PDA

Tüm Versiyonu Göster : Balığın Evrimi...


rüzgar2
26-12-2005, 03:36
Balık terimi, çeşitli evrim düzeyindeki soğukkanlı,
tatlı ve tuzlu suda yaşayan omurgalıların bir türü için kullanılır.
Bu terim, bir sınıflandırmadan çok, bir yaşam biçimini tanımlar. Yaşamakta olan balıklar, yaklaşık beş sınıfta toplanırlar. Havayla soluyan hayvanların dört sınıfı olan hem havada hem karada yaşayanlar, sürüngenler kuşlar ve memeliler, birbirlerinden ne kadar farklıysa bu beş sınıfta bulunan balıklar da o kadar farklıdır.
Balıkların varoluşu 450 milyon yıla dayanıyor.Balıklar bu süre boyunca, hemen hemen tüm bu yerleşim ortamlarına uyum sağlamak üzere sürekli olarak gelişmişlerdir. Bir anlamda, karaların omurgalı varlıkları yüksek düzeyde değişikliğe uğramış balıklardan başka varlıklar değilllerdir. Zira balıklar kara yerleşim ortamını işgal ettiklerinde dört ayaklı (tetrapod) kara omurgalılarına dönüşmüşlerdir. Balığın yüzgeçleri olan ve solungaçları vasıtasıyla soluyan kaygan, su akıntısaına tabi bir su hayvanı olduğu konusundaki yaygın kavram birçok balık için geçerlidir.
Ancak şekilleri ve gövde yapıları itibariyle birçok balık türü birbirinden farklı görünüme sahiptirler. Bazılarının gövdeleri uzunlamasına gelişmiş bazılarınki ise kısa kalmıştır.. Özellikle dipte yaşayanların yassılaşmış diğer bir çoğunda yanlardan basık hale gelmiştir. Bazılarının yüzgeçleri şaşırtıcı ölçüde karmaşık şekiller oluşturup gelişmiş veya çok basitleşmiş ve hatta yok olmuştur Balıkların türden türe ağızlarının, gözlerinin, burun deliklerinin ve konumlarının da değişiktir. Bir kısım balıklar sık sık çarpıcı yoğunlukta olan çok değişik renk tonları ile tüm organizasyonların parlak biçimde renklendirilmiş olanları arasındadırlar pigmentlerin rengi, balığın yüzeysel yapısı tarafından öylesine arttırılmış olabilir ki balık nerdeyse alev alev yanıyormuş gibi görünür.
Bazı balıkların ışık üreten organları vardır. Bir çok balık, bir kısmı gizlenmek amacıyla diğerleri ise davranışlarını daha belirgin bir şekilde ortaya koymak için renklerini değiştirme yeteneğine sahiptirler. Erişkin balıkların boyu yaklaşık 10 milimetreden 20 metreye ağırlıkları yaklaşık 1.5 gramdan 4.000 kilograma kadar değişir. Bazı balıklar sığ kaplıcavari membalarda, 40 santigrat derecenin az üstünde ısı derecelerinde diğerleri soğuk kuzey kutbu denizlerinde 0 santigrat derecenin birkaç derece altında veya okyanus yüzeyinin 10.000 metrenin daha altındaki soğuk derin sularda yaşarlar.

Quotation