PDA

Tüm Versiyonu Göster : Sazan balığı ile ilgili bilgi


dizel45
25-01-2010, 20:45
SAZAN BALIGI İLE İLGİLİ BİLGİ;)
[Only Registered Users Can See Links]

Sazan balığı (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin akdeniz ve güneydogu bölgesi haricinde heryerinde bulunur.Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir.

Sazangiller familyasından, uzun ve iri gövdeli bir tatlı su balığı. Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Göl ve yavaş akan derelerin dip sularında yaşar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg'dan fazla olanları da vardır. Her ısıdaki suya uyum sağlar. 3-30°C arasındaki sularda rastlanır. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.

Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.

Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Ağla bol miktarda avlanırlar. Durusu gölünde 30 kg gelenleri vardır.

Bin yıldan beri insanlarca suni olarakta yetiştirilen sazan balığından insanlar tarafından çesitli süs balıkları türetilmiştir. Bunların en tanınmışları bir akvaryum balığı olan Japonbalığı ve Japonya'da yüzyıllardır rengarenk ceşitleri türetilen koi Sazanıdır.

Hasan BALIKÇI
25-01-2010, 20:57
tertibim sende güzel bilgiler var yanılmıyosam yayın avının videolarıda sende mevcut onlarıda görmek izlemek isteriz :)

dizel45
25-01-2010, 21:02
daha neler var neler TERTİP

dizel45
25-01-2010, 21:15
SAZAN yemi ilgilenene



Arkadaslar bizim burlarda ayrica sazan icin, köpek mamasi kullanilir. Ve emin olun müthis sonuc veriyor.Artik kokusundanmidir icindeki malzemelerdenmidir bilemiyorum ama sonuc süper. Simdi haliyle sorucaksiniz nasil olur nasil takilir diye.Evet bu köpek mamasi plastik ambalaj icinde üzerinde dalmacyali resmi var, yuvarlak tipki eskiden kullandigimiz mantar tabancalarindaki mantarlari andiriyor. Bu yemi igneye yandan baglayin arkadaslar, yani igneyi gecirmeyin, yada extra bir yöntem kisacik bir misina daha ekleyip igneden bir sm asagadan baglayin ve mümkünse 2 numara kahverengi igne kullanin.Aviniz bereketli olsun

Hasan BALIKÇI
25-01-2010, 21:22
SAZAN yemi ilgilenene



Arkadaslar bizim burlarda ayrica sazan icin, köpek mamasi kullanilir. Ve emin olun müthis sonuc veriyor.Artik kokusundanmidir icindeki malzemelerdenmidir bilemiyorum ama sonuc süper. Simdi haliyle sorucaksiniz nasil olur nasil takilir diye.Evet bu köpek mamasi plastik ambalaj icinde üzerinde dalmacyali resmi var, yuvarlak tipki eskiden kullandigimiz mantar tabancalarindaki mantarlari andiriyor. Bu yemi igneye yandan baglayin arkadaslar, yani igneyi gecirmeyin, yada extra bir yöntem kisacik bir misina daha ekleyip igneden bir sm asagadan baglayin ve mümkünse 2 numara kahverengi igne kullanin.Aviniz bereketli olsun


harika bilgi sazana giden arkadaşların işine yarar tertibim

Anıl ÜNALAN
25-01-2010, 21:23
Çok teşekkürler Erdoğan abi gerçekten çok güzel bilgiler bunlar. Umarım bir gün beraber yöntemi deniyebiliriz.

Devamını bekliyoruz abi :)

dizel45
25-01-2010, 21:34
İŞALLAH KARDEŞİM:helal:

dizel45
25-01-2010, 21:52
Sazan Yemi Yapalım :helal:


Sazan balığı için yemde şu kriterler mutlaka olmalıdır.
1.Keskin bir koku( parfüm dahi olabilir ama sağlıksız olur o üzden sirkeyi öneririrm )
2.Alıştığı bir yem ( hareketsiz olacak ve canlı olmayacak )
3.Büyük parçalar ( yemleri büyük parça halinde yapın unutmayın ki küçük sazanlar kılçıktan yenmez ve doğa katliamı olur)

Kullanabileceğiniz malzemeler.
Koyun peyniri
Mısır Unu
Buğday Unu
Soya Unu( Çok iyi Koku Yapar )
Sirke ( bu da koku için )
Kolonya ( sarhoşluk için değil koku )
Patates
Mısır
Cips ( normal çitos felan )
Şeker ( önemli )
Kuzu Yemi veya CivCiv Yemi
Ekşimiş Hamurda Çok işe yarıyor ama ekşimiş hamuru bir poşete koyun ve ardından suyun kenarına salın saldığı koku balıkları cezbediyor.
Saydığım malzemeleri karıştırıp bir hamur hazırlayabilirsiniz. Ekşi veya ekşitmeden kullanabilirsiniz. Sizin seçiminiz

dizel45
25-01-2010, 22:16
Buda Yayın Videom . . .

video/xbzufr_manisa-salihli-yayın-avı-erdoğan-ka_sport

mehmetulas
25-01-2010, 22:45
erdoğan abi aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim

Necati ARAT
26-01-2010, 08:04
Yahu erdoğan abi Bilgiler süper..
Amam bunları sindire sindire öğretsene bize ..
Yani konuları ayrı ayrı aç..
Aralarınada 1 er gün koy..
Öğrenelim pekiştirelim..

Şaka bir yana sizin gibi sazan üstadlarına ihtiyacımız vardı sizler bu açığı doldurdunuz..
Teşekkürler..
Kalın sağlıcakla..

Murat ADAK
26-01-2010, 12:22
:helal:Erdoğan abi ellerine sağlık çok güzel bir paylaşıma imza atmışsın:helal:.
İnşallah bir gün gelip şu senin sazanları ziyaret ederiz;)
Paylaşım için teşekkürler.

discus
26-01-2010, 18:29
Canım abim valla sermayade yılların birikimi ne varsa döktürmeye başlamışsın :helal::helal::helal:
saygılar üstadım...

adolomorola
26-01-2010, 18:34
Teşekkürler Erdoğan abi ...;)

İrfanavcı
26-01-2010, 19:45
Erdoğan sazan ancak bu kadar anlatılır:)teşekkürler..

demircan45
26-01-2010, 19:56
erdogan biladerim tesekur ederim eline saglik yemde guzel amma ne kadar yararli olur abi aydinlatirsan sevinirim ....

ocaklar
27-01-2010, 17:11
abi yakalamasını anladıkta birde nasıl yiyecez bu balığı onun tarifini versen özel bi yöntemi varmı?paylaşırsan sevinirim...

mücahit45
28-01-2010, 08:53
slm amcam beni bu siteye kabul ettiğiniz için teşekkür edrim senin gibi üstadlarımız sayesinde güzel balık avları geçireceğimizi umuyorum .siz değerli büyüklerimiz bizim gibi çömezler için örnek alınacak büyüklerimizsiniz .sizden ne zaman balık avına çıkacağımızın haberini bekliyoruz .Tüm sitedeki balıkçı arkadaşlarımıza rastgelsin.

turna
02-02-2010, 13:24
Sazan avı için yuvarlak ortası delik köpek mamaları var bunları boili gibi takıp kullanabilirsiniz, Ayrıca sazan hamuruna az rakı koyarsanız avda verim alırsınız kokusu yetiyor.

xnode
25-02-2010, 22:21
[Only Registered Users Can See Links]

Sazangiller (Cyprinidae), çok sayıda tatlısu balık türlerini kapsayan ve Cypriniformes takımına ait olan bir balık familyasıdır.

Adını en tanınmış üyesi olan sazan balığından alan sazangiller familyası yaklaşık 2000 balık türü ile en büyük balık familyasıdan biridir. Aralarında 10 cm'yi geçmeyenleride vardır, 2 metreye kadar varanlarıda. Bu familyaya ait balıklar Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya'da bulunurlar.

Bu familyadaki balıkların ortak özellikleri, çenelerinde dişleri bulunmadığı ama bunun yerine kursak kemiklerinin üstünde dişe benzer uzantılar bulunmasıdır (bunlar ayrıca birbirlerine çok benzeyen sazangiller türlerini birbirlerinden ayır etmek için incelenir). Tam gelişmiş bir mideleri yoktur, sadece bazen incelen ve kalınlaşan bir bağırsakları vardır.

Sazan Herbivorous bir canlıdır. Yani kaba tabiri ile otçul bir balıktır.
Eti çok lezzetli olmayıp, özellikle çamur kokusundan dolayı pek rağbet edilmez. bu yüzden yetiştiriciliği yapıldığında, pazara sunulmadan 2 hafta önce özel havuzlara alınır ve toprak kokusundan arındırılmaya çalışılırlar.

Bazı türleri, ot yeme özelliklerini abarttıkları için, özellikle yetiştiricilik konusunda biyolojik ot mücadelesi kapsamında özel olarak kullanılırlar. steno pharyngodon idella cinsi.

Yanısıra; sazan balığından türetilmiş önemli sayıda ve ticari meta değeri bulunan süs balıkları bulunur. Örneğin bu renkli (turuncu, lekeli vs..) akvaryum ve dış ortam süs japon balıkları, bildiğimiz sazan balığından türetilmiştir ve aynı familyadandır.

[Only Registered Users Can See Links]

GENİŞ AİLESİ BİLİMSEL OLARAK AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

Acheilognathinae
Rhodeus
Rhodeus sericeus
Alburninae
Alburnoides
Alburnoides bipunctatus
Alburnus
İnci balığı (Alburnus alburnus)
Phoxinus
Phoxinus phoxinus
Cultrinae
Pelecus
Pelecus cultratus
Cyprininae
Balantiocheilos
Balantiocheilos melanopterus
Barbus
Bıyıklı balık (Barbus barbus)
Angolabarbe (Barbus fasciolatus)
Carassius
Carassius auratus gibelio
Kırmızı havuz balığı (Carassius auratus auratus)
Havuz balığı (Carassius carassius)
Crossocheilus
Crossocheilus siamensis
Ctenopharyngodon idella
Ctenopharyngodon idella
Cyprinus
Sazan (Cyprinus carpio)
Epalzeorhynchos
Epalzeorhynchos bicolor
Epalzeorhynchos frenatus
Epalzeorhynchos kalopterus
Garra
Kangal balığı (Garra rufa)
Puntius
Puntius denisonii
Puntius oligolepis
Puntius pentazona
Puntius tetrazona
Gobioninae
Gobio
Dere kayabalığı (Gobio gobio)
Leuciscinae
Abramis
Çapak balığı (Abramis brama)
Abramis sapa
Abramis ballerus
Aspius
Koca ağız balığı (Aspius aspius)
Sis balığı (Aspius vorax)
Blicca
Tahta balığı (Blicca bjoerkna)
Chondrostoma
Chondrostoma nasus
Hypophthalmichthys
Hypophthalmichthys molitrix
Leucaspius
Leucaspius delineatus
Leuciscus
Leuciscus idus
Akbalık Leuciscus cephalus
Leuciscus leuciscus
Leuciscus souffia
Rutilus
Kızılgöz (Rutilus rutilus)
Gördek (Rutilus rubilio)
Scardinius
Kızılkanat (Scardinius erythrophthalmus)
Vimba
Eğrez balığı (Vimba vimba)
Rasborinae
Danio
Danio rerio
Pseudorasbora
Pseudorasbora parva
Rasbora
Rasbora heteromorpha
Cyprininae
Tinca
Kadife balığı (Tinca tinca)

mehmetfevzisarıbaş
27-04-2010, 20:36
abiler yayın balığı namıdeğer karabalık derler bizim burlarda..ben balıkesir susurluktanım etrafımda 3 gölet 1 akarsu var.şimdiye kadar buralardan hertürlü balığı yakaladım.gibrin bıyıklı kasna vs...fakat yayınbalığı yakalamak bir türlü nasip olmadı.yem konusunda bana bilgi verebilirmisiniz.ben yakaladığım diğer balıklarda genelde gündöndü küspesi kullandım.özellikle gibrin balığında çok etkili oluyor.yayın balığında ne kullanmalıyım yem olarak?

Aydın35
27-04-2010, 21:03
bir kaç şeyde ben eklemek isterim bizim köyde Urla/Barboros bundan 10 -12 sene evvel bir hayli fazlaydı aslında balıkçılık yıllarım bu balıklarla başladı o zamanlar babannemlerin bize ekşi ekmek dedikleri ekmeği yapmak için hazırladıkları hamurdan bir miktar alıkoyar ve onu iğnede kalacak şekilde sertleştirirdik.O zmnlar kamış nedir bilmediğimden bizim tütün kurutmak için kullandığımız kargıların en sağlamlarından seçer ucuna tercihen sağlam bir misina(tercihen 060 mm) bağlar ve ufak gölete sallardım el yapımı takımımı iğne olarak örnek vermek gerekirse mustadın kısa pala 505 serisi iğnelere benzer sert yapılı iğneleri kullanırdım.Takımıda tek iğneli şamandıralı bir takım yapardım bu şekilde hayli fazla sazan avlamışlığım vardır.sazan balığı su dibinde bulduğu herşeyi ağzına alır hatta bu konuda bir videoda vardı geçenlerde izledim eğer işine yaramıcak bir şeyse geri tükürür yapay yemlerle bu balığın avını kolaylaştırmak açısından yabancılar sanırım boili tarzı denilen bir iğne geliştirmişler balık bu iğneyi ve yapayı ağzına aldığı zaman geri tüküremiyor elbet bir tarafına saplanıyor yanlız bu balığı pişirmesini iyi bilmek lazım iyi terbiye etmek lazım yoksa yerken burnunuza çamur kokusu geliyor benimde bildiklerim bu kadar..inşallah faydalı olur

adolomorola
27-04-2010, 21:40
abiler yayın balığı namıdeğer karabalık derler bizim burlarda..ben balıkesir susurluktanım etrafımda 3 gölet 1 akarsu var.şimdiye kadar buralardan hertürlü balığı yakaladım.gibrin bıyıklı kasna vs...fakat yayınbalığı yakalamak bir türlü nasip olmadı.yem konusunda bana bilgi verebilirmisiniz.ben yakaladığım diğer balıklarda genelde gündöndü küspesi kullandım.özellikle gibrin balığında çok etkili oluyor.yayın balığında ne kullanmalıyım yem olarak?

Sevgili Mehmet arkadaşım
Yayın balığının en çok sevdiği canlı yemdir.
Ve bu canlı yemlerin başında solucan gelir bence en güzel verimi solucanla alabilirsin. Bunun yanında eksra olarak sizin oralarda gümüş balığı derler onun serçe parmağı büyüklüğünde olanlardan iğneye sırtından takıp suya bırakma yayıp avlaya bilirsin ve bunlara ek olarak yayın balığının sevdiği yem olarak tavuk çiğeri ,danaburnu'da ekleye bilirsin.;)

xnode
27-04-2010, 23:29
Yayın balığı kurbağayı da çok sever. Bazı yerlerde tutulan bir kurbağaya misina 5-10 kez karnından dolanır ve kanca göbeğinin altına sabitlenir. Özellikle dalları suya değmiş ağaçların üzerinden kurbağa geri gelemeyecek şekilde suyun ortasında bırakılır. Suyun üzerinde dairesel hareketler yapan kurbağayı (eğer o bölgede yayın varsa) mutlaka fark eder ve atak yapar.

ukg79
31-05-2010, 09:45
bilgiler için sağol erdoğan abi umarım bir gün beraber gitmek nasip olur e sezon açıldı sayılır ama bu sene sular oldukça yüksek ne yaparız bilemiyorum

hürriyet
22-09-2010, 17:19
Merhaba Erdoğan BEy;
Giresun da sazan yetiştirmek için nasıl bi yol izlemeliyiz?yavruyu nerden bulabilriz.Teşekkürler yardımlarınız için...

8y_HuNt3R_5@m3t
09-06-2011, 17:16
S.A ben Samet yunanistanin gumulcine kasabasinin yakiinda sirkeli diye bir koyde yasiyorum cok guzzel akarsular var olta ile sazan avi yapiyorum en cok 40-50 cm boylarinda sazanlar var oltaya normalde ekmek takiyorum ama cok iyi sonuc alamiyorum daha iyi sonuc almak icin ne tur bir yem kullanmaliyim yardimci olursaniz sevinirim.....TESEKKURLER.........CEVAPLARINIZI BEKLIYORUM...

mehmetfevzisarıbaş
11-06-2011, 11:10
tüm balıklarda olduğu gibi sazan balığında da o yöreye özgü yem çeşitleri olmalıdır.mesela sazan o avlakta ne ile besleniyor.çevre faktörleri neler bunlar çok önemli.çünkü biz ankaarada özel hamurla tutarken istanbulda birileri dutla tutuyor kimisi başka yerde ekmekle tutuyor.bunlar örnek mesela.ama bana sorarsan kendi hazırlayacağın hamurları tavsiye ederim.ben sana bir alıntı haur tarifi yazayım bir dene bakalım ne olacak.

bu yem bir alıntıdır kimden aldığımı hatırlayamıyorum ismini yazamadığım için özür dilerim kusura bakmasın...

A- BASİT HAMUR
1. 1 çay bardağı mısır unu
2. 3 çay bardağı beyaz un
3. 3 paket vanilya
4. 1 Yumurta tamamı
5. 1 çay bardağı kaynamış nane suyu
6. 1 avuç toz şeker
YAPILIŞI
Bunları çiğnenmiş sakız kıvamına gelinceye kadar karıştır ufak toplar haline getirip kullanabilirsin.
________________________________________

şimdiden rastgelsin sonucu bekliyorum haberin ola...

ismail1234
11-06-2011, 16:03
gerçekten çok güzel bilgiler öğreniyoruz hepinize çok teşekkür ederim.

ustam18
11-06-2011, 20:21
dostlarım sazan için en iyi yem ekmeğin içi bence.tırnak büyüklüğünde ekmeği iğneye fazla hamur yapmadan basarım ve önceden yemlediğim yere oltamı atarım.ve mutlaka yakalarım.çok değişik yöntemlerim var ama resim olmadan anlatmak zor olacağı için ilerde bu konuya resimlerle döneceğim.Rastgele.

acemi_balikci
11-07-2011, 12:23
arkadaşlar ben kamış ile kıyıdan , bARAjda sazan avlıyorum , ama nedense gelen balık en fazla 15 cm , zaten oda kılçıktan yenmiyo , daha büyük balık tutmak için ne yapmayılıyım , saazan diplerde mi gezer ben şamandıralı kamış ile tutmaya çalışıyorum , yem olarak ne takmalıyım , kamışı kaç m almalıyım şuan 4 m kullanıyorum ama 7m ye geçeceğim hadi bakalım üstadlar biraz acemi balıkçıya yardım edin :))))