PDA

Tüm Versiyonu Göster : Deniz Böceği ve İstakoz


katiti
24-01-2006, 04:37
Deniz Böceği (Nephrops norvegicus)

F- Nephropsidae
L- Nephrops norvegicus
İ- Norway lobster
M- Deniz kereviti

Morfolojik Özellikleri:

Vücut kitin denilen bir kabukla örtülüdür. Kabuk düz olup, diken yoktur. Birinci yüzme bacağındaki kıskaçlar kuvvetlidir. Renk açık sarı ve portakal sarısı pembe renktedir. Alt tarafı ise daha açık renklidir. Antenler uzun olup vücudun boyuna erişmez. Üreme dönemi Mart-Kasım arasıdır.
En çok uzunluk = 25 cm.
Ortalama uzunluk= 12-16 cm.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

katiti
24-01-2006, 04:40
F- Nephropsidae
L- Homarus gammarus
İ- Common lobster
M- Adi istakoz

Morfolojik Özellikleri:

İstakozlarda karapax düzgün ve arkası iki çift dikenlidir. Rostrum 4 veya 5 dişlidir. Karapaxın ortasında bulunan yarık rostrumun ucuna kadar devam eder. Abdomen segmentleri düzgün ve dişsizdir. Bacaklardan birincisi fazla gelişmiş ve ucu kıskaç halini almıştır (Karakteristik özellik) Anten uzun olup vücut boyuna eşittir. Vücudun üst tarafı mavimsi siyah, alt tarafı açık renklidir. Yumurta açılım zamanı Mayıs - Temmuz aylarıdır.
En çok uzunluk = 75 cm.
Ortalama uzunluk = 30-40 cm.
En çok ağırlık = 4 kg.
Ortalama ağırlık = 1kg.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

katiti
24-01-2006, 20:12
F- Scyllarides
L- Scyllarides arctus
İ- Big bear crab
M- Karavida

DİKKAT BU TÜR 36/2 SAYILI SİRKÜLER GEREĞİ KORUMA ALTINDA OLUP, AVI YASAKTIR!

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Not: Scyllarides sp. (elephas, arctus) tamımının avı yasaktır.

katiti
24-01-2006, 22:55
F- Palinuridae
L- Palinurus vulgaris
İ- Spiny lobster
M- Deniz böceği

Morfolojik Özellikleri:

Karapax yarı silindirik şekilde olup, üzerinde çeşitli büyüklükte sayısız diken bulunur. gözlerin üzerinde öne bakan boynuz şeklinde iki kuvvetli dikeni ile boynuzlar arası dikenleri ve rostrumu teşkil eden orta dikeni vardır. Antenlerin uzunluğu vücut boyunu geçer. 1'inci segmentde kıskaç yoktur. Renk kahverengi kırmızımsı olup, koyu benekler vardır. Karın siyah noktalar ile örtülüdür. Alt taraf açık pembe renktedir. Yumurta açılım zamanı ilkbahar (Mart-Mayıs) aylarıdır.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Not: Serkan Abi teşekkürler :)

aserkansatı
26-01-2006, 09:00
Ellerine sağlık Mert'çiğim...Biz kabuklulardan sadece kereviti yiyebiliyoruz tatlı su kenarında yaşadığımız için.(hoş, İzmirdeyken sanki istakozla büyüdük de... :D ),neyse.Canım çekti gerçekten okuyunca.Emeğine sağlık +rep kardeşime... :dans: :dans: :dans:

katiti
26-01-2006, 14:57
teşekkür ederim abi :artist: :D

ben de izmir'de bir kez denk geldim dalışta son gönderdiğimden böceğe. pişirmeyi bilemeyiz, yazık olur hayvancağıza diye almadım valla. ama tadını da merak ediyorum, bir daha denk gelse alırım, internetten de tarifini bulurum ne yalan söyleyeyim :D

Taygun KOCABIYIK
26-01-2006, 16:35
Birşey sormak istiyorum bu karavidanın avcılığı yasakmış gerçi resimde gördüğüm kadarıyla aynı değiller ama. Dayım balıkçılık yaparken ağlardan karavida çıkardı sırtlarında dikenler vardı ağdan çıkarmaya çalışırken ellerini delik deşik ederdi sonra o delikler suyun etkişiyle şişerlerdi. Yabani karideste deniyordu rengi sarı gibiydi yukardaki ile bahsettiğim karavida aynı mı?

Taygun KOCABIYIK
26-01-2006, 16:35
Haa bide rep sistemini devreye sokayım mı ne dersiniz :D

katiti
26-01-2006, 16:59
taygun benim bildiğim karavida bu, ama senin dediğini görmedim hiç. onun için birşey diyemeyeceğim. karides türleri ile ilgili de ilk fırsatta bir çalışma yapmak istiyorum ama bu aralar biraz yoğun, onun için ne zaman olur bilemiyorum.

rep sistemi de bence gereksiz. başka bazı forumlarda rep uğruna bir yığın abuk-sabuk muhabbet olduğunu görüyoruz. biz yine karşılıksız paylaşımın tadına varalım bence :)

Taygun KOCABIYIK
26-01-2006, 17:10
şaka yapmıştım zaten :D