PDA

Tüm Versiyonu Göster : Tiryaki(Kurbağa) Balığı


MAVİ FENER
22-09-2009, 13:10
KURBAĞA BALIĞI( TİRYAKİ BALIĞI):

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])



Bilimsel Teknik Latince adı: Uranoscopus Scaber'dir.Bu balıkların 1.dorsal yüzgeç ışınları ve operkülüm üzerindeki dikenleri zehirlidir.
Marmara,Ege ve Akdenizde taşlık ve yosunlu bölgelerde rahatlıkla yaşarlar.Hatta Karadenizde dahi yaşamaktadırlar .Çoğunlukla deniz dibinde kuma ve çamura gömülü olarak vede yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlarlar. Nisan - Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazan da acısu bölgelerine sokulurlar ve Temmuz -Ağustos Eylül aylarında üreme yaparlar. Ortalama olarak 8.000 - 15.000 yumurta dökerler. Yavrular önce planktonlarla, daha sonra omurgasızlarla beslenirler. Eti fazla lezzetli değildir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. en fazla 25-30 cm. boyunda olurlar. Total olarak dişi ve erkeklerin boy uzunlukları ortalama olarak 11-12cm'dir.Küçük balıklar için canavardırlar. Ağzı üstten geniş biçimde açılıyor.Ufak ispari ve kayabalıklarını raharlıkla yutarlar.
Fazla ekonomik değeri olmadığından fazlacada düşmanları yoktur diyebiliriz.
Gökova Körfezindeki dağılımlarında %60 Dişi ve %40 erkek olarak tesbit edilmiştir. Bizim kıyılarımızda en fazla 17cm olduğu halde Yunanistan kıyılarında ise 28cm.gelmektedir.

Kaynak ([Only Registered Users Can See Links] müh.nurideniz/)