PDA

Tüm Versiyonu Göster : Gece seyir fenerleri


Kamil ESEN
11-03-2010, 10:27
Motorlu veya yelkenli deniz araçları güneşin batımından güneşin doğuşuna kadar veya sis şidettli yağmur kar gibi durumlarda seyir fenerlerini yakmak zorundadırlar. Deniz trafiğinin olmadığı bülgelerde tekneler demirliyken (demir feneri yakılır) veya limanda bağlıyken seyir fenerlerini yakmak zorunda değildirler. Denizde çatışmayı önlemek için seyir fenerleri kullanmak ve dolayısıyla mevcut fenerleri tanımak gereklidir. Ayrıca denizde sığlıkları veya kayalıkları gösteren deniz fenerlerini çakarları ve karadaki deniz fenerlerini de izlemek ve tanımak gerekir.

Sağ taraf SANCAK yeşil renktedir.
Sol taraf İSKELE kırmızı renktedir.


[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])


Teknelerdedeki seyir ve yardımcı fenerler

7 metrenin üzerindeki motorlu ve yelkenli teknelerde silyon feneri yedekleme feneri pupa feneri ve borda fenerleri mevcuttur. Borda fenerleri kırmızı ve yeşil diğerleri ise beyaz renktedirler. Kırmızı renkli fener sol tarafta yani iskelededir yeşil renkli fener ise sağ tarafta yani sancaktadır.Seyir fenerleri teknelerin tiplerini boyutlarını hatta seyir durumunu anlamak için farklı farklı şekillerde tasarlanırlar. Seyir lambaları yeşil kırmızı ve beyaz renkleren oluşurlar. Seyir fenerleri açık bir teknede fener gibi diğer lambaları yakmak zorunlu değildir. Ama gece seyirine çıkacak olan teknelerde bir projektör bulunması da faydalı olabilir.

Genelde direk tepede bulunan silyon feneri önden ve belli bir ölçüde yanlardan görülür. 225 derecelik bir görünme açısı vardır. Arkadaki pupa fenerinin 135 derecelik bir görünme açısı vardır. Sancak ve iskeledeki borda fenerleri ise 112 5 derecelik açılarla görünürler. Bu açılar uluslararası değerler olup teknenin yelkenli veya motorlu olup olmamasına bağlı değildir. Tüm deniz araçlarında sabit değerlerdir.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Üstteki tabloda teknelerde bulunması gereken fenerler ve özellikleri verilmiştir.

Not:Alıntıdır.

Mehmet BODUROĞLU
11-03-2010, 10:32
Teşekkürler Kamil abi bilgiler için.
Bilmemiz gereken bilgiler bunlar.
Emeklerine sağlık.

Necati ARAT
11-03-2010, 10:37
Kamil abi bilgilendirme için teşekkür ederim..
Tekne avlarımda işime yarayacaktır..;)
Ne kadar av yapacaksam artık :)

Murat ADAK
11-03-2010, 13:11
Kamil abi bilgilendirme için teşekkürler.
Bilgi dağarcığımız sayenizde artıyor.
Paylaşım için teşekkürler.

mehmetulas
11-03-2010, 15:04
kamil hocam bilgilendirmen için teşekkür ederim
yelkenli teknemi bitirebilirsem bu paylaştığınız
bilgiler çok işime yarayacak

Kamil ESEN
11-03-2010, 15:06
İnşallah herkesin faydalanacağı bilgiler olsun.:)

kaptankarabulut
11-03-2010, 15:14
Kamil hocam, bilgi ve paylaşımın için teşekkürler.Eline emeğine sağlık..

Kamil ESEN
11-03-2010, 15:18
Kamil hocam, bilgi ve paylaşımın için teşekkürler.Eline emeğine sağlık..

Kaptanım eksik yer varsa tamamlayıver..Biz sana göre çırak bile değiliz.;)

Anıl ÜNALAN
11-03-2010, 15:21
Teşekkürler Hocam ;)

delvel
11-03-2010, 18:58
kamil abi bilgilendirme va paylaşım için teşekkür ederim

alpargun35
11-03-2010, 19:05
Paylaşım için teşekkürler.Mutlaka faydalananlar olacaktır.

levrek
11-03-2010, 19:14
Teşekkürler Kamil,lakin buna uyanların sayısı o kadar az ki.Adamlar av sırasında, özellikle sırtı çekerken kapkaranlıkta seyir ediyorlar.

discus
11-03-2010, 21:25
Paylaşım için teşekkürler abi...