PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kıyı Balıkçılığı 'nda Güvenlik


levrek
20-02-2010, 23:06
Kıyı balıkçılığı zararsız ve tehlikesiz bir spor gibi görünse de, bu gerçeği yansıtmamakta ve bu uğraşa gönül verenlerin karşısında çoğu kez görünmez tehlikeler bulunmaktadır. Güvenli ve sağlıklı bir spor uygulanması için, kıyıdaki balık avı meraklılarının bazı kurallara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Açık havanın genellikle soğuk aylarda, alışık olmayan bünyelerde olumsuz etkiler yaptığı, Soğuk algınlıklarının ağır hastalıklara yol açabildiği asla hatırdan çıkarılmamalı, her türlü atmosfer koşullarına karşı uygun giysilerle vucut korunmalıdır. Kıyı balıkçılığı yapanların da, soğuk ve yağışlı havalarda kullanmak üzere, su ve rüzgar geçirmeyen bir anorak, yada muşamba takım ve bir çift lastik çizme edinmeleri gerekmektedir. Sıcak havalarda bile, güneşe karşı başı koruyacak bir şapka, denizden gelen meltemin sürekli etkisini önleyecek bir avcı yeleği giymek yerinde olur. Kış aylarında, ısıtıcı bir önlem olarak bir termosta çay, ya da kahve bulundurmak, hem sinir sistemini takviye ettiği, hemde soğua karşı koruyuculuğu dolayısıyla önemlidir.

Dikkat edilecek ikinci bir husus da, genellikle yağışlı havalarda, bazen de denizin nemli esintisiyle olta atılabilecek, rıhtım, köprü, duba ya da demirli tekne güvertelerinin kaygan oluşudur. Bu nedenle, giyilecek ayakkabıların en az kayacak tabanlara sahip olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle, kaya üzerleri sürekli ıslak ve kaygan yosunlarla kaplı olduğu için, bu yerlerde yapılacak avcılıkta, heyecan ve telaşın etkisiyle düşmek işten bile değildir. Bu düşmeler, insan çoğu kez kendini toparlayamadığından kırıklara, bazen de baş çarpması ve iç kanama nedeniyle ölümlere bile yol açmaktadır.

Sağlık ve esenlik bakımından üzerinde önemle durulacak bir husus da, balık avlama uğruna ıssız yerlere yalnız başına gitmenin hiç de güvenli bir davranış olmadığıdır. Bir çok görünmez kazaya , özellikle de hassas bünyesi olanların ani bir rahatsızlığa karşı bir davranış olmadığıdır. Bir çok görünmez kazaya, özellikle de hassas bir bünyesi olanların ani bir rahatsızlığa karşı bu kurala kesinlikle uymaları gereklidir. Avı ne kadar bol olursa olsun, böyle ıssız yerlere bir veya birkaç arkadaşla birlikte gitmek hem hoşça vakit geçirmek, hem de güvende olmak bakımından önemlidir.
Kullandığınız olta takımları da, görünüşte zararsız olsalar bile, bazen size beklenmedik yaralar açabilirler. Örneğin, damaklı bir olta iğnesi parmağınıza veya einize saplanabilir. Bu durumda onu çekip çıkarmak çok acı verici olduğu kadar, çok da zordur. İğne derine sağlanmamışsa, palasını penseyle kesmek ve yoluna iterek derinin öteki yönünden çıkarmak yerinde bir hareket olur. Bundan başka, irice bir balığı çekerken olta ipinin kayarak, elinizi keskin bir bıçak gibi kesmesidir. Bazı defa derin kesiklere neden olan bu olgu karşısında, olta kutusunda bulunduracağınız ilk yardım gereçlerinin ne kadar yararlı olduğunu göreceksiniz. En küçük bir kesiğin bile bir antiseptikle temizlenip sarılmadığı takdirde büyük enfeksiyonlara yol açması her zaman olasıdır.
Zehirli balıkların kılçık, yada dikenlerinin batmasına karşı da tedbirli olmalısınız. Bu konuda ustalaşıncaya kadar, tanımadığınız ya da zehirli olduğunu bildiğiniz balıkları iğneden çıkarmaya çalışmak yerine o bedeni , ya da kösteği gözden çıkararak kesmelisiniz. Özellikle Rina'nın kuyruğundaki bir çift diken testere gibi çapraz dişli olduğundan, batarken kolayca saplanır, ama çıkarması o nispette zordur; çok zehirli olması dolayısıyla vakit geçirmeden bir doktora gidilmesi yerinde olur. Bu imkan yoksa, iğneyi çıkardıktan sonra, yarayı sıkarak bolca kanatmalı, oksijenli suyla iyice temizlemeli ve sulu amanyokla yıkamalısınız. Trakonya, yada Varsam ın dikeni battığında da aynı işlem uygulanır. Yaranın üzerine işemekte, ilaç yokluğunda yararlı bir yöntemdir. Bu balıkların zehiri de nöbet ve ateş yaptığından doktor kontrolünde, kalbi kuvvetlendirici ve ağrı kesici ilaç almak yerinde olur. Diğer balık dikenlerinin batmasında da, zehirli olmasa bile dikenin battığı yerde kalmamasına ve yarayı temizlemeye özen gösteriniz.; böylece mikrop kapmaya ve iltihaplanmaya karşı kesin bir önlem almış olursunuz.

PS:Alıntıdır.

Hasan BALIKÇI
20-02-2010, 23:52
güzel olan herşey kolay değildir :)bu güzel hobininde bazı zorlukları mutlaka olacaktır :)erol biladerim güzel aydınlatıcı bir bilgi :)sağol :)

en fazlada dikkat edilmesi gereken gece bilinmeyen avlak yerlerine gitmemek :)bilmediğiniz her yer tehlikelidir ;)böyle yerlere gündüz gitmekte fayda vardır

Anıl ÜNALAN
21-02-2010, 01:30
Zevkin tehlikeli yanlarından oluşabilicek zararlardan sıyrılabilmek için bu tedbirleri elden bırakmamak ve bilinçli avlanma yapmak gerekmektedir..
Paylaşım için teşekkürler Erol abi.

Kamil ESEN
21-02-2010, 07:57
Bencede yalnız gitmemek,gece bilmediğimiz bölgede kıyı avı yapmamak en doğrusu.Paylaşıma teşekkürler..

Murat ADAK
21-02-2010, 10:56
Uyarı ve önlemler için teşekkürler.

Mehmet BODUROĞLU
21-02-2010, 14:52
Güzel bilgiler için teşekkürler Erol abi.
Her ne kadar birçok şeye dikkat etsekde, görünmez oluyor aksilikler ve bir anda bizi buluyorlar..
Özellikle kıyı avcılığında korktuğum şey iğnelerin bir yerimize yada bir başkasının bir yerine saplanması.
Şahit olduğum kötü olaylar oldu ve bu korkum haline geldi.
O yüzden özellikle kamış savururken yada kasnak ile avlanıyorsak olta atarken sağımızı solumuzu ve arkamızı güzelce bir kolaçan etmek gerek.
Sizlerinde aklında bulunsun, küçük bir rica olarak varsayın.

discus
21-02-2010, 21:12
bu güzel bilgiler için teşekkürler abim...

Necati ARAT
22-02-2010, 07:30
Erol abi paylaşım için teşekkürler..
Güvenlik tabiiki çok önemli..
Bu konuya dikkat çektiğin için ayrıca teşekkürler..

xnode
06-04-2010, 22:58
Güzel bir konuya temas etmişsiniz;
Toplum olarak çok fazla önemsemediğimiz bir konudur güvenlik (Özellikle de faaliyet anındaki güvenlik)
Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.

alpargun35
07-04-2010, 09:17
Avlaklarda,güvenlik açısından, benim dikkat ettiğim, en önemli husus,! alkol duvarını aşan gruplar !!!.

Önceki yıl ıldırda,gece yarısı,içtikleri şişeleri,yanan ateş ışığında silahla vurmaya çalışan,bir grupla karşılaştım,bence bundan daha büyük tehlike olamaz,sarhoş, silahlı ve ateş ediyor.

Birde, yılan, çiyan, malum oluyor,dikkat etmek gerekir,Zeytineli ''ada, da ''akrep var diyorlardı inanmıyordum,arkadaşım farketti yemek yerken,doğruymuş, gerence de, de kıyıya bir metre mesafede yılan yavrusu gördüm, sabaha kadar uyku tulumunda yatmıştım, tedirgin oluyor insan, kamp yerinde mutlaka küçük (kontlollü)bir ateş yakılmasında mutlak faydalar vardır, paylaşım için teşekkür ederim.

Taygun KOCABIYIK
07-04-2010, 10:02
Olası durumlar bunlar, yanımızda ufak bir ilk yardım çantası bulunursa halledilebilecek türden. Fakat kalp, tansiyon gibi rahatsızlığı bulunanlar muhakkak yanlarında ilaçlarıyla ava çıkmalı. Gidilen uzak yerlerden hastahane olan bir yere gidene kadar geçen süre çok uzun olacaktır. Başımıza böyle bir olay gelmişti ucuz atlatmıştık...

Avlaklarda,güvenlik açısından, benim dikkat ettiğim, en önemli husus,! alkol duvarını aşan gruplar !!!.

Önceki yıl ıldırda,gece yarısı,içtikleri şişeleri,yanan ateş ışığında silahla vurmaya çalışan,bir grupla karşılaştım,bence bundan daha büyük tehlike olamaz,sarhoş, silahlı ve ateş ediyor.

Birde, yılan, çiyan, malum oluyor,dikkat etmek gerekir,Zeytineli ''ada, da ''akrep var diyorlardı inanmıyordum,arkadaşım farketti yemek yerken,doğruymuş, gerence de, de kıyıya bir metre mesafede yılan yavrusu gördüm, sabaha kadar uyku tulumunda yatmıştım, tedirgin oluyor insan, kamp yerinde mutlaka küçük (kontlollü)bir ateş yakılmasında mutlak faydalar vardır, paylaşım için teşekkür ederim.

Gerence'de 2 defa yılanla karşılaştım bende. Dikkatli olmakta fayda var, ama yılandan, çiyandan bir şekilde insan korunur ama bu elinde tüfek olan yaratıklardan nasıl korunabiliriz onu bilmiyorum.

akinyildiz81
25-11-2010, 13:38
biz yanımızda doktor,anestezi teknikeri felan taşıyoruz uygunmudur :)