PDA

Tüm Versiyonu Göster : Sarı nokta hastalığına tedavi yolu


MAVİ FENER
18-07-2009, 18:03
sarı nokta hastalığı:


Bilim adamları, yaşlılıktan kaynaklanan bir göz hastalığının haftada en az iki kez yağlı balık yenerek dizginlenebileceğini açıkladı.

İngiliz bilim adamlarının araştırması, retinada lekeler oluşturarak görme bozukluğu yaratan makula dejenerasyonu ya da halk arasındaki adıyla "sarı nokta" hastalığını konu alıyor.

3.000 kişinin katıldığı araştırma, uskumru ve ton balığı türü yağlı balıklarda bulunan Omega-3 maddesinin hastalığın hem erken hem de ilerleyen safhalarında etkili olduğunu ortaya koydu.

Buna göre Omega-3 bu hastalığı yavaşlatıyor, hatta bazen tamamen durdurabiliyor.

Bundan önceki araştırmalar da Omega-3'ün, sarı nokta hastalığına yakalanma riskini üçte bir azaltabileceğini ortaya çıkarmıştı.

Vitamine dikkat

Doktorlar ayrıca içlerindeki şekeri daha yavaş salan gıdalar tüketmenin ve antioksidanlar, C vitamini ve çinko gibi ek vitaminler almanın hastalığı ileri safhalarında neredeyse yarı yarıya yavaşlattığını söylüyor.

Ancak hastalığın erken aşamalarında bu tür ek vitaminlerin yarar değil, zarar verdiği görüldü.

Bu vitaminler erken safhalarda tüketildiği takdirde Omega-3'lerin olumlu etkilerini yok ediyor.

Hatta antioksidan vitaminler ile çinko alıp, ayrıca beta karoten içeren sarı ile yeşil sebzeleri her gün bol miktarda tüketenlerde hastalığın ilerleme riskinin %50 arttığı gözlemlendi.

Doktorlar bu nedenle diğer vitaminlerin kullanımı konusunda dikkatli olma uyarısı yapıyor.

Doktorlar ayrıca yağlı balığın da tavsiye edilenden fazla tüketilmemesi gerektiğini, çünkü bu balıklarda az miktarda da olsa bulunan zararlı maddelerin vücutta birikebileceğini söylüyor.

Buna göre halkın çoğu haftada dört kez yağlı balık yiyebilir, ancak hamile olan, hamile kalma riski olan ya da bebek emziren kadınlara haftada iki kezden fazla yağlı balık tavsiye edilmiyor.

kaynak ([Only Registered Users Can See Links]üh.nurideniz/)