PDA

Tüm Versiyonu Göster : Deniz Meteorolojisinin Tarihçesi


rüzgar2
24-12-2005, 22:14
Denizciliğin tarihi uzun yıllara dayanır. Denizle uğraşanların büyük bir çoğu havanın nasıl olacağını merak ederek, çok eski çağlardan beri kendilerine göre bazı tahminler ve tecrübeler üretmişlerdir. Bazı gemiciler denizde gemileri ile seyrederken önemli sayılacak rüzgarları keşfetmişlerdir.
Okyanus üzerinde esen rüzgarlara ait kartlar ilk olarak İngiliz Halley tarafından 1686 da çizilip yayınlanmıştır. 1805 yılında İngiliz Deniz Ofisinde görevli bulunan F.Beaufort'un ismini aldığı Bofor ıskalasını ortaya çıkarmıştır. Bu arada gemi kaptanları tarafından yazılan rota defterlerinde denizlere ait hava durumları bulunmaktadır. Bunlar ihtiyaçtan doğan rast gele çalışmalardır.

Ancak ilk deniz bilimi çalışmaları 19.yüzyılın sonlarına doğru başlamıştır. İlk ulusal meteoroloji ofislerinin kurulduğu 19.yüzyıl ortalarında okyanus taşımacılığı,rüzgar rejimleri akıntı sistemleri ve fırtınaların oluşumları hakkında sistematik bilgi ihtiyacı içindeydi. Bu ihtiyacı karşılamak ve gemi güvertelerinde gönüllü gemilerce yapılan gözlemlerin belirli bir esasa dayandırılmasına yönelik uluslararası ilk deniz meteorolojisi toplantısı 1853'te Bürüksel'de yapılmıştır..

Bu toplantıda gönüllü ticaret gemileri tarafından yapılan gözlemlerin klimatolojik bilgi olarak değerlendirilip,gemiciliğin kullanımına sunulması kararlaştırıldı .Örgütlü deniz bilimi çalışmalarının başladığı 19.yüz yıl ortalarından bu yana dünya okyanuslarının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özelliklerine ait sistematik gözlemler yoğun bir biçimde ve sürekli olarak yapılmaktadır.

Telsiz haberleşmesinin gelişmesi ve gemiyle sahil arasında düzenli bir haberleşme ağının kurulması ile birlikte, denizde can güvenliği konulu ilk uluslar arası toplantıda, tüm deniz taşımacılığı hatları ve balıkçılık sahaları için hava raporlarının telsizle yayınlanması kabul edilip, hükümetlerin okyanus üzerinde bu tür yayınların sorumluluğunu üstlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Uzun bir süre gemiciliğe yönelik hava tahminleri, kıyısal fırtına uyarıları deniz meteorolojisi konusunda yapılan sınırlı çalışmalardı. Zamanla bilimsel ve işletme amaçlı meteorolojik bilgilere talebin artmasıyla,okyanuslardan daha çok veri elde etme gereği duyuldu. 1936 yılında denizle ilgili klimatolojik verilerin değişimi ve yıllık klimatolojik özetlerin düzenli olarak basımını sağlayacak uluslararası bir sistem kuruldu.
Denizden elde edilen verilerin yeterliliği, temsil edebilirliği ve üniformluğu ile ileri tahmin ve deney tekniklerinin geliştirilmesi ancak uluslar arası işbirliği ile sağlanır. Ve bu anlamda bazı kuruluşlar teşekkül etmiş olup bu sahalarda önemli gelişmeler sağlamışlardır.

Quotation

aserkansatı
24-12-2005, 22:27
Sami Çetin ALTAN gibisin be baba...Bilgiyi döküyosun ortaya...Emeğine sağlık +rep :dans: :dans: :dans:

rüzgar2
24-12-2005, 22:39
Abi tarihi bilmek gerekir.Şimdi ne yapıyorsak ve nasıl yapıyorsak tarih sayesinde olmuştur.Tarihini bilmeyen balıkçı yarınında da zorlanır...

uzman
25-12-2005, 04:53
Sami maşallah,tarih sende, coğrafya sende... Abi sen daha önce niye gelmedin foruma yaw. Hastayım senin mesajlarına ;)
Selamlar...

rüzgar2
25-12-2005, 05:53
Sami maşallah,tarih sende, coğrafya sende... Abi sen daha önce niye gelmedin foruma yaw. Hastayım senin mesajlarına ;)
Selamlar...
Geldim bir ara ve hemen gittim.Sonra bu nicname ile geri döndüm.O zaman 2 mesajla işi bitirmiştim.Şimdilik burası bana hoş vakit geçirmemi sağlıyor.Aklıma böyle şeyler geliyor bende açıyorum hemen konuyu.Asıl bu işlerin uzmanı seko dur.Sever böyle konuları.
Benden de sana selamlar

aserkansatı
25-12-2005, 21:12
Yahu tarih tarih diyosunuz da...Tarihteki avlara bakın bir,koca koca balıklar tutulmuş.Bu günü hiç düşünmeden kazımışlar kökünü balığın...Aklıma gelince kızıyorum ben eski avcılara...

rüzgar2
25-12-2005, 23:23
Yahu tarih tarih diyosunuz da...Tarihteki avlara bakın bir,koca koca balıklar tutulmuş.Bu günü hiç düşünmeden kazımışlar kökünü balığın...Aklıma gelince kızıyorum ben eski avcılara...
Bir tarih sever olarak tarihi yargılamayalım ders alalım.Ve yeni nesillere en güzeli en doğru aşılayalım...Atalarımız inanki Serkan bizim için yapmıştır.İnan ve tarih bilgime güven...