle av üzerindeki ters etkisi, beden vasıtası ile yemden uzaklaştırılarak avın ürkmesi de mümkün olduğu kadar önlenmiş olur.

Uygulama Tekniği; açık denizlerde orta veya yüzeye yakın dolaşan balıklar süratli balıklardır, bazı türler saatte 90 Km., hızın üstüne dahi çıkabiliyorlar. Bunun için teknemizinde saatte en az 10 knot (18,5 Km.) bir seyir gücü hızına sahip olması gerekir. İlk hareket hızımız minimumda olmalı ve takımı suya yavaş yavaş bırakarak başlamalıyız.Takımı suya indirirken yemin hareketi gözlenmeli ve doğru durduğundan emin olunduktan sonra oltamızı teknemizin arkasından 50 metre kaloma vererek bırakmalıyız. O andan itibaren güvenliğimizi düşünerek kesinlikle olta ipine dokunulmamalı, ve müdahale etmeden güvenli bir konumda beklemeliyiz. Ayrıca çıkrık makinamızın gerilim ayarını, avın vurduğu anda boşalmasına izin verecek oran ayarında olmasına da dikkat etmeliyiz. Gezdirilecek yemin 2 ila 5 metre derinliğe indirilmesinden sonra teknemizin seyir hızına iki knot ile başlayarak üç veya dört knota çıkarmamız başlangıç için yeterlidir. Ayrıca aşağıda sıralacağımız bazı bilgileride av esnasında göz önünde bulundurmakta fayda vardır.
1-Her zaman küçük yemle başlayıp ve duruma göre yeminizi büyütün.
2-Yapay yem rengini ve parlaklığını ortamına göre seçin (Bak. Yapay Yemde Renk Terminolojisi Ve Anlamı)
3-Hızınızı ve yemin büyüklüğünü artırdıkça, av olacak balıkta büyüycektir.
4-Uzun zaman sabit bir seyirde herhangi bir etki yoksa, yemi büyütüp daha derine daldırın ve seyir hızını da biraz artırın.
6-Balıkçıların en iyi dostları martılardır, çünkü balığın bulunduğu yeri yanlızca onlar söyler.
7-Avın yakalanması halinde onu hemen tekneye almak için acele edip heyecanla aniden çekmeye başlamayın, tekneyi ona doğru çevirip oltayı sararak boşluğunu alın, yol istediğinde de kaloma verin. Makinanızın sonuna gelen olta ve takımınızdan olmayın. Onunla oynayıp hem avın zevkini çıkartın hemde onu yorun, yoksa kullandığınız ince takım koparak “kaçan balık büyük olur” hikayesi ile kendinizi üzmeyin.
8-Yakalanan avın ne oluğunu tahmin etmek ustalaştıkca kolay olur. Mesela orkinoz şiddetle atladığı yemi hızla derine çeker, kılıçbalığı yatay olarak deniz yüzeyine yakın sağa/sola hızlı hareket eder ve tekneye yaklaştığını hissettiği an direncinin en üst noktasını gösterir, köpekbalığı denizin içinden çekilen ağır bir yük gibidir.
Şamandıra ve zıpkının olması şu bakımdan önemlidir, eğer avımızla başa çıkamıyorsak ve ayrıca elden de kaçırmak istemiyorsak avın gözüyle sırt yüzgeci arasına sapladığımız zıpkını şamandırası ile birlikte denize bırakır oltayı keser atarız. Av yorulduktan ve kendini teslim ettikten sonra ancak onu güvenle alabilmemize yarar. Kakıç, büyük bir avı tekneye rahatca sallasırt yapıp çekebilmek için her zaman gerekli bir araçtır.


Rastgele,

aserkansatı
21-12-2005, 20:25
Sağol Samicim,güzel bilgiler...

Bir Dost
25-12-2005, 08:55
Sami kardeş bilgiler iyide şu troll işiniçine girdimi bana birşeyler oluyor ne nemişler
1 Uyandırma kerizi bulandırma havuzu
2 Körü gözlendirme
(Şimdi millet tekniği öğrenip troll'u alıp denize koşacak...kargaşa çıkacak ben bundan korkarım)

rüzgar2
25-12-2005, 09:00
İyi okurlarsa hiç problem çıkmaz.Biraz fantastik bizim için ama ilerde bir tekneye sahip olursam uygularım bu tekniği inşallah.Bu arada tekneye sahip olmak o kadar da zor olmasa gerek..

Bir Dost
25-12-2005, 09:01
Hiç zor değil adamım emin ol ........

rüzgar2
25-12-2005, 09:06
Bizim hanımın yazlığı Samsun da :hersene diyorum ki 500 600 milyona bir tane alayım.Hep sallıyorum.Şidi Seko da bir kaç ay Samsun da kalıyor yenge de Samsunlu(Eli maşalı valla.Oğlan balığa gidemiyo temizlik yapıyo,iyi yaparsa izin çıkıyo...).Hep hayal ediyoruz ama bir gün sonuçlandıracağım....Çok hevesim var...Sabah erkenden kalkıp denize açılmak.

Bir Dost
25-12-2005, 09:16
İstanbul'dan düşünürsen iyi bir tekne sana yardımcı olmaya çalışırım ama illa oralardan idare eder bir şey alırsan sen bilirsin sana diyeceğim tek bir şey var kıyıdan avcılık tabiki güzel ama benim için tekneyle çıkılan avın yeri bambaşka gerçekten büyük bir zevk sana anlatamam Seko ya gelince dedikodu gibi olmasın ama ona bir ateri alalımda balık oyunu falan oynasın o balığa zor çıkar gibi geliyor sen bana kalırsa teknede tek kalırsın o na güvenme eşinin günü münü olur evde ona yardım eder pasta börek açar....sen git kardeşim sen git dönerkende Seko ya cam bezi al markettende işleri aksamasın

rüzgar2
25-12-2005, 09:32
Ateri almayı düşündük beraber baktık ama klasik "dur ben bi düşünüyüm yarına kadar "dedi izin çıkmadı yada iyi düşünemedi alamadık o yüzden.İlk başta nişanlıyken yenge pek hevesliydi kamış filan da almıştı garibim seko da"lan sami herhalde balığı seviyo.rahat gelebilecem "dedi.ama sadece dedi..İstanbul'dan düşünürsen iyi bir tekne sana yardımcı olmaya çalışırım ama illa oralardan idare eder bir şey alırsan sen bilirsin bu teklifinde çok kibar bir tekliftiDüşünülebilir.Tek problem sevkiyat.Gerçi mecbur arabasınıda(adı neyse) almak lazım o zaman sorun kalmaz.İstanbul da dah uygundur eminim.Sinop ta babamla tekneyle çok avlandık.Zevkini bilirim...

levrek
25-12-2005, 10:34
Selamlar,
Sami Beyin,yukarıda yayınlamış olduğu sayın Nasuhi Albulak'ın yazına ilaveten şunları ekleyebilirim;

Suni yemimizi dalma kabiliyetinden daha derine indirebilmek için ağırlık kullanmamız gerekmektedir. Ağırlığımız seyir hızında en fazla 30 derecelik bir açı ile açılmalıdır,ÇÜNKÜ açı büyüdükçe salınması gereken misina metreside artacaktır. İskandil ne kadar ağırsa misina-halat-çelik tel, de o kadar dik (apiko) duracak, böylelikle derinlik daha hassas tespit edilebilir.Ayrıca sürtünmeyi en aza indirgemek için mümkün olduğu kadar ince ve su tutmayan bir malzeme her zaman daha verimli olur.
Troll Bedenlerinin uzunluğu balığa veya av sahasına göre 2-6 metreden 10-30 metreye kadar olabilir.Ancak genelde 4 kulacıyı pek geçmemelidir. Bir tekneye istenirse birden fazla derinlik kontrollu seğirtme aleti monte edilebilir.İp yerine ince çelik halat tercih edilmelidir ki zaten yeni modellerin hemen hemen hepsinde çelik halat vardır. 30-40 metrelerde sürütme yapmak söz konusu ise elektrikli modeller kullanım kolaylığı getirir.

-Yüzey sırtıda en çok 6 metre derinlik için 50 >metre salınması,
-Derin sırtıda 6 metre sonrası derinlik için 30 metre salınması.

DERİNLİK Kurşun Bedenin Tekneye Göre Yaptığı Açı Kalama mesafesi
3 metre 16 derece 3,13 metre
3 metre 20 derece 3,23 metre
3 metre 30 derece 3,5 metre
3 metre 40 derece 3,96 metre

NOTLAR:
Önemli:Kıyıya yakın yerlede çekilecek olan Trollingle yapılacak olan sırtıda yapay yemin yüzer olmasına dikkat etmek gerekir,çünkü zaten derinlik kontrol altında olduğu için dalan tiplerin dibe takılma olasılığı vardır.Ayrıca aynı bedende birden fazla yapay yemin kullanılacağı bir düzenekte aynı cins yapay balığının kullanılması gerekmektedir,çünkü hareket farklılıkları birbirinin yüzme şeklini bozacaktır.Yüzen cins yemler mümkün olduğu kadar zemine yakın seyir etmelidir ki taş oyuklarında veya yuvalarında dinlenen balıkların dikkatini çeksin.Eğer zemin banko şeklinde ise yerden 1 metre yükseklik idealdir,ancak zemin farklılık gösteriyorsa kurşunun dibe( yosun-topuk vs.)takılmasını engellemek amacıyla yükseklik arttırılması gerekmektedir,bu da önceden eğer varsa bir fishfinder ile kesif yaparak sırtı bölgesinin taranması ile ortaya çıkacaktır.

Tekne hızı genelikle yapay yemin doğru yüzme hızıdır.Bunu anlamak için misinayı elimizde tuttuğumuzda gelen titreşimleri denetlememiz yeterli olacaktır.Yemlerin boyu ve cinsi değiştikçe hızı ve hareket şekilleri de değişecektir.Genellikle sürtme hızı 2-8 knot arasındadır.Balık yakalanınca genellikle dibe doğru veya su yüzeyine doğru fişekleme yapacağı için onu yormak gerekir,bunun için de misinayı boşaldıkça sarmayı,zorladıkça da boşalmak gerekir,bu işlem sırasında misinanın gerginliğini daima korumak gerekir.Motor balığın tipine göre ya boşa alınır ya da hızlı balığın çekme yönüne doğru rölanti hızla eşlik edilir,bir yandanda misina dolanmaya devam edilir.Bir süre sonra balığın kursağı şişeceğinden dolayı onu yakalamak kolaylaşacaktır.Eğer yakalanan balık büyük ise ve başa çıkılacak gibi değilse hemen misinanın mevcut yerine bir şamandıra takıp salmaya devam edilir,böylelikle balık şamandıra ile boğuşup yoruluncaya kadar şamandıranın takibine başlanır.

Önemli:Yakalanan balık büyük bir kuvvetle misinaya asılacağı için makarada gerekli frenleme ayarlarını düzenlemek için misinayı ilk denize indirdiğimiz zaman elimizle bedenden asılarak çekme kuvvetini ayarlayabiliriz.Sinağrit Diplemeye çalışır ve kovuklara vs.yerlere kaçmaya çalışacaktır.Bu yüzden kafasını daima misina yönünde tutmak gerekir.Balık kafa atmaya başlarsa bilin ki çekme yönü doğrudur ve bir süre sonra teslim olacaktır.Tekneye almadan kafası mutlaka su dışında tutulması gerekir,çünkü hava kesesi şişince balık kaçsa bile bir süere sonra tekra su yüzeyine çıkar.Martılar takip edilir.
Balıklar genellikle akıntılara karşı yüzerler,bu yüzden avlanılacak yerlerde orta ve dip akıntıları gözlemlemek gerekir.Deniz üstündeki rüzgar yönü ile akıntı yönleri aynı olmayabilir.Eğer zıt yönde iseler dalga boyu normalden daha büyük olur ki bu da sırtı çekmemizi biraz zorlaştıracaktır.Eğer Dip akıntıları takip edilirse av daha verimli olur.Kış aylarında veya suyun soğuk olduğu dönemlerde su daha çok oksijen bulunur,bu yüzden yüzey-orta su sırtı için yapay yemi daha derinlere indirmek gerekir. Eğer karanlıkta Sırtı çekilecek ise geçilen yerleri bir daha taramak veya taramamak için ağırlıklı beyaza boyanmış veya içi strefor doldurulmuş pet şişeleri suya bırakılır.Böylelikle rotalar düzenlenmiş olur.Ay ışığında genellikle ışığın aydınlattığı keşimlerde küçük balık kümeleri oluşur,bu da büyük avcı balıkların yüze çıkması demektir.Bu yüzden Ay ışığının içine doğru sırtı çekilir.Yazın ise bu durum tersinedir,küçük balıklar gölgelik yerler arar,örneğin kıyıdakı dik dağların yarattığı gölgelikler.

Aşağıda,seyyar kullanımı kolay olsun diye 22 inçlik bir çantaya sonarla birlikte kullanılmak üzere, kendi imalatım olan ve kullandığım Downrigger in fotoğrafı vardır,kullanımı hakkında bilgi isteyenler varsa bana yazsınlar lütfen,sevgilerimle

balıkcı
25-12-2005, 10:44
Dostum Erol bizler senin bu değerli çalışmaların için gerçekten sana teşekkür borçluyuz çok değerli bilgiler sunmuşsun vede tebrik etmek isterim şahsen bu güzel buluşun için.

rüzgar2
25-12-2005, 17:18
Erol neler yapmışsın.Bu yaz hiç İzmir planım yoktu ama gelmeyi düşünüyorum.Seko ne şanslısın be abi.Tabi gelince beni götürmezseniz siz uzaklaşana kadar sizi karadan izler iç geçiririm.Süper teşkilat süper bilgiler .Yok yok bu işe el atmam lazım.Tek kötü yanı Amasya da olmam..Olsun.Bir tarafaımız Samsunlu..Abi azım açık kaldı ne yazacağımı şaşırdım.Açıksası

levrek
25-12-2005, 19:47
Selamlar,
Fotoğrafta gördüğünüz downrigger, tamamen demontaj olup kutunun içine girebiliyor.Güç kaynağı olarakta bilgisayarların güç kaynaklarındaki kuru akülerden faydalanılabilinir(küçük ve de taşıma kolaylığı bakımından).Malzeme olarak,ana kaide krom malzemeden,kamış ve ağırlık tutucuları alüminyum fiktif malzemeden, dişli ve merdane kısımları ise derlinden (teflon) yapılmıştır.En çok sıkıntısını çektiğim hareket aksamında gücü verecek motor oldu.Hem düşük amper çekecek,hemde aşağı-yukarı,hızlı-yavaş hareketi kabiliyeti olması gerekiyordu.Piyasada bulunabileceklerin arasında aslında tek alternatif olan, arabaların silgeç motorunu kullandım.Hem düşük amper çekiyor,ki bu pil ömrünü arttırıyordu,hemde tüm hareket olanaklarını gerçekleştiriyordu.
Bu Downrigger ile,sadece troll çekmekle kalmayıp,aynı zamanda da derin sularda (100-150-200 metrelerde ) ister klasik dip oltalı,ister çok iğneli avı da gerçekleştirmek mümkündür,zira 150 metrelere çıkrıkla bile olsa,at-çek işlemleri oldukça zaman kaybettirdiği gibi oldukçada yorucu oluyordu,hele hele 2-3 Kilogram ağırlık kullanıldığında.
Bana bu aletin maliyeti yaklaşık 150 dolara çıktı,oysa muadilleri 700 dolların çok üstünde bir fiyatla satılıyor.
Not:Trolling yaparken orjinal klipsleri satın almadan önce paket lastiği,mandal ve buna benzer düzenekler kullanmıştım (onlarda iş görüyordu netekim,ama işi genede şansa bırakmamak lazımdı),sevgilerimle

rüzgar2
25-12-2005, 19:50
Erol neler yapmışsın.Bu yaz hiç İzmir planım yoktu ama gelmeyi düşünüyorum.Seko ne şanslısın be abi.Tabi gelince beni götürmezseniz siz uzaklaşana kadar sizi karadan izler iç geçiririm.Süper teşkilat süper bilgiler .Yok yok bu işe el atmam lazım.Tek kötü yanı Amasya da olmam..Olsun.Bir tarafaımız Samsunlu..Abi azım açık kaldı ne yazacağımı şaşırdım.Açıksası

Tamam Erol gelmeyiz.Ne yapalım karadan ava devam....Samsun derelerinde kefale devam..... :'( :'( :'( :'(

Deep Blue
27-07-2006, 16:42
Selamlar,
Sami Beyin,yukarıda yayınlamış olduğu sayın Nasuhi Albulak'ın yazına ilaveten şunları ekleyebilirim;

Suni yemimizi dalma kabiliyetinden daha derine indirebilmek için ağırlık kullanmamız gerekmektedir. Ağırlığımız seyir hızında en fazla 30 derecelik bir açı ile açılmalıdır,ÇÜNKÜ açı büyüdükçe salınması gereken misina metreside artacaktır. İskandil ne kadar ağırsa misina-halat-çelik tel, de o kadar dik (apiko) duracak, böylelikle derinlik daha hassas tespit edilebilir.Ayrıca sürtünmeyi en aza indirgemek için mümkün olduğu kadar ince ve su tutmayan bir malzeme her zaman daha verimli olur.
Troll Bedenlerinin uzunluğu balığa veya av sahasına göre 2-6 metreden 10-30 metreye kadar olabilir.Ancak genelde 4 kulacıyı pek geçmemelidir. Bir tekneye istenirse birden fazla derinlik kontrollu seğirtme aleti monte edilebilir.İp yerine ince çelik halat tercih edilmelidir ki zaten yeni modellerin hemen hemen hepsinde çelik halat vardır. 30-40 metrelerde sürütme yapmak söz konusu ise elektrikli modeller kullanım kolaylığı getirir.

-Yüzey sırtıda en çok 6 metre derinlik için 50 >metre salınması,
-Derin sırtıda 6 metre sonrası derinlik için 30 metre salınması.

DERİNLİK Kurşun Bedenin Tekneye Göre Yaptığı Açı Kalama mesafesi
3 metre 16 derece 3,13 metre
3 metre 20 derece 3,23 metre
3 metre 30 derece 3,5 metre
3 metre 40 derece 3,96 metre

NOTLAR:
Önemli:Kıyıya yakın yerlede çekilecek olan Trollingle yapılacak olan sırtıda yapay yemin yüzer olmasına dikkat etmek gerekir,çünkü zaten derinlik kontrol altında olduğu için dalan tiplerin dibe takılma olasılığı vardır.Ayrıca aynı bedende birden fazla yapay yemin kullanılacağı bir düzenekte aynı cins yapay balığının kullanılması gerekmektedir,çünkü hareket farklılıkları birbirinin yüzme şeklini bozacaktır.Yüzen cins yemler mümkün olduğu kadar zemine yakın seyir etmelidir ki taş oyuklarında veya yuvalarında dinlenen balıkların dikkatini çeksin.Eğer zemin banko şeklinde ise yerden 1 metre yükseklik idealdir,ancak zemin farklılık gösteriyorsa kurşunun dibe( yosun-topuk vs.)takılmasını engellemek amacıyla yükseklik arttırılması gerekmektedir,bu da önceden eğer varsa bir fishfinder ile kesif yaparak sırtı bölgesinin taranması ile ortaya çıkacaktır.

Tekne hızı genelikle yapay yemin doğru yüzme hızıdır.Bunu anlamak için misinayı elimizde tuttuğumuzda gelen titreşimleri denetlememiz yeterli olacaktır.Yemlerin boyu ve cinsi değiştikçe hızı ve hareket şekilleri de değişecektir.Genellikle sürtme hızı 2-8 knot arasındadır.Balık yakalanınca genellikle dibe doğru veya su yüzeyine doğru fişekleme yapacağı için onu yormak gerekir,bunun için de misinayı boşaldıkça sarmayı,zorladıkça da boşalmak gerekir,bu işlem sırasında misinanın gerginliğini daima korumak gerekir.Motor balığın tipine göre ya boşa alınır ya da hızlı balığın çekme yönüne doğru rölanti hızla eşlik edilir,bir yandanda misina dolanmaya devam edilir.Bir süre sonra balığın kursağı şişeceğinden dolayı onu yakalamak kolaylaşacaktır.Eğer yakalanan balık büyük ise ve başa çıkılacak gibi değilse hemen misinanın mevcut yerine bir şamandıra takıp salmaya devam edilir,böylelikle balık şamandıra ile boğuşup yoruluncaya kadar şamandıranın takibine başlanır.

Önemli:Yakalanan balık büyük bir kuvvetle misinaya asılacağı için makarada gerekli frenleme ayarlarını düzenlemek için misinayı ilk denize indirdiğimiz zaman elimizle bedenden asılarak çekme kuvvetini ayarlayabiliriz.Sinağrit Diplemeye çalışır ve kovuklara vs.yerlere kaçmaya çalışacaktır.Bu yüzden kafasını daima misina yönünde tutmak gerekir.Balık kafa atmaya başlarsa bilin ki çekme yönü doğrudur ve bir süre sonra teslim olacaktır.Tekneye almadan kafası mutlaka su dışında tutulması gerekir,çünkü hava kesesi şişince balık kaçsa bile bir süere sonra tekra su yüzeyine çıkar.Martılar takip edilir.
Balıklar genellikle akıntılara karşı yüzerler,bu yüzden avlanılacak yerlerde orta ve dip akıntıları gözlemlemek gerekir.Deniz üstündeki rüzgar yönü ile akıntı yönleri aynı olmayabilir.Eğer zıt yönde iseler dalga boyu normalden daha büyük olur ki bu da sırtı çekmemizi biraz zorlaştıracaktır.Eğer Dip akıntıları takip edilirse av daha verimli olur.Kış aylarında veya suyun soğuk olduğu dönemlerde su daha çok oksijen bulunur,bu yüzden yüzey-orta su sırtı için yapay yemi daha derinlere indirmek gerekir. Eğer karanlıkta Sırtı çekilecek ise geçilen yerleri bir daha taramak veya taramamak için ağırlıklı beyaza boyanmış veya içi strefor doldurulmuş pet şişeleri suya bırakılır.Böylelikle rotalar düzenlenmiş olur.Ay ışığında genellikle ışığın aydınlattığı keşimlerde küçük balık kümeleri oluşur,bu da büyük avcı balıkların yüze çıkması demektir.Bu yüzden Ay ışığının içine doğru sırtı çekilir.Yazın ise bu durum tersinedir,küçük balıklar gölgelik yerler arar,örneğin kıyıdakı dik dağların yarattığı gölgelikler.

Aşağıda,seyyar kullanımı kolay olsun diye 22 inçlik bir çantaya sonarla birlikte kullanılmak üzere, kendi imalatım olan ve kullandığım Downrigger in fotoğrafı vardır,kullanımı hakkında bilgi isteyenler varsa bana yazsınlar lütfen,sevgilerimle

Merhaba Levrek..sizinle daha önce downrigger konusunda yazıştık mı ? ?
Fethiyeden yazıyordum o sıralar..
Selamlar

levrek
28-07-2006, 08:21
Selam Can,inanki hatırlayamıyorum,sevgilerimle

Deep Blue
28-07-2006, 08:41
Neyse çok önemli değil ama hatırladığım, sizin el yapımı downrigger'i daha önce bana bir şekilde izmirden yazıştığım birinden gelmesi..
Ben canon'un digitroll (bottom control) modelini kullanıyorum.
bu arada sitenize yeni katıldım.
Selamlar

Rauf
21-09-2006, 19:57
erol bey ben alanyada derin su mercanı (kocagöz veya mandagöz) denilen balığın avını yapıyorum kendi yaptığım el cıkrığı ile avı sürdürüyorum avlandığım derinlik 180-225 metrelerde teknem fiber 4.5 mt bu senin imalatın bende calışabilirmi ben kendim tornacıyı daha doğrusu tornacıydım emekliyim o bakımdan teknik olarak yazıcaklarınızı anlayabilirim.benim cıkrığın resmini mesajların cevap bölümüne ekliyecektim resim kalitesi yüksek olduğu icin yüleyemedim.

levrek
21-09-2006, 21:59
Merhaba Rauf Bey,
200 metre gibi derinliklerde dip avcılığı yapmak gerçekten yorucudur.Anladığım kadarıyla el çıkrığınızın kolu bire bir dönüyor yani makaranın çapı kadar bir tur misina sarıyor.Şayet el çıkrığınıza 1 re 4 gibi bir dişli grubu ekleyebilirseniz, yorulmanız da o oranda azalacaktır.Fotoğraf da görünen ilk imalat çıkrıkta kullandığım silgeç motoru yerli imalattı,çekeri 6 Kg.kadardı,farkını yabancı model bir araçın silgeç motoru elime geçince anladım,10 Kg ma kadar rahatlıkla çekebilmişti.Bu arada elime geçen 3. motorda, ki bu bir yan cam motoru idi, performansının daha da güçlü olduğunu gördüm.Sonuç olarak az amper çeken bu tip motorlarda yabancı model araçların yan cam motorlarını kullanmak en iyi çözüm diyebilirim.
Gövdeye gelince crom malzeme kullanmakta fayda var,çünkü malüm korozyon meselesi.Dişli grubunu ve makarayayı derlin malzemeden işlemek daha uygundur,çünkü hem sert oluşu ve kolay işlenebilirliği bakımından hemde paslanma derdi olmadığından ideal bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor.
Şimdi asıl meseleye gelince, bu düzeneğin tekneye montaj kısmı düzgün bir şekilde yapılmalıdır.Şayet sabit ise sorun yok,ama seyyar olacaksa,ikinci imalat çıkrıktaki fotoğraflardan görebileceğiniz gibi,malzemeyi biraz etli seçmekte fayda var derim,ayrıca teknenin neresine takılıp sökülecek ise orayı da kuvvetlendirmek gerekir.Trolling de genelde 3-8 Kg.arası bir ağırlık kullanılırım,buna birde teknenin hızına bağlı olarak sudaki kurşunun direnci eklenince, kullanılacak malzeme kendisini zaten belli edecektir.
Ama dip avcılığında ise,takımın suda hızlı inmesi için zannedersen 1-3 Kg gibi ağırlıklar yeterli olacaktır.Bu da malzeme seçiminde bir kısas oluşturur zannedersem.Şayet dip avcılığında kullanılan beden, makaradan çıktıktan sonra mevcut ucunda makarası bulunan uzatma borusundan geçiyor ise burada bir değişiklik yapmak faydalı olacaktır.Mevcut Ana uzatma borusunun hemen yanına monte edebileceğiniz ve takacağınız ağırlığı dengeleyecek olan uzunluğu 1 metre gibi ( malzemesi alü,karbon vs.önemli değil ) bir kamışa parçasına ihtiyaçınız var demektir.Yalnız bu kamışın uç kısmına halka yerine bir kanca takmalısınız.Bunun nedenine gelince,ana uzatma borusu esnek olmadığından dolayı balık vuruşlarını algılamak imkansızdır,bu yüzden makaradan gelen bedeni ilave edeceğiniz 2. bir esnek uzatma borusu ile ( kg.bağlı olarak ) örneğin bir karbon kamış parçasının kancasından geçirerek dibe bırakın.Balık vuruşları bu kamışta kendisini hemen belli edecektir,şayet yakalandığında da ufak bir el yordamı ile beden misinasını esnek kamıştan ana uzatma borusunun kancasına geçirin, böylece misina aşağıdan gelecek olan ağırlığa karşı dirençli bir malzemeye geçmiş olur.
Şayet bedende misina kullanıyor iseniz bunun yerine piyasada dacron diye tabir edilen örgü misina ya da ip kullanmanızı tavsiye edebilirim.Bu dacronların muadil misina çaplarına göre çekerleri oldukça yüksektir.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım çıkrık mekanizması elbette sizin işinizi rahatlıkla görecektir,ayrıca yapmış olduğunuz çıkrığınızın da fotoğraflarını merakla bekliyoruz.Çıkrığı tarif etmek imal etmekten daha zor,şayet anlatamadığım bir konu var ise yazın lütfen,sevgilerimle

levrek
21-09-2006, 22:03
Sevgili Can,bu arada sende durumlar nasıl ? hareket başladı mı sizin oralarda?

Rauf
22-09-2006, 11:34
erol bey evvela bu konudaki mesajım cevap vrdiğiniz icin cok teşekkür ederim anlatımınız ne kadar acık olsada düzeneği yakından görmediğim icin benim icin bu aleti meydana getirmek zor.böyle bir düzeneği sizden istesem böyle bir olanak varmı? maliyet ve giderlerinizi karşılamak kaydıyla böyle bir şanssım varmı.benim cıkrıkta dediğiniz ipi kullanıyorum hemde bayağı cekeri fazla olanını 59 kl cekeri var ağırlık olarak 500gr kurşun kullanıyorum 200 metreye inmesi 3 dakikayı buluyor tabi akıntı veya rüzgar durumuna göre kalamada verince 200 metre derinliğe 250 mt ip bırakıyorum. cıkrık bir dönüşte 900 cm sarıyor saldığım kösteği tekrar sarmak balıkta olduyğunu var sayarsak 3-4 dakikayı buluyor.cıkrığın resmini (ımageShack) ile eklemeye calışıyorum ama resim yüksekkaliteli olduğu icin olmuyor deniyeceğim selam eder işlerinizde başarı diler balıkcılık sporunda bol şans dilerim.

levrek
22-09-2006, 15:02
Merhaba Rauf Bey,
sitemizde böyle malzemeleri kullananların sayısı arttıkça mutlu oluyorum.Elinize sağlık çıkrığınız gayet güzel olmuş.Aslında fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla mevcut çıkrıkta yapılacak bir kaç düzenleme ile motorlu hale getirebiliz belkide.İlk etapta çıkrık göbek milini uzatarak sol taraftan rulman dışına bir kaç santimetre taşıralım.Taşırdığımız mile bir kam yatağı açarak göbek mili çevirecek olan büyük dişliyi monte ederiz.Gövde dış yanaktan bağlanacak olan Motora da ilave edilecek olan küçük dişlimizi de büyük dişlimize göre gövde yanağına bir delik açarak motor miline bağlı küçük dişliyi monte edebiliriz.Ben en iyisi bunu çizeyeyim.Yazarak anlatım zor oluyor.Bunun için bana biraz müsaade Rauf Bey,sevgilerimle

Rauf
22-09-2006, 16:45
erol bey istemiyerek sizide bir sürü zahmete soktuk ama inanın sizi bu site yardımı ile tanıdığım icin şanslıyım yardımlarınız icin tekrar teşekür ederim

mufi
23-09-2006, 17:06
[Only Registered Users Can See Links]

gerçi benim teknem yok ama bir adres buldum size faydalı olur...
kolay gelsin

Rauf
23-09-2006, 17:12
mufi teşekkürler ilgin icin selamlar satgele.

levrek
26-09-2006, 11:50
Merhaba Rauf Bey,
geçikme için kusura bakmayın,işlerin yoğunluğundan ancak biraz nefes alabildim.Aşağıdaki kaba çizimde sizin mevcut çıkrığınıza ilave olacakları yazıyorum;
1. Göbek milinin uzatılması ve kama yatağının açılması,
2. Dişli çapına uygun mödül seçimiden sonra gereken bir adet küçük,bir adette büyük dişli (örneğin küçük 15 dişli,büyük 45 dişli,böylece bir motor turu çıkrık makarasının 3 tur döndürecektir. )
3. Bir adet araba silgeç ya da yan cam motoru,
4. Büyük dişliden geçecek olan motor mili kısa ise uzatılıp dişlinin geleceği yere mil göbeğine cıvata ile sabitlemek için bir deliğin açılması,
5. Mevcut kaidenin yanak kısmına motor mili ve motor kafasının sabitlenmesi için deliklerin açılması,
6. Motorun kumandası için aç-kapa,aşağı yukarı,hızlı yavaş komut anahtarları,
mümkünse crom somun civata kullanın,çünkü deniz suyu affetmiyor.
Mevcut çevirme kolunuzu tak-çıkar cinsinden yaptıysanız sorun yok,motoru devreye sokmadan kolu çıkarmanızda fayda vardır,güvenlik açısından.
Umarım yardımcı olabilmişimdir,illaki anlatamadığım mevzular kalmıştır,karşılık yazışarak bunları da çözümleriz,sevgilerimle

Rauf
26-09-2006, 15:30
erol bey sizi böyle bir zahmete soktuğum icin özür dilerim ama ne yaparsınızki balıkcılık tutkusu bağzen böyle yardım sever arkadaşlarıda tanımama vesile oluyor .gönderdiğiniz cizim ve acıklayıcı yazınız icin cok teşekkürler dediğiniz gibi takıldığım bir konu olursa yardımınızı rica ederim .hayırlı ramazanlar diler sevgi ve saygılarımı sunarım.

levrek
26-09-2006, 18:43
Rauf Bey size de hayırlı Ramazanlar,inanın hiç zahmet olmuyor,büyük bir keyifle yazıp çiziyorum,bu konuda içiniz rahat olsun,yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana,sevgilerimle

altuğ
16-10-2006, 14:11
Beyler konuyla ilgili sırtı pozisyonları konusunda internette bulduğum çizimleri paylaşmak ve denizlerimizde işie yarayıp yaramayacağı konusunda görüşlerinizi almak isterim .

Sevgi ve Saygılarımla ,

Rauf
16-10-2006, 14:32
Altuğ bey benim şahsi kanaatim tabiki bu sırtı pozisyonları böyle büyük bir tekne ile uygundur ayrıca bu tip sırtı teknikleri büyük balıklar icin gecerlidir sanıyorum kendim 4.5 mt lik teknemle biri elde biri kamışta iki sırtı cekerken bile problem yaşıyorum bu sistem bana uymaz o kesin ama güclü motorlu ve gerekli teknik elamanları ile donatılmış bir tekne ile mümkündür diyorum.selamlar.

mufi
17-10-2006, 05:52
Erolcum şüphesiz iş yaparda. buna göre teknenin yan taraflarına sil baştan aparatlar filan yapmak lazım..hesap /kitap. artı Rauf hocamın da dediği gibi
bayagı büyük vede genş tkne lazım bu işlere ki içinde rahatça sağ/sol hareket edesin...
bu sistemi bende gördüm. nihayetinde 3,60 lık iki adet saglam kamışı teknenin sag ve solundan denize salıveripte.. yol yaparsan bu sistemin basit 2 li si oluyor..bun ben istanbuldaki yıllarımda denemiştim en azından zargana/lüfer/gibi hem su üstü hem altı balıklar tutum..
aga sen ugraşırsan yaparsın.. hatta saglı sollu 3 er adet çıkrık bile küpeşteye monte edersin. toplam 6 lı sırtı teşkilatı ile pürsilah denizde gezersin....inanırım

avcı
07-11-2007, 23:43
sayın erol bey birde çalışmasını anlatırsanı ve nasıl yaptığınızı teşekkürler.

orhan kaya
20-11-2008, 14:53
merhaba arkadaşlar tekneden yemli çinekop avlamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

ahmet1833
21-08-2009, 12:15
bu degerli bilgiler için teşekkürler...

memoway
12-10-2011, 14:23
merhabalar,

bu yaptığınız aletle alakalı bilgi verebilirseniz çok sevinirim selamlar:::::