PDA

Tüm Versiyonu Göster : Bayat Ekmekle Yapılabilecek Yemekler - Bayat Ekmek Değerlendirmenin Önemi


Taygun KOCABIYIK
18-08-2008, 11:27
Başlık gayet uzun oldu ama açıklayıcı olması bakımından gerekliydi diye düşünüyorum.

NTV msnbc'de yayınlanan haberde
"Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği belirtilerek, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu bildirildi."
Yazıyor. Devamı için
[Only Registered Users Can See Links] adresini ziyaret edebilirsiniz.

Benim gelmek istediğim konu şu çok fazla ekmek tüketen bir milletiz. Ekmek arası ekmek (üç parça), makarnayla ekmek, mantıyla ekmek, pilavla ekmek yani aklınıza gelebilecek her yemekle ekmek tüketiriz. Günde 12 milyon ekmeğin israf olması gerçekten çok büyük bir rakam. En azından bu yazıyı okuyacak kitle biraz daha dikkatli olup etrafına bunu yayarsa çok ufak bir miktar da olsa kar etmiş oluruz.
Bizim evde uyguladığımız 1-2 yöntem var onları aktarmak istiyorum öncelikle.


Sabah kahvaltısında klasik olarak ekmek kızartıp yiyebilirsiniz.
Bayat ekmeğin üzerine yumurta,peynir,maydanoz varsa sosis veya sucukla bir karışım hazırlayıp fırına atarsanız süper leziz birşey oluyor.
Bayat ekmeği ufak parçalara ayırıp tepsi vb. bir kabın içinde biraz bekletip kuruttuktan sonra bunu rondodan geçirip galeta unu benzeri bir madde elde etmiş oluyoruz bunuda köftenin içine veya şinitsel tavuğu yumurtaya buladıktan sonra bu una batırıp kızartırsanız süper lezzetli oluyor.

Bunlar bizim evde yaptığımız uyguladığımız yöntemler.
İnternette gezerken gözüme bir site çarptı zaten ordan yola çıkarak bu konuyu açmayı akıl ettim. Şimdi o siteden 3-4 adet daha değişik tarif aktarıyorum.

Kaşarlı Bayat Ekmek Böreği (6 Kişilik)

Malzemeler
1 Bayat Ekmek
2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar peyniri
3 Çorba Kaşığı Margarin
4 Su Bardağı SuTuz
Yemeğin Tarifi
Bayat ekmeği küçük küpler halinde doğrayıp tuzlu suda haşlayın ve süzün.Fırın kalıbını yağlayıp bir sıra kaşar peyniri rendesi serpin ve üzerini kaplayacak kadar ekmek yerleştirin.Bir kat peynir rendesi bir kat ekmek şeklinde malzemeyi kar kat döşeyin. Son olarak peynir rendesini serpin. Üzerine eritilmiş margarini gezdirin.Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.




kaynak: [Only Registered Users Can See Links]



Bayat Ekmek Tostu

Malzemeler
1 adet bütün bayat ekmek (tost ekmegi de olabilir)
3 Adet yumurta
1 çay bardagi süt
2 yemek kasigi galeta unu10-15 dilim taze kasar peyniri veya tost kasari
1 çay bardagi siviyag (kizartmak için)

Yapilis Tarifi
Bayat ekmegi ince ince dilimleyin. Derin bir kapta yumurtalari, sütü ve galeta ununu çirpip, ekmek dilimlerini bu yumurtali bulamaca batirin. 2 ekmek diliminin arasina kasar peyniri dilimini yerlestirin. Tekrar bulamaca batirip, her tarafinin bulamaçla iyice kaplanmasini saglayin. Ekmek tostlarini kizdirilmis siviyagda önlü arkali kizartarak servis tabagina alin. Sicak ya da ilik olarak servise sunun. Isterseniz; üçgen seklinde keserek de ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

kaynak: [Only Registered Users Can See Links]


Çikolatalı Bayat Ekmek Tatlısı

Malzemeler
• Yağ
• 8 dilim tost ekmeği
• 3 adet yumurta
• 600 ml süt
• 1 paket sütsüz çikolata
• 50 gram toz şeker
• 1 yemek kaşığı kakao
• 1 tatlı kaşığı tarçınÜzeri İçin
• 4 yemek kaşığı krema

Tarif
Tost ekmeklerinin üzerine yağ sürünüz. Dış kabuklarını kesip, ortadan üçgen olarak ikiye kesiniz.Çikolatayı rendeleyiniz.Derin bir kabın içerisine önce yumurtaları kırıp,tazeliklerini kontrol ettikten sonra sütü, şekeri, kakaoyu ve rendelenmiş çikolatanın yarısını ilave edip iyice çırpınız.Bir ısıya dayanıklı fırın tepsisinin içine yağladığınız tost dilimlerini birbirlerinin üzerine gelecek şekilde diziniz. Daha sonra ekmeklerin üstüne tarçını serpiniz.En son olarak çırptığınız, sütlü karışımın hepsini yavaşça yağlı ekmeklerin üzerine gezdiriniz.Önceden 185 derece de ısıttığınız fırında 35-40 dakika pişiriniz.Tatlının pişmesine 10 dakika kala fırından çıkarıp, kalan rendelenmiş çikolatanın yarısını üzerine serpip, pişirmeye devam ediniz.Pişen tatlıyı, tabağa aldıktan sonra üzerine krema gezdirip, sıcak olarak servis ediniz.

kaynak: [Only Registered Users Can See Links]

Bayat Ekmek Köftesi

Malzemeler
-İçindekiler
2 bayat ekmek,1 adet soğan,3 diş sarımsak,200 gr peyaz peynir,Yarım demet maydanoz,Yarım demet dereotu,3 adet yumurta (çırpılmış),Un,Galeta unu,Sıvı yağ,Kimyon,Karabiber,Tuz
Bayat ekmekleri robottan geçirip içine peynir, soğan, sarımsak rendesi, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, yumurta sarısı ve baharatları ekleyip yoğurun. Top şeklini verip önce una sonrada galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartın..

kaynak:[Only Registered Users Can See Links]

Fikir kaynağı site: [Only Registered Users Can See Links]

hasanova
18-08-2008, 11:38
Neyse ki hem evimde hemde ailemde 4-5 köpek beslediğimiz için, aynı zamanda da arkadaşımın evi kedi tapınağı olduğu için ne ekmek ne de yemek ziyan oluyor bizde, en kötü ihtimalle kedinin köpeğin karnı doyuyor. Yeri geliyor sokak köpeklerine bile artıkları veriyorum. Geçen sene kışın 10 tane yavru köpeği besleyerek kurtardık koç gibi oldular şimdi :D

turna
18-08-2008, 20:54
Taygun ellerine sağlık,güzel bir konuya değindin,malasef evlerimizden ekmek zaiyatı çok fazla.

gerence
20-08-2008, 00:32
İsraf edilen 12 milyon ekmeğe muhtaç insanları düşündükçe içi burkuluyor insanın:(
Konuyla ilgili yazın için teşekkür ederim...

aykutkilitcioglu
20-08-2008, 21:10
ben bayatlayan ekmeği mikserden geçirip bir torbaya koyuyurum. kefale gittiğim zaman hazır mazmoz için yemim oluyor