PDA

Tüm Versiyonu Göster : Su Savaşi Mi, Balik Savaşi Mi?


rüzgar2
25-12-2005, 06:55
Özellikle son on yıldır tekrarlanan 'Üçüncü Dünya Savaşı çıkarsa su yüzünden çıkar!' söylemi, Ukrayna kıyıları açıklarında meydana gelen olayla ayrı bir platforma taşındı. Ukrayna Sahil Güvenlik botları, karasularında avlandıkları gerekçesiyle Türk balıkçı teknelerine ateş açtı. Ateş sonucunda iki kişi öldü ve iki tekne battı.
Türk balıkçı tekneleri orada ne arıyordu? Bir balıkçının ağzından olay şu sebebe bağlanıyor: 'Bizim karasularımızda ekonomik değeri yüksek olan kalkan balığı fazla yok, bu yüzden Ukrayna karasularına giriyoruz. Orada çok kalkan var. Zaten orada bu balık pek değerli değil.
Bundan 20-30 yıl öncesine kadar Beykoz açıklarında bile rahatlıkla avlanan, hatta günümüzde balıkçılarda 'Beykoz Kalkanı' diye satılan bu balık, artık bizim karasularımızda yok denecek kadar az. Bu sorun geçmişte hamsi için de yaşandı, gelecekte ise tüm balık türleri için aynı risk söz konusu. Bu da, gelecek yılların bu tür olaylara gebe olduğuna bir işaret.
Sahip olduğumuz doğal kaynaklar ister su, ister kuş, ister balık olsun gözümüz gibi korumamız gereken değerler. Geçmişte balıkların üreyip yumurtlayabileceği alanlarda balıkçılık yapılmamış, balıklar henüz gerektiği kadar büyümeden avlanmamış, aşırı avlanma sonrasında fiyatı yükselsin diye kasalarla denize dökülmemiş, dalyanlar ve lagünler tarımsal ilaçlarla, şehir ve sanayi atık sularıyla kirletilmemiş, dip trolleriyle deniz dipleri zarar görmemiş olsaydı, bugün balık avlamak uğruna bu bedeller ödenmezdi.
Tüm doğal kaynaklarımızın akılcı bir biçimde, sürdürülebilir kullanımı gelecek nesillerin sağlıklı, temiz bir çevrede ve en önemlisi barış içinde yaşamaları için vazgeçilmez bir koşuldur.

Quotation
Doğal Hayatı Koruma Derneği

Bir Dost
25-12-2005, 08:08
İşte Türkiye'nin sorunuda bu balıkçılık benim gözümde kraliyet yasaları gibi babadan oğula geçer babalarının yaptığı bilinçsiz avlanma sonucu iki balıkçı evladı bunun bedelini belkide canlarıyla ödedi kim bilir.Derler ki Türkler iyi bir millettir yapıcıdır savunur ama saldırmaz ileri görüşlüdür falan filan bana bunlar hikaye gibi geliyor tarihte bile geçtiği her yerden birşeyler almış bir şeyleri yok etmişiz en basit örnek hiç bir ukranyalı gelip te Karadeniz kıyılarında avlanmadı hiç bir yabancı izmir körfezini marmarayı böyle kirletmedi kimse Türkün soluduğu havaya el atmadı bunları yapan yine biz Türkler kendi ellerimizle kendi denizimizi toprağımızı suyumuzu kirleten ufak yavru balıkları vicdanı sızlamadan satanda yiyende denize dökmeyende bizler değilmiyiz Kendi tutunduğu dalı kesen bile dünyada Bir Türk değil mi yazık bize yazık Şu vatana yazık şu geleceğimize yazık Hep vatan sağolsun deriz ama bir gün kurak bir toprak zift gibi bir deniz kalırsa o vatan için kim sağ kalır bilmem yazık ki biz yeşili gördük biz balık tuttuk az yada çok ama evlatlarımız tutarmı bilmem bunu bir Allah birde bizm milletimiz bilir......

rüzgar2
25-12-2005, 08:22
Piyasada farkındaysanız hamsi yok.Sebebi palamut yemiş :soru: miş

Bir Dost
25-12-2005, 08:39
Öylemiy(miş)yani bizlerin hiiiiiiiiiiiç suçu yok değilmi önemli değil Sami kardeş seneyede palamutun soyu tükenir bizimkilerde kediler yedi der ah bizler hata kürk olsa sırtımıza giyermiyiz....

rüzgar2
25-12-2005, 08:46
Palamutun kılıfı ne olur acaba.(bundan konu olur yarın bir düşünüyüm)Tartışmaya olanak vermeyen soft konular artık....