PDA

Tüm Versiyonu Göster : Yazıyı olması gereken yere taşıdım..


ismetguralp
22-04-2008, 19:20
çizim bekleyen arkadaşlardan gecikme için binlerce kez özür. aşağıda ilave ettim. açıklamalar da yeter umarım.
size bodrum marina da özellikle kefal, ayrıca denk gelirse melanur, sarpa, kupez gibi balıkları çok rahat avlıyabildiğim bir olta takımı göstermek istiyorum.
kısaca anlatmak gerekirse 4 veya 6 mt lik göl kamışının ucuna kamış boyundan biraz uzun ( 30-50 cm kadar fazla ) 0,20 mm - 4 kg çekerli yeşil yada açık mavi misina, çok hassas 0,5-1 gr lık şamandıra, en uçta biri diğerinden 1,5-2cm daha uzun bırakmak kaydıyla 0,14 - 0,16 mm hayalet misina ucuna çelik açılmayan 2 sinek iğne , yem olarak taze ekmek , çok ufak ve pamuk gibi bağlayıp iğnenin dibinden hafifçe sıkıştırmak kaydıyla.

[Only Registered Users Can See Links]

bu takımda bazı önemli noktalar var.
1- iğneler : çapraz sinek olta, esnemeyen çelik, palası çok uzun olmasın,
2- uç misina : hayalet tabir edilen özellikle SUFIX in modelleri, 0,14-0,16
3- kurşun : ekmeği batıracak kadar küçüklükte, ağır olmasına gerek yok, sadece denge sağlayacak.
4- düğüm şekli : şekildeki dizaynı sağlamak için kaymayacak ve açılmayacak. pratik çizimi aşağıdadır.
5- şamanıra : en küçük sünger şamandıralardan küçülterek ve kısaltarak çok hassas bir şamandıra yapılabilir. şamandıra iğne-ekmek-kurşunu tartacak kadar hafif olursa balığın en küçük vuruşunu bile hissedebiliriz
6- şamandıra boyu : tamamen tecrübe işi, benim avlandığım marina kısmında su 2-3 mt derinlikte ve kefaller 140-160 cm de geziyorlar. sarpalar daha derinde. biraz yukarıda kupezler geziyor. sizde şamandıra boyunu tecrübeye göre ayarlayın.
7- ekmek takma : kesinlikle iğne boyunu geçmeyen ve hafifçe ezdiğimizde iğneyi kaplayacak kadar ekmek içini çok hafif palaya kıstırmak gerekir. çünkü kefal ekmeği emerek yer. aldığımız minik ekmek içini parmak uçlarımızda tutup pala bize bakacak biçimde iğneyi yatırıp ekmeği palaya sarıp tırnak uçlarımızla sıkıştırabiliriz.
8- avlanma : ben genelde kefal e atarım. en küçükten 400-500 gr a kadar çektiğim oldu. daha büyüklerini takım taşımadı. küçükleri canlı bırakma yapıyorum levrek ve lüfer için. ekmeği taktığımız oltamızı yine tecrübeye göre yakına yada mümkün olan uzağa atabiliriz. burada takip ettiğimiz şamandıra çok hafif olduğundan battığı anda kamışın ucunu 5-10 cm yukarı kaldırmak. balık oltaya takıldıysa zaten çok ağır olmadıkça kurtulamaz. ve takılınca şamandırayı iyice batırır ve kamışın ucunu esnetir. bu durumda çok yavaş olmamak kaydıyla kamışı tekrar yukarı ve ucunu karaya doğru açıyla kaldırırsak balık vurdurmadan kendini yanımızda bulur.
9-yemleme (bazbuz-mazmuz yöreye göre değişir ismi) : bayat ekmeklerin kabuklarını traşlayalım. balık kızarttığımız yağdan yarım çay bardağı kadar ilave edip suyla iyice yumuşatalım (hamur kıvamında asla değil). denize attığımızda duman gibi olacak kadar inceltelim. burada amaç balıkları attığımız yemleme ile doyurmak olmamalı ,sadece denizde koku ve birazda görünüm sağlamak amaçlı yemleme yapmalıyız. 15 dk-30 dk arası her 5 dk da bir yarım avuç bize yakın noktalara yemlemeleri atalım. balık toplanınca da yemlemeye devam etmek lazım. çünkü arkasında avcı balıklar gelecektir. gelmese de 400-500 gr kefale kadar dayanıklı oltamız işe yarayacaktır.

bundan sonrada kovamızdaki bırakma için kullanacağımız küçük kefal veya kupezlerle artık ne varsa levrek ve lüfer avlıyabiliriz. bırakma konusunda da buradaki tecrübelerimi paylaşacağım.

sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplarım.
rastgele.......


[Only Registered Users Can See Links]


[Only Registered Users Can See Links]

paşalı
22-04-2008, 19:28
İsmet kardeşim ellerine ve emeğine sağlık bu taktik umarım işimize yarayacaktır.

hakan25
23-04-2008, 01:46
ismetcim bu güzel anlatım ve çizimler için teşekkür ederim.eline,emeğine sağlık.saygılar...

HALDUN YALIMLI
23-04-2008, 09:05
El emeği göz nuru, ayrıntısıyla izahat yapıp paylaşmış olduğunuz bu güzel ve detaylı çalışma için teşekkür etmek bile az kalır kanımca. Elinize sağlık. RASGELSİN

iskorpit
24-04-2008, 06:36
çok çok teşekkür ederiz bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için..saygılar

ismetguralp
26-04-2008, 00:05
bütün arkadaşlarıma bende foruma katkılarından dolayı teşşekkür ediyorum. iyi akşamlar..

pendikli balıkçı
15-10-2011, 17:51
Güzel paylaşım için teşekkürler.