PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ahtapot Ayıklama ve Pişirme


Taygun KOCABIYIK
13-11-2008, 18:39
Merhabalar
29 ekim günü çeşmede yaklaşık 2-2,5 kiloluk bir ahtapot yakalamıştım.
Daha önceden ayağımıza gelipte hazır yediğim için nasıl ayıklanır nasıl yapılır edilir bilgim ve fikrim yoktu.
Eh annemde pek balıklarla haşır neşir olmayı sevmediği için iş başa düştü.
Bu çabalarımı, ahtapot yakalayıpta nasıl pişireceğini bilmeyenle yol göstermesi açısından anlatmayı uygun gördüm :)

Öncelikle ahtahotu öldürmek çok basit tabi siz onu öldürürken o savunmasız olarak kuzu gibi durmuyor elinize kolunuza yapışıp engel olmaya çalışıyor kolların birleştiği yerde tam kafasının altında dişleri var kendimizi bundan korumamız lazım. Nasıl öldürürüz sorusuna cevap ise gayet basit gözlerinin arasına bıçak sapladığınızda yavaş yavaş 1-2 dakika içinde hareketsiz hale geliyor.

Balığın yumuşaması için taşa çarptırmaya vs. gerek yok. Ben iki hafta derin dondurucuda sudan çıktığı gibi beklettim. Çözüldükten sonra ilk olarak kafasının arkasındaki deliği kapatan bir et parçası var bunu kestikten sonra kafasını ters çevirip iç organlarını temizledim. Bu iç organları çıkarttıktan sonra gözlerin üstünden kafayı keserek gövdeden ayırdım. Bu kısımla işimiz bitti. Daha sonra gözlerin altından keserek gözleride ayıklamış oldum. Son olarak kolların birleştiği noktanın tam ortasındaki ağız bölgesindeki papağan gagasına benzeyen yeri ben kabak oyar gibi oyarak temizledim. Ayıklama işi böylece son buldu.

Düdüklü tencereye ahtapotu atıp yaklaşık 1 saat kadar haşladıktan sonra süzgüye çıkarttım. Üzerindeki vantuzları ve derileri çok kolay şekilde elle soyuluyor. Onlarıda soyduktan sonra pembe-beyaz eti kaldı.

Ben bunu ne yapsam diye düşündükten sonra salatasını yapayım kolay yoldan dedim. Aslında domatesli sote şeklinde yapacaktım fakat biraz kalabalık olduğumuz için yemek değil de salatanın daha uygun olacağı kanısına vardım.

Ahtapotun kollarını ve kafasını ufak ufak kestikten sonra 1 limon yaklaşık 1 kahve fincanı zeytin yağını karıştırdım bunun içindede tuzu erittim ve üzerine bir güzel gezdirdim. Yağı ve limonu çekmesi için yaklaşık 1 saat bekledi.
Süslemeye vakit bulamadan arkadaşlarım sabırsızlıkla yemeğe oturduğundan dolayı görüntüsü pek güzel olmadı ama süsleme kısmı size kalmış artık :)

ibrahimz35
13-11-2008, 20:39
Taygun kadeşim bizde ahtapot tuttuğumuzda ya bilen birine veriyoruz yada denize iade ediyorduk. İlk yakaladığım ahtapotu senin dediğin gibi yapmayı deneyeceğim.
Saygılar.

ender
14-11-2008, 06:00
Sevgili Tago
bizdede hemen hemen aynı işlemler sadece düdüklüdeki haşlama suyuna 1-2 çay kaşığı karbonat ( içme sodası ) ekliyoruz. hani lokum gibi diye bir deyim var aynen öyle oluyor. bide ben kızartıyorum hafif pembeleştimi, deyme tadına afiyet olsun.
Senin tabaktakilerde gayet güzel duruyor. hiç öyle mütevazilik falanda yapma süsü de yerinde.
Selamlar Saygılar.

walras
20-11-2008, 08:05
afiyet olsun Taygun... benim biraz içim acıdı ama olsun:) yarasın

akayuzel
25-11-2008, 09:10
taygun süper olmuş eline sağlık ağzımızı sulandırdın.