PDA

Tüm Versiyonu Göster : Tatlısu Levreği Yakalamak...


dizel45
09-05-2010, 19:13
Tatlı su levreği ülkemizde Testere adıyla bilinen ve Turnadan sonra en çok yırtıcı olan türdür.Aynı zamanda predator olduğu için hem sahte yemlerle hemde doğal yemlerle yakalanabilir.Yılın her ayında Tatlı su levreği yakalayabilirsiniz ancak bunda avcılığı arttıracak en önemli konu yem seçimidir.Avcı bir balıktır ve özellikle avlayabileceği balıkların ( genellikle yavru balıklar ) olduğu yerlerde bol miktarda bulunur.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])


Tatlı su levreğini özellikle Marmara bölgesinde pek çok alanda avlamanız mümkün.Örneğin Tekirdağ Yeniçiftlik, Terkos gölü ve Büyükçekmece gölü gibi.Ancak olta atmayı düşündüğünüz her bölgede yakalayamacağınızda aşikar.Bu yüzden yer seçimi kısmını dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.İstanbul ili içerisinde en verimli av zamanı sonbahar aylarıdır.Kilo ve üzeri büyüklüğe erişebilir.


Tatlı su levreğini hem sahte balıkla hemde canlı balıkla ve hatta solucanla dahi yakalayabilirsiniz.Büyük boyda olanların genel hedefi daha çok canlı balık ve sahte yemler olacağından önceliğinizi bu av şekline vermenizi öneriyorum.Tatlı su levreği aktif bir balıktır ve gruplar halinde gezerler.Genellikle günün belli zamanlarında av amaçlı dolaştıkları için bir sürüye denk gelirseniz hayatınızın avını yapmanız olasıdır.Tabi 1 karıştan küçük boyları bırakmanız daha sonraki zamanlarda aynı yerde av yapmanız için geçerli bir neden olacaktır.

Sahte balık seçimi piyasada tatlı su levreği için kullanabileceğiniz pek fazla seçenek olmadığı için kısıtlıdır.Fakat resimde göreceğiniz mini shad gibi 3-5 cm arası sahte balıklar iyi bir seçim olabilir.Ben avlanırken genellikle bu boy ve renk tercih ediyorum ve sizlerede bunu tavsiye ediyorum.Diğer sahte yem alternatifi ise mepps kaşıkların özellikle fosfor yeşili kaplaması olan thunder bug veya benzeri olabilir.


[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])


Bu balığı avlarken özellikle canlı balık kullandığınızda verimsiz geçebilecek bir avı verimli hale getirebilirsiniz.Her ne kadar canlı yem temin etmek zor olsada sinek iğne ve ufak ekmek parçaları kullanarak küçük yem balıkları yakalamanız mümkün.İlk yakalayacağınız balığı yine resimde göreceğiniz ve hazırlayacağınız bir şamandıralı takıma 3 lü küçük boy iğneye bağladıktan sonra yem balığı avlamaya devam edebilirsiniz.Solucan ile avda ise şamandıraya bağlanacak yem 6-7 numara tek iğne kulalnılmalıdır.

Yer Seçimi :

Tatlı su levreği için çok iyi gözlem yapmak gerekir.Küçük balık sürülerinin bulunduğu alanlar genellikle sürülerinde bulunduğu alanlardır.Bu yüzden balığı derinlerde aramanıza gerek yoktur.Fakat bu işin püf noktası taşlık alanlardır.Şayet levreğin bulunduğunu bildiğiniz bir göldeyseniz o zaman bakmanız gereken ilk yer dibi veya kenarı taş dökümü olan yerlerdir.


[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])


Buna en güzel örnek Büyükçemece gölünün sonundaki köprünün ayakları ve Terkos gölünün su dağıtım kanalının başladığı noktalardır.Bu tip bölgelerde yavru balık görmesiniz dahi muhtemelen kaya balığı potansiyelini görmezden gelmeyin.

Olta ve Yemin Hazırlanması :

Sahte balık ile ilgili bilgiyi yukarıda vermiştik, yani esas konumuz canlı yem ile nasıl av yapacağınız.Canlı yeminizi dip oltası ilede kullanabilirsiniz ancak ben tavsiye etmiyorum.Onun yerine orta boya şamandıraya 0,20 mm misina ve solucan için 6-7 numara kahverengi iğne, canlı balık için ise yine 6-7 numara 3 lü iğneyi bağlayarak takımınızı hazırlayabilirsiniz. Solucan iğneye sadece halkasından takılmalıdır.


[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Canlı yavru balık ise sırt yüzgecinden oltaya takılır ve balığı şoka sokmayacak şekilde yavaşça ileri bırakılır.Küçük şamandıra kullanırsanız balık oltayı gezdirecektir.Bu yüzden küçük şamandıra kullanmaktan kaçının.

* Canlı balık ile avlanırken turna olasılığı göz ardı etmeyin.
* Tatlı su levreğinin sırt yüzgeçleri silah gibidir ve tehdit anında yelken gibi açılır.Bu yüzden sudan çıkarttıktan sonra dikkatlice kavrayın.
* Canlı balığı arada dinlendirin.
* Sahte balıklar için renk seçimini genel olarak fosforlu renklerden yana kullanın.

adolomorola
09-05-2010, 19:51
Ayrıntılı bilgiler için Teşekkürler Erdoğan abi,eline sağlık..;)

Anıl ÜNALAN
09-05-2010, 20:06
Bilgiler için teşekkürler Erdoğan abim.
Ben böyle okumayla bilgiden anlamam bi gün tutup elimden götür beni ;)
Çok güzel bilgiler :)

Fedai
09-05-2010, 22:35
Sen yakala dostum bizide davet et hep beraber yiyalim:)
Emegine saglık:)

kaptankarabulut
10-05-2010, 08:14
Erdoğan kardeşim bilgi ve paylaşımın için teşekkürler.. Ama bende Anıl'ın düşüncelerine aynan katılıyorum...:D :D :D :D

Kamil ESEN
10-05-2010, 08:25
Erdoğan abi bizi levreğe götür.Orda daha iyi anlatırsın.Bak hem çırakta çok:)Paylaşıma teşekkürler..

Murat ADAK
10-05-2010, 08:35
Erdoğan abi bilgilendirme için teşekkürler.

Necati ARAT
10-05-2010, 10:01
Erdoğan abi bilgilendirme için teşekkürler.
emeğine sağlık..

seyirsubayi
10-05-2010, 10:36
verdıgınız ayrıntılı bılgıler ıcın tskler.. emegınıze saglık

isobaran_2005
14-07-2010, 23:55
bilgiler için teşekkürler üstat

İrfanavcı
15-07-2010, 22:21
Değerli bilgiler için teşekkürler üstatım.

hamit34
16-07-2010, 09:33
güzel pylaşım emeğine sağlık