PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kuş Gribi


uzman
25-01-2006, 03:54
KUŞ GRİBİ AŞISI 2-3 AY İÇİNDE ÜRETİLEBİLİR

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, gerekli kaynak tahsis edilmesi durumunda Türk bilim adamlarının 2-3 ay gibi kısa bir sürede kuşu gribi aşısını üretebileceğini söyledi.

Aynı zamanda TÜBİTAK Tarım Orman Veterinerlik Araştırma Grubu'nun danışmanlığını üstlenen Prof. Erganiş, yaptığı açıklamada, kuş gribinin önemli bir hastalık olduğunu, ancak konunun gereğinden fazla abartılmasının daha büyük tahribatlara yol açacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl dünyada yaklaşık 260 bin kişinin normal gripten öldüğünü, üzerinde ısrarla durulan kuş gribinin ise tüm dünyada bugün kadar 140 kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Erganiş, bu nedenle asıl önlemin normal grip vakaları için alınması gerektiğini söyledi.

Bu hastalığın, sosyo-kültürel-ekonomik düzeyi yüksek insanların kesinlikle tedirgin olmaması gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Erganiş, şunları kaydetti:

''Kuş gribi, vücut direnci yerinde olan bir kişiyi kolay kolay öldüremez. Çünkü bu hastalığın mikrobu insanın gerçek mikrobu değildir, zayıf kanatlılarda ölümlere neden olan bir mikroptur. Hatta bırakın göçmen kuşları, yerli pek çok kaz ve ördek türünü bile öldürmez. Bu nedenle sadece bu hayvanlarla sürekli temas halinde bulunan, bu hayvanları kendi olanaklarıyla kesip yiyen kişiler birinci derecede risk altındadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın, entegre tesislerde yetiştirilmiş tavukları tüketip, kanatlılarla doğrudan temas etmemesi, korunmak için kesinlikle yeterli önlem olacaktır. Bu iki şarta uyan kişinin tedirgin olmasına gerek yok.''

Türkiye'nin bilimsel çalışma ve yetişmiş nitelikli insan gücü açısından hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Erganiş, ''Gerekli kaynak tahsis edilirse Türk bilim adamları 2-3 ay gibi kısa süre içinde kuş gribi aşısı üretir. Bunun için altyapımız var. TÜBİTAK şöyle dursun, üniversitelerimizde bile bu aşıyı çok kısa süre içinde üretip, seri üretime hazır hale getiririz. Önemli olan gerekli olan mali kaynak'' diye konuştu.

-SEKTÖRE DESTEK-

Vakaların görüldüğü yerleşim biriminde yaşayan kişilerin, en küçük bir gribal belirtide bile hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini anlatan Erganiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önemli olan itlafların başarılı ve hızlı bir şekilde tamamlanması. Kuş gribinin en önemli tehlikesi insanları öldürmesi değil, o ülkede, sağlıklı beslenme için büyük önem taşıyan kanatlı hayvan sektörünü bitirmesidir. Türkiye'de sektörün iflas etmesi durumunda çocuklar ve yaşlılar protein ihtiyacını nasıl karşılayacak. Kuş gribinden gereksiz şekilde korkulmaya devam edilirse artık yumurtayı bile dışardan ithal edeceğiz. Bu durum ise telafi edilemez bir ekonomik kayıp anlamına gelir. Bu nedenle vatandaşlarımız paniğe kapılmadan, entegre tesislerde üretilen tavukları ve ürünlerini satın alıp yemelidir. Hem de sektöre destek vermek için normalden daha fazla bile tüketilebilir.''

ALINTIDIR

uzman
25-01-2006, 04:10
Kuş gribinde erken teşhis

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, her türlü hastalıkta olduğu gibi kuş gribinde de erken teşhis ve müdahalenin hayat kurtaracağını söyledi.

Rektör Akınoğlu, Türkiye'de kuş gribinden başka çok fazla bulaşıcı hastalık bulunduğuna dikkat çekerek, "Şu anda göz ardı ettiğimiz, görmediğimiz, farkında olmadığımız çok fazla hastalık var. Bütün bunlara yoğunlaşıp öbür hastalıkları yok sayamayız. Bütün hastalıklara -bulaşıcı olsun ya da olmasın- duyarlı olmamız lazım. Hele bir de salgın tehlikesi olduğu zaman çok zarar verebilir. Binlerce insanı etkileyebileceği düşünüldüğü için tıbbı olarak kuş gribi virüsünün potansiyeli çok fazla. Bu nedenle sıkı önlem alınıyor" dedi. Her türlü hastalıkta olduğu gibi kuş gribinde de erken teşhis ve müdahalenin hayat kurtaracağını vurgulayan Prof. Dr. Akınoğlu, "Erken ilaç verilirse bu hastalıktan kurtulma oranı çok yükseliyor. Geç kalınırsa hastalık ağır seyrediyor, öldürüyor" diye konuştu.


Prof. Dr. Akınoğlu, Adana'da kuş gribine karşı Vali Cahit Kıraç başkanlığında yaptıkları toplantıda, kuşların göç yolu üzerindeki lagünlerde tedbirlerin artırılacağını, göçmen kuşların gelip konakladığı yerlerin de kontrol altına alınacağını belirtti. Bölgedeki Ağyatan, Akyatan ve Tuzla lagünlerinin Adana İl Tarım Müdürlüğü'nce kontrol altında tutulduğunu söyleyen Rektör Akınoğlu, "Bu işin artık gerçek boyutuyla düşünülmesi lazım. Ne fazla abartılarak ne de fazla önemsenmeyerek. Yani önemsememek tehlikeli olduğu gibi abartmak da doğru değil. Şu anda sistem tam olarak oturdu. Sağlık Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor" diye konuştu.

ALINTIDIR

aserkansatı
25-01-2006, 04:33
Dostum kuş gribini geyik bölümüne koyacak kadar hafife alma... :D :D :D

uzman
25-01-2006, 05:16
Değerli Dostum Serkan,
Aslında çok haklısın. Hiç de hafife alınacak konu değil. Ama ne yaparsın mesajlarımıza bir eleştiri veya cevap alamama riski karşısında en fazla eskimiş konunun olduğu kısmı seçiyorum. Bilmem haksız mıyım?
Saygılarımla...

aserkansatı
25-01-2006, 05:21
Ben yine de her konunun kendi başlığı altına yazılması taraftarıyım.Bilmiyorum haksızmıyım... ;)

uzman
25-01-2006, 05:23
Valla ben de yaklaşık 1 aydır yumurta ve tavuk yiyemiyorum. Bu konunun tam olarak hangi başlık altında olması gerektiğini bilmiyorum. Bilmiyorum haksız mıyım? :D
Saygılar.

Epidermoid_Karsinom
25-01-2006, 05:32
Bu kuş gribi vakiasini cok abarttiniz uzman bey. Benim ihtisas alanima girmemenizi dilerim. Doktor olmadiginiza gore birakin bu isleri balik meselelerini yazin lutfen

uzman
25-01-2006, 05:34
Haydaaaa
Tövbe tövbeee....
Ne alana girmesi yaw arkadaş sen manyak mısın? Ben nette gezerken bir konu buldum ve "alıntıdı" diyerek aktardım ne var bunda?
Artık dayanma sınırımı aşıyorsunuz...

Epidermoid_Karsinom
25-01-2006, 05:51
Hayda da neymis
ben alanima girme diyorum hepsi bu
sen cok ukala bir insansin
ben sana haddini bildirecegim
terbiyesiz adam

uzman
25-01-2006, 05:56
Yaw allah aşkına yok mu şu adamı defedecek bir kuvvet. Sabrımı taşırıyor artık. Aslında ona verecek güzel bir cevabım var ama...
her neyse...
Terbiyesiz sensin doktor nüsveddesi. Artık yeter sen kaşındın. Bundan sonra burada bu saçma yazılarından birini daha yaz bak ne oluyor?
Şimdi sabrımı zorlayarak sana cevap dahi vermiyorum. Son gülen iyi güler...

Epidermoid_Karsinom
25-01-2006, 06:03
Hadi ordan dangalak
sen kim oldun da beni durduracak adam ardin.
serseri seni
terbiyesiz ve kuvvetsiz adam. Ben seni her durumda mahvedebilirim. Artik benim canimi sikma yoksa ben senin canini sikacam. Kokusmus baliklarindan bahset. Tibbi konulara girme serseri

uzman
25-01-2006, 06:07
Seni adam yerine koyarak cevap vermeyeceğim artık ama bu taciz edici sözlerin bir doktora ve hatta doçent olduğunu söyleyen birine yakışmıyor. Bu konuda senin doçentliğin bir yana insanlığından şüphe ediyorum.

Epidermoid_Karsinom
25-01-2006, 06:14
Hadi ordan . Ne doçenti.
ancak sizin gibi kekler inanir buna

uzman
25-01-2006, 06:17
Bunun üstüne birşey yazmaya gerek yok...
Bir balon sönmüş oldu. Ben de bu sözü bekliyordum sayın yalancı doçent....

uzman
25-01-2006, 06:33
Haklı olmaktan dolayı çok rahatsızım. Keşeke haksız olsaydım da, bu sonucu yaşamasaydım. İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesine annemi tedavi için götürdüğümde bu adamın orada çalışmadığını öğrenmiştim. Fakat, gene de keşke bir rastgelsin üyesi doçent olduğunu söylemeden her ne ise basit bir meslek erbabı olsa da doğruyu söyleyip bizimle kalsaydı.
Çok üzgünüm...
Saygılarımla...

levrek
25-01-2006, 06:34
Beyler, lütfen özelinizi siteye taşımayın,hepimiz yetişkin insanlarız,başkaların haklarına da saygılı olun lütfen,sorunlarınızı özelden mesajlaşarak halledebilirsiniz,Site demokratiktir,herkes dilediğini yazabilir ama bunu yaparken de edep kurallarına uygun olarak yapmak gerekir,bu tip tartışmalar istemiyoruz,saygılarımla

Anıl ÜNALAN
25-01-2006, 06:36
Ali rıza bey ağzınızı bozmadığınız ve saygınızı yitirmediğiniz için teşekkür ederiz...

aserkansatı
25-01-2006, 06:39
Uzman diye boşuna demiyoruz kardeşime...

uzman
25-01-2006, 06:53
Arkadaşlar, övgüye gerek yok, sadece bu terbiyesizle aynı platforma girmeden gereğini yapmak istedim.
Saygılarımla...

aserkansatı
25-01-2006, 06:58
En iyisini yaptın tabi ki de,şimdi o mesajlar silinince Erol'un mesajı havada kaldı,bize diyomuş gibi oldu... :D :D :D
Olsun ama güzel oldu,beğendim ben... ;)

uzman
25-01-2006, 07:01
Akıl vermek bizim gibi amele kısmına gelmez ama keşke silmeseydiniz siz değerli modlar bu mesajları da herkes görseydi....

Taygun KOCABIYIK
25-01-2006, 15:44
Akıl vermek bizim gibi amele kısmına gelmez ama keşke silmeseydiniz siz değerli modlar bu mesajları da herkes görseydi....
İlk önce kendine amele diyerek haksızlık yapma Ali abi sen milli eğitim bakanlığına bağlı bir öğretmensin kutsal bir mesleğin var bize senin gibi akıl veren öğretmenler sayesinde bu günlere geldik.

Asıl konumuza gelelim.
Mesajları ger getirdim küfürlü yerleri düzenleyerek tabiki.
Doktorumuzun ne olduğunu anlamış olduk Anıl kardeşim gereğini yapıp sitemizden uzaklaştırmış.
Sizden tek ricam şu olucaktır. Bu sahte doktor arkadaşımız siteye tekrar üye olup sinirleri germeye çalışıcaktır. Siz hakaretlere ve sataşmalara aldırmamazlıktan gelip polemik yaratmayın.
Ali Rıza abi senide bu sözlere bile terbiyeni bozmadan cevap verdiğin için ayrıca tebrik etmek istiyorum.

HALDUN YALIMLI
25-01-2006, 16:39
Serkan kardeşim; Bana son noktayı koyan adam demişti soğukkanlı demişti şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere;Şimdi ne olacak arkadaşlar, insanlara herzaman ikinci bir şans verilir ama değerlendiremezse kendisi bilir elbet.Şimdi herkes düşünüyor acaba bu adam gerçekten doktor mu değil mi? diye açıkçası bence hiç önemli değil. İnsanlar doktor olabilir mühendis olabilir vs,vs, ama insan olamıyorlarsa bu sıfatların hepside lafta kalır bence.
Arkadaşlar lütfen bunlar bizlere örnek teşkil etsin ve bu tip hadiseleri foruma taşımayalım, İmza bölümnede gerekli bilgilerimizi yazalım.
Serkan kardeşim; Ben yine senin bana yaptığın yorumlardan birisini yapıyorum ve soğukkanlılığımı koruyorum.

uzman
25-01-2006, 22:56
Beyler, lütfen özelinizi siteye taşımayın,hepimiz yetişkin insanlarız,başkaların haklarına da saygılı olun lütfen,sorunlarınızı özelden mesajlaşarak halledebilirsiniz,Site demokratiktir,herkes dilediğini yazabilir ama bunu yaparken de edep kurallarına uygun olarak yapmak gerekir,bu tip tartışmalar istemiyoruz,saygılarımla

Sevgili Erol,
Burada yazılanlardan sorumlu olduğumu sanmıyorum. Ayrıca benim özel savaşım da değil. Sanırım tartışmanın başından beri olayları bilmediğiniz için bunu iki kişinin özel çekişmesi olarak gördünüz. Olay tamamen sitede huzursuzluk çıkaran sahte bir doktorla, sitedekilerin kandırılmasına karşı olan bendenizin arasında geçmiş olsa da sanırım forumdaki herkesin taraf olması gereken "genel" bir atışmadır... Bilgilerinize sunarım...
Saygılarımla...

Bir Dost
01-02-2006, 08:26
Sanırım bu doktor beye verilmiş ikinci bir şanstı uslup bozuk tarz bozuk ahlak yok burayı ingilteredeki Haydy Park (özgürlük parkı) zannediyor ama özelle tüzeli burda karıştırmasın burası Türkiye sayın bay doktor civanım burda öyle dilediğin gibi konuşamassın adamın böyle nefesini keserler.

rüzgar2
02-02-2006, 08:06
Ali Rıza bu konuşmaları daha yeni okudum...Gerçekten alt etmişsin o adamı. ;)
Yalnız takip ette onu başka bir nickle girip sitenin huzurunu kaçırmasın...Şimdi diyeceksin ki ben nasıl tanıyayım onun olup olmadığını..Sen biliyorsun ki Uzman'sın ve onu her nickle ;) tanırsın...Yanlışmıyım dostum...Dost Ali Rıza bir kez daha seni kutluyorum ve benim gözümde abartısız bir kahraman gibi oldun bilmem diğer arkadaşlar ne düşünür...Dost Ali Rıza hep senin arkandayım

uzman
03-02-2006, 00:41
Ali Rıza bu konuşmaları daha yeni okudum...Gerçekten alt etmişsin o adamı. ;)
Yalnız takip ette onu başka bir nickle girip sitenin huzurunu kaçırmasın...Şimdi diyeceksin ki ben nasıl tanıyayım onun olup olmadığını..Sen biliyorsun ki Uzman'sın ve onu her nickle ;) tanırsın...Yanlışmıyım dostum...Dost Ali Rıza bir kez daha seni kutluyorum ve benim gözümde abartısız bir kahraman gibi oldun bilmem diğer arkadaşlar ne düşünür...Dost Ali Rıza hep senin arkandayım

Sevgili Sami...
Sitenin huzur ve düzenini korumak yalnız bana yüklenmiş bir ödev değildir. Üstelik ben, bunu takip edecek pozisyonda da değilim...
Ayrıca, şimdiye kadar senin hiç kullanmadığın, O kişinin birkaç yazısında kullandığı "Dost" sözcüğünü 5-6 cümle içinde 2 kere benim için kullanman (bana o adamı ve bana hakaretlerini hatırlattığı için) hiç de şık durmamış...
Sevgilerimle....

aserkansatı
03-02-2006, 00:43
Eminmisin Ali Rıza? Sana dost denmesine kızmamalısın...Bu güzel bir sıfat bence...Herkes hak etmez...

uzman
03-02-2006, 00:46
Eminmisin Ali Rıza? Sana dost denmesine kızmamalısın...Bu güzel bir sıfat bence...Herkes hak etmez...

Değerli Dostum...
Dost denmesine değil, Sami'nin bunu daha önce hiç kullanmazken şimdi bu 5-6 cümle içinde vurgulayarak kullanması bana o adamı hatırlattığı için böyle bir cevap yazdım. Bu cevapta senin alınman gereken bir şey yok dostum...
Saygılar...

rüzgar2
03-02-2006, 00:50
Bu güne kadar kullanmama sebebim vardı şimdi de bir sebebim var diye düşünmüştüm kendimce....Yalnız ben o doktorun kullandığını bile hatırlamıyorum...Sen sadece o adamı sevmediğinden sana biraz tuhaf geldi diye düşünüyorum...Bence silmelisin o adamı..(Kafandan)Tabiki sen istemezsen kullanmam sevgili Ali Rıza arkadaşım...Ayrıca bu görevi sana yüklemek kadar normal bir şey yok gibi geliyor sevgili Ali Rıza...O adamı en güzel şekilde alt ettin.. ;) ..Her zaman arkandayım...

uzman
03-02-2006, 00:56
Bu güne kadar kullanmama sebebim vardı şimdi de bir sebebim var diye düşünmüştüm kendimce....Yalnız ben o doktorun kullandığını bile hatırlamıyorum...Sen sadece o adamı sevmediğinden sana biraz tuhaf geldi diye düşünüyorum...Bence silmelisin o adamı..(Kafandan)Tabiki sen istemezsen kullanmam sevgili Ali Rıza arkadaşım...Ayrıca bu görevi sana yüklemek kadar normal bir şey yok gibi geliyor sevgili Ali Rıza...O adamı en güzel şekilde alt ettin.. ;) ..Her zaman arkandayım...

Sami Dostum,
Tüm samimiyetimle söylüyorum ki seni ve Serkanı kardeşim kadar seviyorum. Tabii diğer arkadaşları da öyle... Ama siz özelsiniz. Bunu açıkça yazmaktan da çekinmiyorum. Fakat bu senin tarzın değil. Serkan ile biz sürekli birbirimize "Dostum" diyerek hitap ediyoruz. Baştan beri bu böyle... Tabii ki sen nasıl istersen öyle hitap et. Bunu değiştirmek bana düşmez ama, sanki o kişi ile forumdakilerin iyi ilişkilerini ben kesip atmışım gibi suçlayıcı bir ifade hissettim bu sözün altında...
Bilmiyorum. Belki de bu bir paranoyadır. Ama Sizlere karşı bir tavrım yok benim. Sizin de bana karşı olmasını beklemiyorum...
Sevgilerimle....

rüzgar2
03-02-2006, 01:04
Sami Dostum,
Tüm samimiyetimle söylüyorum ki seni ve Serkanı kardeşim kadar seviyorum. Tabii diğer arkadaşları da öyle... Ama siz özelsiniz. Bunu açıkça yazmaktan da çekinmiyorum. Fakat bu senin tarzın değil. Serkan ile biz sürekli birbirimize "Dostum" diyerek hitap ediyoruz. Baştan beri bu böyle... Tabii ki sen nasıl istersen öyle hitap et. Bunu değiştirmek bana düşmez ama, sanki o kişi ile forumdakilerin iyi ilişkilerini ben kesip atmışım gibi suçlayıcı bir ifade hissettim bu sözün altında...
Bilmiyorum. Belki de bu bir paranoyadır. Ama Sizlere karşı bir tavrım yok benim. Sizin de bana karşı olmasını beklemiyorum...
Sevgilerimle....
Peki Sevgili Ali Rıza olay anlaşılmıştır..Keşke doktorun ilişkisini kesmeseydin.. ;) :deli:

uzman
03-02-2006, 04:08
Peki Sevgili Ali Rıza olay anlaşılmıştır..Keşke doktorun ilişkisini kesmeseydin.. ;) :deli:

Yaw Sami ben ne ilişkisi kesecem. Herif itiraf etti. Sonra da girmiyor artık. Ben mi kestim bu herifin hesabını :D
Bu arada dostum Serkan bugün pek görünmedi... Sadece bir mesaj yazdı bana ve yok ortalarda...
Dostum Serkan'ı gören veya yerini bilenler insaniyet namına bana bildirsinler... :D
Sevgiler....

clavicula
03-02-2006, 04:24
Akıl vermek bizim gibi amele kısmına gelmez ama keşke silmeseydiniz siz değerli modlar bu mesajları da herkes görseydi....
amelenin önlerinde gidesisin sen

uzman
03-02-2006, 05:39
amelenin önlerinde gidesisin sen

Her kimsen terbiyesizlik etme. Burası saygın bir forumdur...

rüzgar2
03-02-2006, 05:43
Çok ilginçsiniz ikinizde... :D ...İkinizde sanki tek yumurta ikizi gibisiniz... :D

aserkansatı
03-02-2006, 05:49
Karakter olarak da öyle gerçekten çok sinirlisiniz ikinizde.Yapmayın böyle şeyler...Kırmayın kendi kendinizi...

uzman
04-02-2006, 07:55
Karakter olarak da öyle gerçekten çok sinirlisiniz ikinizde.Yapmayın böyle şeyler...Kırmayın kendi kendinizi...

:( :'( :(