PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kullanılan yemlerin etkilerini arttırma yöntemi (Özel tarif)


xnode
03-07-2008, 21:22
Kullandığımız yemlerin değerini ve etkisi arttırmada kendi kullandığım yöntemleri sizlerle paylaşacağım. Sizlerin de kendinize özel tarifleri varsa, paylaşırsanız memnun olurum.

Malzeme :
Dondurulmuş çimçim veya karides (1 Kilosu 11 YTL/İzmir)
Sarımsak
Biraz tuz

Hazırlanışı :
1 Avuç karides veya dondurulmuş çimçim'i alıyoruz. buzları çözüldükten sonra Blender'a (Robot) koyuyoruz, üzerine iki tutam tuz atıyoruz, 2-3 diş sarımsağı da ekleyip, sıvı hale gelinceye kadar robotta 1 dakika kadar çekiyoruz..
Elimizde sarımsak kokulu bir mayi oluyor. Bu mayi içinde bir ikigün dinlendirilen herhangi bir değersiz yem veya suni yem müthiş etkili oluyor. Karides kokusu iyice içine sinmiş olan yeme balıklar direkt dalacaklardır..


Karides yerine taze sardalya kullanarak, sardalya kokulu mayi de hazırlayabilirsiniz.

Dağılmayan karides elde etmek: ;)
Yukarıdaki mayiyi hazırlıyorum. Çiğ tavuk göğsünü alıyorum. Kağıt havlu üzerine koyup tuzluyorum. Arkalı önlü, suyunu çekinceye kadar bekletiyorum. Jelibon gibi oluyor. Sonra bunu kalın bir boru kurdu şeklinde uzun şeritler halinde kesiyorum. Tavuk göğsünden 5cm uzunluğunda kurtçuklar yapıyorum. Bu kurtçukları hazırladığım mayinin içine atıyor ve dolapta iki gün - 1 hafta bekletiyorum. Tavuk artık burada kendi koku özelliğini kaybettiği için içinde bulunduğu sosu absorbe ediyor ve artık o yem oluyor.
Balığa gittiğinizde yanınıza alacağınız bu kurtçuklar, iğneden kolay alınamayan ve tamamıyle karides kokan ve hatta bir nevi karides haline gelmiş harika bir yem oluyor.
Bu kurtlarla tekneden Mercan, Sargos her tür balığı yakalayabileceğiniz gibi, Çipura, Levrek ve benzeri karides/teke'ye gelen tüm balıkları alabilirsiniz.

Suni yemlerinizi de; balığa çıkıncaya kadar tarifini verdiğim sos içinde muhafaza ederseniz, etkisinin %100 arttığına şahid olacaksınız.
(Anlaşılabilir olduğunu düşünmekle beraber, hazırlanışı ile ilgili resimleri yakında yükleyeceğim)

Hepinize rastgele...

Yeni bir yem yapım tekniği

[Only Registered Users Can See Links]

[Only Registered Users Can See Links]

1 adet şeffaf silikon (SISTA vs.)
100 gr. çiftlik yemi

Hazırlanışı:
Çiftlik yeminiz toz halde değilse (extruder/pelet tablet şeklindeki yemlerdense) ezerek toz haline getirin.
Slikonu uygun bir yere sıkın, üzerine toz haldeki çiftlik yemini dökün, birlikte yoğurun. Jelibon kıvamına geldiğinde parmağınızla bu karışımı yuvarlayarak solucan şekline getirin. 1 saat kurumasını bekleyin sonra iğnenize istediğiniz büyüklükte keserek kullanın..

Bu yemi balıklar iğnenizden almakta epeyce zorlanacak ve her bir yemi defalarca kullanabileceksiniz :)

xnode
03-07-2008, 21:23
Gezdiğim bazı şehirlerde, kıbrıs oltasının ekmeğe sarıldıktan sonra iğnelerinin ekmeğin içine çıplak olarak gömüldüğünü gördüm.
Ben; kıbrıs oltası ile avlanacaksam, kıbrısı oluşturan bedeni ekmeğe bağladıktan sonra aşağı sarkan iğneleri ekmek veya hamur ile yemleyerek kullanıyorum. Genelde de hemen her attığım kıbrıs oltasında bu sayede büyük küçük birşeyler alıyorum.
Gelelim konuya;

Gözlemlediğim asıl konu; bu tür ekmekle yakalan balıkların kıbrıs ve sair oltalara ekmek olduğu için değil, un içeren maddeler olduğundan rağbet ettikleridir. Dolayısı ile, sizin hazırlayacağınız herhangi bir hamur zenginleştirilerek daha da aktif bir yem haline getirilebilir. Bu tür oltalarda balıkları yakalamadaki bir diğer husus da; ekmeğin lob şeklinde yuvarlak olarak takılması ve suda dağılması sonrası yakalama şansının azalması.

Kıbrıs kullananlar, sarpa, kefal gibi balıkları yakalayanlar için bir tarifim var. Verdiğim tariflerin tamamını kendim kullanıyorum ve sonucu olumlu olarak alınmış tariflerdir. Yani, acaba, olabilir mi ? gibilerinden bir bilgi vermiyorum. Bunu da eklemiş olayım.

Alternatif ama çok güçlü, kefal, sarpa, karagöz yemi

Malzeme:
Orta kalınlıkta sıradan çubuk makarna
100 gram sıradan beyaz peynir ve (varsa suyu)
Sarımsak
Tuz
Maliyeti : Maksimum 1 YTL

Hazırlanışı :

Orta kalınlıktaki sıradan bir çubuk makarnadan ihtiyacımız kadarını alıyoruz. 6 saatlik bir av için 20-25 çubuk yeterli olur. 10 dakika suda haşlıyoruz. Ancak iğneden kolay alınmaması için aşırı haşlamayın... Piştikten sonra alıp süzgeçte soğuk su ile yıkıyoruz (Soğuk su gezdirmezseniz birbirine yapışırlar).

100-150 gram sıradan bir beyaz peyniri blendar'a alıyoruz (Eğer peynirin suyu da mevcutsa çok iyi olur mutlaka ekleyin), Tuzumuzu ve iki diş sarımsağımızı ekliyoruz. Karışımı, ayran kıvamına gelinceye kadar 1 dakika kadar blenderda çekiyoruz. Elimizde sütten biraz daha kıvamlı bir mayi olacak. Peynir ve sarımsak kokulu harika bir karışım.
Karışımı küçük bir naylon poşede koyuyoruz, elimizdeki soğuk ve pişmiş çubuk makarnaları da aynı poşede koyup fazla bastırmadan ve makarnalar formunu kaybetmeden çalkalıyoruz. 1 gün buzdolabında bekletip balığa gittiğimizde istediğimiz uzunlukta keserek iğnemize takıyoruz.

Avantajları :
Öncelikle, bu yeme ekmeğe gelen tüm balıklar kesinlikle geliyor. Ekmeğe gelmeyen balıklar da geliyor. Örneğin ben bu yemle ispendek ve çipura tuttum :)
Diğer bir konu; Hazırladığımız yem çubuk makarna şeklinde olduğundan iğnemize dikkatli bir biçimde kılıf gibi giydiriyoruz ve balık yakalama oranı önemli ölçüde artıyor. Bu sayede kolayca canlı yem elde edebilirsiniz. İsparoslar vurmadan direkt olarak bu yemi yutuyorlar.. :)

Tuzlu suda daima kullanıp yanıma aldığım bir yemdir. Tatlı suda da işe yarayacağını düşünüyorum ancak deneme fırsatım olmadı.

Saygı ve selamlar.
Rastgele

Taygun KOCABIYIK
03-07-2008, 22:01
Cem abi harika yöntemler. Hemde yazında belirttiğin gibi acabası olmayan garantilisinden :)

Tavuk göğsüyle ilgili olanı ilk fırsatta deniycem.

Konuyla alakasız fakat tavuk göğsü ile ilgili bir anım var onu anlatmak istiyorum.

Karaburun 'a ilk defa gidiyordum balık avlamak için. Kadroda kim vardı tam hatırlamıyorum ama Adnan abi vardı eminim. Neyse ben akşam şinitzel olarak mideye indirdiğim tavukları pişirmeden önce az birşey tuzlayıp dolaba koymuştum. Gecenin bir vakti yola çıktığımız için uyku sersemliğiyle unutmuşum. Neyse o gün yunuslar sağolsun 2-3 ehh denecek cinsten mercan 1-1,5 kilo kadar kırıntı balıkla eve döndüm. Fakat tavuk hala aklımda değil. Annemde ben eve gelince açmısın diye sordu. Bu soru üzerine aç olmasamda beyin açsın tagocum diye sinyali veriyor :) Önüme ızgara tavuk ve pilav geldi. Aman yarabbi o ne tuz tavuk ızgara değil lakerda olmuş. Anneme bunu tuzlu yapmışsın diyemiyorum. Kuzu kuzu yedim. Tam son lokmayı ağzıma atarken akşam tuzladığım tavuk geldi aklıma. Gerisini anlatmaya gerek yok sanırım :)
Haa bir sonraki avda tavuk göğsü denedim verim aldım mı? Süper verim aldım at çek 2li 2li hanoz çektim. (o gün başka da balık yoktu zaten)

Anıl ÜNALAN
03-07-2008, 22:13
TeşekkürLer cem abi gerçekten süper ve ötesi güzeLLikteki yöntemLer bunLar. Tavuk göğsüyLe oLanı havaLar serinLemeye başLadığında dipten geLicek baLığın kaLitesinin yüksek oLacağını düşünmeye başLadığımda kesinLikLe deniyeceğim.

Karides püresini tavuk göğsüne uyguLuyoruz ya bunun içine biraz daha esans versin diye boru kurdu , madya vs gibi daha fazLa LezzetLi kıLıcı yemLeride kuLLansak nasıL oLur ? En azından siz denediniz mi ? Denediysen deneyimLerini bize aktarır mısın cem abi .

xnode
03-07-2008, 23:08
TeşekkürLer cem abi gerçekten süper ve ötesi güzeLLikteki yöntemLer bunLar. Tavuk göğsüyLe oLanı havaLar serinLemeye başLadığında dipten geLicek baLığın kaLitesinin yüksek oLacağını düşünmeye başLadığımda kesinLikLe deniyeceğim.

Karides püresini tavuk göğsüne uyguLuyoruz ya bunun içine biraz daha esans versin diye boru kurdu , madya vs gibi daha fazLa LezzetLi kıLıcı yemLeride kuLLansak nasıL oLur ? En azından siz denediniz mi ? Denediysen deneyimLerini bize aktarır mısın cem abi .

Açıkçası ; ben bozulmaya yüz tutmuş ve iğnede duramayacak dereceye gelmiş boru kurtlarını kimi zaman mazmuz (yemleme) için kullanıyorum. Çoğunlukla da atıyorum. Kullanacağım zaman, bir çorap içine bunları çamurları ile birlikte doldurup ayağımla iyice eziyorum. Sonra çoraba; her zaman yanımda bulundurduğum boş 0.60 kasnak takımın ucuna bağlayıp sallıyorum atabildiğim kadar uzağa..
Diğer madya, vs. gibi yemleri de zaten ucuza alabiliyorsun. Buradaki esas niyetim, pahalı olan karidesi ucuz ve bol bir şekilde elde edebilmek. Bir de karides iğneden çok kolay alınıyor. Mesela dondurulmuş çimçim veya karidesi buzunu çözüp iğneye takmaya kalkarsanız kolayca dağılır. gibi...

Şimdi; aslında benim bu kullandığım yöntem, karidese hemen hiçbir değerli balığın hayır diyememesinden kaynaklanıyor. Mercan'dan Levrek'e kadar hiçbir balık karidese hayır demez bilirsiniz. Hazırladığımız yem kurt şeklinde olduğu için de, cezbedici. Bu yüzden ben karma mayilerden çok karides formunda olayı yaptım.

Ancak bahsettiğim yöntemle istediğiniz türde yemler hazırlayabilirsiniz. Burada tavuk göğsü aslında bir taşıyıcı. Yani hiçbir özelliği yok. Hem kokusuz hem sağlam hem de yapısı itibarı ile kurt yapımı için çok uygun. İlk tarifte de belirttiğim üzere; sardalya ile de bu türden bir sos hazırlıyorum kimi zaman. (Taze sardalya arttığında sos olarak kullanıyorum ve kurşunlarım ile suni takımları bu sos içinde buzlukta muhafaza ediyorum). Kurşunu attığınızda balıklar sardalyanın yağından ötürü o yöne geliyorlar)

Ayrıca; 11 milyona aldığınız karidesi, buzlukta 1'er avuç kullanarak bu sosu hazırladığınızı düşünürseniz sizi epey idare edecek kadar sos hazırlayabilirsiniz. Beni 9 ay kadar idare ediyor örneğin.. (Çok da ekonomik oluyor :rolleyes:)

Denemedim ama, fosforlu pasta boyaları var. Turuncu pembe, sarı vs. renkli. Bunları pasta yapımında kullanıyorlar, öyle pahalı olmayan şeyler. Toz halinde. Bu renklendirici boyalardan da yararlanıp bahsettiğim yem fosforlu olarak hazırlanabilir geceler için. Bir denemek lazım elbet.

hasanova
08-07-2008, 11:34
Cem üstadım çok teşekkürler bilgilerini paylaştığın için, bu haftasonu için hemen gidip karides alıp kendime tuzlu, sarmısaklı bir kokteyl hazırlıyorum :)

Tavuk etinide dediğin şekilde deniycem. Bakalım haftasonu nasıl bir performans sergiliycez senin öğütlerin sayesinde :D:D

xnode
08-07-2008, 11:56
Cem üstadım çok teşekkürler bilgilerini paylaştığın için, bu haftasonu için hemen gidip karides alıp kendime tuzlu, sarmısaklı bir kokteyl hazırlıyorum :)

Tavuk etinide dediğin şekilde deniycem. Bakalım haftasonu nasıl bir performans sergiliycez senin öğütlerin sayesinde :D:D

Estağfirullah dostum, bilgi paylaşıldıkça değerlidir.
Güzel bir av, iyi bir haftasonu diliyorum. Alınan balıkların fotoğraflarını unutmayalım ;)

Selamlar.

hasanova
08-07-2008, 12:46
Estağfirullah dostum, bilgi paylaşıldıkça değerlidir.
Güzel bir av, iyi bir haftasonu diliyorum. Alınan balıkların fotoğraflarını unutmayalım ;)

Selamlar.

Eyvalla üstadım ;)

Hele bir yakalıyayımda kayda değer balık hiç merak etme en büyük boy yapıştırıcam buraya fotolarını :P

Ya da en kötü ihtimal sağdan soldan bulduğum başkalarının fotoları koyarım kendim yakaladım diye, biliyorsun çok moda bu aralar :deli:

xnode
08-07-2008, 13:07
Eyvalla üstadım ;)

Hele bir yakalıyayımda kayda değer balık hiç merak etme en büyük boy yapıştırıcam buraya fotolarını :P

Ya da en kötü ihtimal sağdan soldan bulduğum başkalarının fotoları koyarım kendim yakaladım diye, biliyorsun çok moda bu aralar :deli:

boş dönersen de, eminkaya taktiği ile bişeyler yapıştır sağdan soldan.. orkinos, kılıçbalığı filan :ninja: :D :D :D :D :D :D

hasanova
08-07-2008, 14:52
boş dönersen de, eminkaya taktiği ile bişeyler yapıştır sağdan soldan.. orkinos, kılıçbalığı filan :ninja: :D :D :D :D :D :D

Ben işi bir adım daha ileriye götürüp yakınımda avlananların balık resimlerini çekip göndericem, en azındna işin içinde azcıkta olsa emek olsun, fotoğrafını ben çekmiş olayım :P

zziyann
19-09-2008, 00:21
abi ben bu tavuk göğsünü aldım çimçim de aldım buzlu buzluydu aldıgımda çimçimi biraz tuz ve sarımsak ekleyıp püre haline getirdim sonra suyunu çektirdiğim tavuk göğsünden yaptıgım kurtçukları attım bu mayinin içine ama acayip bi kokusu oldu..
poşetın içine koydum guzel karışsın diye ama poşeti açınca çok pis kokuyor gerçekten..
acaba ben mi kokuttum bunu yoksa bu kokusu normal mi? cevabınızı bekliyorum teşekkurler şimdiden...

bu arada şimdi imza ayarları dersiniz onun nerden yazıldıgını bilmiyorum ama
1984 izmir
ziya 0 RH+

saygılar

orFoz17
19-09-2008, 10:34
Paylaşım çok güzel.Tebrikler...

walras
19-09-2008, 20:54
hocam ben bunu yaparsam valide evden atar beni:(.. sarmısak+karides ıyykkk...yem konusunda nasıl bir woltran oluşturur şüphemiz yok allah bilir.. eminim işe yarıyordur..teşekürler

magca
23-12-2008, 15:49
çok güzel tarifler ilk defa duyuyorum paylaştıgınız için çok teşekkür ederim

mahmutsen81
23-12-2008, 16:20
En yakın zamanda tavuklusundan bir deneme yapacağım. Yalnız ben sardalya ile yapmayı düşünüyorum. Çok güzel tarifler vallaha, bu balıklar bunu yemezse ben bile yerim ;) tabi pişirerek.
Paylaşım için çok teşekkürler

dilki
23-12-2008, 17:35
Cem üstadım mesajını daha yeni gördüm gerçekten çok ilginç ve denenesi birşey gibi geliyor bana!!!
En kısa zamanda deneyip sonucu buradan bildireceğim!!!

sbalcioglu
03-12-2009, 18:58
Yöntemi denedim, fakat benim hazırladığım solüsyon tavuk göğsü parçalarını eritti, Acaba sarımsak mı fazla geldi ?

xnode
08-03-2010, 20:14
Sarımsağı, aromasını arttırmak ve keskin koku vermek için kullanıyoruz. Burada esas olan çimçim tadında tavuk eti üretmekti. Tabii 1 ay kalırsa bozulur :) Fazla da bekletmiyoruz, bir iki gün önceden hazırlarsak etkili olacaktır. Ben memnun kaldım.

Mehmet BODUROĞLU
09-03-2010, 11:08
Güzel bilgiler Cem.
Teşekkürler paylaşım için.
Bende hamur üzerine birkaç deneme yaptım.
Yumurtalı,peynirli filan.
Ha sülünez ha mamun ha hamur.
Hepsi ayni sonucu verdi.
Yem olmadıgı zamanlarda her türlü iş yapıyor. :)

Necati ARAT
09-03-2010, 11:52
Paylaşım için teşekkürler..
denenmesi gereken teknikler..
Birkaç defada tutturamazsak,
tarifi deneme yanılma ile mutlaka verim alınacaktır..

alpergil
12-03-2010, 03:39
paylasim icin tesekkurler...

Mehmet BODUROĞLU
12-03-2010, 10:59
Bu hafta sonu için bir deneme yapacağım bakalım.
Şimdilik bir bilgi vermeyeyim.
Olurda başarılı olursam anında sizleride bilgilendiririm.
(Başarı oranı düşük oldugu :D )
Nolmaz nolmaz tarzında bir deneme olacak.

ahmetto
20-03-2010, 14:37
Paylaşım için teşekkürler.

kurtonyedi
09-06-2010, 18:32
Cem kardeş tarflerin harika görünüyor. Paylaşım için teşekkürler. En kısa sürede deneme şansım olur umarım. Selamlar.

hasan sahin069
26-06-2010, 18:44
Kullandığımız yemlerin değerini ve etkisi arttırmada kendi kullandığım yöntemleri sizlerle paylaşacağım. Sizlerin de kendinize özel tarifleri varsa, paylaşırsanız memnun olurum.

Malzeme :
Dondurulmuş çimçim veya karides (1 Kilosu 11 YTL/İzmir)
Sarımsak
Biraz tuz

Hazırlanışı :
1 Avuç karides veya dondurulmuş çimçim'i alıyoruz. buzları çözüldükten sonra Blender'a (Robot) koyuyoruz, üzerine iki tutam tuz atıyoruz, 2-3 diş sarımsağı da ekleyip, sıvı hale gelinceye kadar robotta 1 dakika kadar çekiyoruz..
Elimizde sarımsak kokulu bir mayi oluyor. Bu mayi içinde bir ikigün dinlendirilen herhangi bir değersiz yem veya suni yem müthiş etkili oluyor. Karides kokusu iyice içine sinmiş olan yeme balıklar direkt dalacaklardır..


Karides yerine taze sardalya kullanarak, sardalya kokulu mayi de hazırlayabilirsiniz.

Dağılmayan karides elde etmek: ;)
Yukarıdaki mayiyi hazırlıyorum. Çiğ tavuk göğsünü alıyorum. Kağıt havlu üzerine koyup tuzluyorum. Arkalı önlü, suyunu çekinceye kadar bekletiyorum. Jelibon gibi oluyor. Sonra bunu kalın bir boru kurdu şeklinde uzun şeritler halinde kesiyorum. Tavuk göğsünden 5cm uzunluğunda kurtçuklar yapıyorum. Bu kurtçukları hazırladığım mayinin içine atıyor ve dolapta iki gün - 1 hafta bekletiyorum. Tavuk artık burada kendi koku özelliğini kaybettiği için içinde bulunduğu sosu absorbe ediyor ve artık o yem oluyor.
Balığa gittiğinizde yanınıza alacağınız bu kurtçuklar, iğneden kolay alınamayan ve tamamıyle karides kokan ve hatta bir nevi karides haline gelmiş harika bir yem oluyor.
Bu kurtlarla tekneden Mercan, Sargos her tür balığı yakalayabileceğiniz gibi, Çipura, Levrek ve benzeri karides/teke'ye gelen tüm balıkları alabilirsiniz.

Suni yemlerinizi de; balığa çıkıncaya kadar tarifini verdiğim sos içinde muhafaza ederseniz, etkisinin %100 arttığına şahid olacaksınız.
(Anlaşılabilir olduğunu düşünmekle beraber, hazırlanışı ile ilgili resimleri yakında yükleyeceğim)

Hepinize rastgele...

bu güzel bilgileri bizlerle paylastiginiz icin tesekürler

yenal45
27-06-2010, 17:33
bilgilendirme için teşekkürler denemesi gereken bir yöntem gibi geliyor banada tavuk göğsü bide benim duyduğun balığı çekme yöntemi var palet yemi bir kadın çorabın içine koyuyor ve eziyorlar kullanılan kurşunun üstüne çıkmayacak şekilde bağlanıyor paletyem kokusaldığından balığı çekip yemlerine saldırdığı ve çok verim alıdığı söyleniyor deneme fırsatım olmadı ama sazan sezonu kapandığı deniz sezonunu actığımda muhakkak deniyceğim bir yöntem herkeze ratgelsin

dizel45
27-06-2010, 19:27
cem kardeş verdiyin bilgiler harika paylaşımın içinse teşekkürlerrr

xnode
27-06-2010, 23:25
Herkese yorumlarından ötürü teşekkür ederim.
Tarifle ilgili mesajda da bahsettiğim gibi, ben bu yöntemi kullanıyorum ve gayet iyi verim alıyorum. Deneyen ve deneyimlerini bizlerle paylaşanlar olursa veyahut yeni teknikler geliştirenler olursa edindiği bilgileri bizlerle paylaşmalarından memnun olurum.

kurtonyedi
28-06-2010, 08:00
bilgilendirme için teşekkürler denemesi gereken bir yöntem gibi geliyor banada tavuk göğsü bide benim duyduğun balığı çekme yöntemi var palet yemi bir kadın çorabın içine koyuyor ve eziyorlar kullanılan kurşunun üstüne çıkmayacak şekilde bağlanıyor paletyem kokusaldığından balığı çekip yemlerine saldırdığı ve çok verim alıdığı söyleniyor deneme fırsatım olmadı ama sazan sezonu kapandığı deniz sezonunu actığımda muhakkak deniyceğim bir yöntem herkeze ratgelsin

Slm Yenal kardeş. Bu palet yem konusunu ben de duymuştum ama pek araştırma fırsatım olmadı, palet yem ne yemidir,nerede satılır, bir iki balıkçı av bayisine sordum onlarda bi şey bilmiyorlar. Senin bi bilgin varsa paylaşımını bekleriz.Slmlr.
__________________
İSMAİL KURT

Necati ARAT
28-06-2010, 09:01
Slm Yenal kardeş. Bu palet yem konusunu ben de duymuştum ama pek araştırma fırsatım olmadı, palet yem ne yemidir,nerede satılır, bir iki balıkçı av bayisine sordum onlarda bi şey bilmiyorlar. Senin bi bilgin varsa paylaşımını bekleriz.Slmlr.
__________________
İSMAİL KURT

İsmail kardeş..

Yenal kardeşimin bahsettiği PALET YEM..
Balık çifliklerinde kullanılan ÇİFTLİK YEMİ dir..

Bazı balık malzemeleri satan av bayiilerinden Çiftlik yemi diye istersen bulabilirsin..

xnode
28-06-2010, 11:18
Bahsi geçmişken akuakültür yem tipleri hakkında kısa bir açıklama yapayım.

Pelet yem akuakültür yetiştiriciliğinde kullanılan basit çiftlik yemidir. Bu yem "karma yem" kategorisinde yer alan ve birden fazla hammaddenin birleşimi ile oluşturulan besindir. Rasyon ismini verdiğimiz karışım formülleriyle özel olarak hazırlanan bu yemler; balığın türüne, cinsine, yem alış biçimine, yem alışyerine, ağız büyüklüğüne, içinde bulunduğu özel döneme (hastalık/postlarva/anaç vs.), yetiştiricilik sistemine (toprak havuz/ağ kafes vs.) çok geniş ve spesifik özelliklerde biçimlendirilirler. Karma yemlerde en sık olarak kullanılan yem çeşitleri, Extruder, expander ve pelet yemlerdir.

Sizin yapmak istediğiniz pelet yem kullanarak mazmuz oluşturmak. ancak akuakültür yemlerine balıkları öncelikle alıştırmak gerekir. Doğadaki herhangi bir balık akuakültür yemine kolay kolay alıştırılmaz. Zaten winning adını verdiğimiz canlı yemden toz yeme geçiş aşamasında, (Brachionus pilicatilis -> Brachionus rotundiformis -> Artemia salina (nauplii) -> Artemia metanauplii -> Granül yem) balıkların yemi reddetmesinden kaynaklanan %30'lara varan kayıplar olur. Yani balıklar akuakültür yemini reddettikleri için ölürler. Doğada akuakültür yemine alışmamış bir balığın ise bu yeme rağbet etmesi benim kanaatimce uzun alıştırmalar (avlak yemlemesi) ile mümkün olacaktır.

Mazmuz için en uygun ve geçerli yöntem; pelet yemden daha ucuz olan sardalya (Sardina pilcardus) ezilerek hazırlanan mazmuzdur. Eğer bu mazmuz içine varsa blender'dan geçirilmiş 1 halka kalamar veya sübye/çimçim karides eklenirse bundan daha iyi bir mazmuz olamaz..

Kardeniz'de yakalanan Engraulis engrasicolus cinsi (Hamsi :), ve Ege Sardalyası (Sardina pilcardus) dünyada et proteini en yüksek olan balıktır. En yüksek balık proteinine sahip balıklar teknik olarak (1. Türkiye sardalya ve hamsisi (%78) - 2. Peru ringa balığı (%70)) Yağ doygunluğu, fosfor oranı ve dolayısı ile kokusu en fazla olan balıktır.

Tüm bu anlattıklarımın tek istisnası akuakültür yetiştiricilik ortamları etrafında avlanıyor olmamaktır. Yani eğer bir balık çiftliği etrafında, ağ kafes yakınlarında vewya herhangi bir yetiştiricilik uygulamasının yapıldığı yerin interlandında avlanıyorsanız, yöresel su ürünleri kullanılan profesyonel yemlere alışık olduğundan bu yeme itibar edeceklerdir.

Örneğin bir dönem Mordoğan ve çevresi, ağ kafeslerden kaçan levreklerin istilası altındaydı. Toz olarak alınmış granül yem yumurta ve şekerli su ile karıştırılıp yoğun bir çamur haline getiriliyor ve tekneden atılıyordu, çiftliklerden kaçan levrekler bu yeme alışık olduklarından yakalanabiliyordu. Ancak aynı yem karaburun tarafında iş yapmıyordu, balıklar vurmuyorlardı..

Bu kadar açıklamanın özü:
Eğer doğal ortamda mazmuz yapmak istiyorsanız, pelet yem değil sardalya veya hamsi kullanınız :)

Saygı ve başarılar.
Cem.

kurtonyedi
29-06-2010, 18:13
İsmail kardeş..

Yenal kardeşimin bahsettiği PALET YEM..
Balık çifliklerinde kullanılan ÇİFTLİK YEMİ dir..

Bazı balık malzemeleri satan av bayiilerinden Çiftlik yemi diye istersen bulabilirsin..

Eyvallah Necati kardeş tşkkürler

haluk deniz
03-07-2010, 21:48
Cem güzel araştırma ve deneyim yazdıklarının notlarını aldım.
deneyeceğim. Zira farklı bir yöntemle ama hemen hemen aynı malzemelerle hazırladığım yemler var . balıkçı arkadaşlarom adını kokar koydu:D
önce beğenememişlerdi şimdi ise balık vurmadımı varmı kokarlardan diye soruyorlar. Çubuk makarnayı kullanman akıllıca Araştırıcı ve yaratıcı olmandan dolayı kutlarım:helal::helal::helal:

Ege Demirağ
02-11-2011, 16:02
pardon bu çiftlik yemi bildiğimiz köpek maması değilmi

pendikli balıkçı
08-11-2011, 00:30
Bunlar çok değerli bilgiler paylaşım için teşekkürler.Kesinlikle denemek lazım.