PDA

Tüm Versiyonu Göster : Avladığımız Balıkları Nasıl Saklamalıyız?


Taygun KOCABIYIK
25-01-2006, 16:40
Avlandığımız günlerde %90 hava sıcak olur güneşin altında kabak gibi duran balıklar 30 dakika içinde pelte kıvamına gelip kokuşur.
Şimdi balık saklama taktiklerine geçelim.

Tel Livar
-----------Av malzemeleri satan mağzalarda 3-5 milyona bulabilirsiniz.
bir parça ip ile denize sarkıtıp avlandığınız süre boyunca balıkların canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Buzluk
--------
Bu iş için gidip hususi buzluk almaya gerek yok. Eski buzluklardan yada köpük kutulardan bulup kullanabilirsiniz. İçine koyucağınız buzu 2 şekilde temin edebilirsiniz.
ilki evde şişelere su doldurup buz yaptıktan sonra şişeyi kesip buzluğa atmak olabilir.
ikincisi buzcudan çeyrek kalıp eğe ihtiyaç fazla ve hava sıcak ise sularınızı biraz kola gibi şeyleri soğutmak için maximum yarım kalıp buz sabahın köründen akşama kadar sizi idare eder.
Balığı buzluğa koyduktan sonra üzerlerinin kurumaması için deniz suyu serpiştirin yada bir gazeteyi ıslatıp üzerlerine serin.

Kıl Çuval
-----------
Bu yöntem dedelerimizin atalarımızın yöntemidir. Kestane çuvalı olarakta bilinen kıl çuval artık pek bulunan birşey değil. Bir şekilde bulduğunuzu farzedelim. Balığı avladığınızda kıl çuvalın içine koyup bir ip yardımıyla denize sarkıtabiliceğiniz gibi, çuvalı ıslatıp gölge bir yere koyup 15-20 dakikada bir ıslatarak balığı koruyabiliriz. ikinci yöntemi uygularken içine birazda yeşil vıcık vıcık olan yosunlardan koyulabilir.

Kova
---------
Tasvip etmediğim bir yöntemdir balık o kovanın içinde canlıyken bile bayatlar. Güneşin altındaki 1 kova su (en fazla 15 litre) kısa süre içinde kaynama derecesine gelir.(mecaz anlamda yani). İllaki kovada görücem o canlı balıkları derseniz sürekli su sirkülasyonu yaptırmanız gerekir.15-20 dakikada bir üzerinden bir kap yardımıyla su boşaltıp yerine denizden taze su dökerseniz sorun kalmaz.


Bunların hiçbiri yok diyelim ki evde unuttunuz.
Yapıcağınız en basit yöntem şu.
Bir torbanın alt kısmına kalınca gazete koyup (10 sayfa kadar) deniz suyuyla ıslatın. Daha sonra üstüne bir o kadar daha gazete koyup iyice ıslatın yakaladığınız balıkları ıslak gazetelerin arasına koyun ve gazeteyi sık sık ıslatın. Mümkünse gölgede muhafaza edin. Ben genelde bu yöntemi kullanıyorum ısparozlar yaldır yaldır parlıyo çok hoşuma gidiyor. Çırpınıp aralara giren balıkları ilk başta görmüyorsunuz sonradan piyasaya çıkınca insan seviniyor :)

Eğer sizin eklemek istediğiniz yöntem varsa yazmanızı rica ediyorum.

katiti
25-01-2006, 17:12
Pratik bir yöntem:

patates-soğan fileleri vardı plastik malzemeden, onlardan bir tanesini aldığınız zaman saklayıp, ağız kısmından bir büzme ipi geçirerek tel livar gibi kullanabilirsiniz.

levrek
25-01-2006, 17:16
Eyvallah Tago,
senin bilgilerine ilaveten eklemek istediğim,eğer deepfreeze balıkları koyacaksanız mutlaka temizlenmiş olarak atın,sevgilerimle

Taygun KOCABIYIK
25-01-2006, 18:17
Pratik bir yöntem:

patates-soğan fileleri vardı plastik malzemeden, onlardan bir tanesini aldığınız zaman saklayıp, ağız kısmından bir büzme ipi geçirerek tel livar gibi kullanabilirsiniz.
Tavsiye etmiyorum o çuvallar dayanıksız olduğu için taşlara falan sürtüp deliniyor. Başıma geldiği için söylüyorum. Üçkuyular feribot iskelesinde eşşek ısparozlarını o çuvala doldurmuştum akşam çuvalı yukarı çektiğimde içinde sadece 4 tane kalmış olduğunu görünce ağlamamak için kendimi zor tutmuştum.

ilhan
25-01-2006, 21:04
Benimde bir tavsiyem olacak arkadaşlar Bu tavsiye sazan yakalarken uyguladığım yöntem.
Tutulan sazanlar büyük ise çamaşır ipi veya o işigören 4 - 5 metre ipi balığın yan solungaçlarından geçirerek ağzından çıkartıyoruz ve çıkan uç ile bedeni iybir düğüm ile birleştirip. bedenin ucunu sağlam bir kaya yada kazığa bağlıyoruz. ve balığı suya bırakıyoruz. balıkta herhangibir yaranlanma yada dozulma olmuyor.
Aman dikkat sazan başka balıklarda bu yöntem kullanılacak ise dişsiz balık olmasına dikkat edelim.

aserkansatı
25-01-2006, 21:44
Ben bez balık torbası kullanıyordum livardan önce,yarım saatte bir ıslat koy gölgeye buz gibi beklesin...

mufi
26-01-2006, 00:24
degerli arkadaşlar bende her numara var...o günkü duruma göre tel livar/çuval/agzı büzülen kepçe filesi(tor) / yada dalgıçları su altında kullandıgı çelik oval firketeli yay..

abeeem..iş balık olsun balık..napar yapar taze saklarım...valla icabında fanilamı cıkartır torba yapar yine taze saklarım..
mufi56 dan selamlar herkese

katiti
26-01-2006, 01:27
muvaffak abi +1 :D :D :D

ramazanuçar
23-08-2006, 08:04
arkadaşlar benim sormak istediğim bişey var kusura bakmayın cahilliğime verin.

ben yakaladığım balıkları tel sepete koyup suya öyle bırakıyorum.ama tabii av süresince balıklar sağ kalmıyolar.yani sepet içindede olsa ölüyolar.sizce balıkların su içinde ölmesimi daha sağlıklı yoksa dışarda karada ölmesimi?
tabiki sanıyorum bu işin dini yani murdar olup olmama tarafıda var.bilen bi arkadaş cevaplarsa sevinirim.

mozdil
23-08-2006, 08:16
Ben buz kısımını, karton mevye suyu kutularını su doldurarak yapıyorum. Bu şekilde buz daha uzun süre dayanıyor. Gerektiğinde kesip buzu serbest te bırakabiliyorum. Balıkları av süresince muhafa etmek için ise pilli hava motoru ile hava veren bir kovamız var. Daha önce fotoğrafını göndermiştim.

HALDUN YALIMLI
23-08-2006, 11:00
arkadaşlar benim sormak istediğim bişey var kusura bakmayın cahilliğime verin.

ben yakaladığım balıkları tel sepete koyup suya öyle bırakıyorum.ama tabii av süresince balıklar sağ kalmıyolar.yani sepet içindede olsa ölüyolar.sizce balıkların su içinde ölmesimi daha sağlıklı yoksa dışarda karada ölmesimi?
tabiki sanıyorum bu işin dini yani murdar olup olmama tarafıda var.bilen bi arkadaş cevaplarsa sevinirim.

Ramazan kardeş, balıkların sepet içinde yada dışında ölmesi sağlık açısından birşey değiştirmez. Önemli olan balıkların öldükten sonra muhafaza ediliş şeklidir. Denizde sepetin içinde ölen balıklar herhangi bir sağlık sorununa sebebiyet vermez öldükten sonra bile tuzlu suda olduğu için tazeliğini korur. Ancak karada kovanın içinde muhafaza ettiğimiz balıklar için aynısını söyleyemeyiz. Yakaladığımız balıklar kovada canlı yada ölmüş olsa dahi suyu sürekli değiştirmemiz gerekyorki balıkların tazeliğini ve temizliğini koruması açısından. Balıkları hunharca avlamıyorsan ve yakaladığın balık sepetinde livarında ölüyorsa mundar olmaz kardeş için rahat olsun. Gereğinden fazla ve yenmeyecek boyda balık yakalarsan bunlar zaten mundarlıktan ziyade haram olur. Ha balık nezaman mundar olur onu açıklayayım Rakısız yenilen balık mundar olur midede dile gelir ağlar.:P

ramazanuçar
23-08-2006, 12:38
haldun kardeş açıklamalarından dolayı teşekkür ederim.biraz olsun rahatladım.çünkü suyun işinde ölen balıkları çekinerek yiyordum.ne bileyim bana sanki doğal ortamında kendiliğinden ölünce biraz itici geliyordu.
işin rakı kısmına gelince alkolle pek aram olmamasına rağmen deneyeceğim.bakalım midemde bana teşekkür edeceklermi

erhan
23-08-2006, 12:51
Haldun beyin rakı yorumuna katılıyorum rakısız balık hem mundar olur hemde zehirler adamı:) . Balığı taze tutma işine gelinde Muvaffak abimizin yazdıklarının üstüne bişey yazamam artık:helal: .
Erol bey derin dondurucuya konulacak balığın temizlenmesi gerektiğini belirtmiş. Büyüklerimiz tam tersini yapardı balıkları temizlemeden hatta tatlı su değdirmeden buzluğa (o zamanlar derin dondurucular yoktu)atarlardı. Bende onlardan görerek yakaladığım balıkları dondurucuya koyacaksam tatlı suda yıkamadan ve temizleden bir poşetin içinde atıyorum dondurucuya. Acaba yanlış mı yapıyoruz sağlık açısından bir sakıncası var mıdır
Saygılar

HALDUN YALIMLI
23-08-2006, 16:33
Balıkların uzun süre saklanması konusunda 2 alternatifimiz var. Balığı içi temizlenmiş olarak saklayabiliriz. Bir diğer şekilde Erhan beyin söylediği gibi denizden çıktığı gibi tatlısuya bulaştırmadan ve içi temizlenmeden saklayabiliriz. Ben genelde denizden çıktığı gibi ve içini temizlemeden derindondurucuya atıyorum. Hem temizlenmesi daha kolay oluyor, hemde tazeliğini ve tadını koruyor. Tabiki bunlar benim damak tadım ve balığı temizleme şeklime göre değişebilir. RASTGELSİN.

mufi
23-08-2006, 16:47
Arkadaşlar aşagıdaki yazı alıntıdır.. bir yerlerden bulmuşum ama hatırlıyamadım...
burada söz konusu olan balıgın tutulduktan sonra öldürülmesi.. ama bir çok ülkede bu yapılmıyor...
bence bu mevsimde tutulan balık suyun içinde kalsın ki ben 2 gün önce ürkmez karakoç deresine gittim 2 kg dan fazla kefal aldım(tek iğne) hep suda sakladım. fileyi çıkardıgımda hepsi canlıydı. sonra torbaya koydum. eve döndüm motorun önüne taktıgım tel spet içinde idi üzerine bir bez koydum güneş görmesin diye...16,30 gibi yola çıktım.. halen hava sıcak ve kavurucu idi.. eve dönüşüm takribi 1 saat 15 dk sürdü ve akabinde bizim burda su başı tabir ettiğimiz piknik alanına gittim temizlenmsi ile beraber. toplam 2 saat su dışında kaldı.. hemen orada yaptık / kızarttık ve darısı başınıza 35 lik fasıl+35 lik yeni ile götürdük..
çok ta tazeydi ve mis gibiydi.. elimiz balık bile kokmadı... kısacası balıklar gevşemeden eve götürün... nasıl saklarsanız saklayın farketmez.. ama derin dondurucudan aşagıya indimi hemen yapılacak... eriyip tekrar buzluga koymayın..... derim... ben...

levrek
23-08-2006, 21:03
Selamlar,Muvaffak abi 35 lik fasıl da koku mu kalır hehehe,her şey mis gibi olmuştur,şaka bir yana,balığın tazelini koruyabilmesi hele hele bu yaz aylarında suyun 25 derecelerde olması halinde,suyun içinde livarda bile taze durması biraz zor.İlk bozulmaya başlayanlar iç organlarıdır,bu yüzden ölen balığın içinin temizlenmesi gerekmektedir.Temizlenen balığıda ayrı bir poşet içinde buzluğunuza koyar iseniz tap taze evinize götürmüş olursunuz.Örneğin 2.limandaki buzcu 24 saat açıktır,klasik buzluğunuza ister kırdırın ister kalıp halindekine vereceğiniz ücret 2 milyon liradır.Yani tuttuğunuz balığın ederi ile karşılaştırınca solda sıfır gibi,çekilen onca zahmet vs.den bahsetmiyorum bile ya da yapılan diğer harcamalardan.Sözün özü buz iyidir,sevgilerimle

aganta borina borinata
24-08-2006, 06:20
arkadaşlar balığı saklama konusunda epey tavsiyeler yazmışlar...zaten kuralda bu; balığı elinden geldiğince canlı tut ölüyorsa buza at...

ama şunu söylemeliyim ki rakı muhabbetinden gözlerim doldu...bu yüzden size kendimin şahsen bizzat geliştirdiğim bi yöntemi anlatacağım...diyelim ki balığı suda saklayabileceğiniz hiç bi araç gerece sahip değiliz ve buzun içerisinde ya da soğuk tutabileceğimiz bi tertibatımızda yok işte o zaman bu yöntem devreye giriyor...o balıkları hemen oracıkta yiyin efendim...eğer yerseniz balıklar kesnlikle bayatlamıyor...bunu uzun çalışmalar ve gözlemlerim sonucu tespit ettim...tabi uygun ve sağlıklı bi ortamda ateş yakılması gerekiyor...bu bazan sorun olabiliyor...şu anda bunu aşmaya çalışıyorum çünkü şunu keşfettim ki suşi bize uygun bi yemek türü değil...bi de rakı sorunu var; sıkınca içinden rakı akan portakal yada benzeri bi narenciye türü türetebilirmiyim diye düşünüyorum...ve bunları avlaklarda kısa sürede yetiştirmeyi planlıyorum ( kamu yararına hesabı)...bu konuda çalışmaları ya da fikirleri olan arkadaşların yanıtlarını bekliyorum...

rastgelsin...

levrek
24-08-2006, 07:49
Doğan arkadaşım,
rakı için tabiki yeni yöntemler var,örneğin şırıngalama sistemi ile olay gayet güzel çözümleniyor.Yapılışı da gayet basit, evden çıkmadan önce ister kavuna ister karpuza ,istersen de portakal yada benzeri bi narenciye türüne şırınga ile rakı şişesinden çektiğin büyülü sıvıyı bunlara şırınga et,böylece istediğin zaman avlak yerinde bunları tüketebilirsin,üstelik çaktırmadan:D ,sevgilerimle

Not:bu arada başlığa uygun olarak bir şey daha eklemek istiyorum,çuval diye tabir ettiğimiz ve özelliklede devlet dairelerinde paspas olarak kullanılan bezler,balık saklamak için ideal.Kullanma şekline gelince yakalan balığı içine koyduktan sonra sürekli olarak ıslatın,güneş-sıcaklık suyu buharlaştırırken üzerindeki sıcaklığı alır ve balık serin kalır,hani yazın elemanların dükkan önlerini sulamaları gibi.

aganta borina borinata
24-08-2006, 07:57
tavsiyen için teşekkür ederim erol abi...de ben dalından kopararak tüketmeyi planlıyorum...eğer cem yılmazın "gora" filmini seyrettiyseniz; sucuk ağacı misali... böylelikle herzaman taze ve sahte rakı şüphesi taşımadan...

ama yinede şimdilik limon ve kavun fikrini kullanabilirim...:)

rastgelsin...

zapatistatr
25-09-2006, 18:54
arkadaşlar ben 15 yıl kadar önce karina dalyanında canlı lida yakalıyordum orada balıkları yaşatmak için çamaşır lehenini yanlardan delip kıyısınada araba şamyeli bağlayıp şişiriyorduk böylece yanımızda taşıyabileceğimiz bir yaşatma yapmış oluyorduk.leheni taşımak sorun olsada bence en etkili yöntem bu.

levrek
27-09-2006, 22:20
Selam arkadaşlar, bu konu gözüme çarptıkça yeni bir proje aklıma geldi,malüm sırtı zamanıda geldi çattı,bunun için canlı yemde lazım olacaktır.Sistem basit malzemelerden oluşuyor;
1 adet 15-19 litrelik plastik buzluk,
1 adet doğru akımla yani pil-akü ile çalışan hava motoru (akvaryumcularda var,tipine göre 10-15 ytl arası) ile hava hortumları.
Hava motorunu buzluğun kapağına sabitleyin.
Hava motorundan çıkan hortumunu buzluğun kapağını düzgün bir şekilde deldikten sonra buzluğun dibine inecek kadar monte edin.
Böylece buzluk içindeki suya devamlı hava basan motor, gerek avladığınız balıkları gerekse av olacakları canlı tutup eve kadar da tazeliğini muhafaza edecektir.Bu iş i en kısa zamanda kemeraltına inip motoru aldıktan sonra fotoğraflarla bitmiş halini sizlere sunacağım,sevgilerimle

aganta borina borinata
28-09-2006, 07:04
erol abi gercekten yaratıcı bi fikir... denemenizin sonucunu şimdiden merak ediyorum...

ancak denemeden önce tuzlu su akvaryumları konusunda bilgi sahibi birilerinden tavsiye almanızı öneririm...zira bildiğim kadarıyla tuzlu su akvaryumlarındaki sistem tatlı sudan daha farklı...farkın ne olduğunu bende bilmiyorum ancak akvaryumcular öyle söylüyor...ve fiyatıda daha pahalıya geliyor...kuracağınız sisteminde çalışma sistemi akvaryumla neredeyse aynı...hatta gerekirse suyu da sirküle edebilirsiniz...

sabırsızlıkla bekliyorum...

rastgelsin...

erhan
28-09-2006, 08:59
Erol abi fikriniz çok güzel ama;
Hava motorunun pil ile çalışanı var mı bilmiyorum bir araştırmak lazım. Aslında livardaki yada kovadaki balığı öldüren başlıca etken oksijen eksikliğidir bu doğru. Ama oksijeni sağlasak bile balıklar belli bir süre canlı kalabilirler bunun başlıca sebebi tatlı sularda amonyak tuzlu sularda ise amonyak ve protein birikimidir. 20 lt lik bir buzluğa 2-3 orta boy balık koyarsanız sorun yaşamayabilirsiniz fakat balığın büyüklüğü ve sayısı arttıkça hava verseniz dahi canlı kalma süreleri azalacaktır. Bence projeye Doğan beyin belirttiği gibi sirkülasyonu düşünerek yön vermenizde fayda var.
Bunun için akvaryumculardan temin edebileceğiniz "Power Head" yada "Kafa Motoru" denilen sirkülasyon pompalarını kullanabilirsiniz. Bu pompalar suyu alttan çekip üstten basarlar ve aynı zamanda (eğer difüzörlü model ise) suya hava da verirler. Böylece kullanacağınız buzluktaki suyu hem devamlı sirküle edip artık maddeleri ortamdan uzaklaştırmış hemde suya hava basmış olursunuz (aslında suyu sürekli tazeledikten sonra hava basmak gerkli olmayacaktır). Ama yine burdaki sorun power head'lerin 220 V alternatif akım ile çalışması. DC akım ile çalışanları var mı bilmiyorum. Aslında DC ile çalışanı bulunamaz ise de sorun değil DC yi AC ye çeviren invertörler piyasada var. Bahsettiğim power headler küçük yapılarına karşın çok kuvvetli olup düşük güç lerde oluyorlar. Örneğin benim akvaryumumda yumruk büyüklüğündeki Power head saatte 2,5 ton su basabiliyor(üstünde yazan değer) ve sadeve saatte 45W güç tüketiyor.
Umarım bir fikir verebilmişimdir.
Saygılar

levrek
28-09-2006, 13:41
Selam arkadaşlar,
hava motorların pille çalışanları var,2 adet orta boy ya da 1 adet büyük boy pil kullanan model mevcut.Tuzlu suyun kendi halini koruyabilmesi için devamlı olarak bir su sirkulasyonuna ihtiyaç duyuyor.Proje canlı yemi bir av süresince canlı tutabilmek veya gün içinde avlanan balıkları mümkün olduğunca canlı tutabilmek içindi.Ölenleri veya ölmeye yakın olanların iç organlarını temizledikten sonra direk naylon poşet içinde buzluğa atarım.DC yi AC ye çeviren invertörler piyasada gayet uygun fiyatlarda satılıyor, lakin asıl sorun av için götürülen onca malzeme.Birde bunlara tekne malzemeleri eklenince araçta yer bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor:) .Bunları azaltabilmek ya da küçültebilmek için resmen sihirbazlık yapıyorum.Şayet Erhanında bahsettiği "Power Head" yada "Kafa Motoru" ndan DC olarak çalışanı bulabilsek tüm iş çözümlenmiş olur,az malzeme çok iş:D ,sevgilerimle

erhan
28-09-2006, 15:27
Erol abi selam,
Tanıdığım birkaç akvaryumcuya DC ile çalışan Power head sordum ama maalesef olmadığını söylediler. Senin de dediğin gibi hava motorunun pilli hatta şarjlı olanları bile varmış. Yani buzluğa bir hava motoru takıp ara sıra suyu değiştirmek en ideal çözüm gibi duruyor suyu da bir kapla yada basit bir çek valfi el pompasıyla değiştirmek mümkün böylece akü,invertör ve power head'i taşımak zorunda kalmayız.

aganta borina borinata
16-10-2006, 12:24
erol abi nası gidiyor...bi gelişme varmı...

rastgelsin...

erhan
09-11-2006, 08:43
Abdülhamit Bey,
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama konumuz avladığımız balıkların nasıl taze olarak saklanabileceği idi. Gönderdiğiniz mesajın içeriğinde konuyla ilgili bir şey göremedim.

aganta borina borinata
09-11-2006, 08:52
DENİZ HAYVANLARININ TASNİFİ
Kur'ân-ı Kerîm'de: "Deniz avı yapmak ve onu yemek, kendinize de müsâfire de fâideli olmak üzere, sizin için helâl kılındı. İhramda bulunduğunuz müddetçe ise, kara avı haram edildi. Huzuruna varıp toplanacağınız Allah'dan korkunuz"(38) hükmü beyan buyurulmuştur. İmam-ı Malik (rha) ve ilim ehlinden bir cemaat; denizde yaşayan hayvanların hepsinin mutlak olarak yenilmesinin helâl olduğu kanaatindedirler. Bazıları ise; su domuzu ve su köpeğini istisna ederek, diğerlerinin helâl olduğunu zikretmişlerdir. İmam-ı Şafii (rha): "Deniz avının tamamı mutlak olarak helâldir. Yeme ve satma hususunda tahsis sözkonusu değildir. Çünkü Allahû Teâla (cc): "Sizin için denizin avı helâl kılındı" buyurmuştur. Herhangi birisini ayırmamıştır. Ayrıca Resûl-i Ekrem (sav)'in denizle ilgili olarak: "Onun suyu temizleyicidir ve ölü hayvanı da helâldir" buyurmuştur. Esasen deniz hayvanlarında kan mevcut değildir. Haram kılınmış olan ise ancak kandır. Dolayısıyla hepsi tıpkı balık gibidir"(39) hükmünü zikreder. Sonuç olarak Amelde Şafii mezhebini taklid eden mü'minler için; denizde yaşayan hayvanların tamamı helâldir.

sevgili abdülhamit...
su domuzu ve su köpeği nedir?
"esasen deniz hayvanlarında kan mevcut değidir" denmiş...peki deniz hayvanlarının dolaşım sisteminde akan sıvı nedir...

paylaşımın alıntı olduğunu lütfen belirtiniz...
yazının devamı şöyledir...

1988 Hanefi fûkahası: Kur'ân-ı Kerîm'deki; "Allah kendilerine iyiliği emrediyor, onları kötülükten nehyediyor, onlara temiz şeyleri helâl, murdar (pis) şeyleri de haram kılıyor"(40) Âyet-i Kerîme'sini esas alarak; balık dışındaki deniz hayvanlarının yenilemeyeceğini beyan etmiştir. Ayrıca Resûlullah (sav) kurbağadan yapılan bir ilâcın kullanılmasını yasaklamıştır. Yengeç'in satılmasına da müsaade etmediği bilinmektedir. Denizle ilgili olarak: "Onun suyu temizleyicidir ve ölü hayvanı da helâldir" hadisindeki ölü hayvandan kasıd, balıktır. Nitekim Resûl-i Ekrem (sav)'in: "Size iki ölü ve iki kan helâl kılındı. İki ölü; balık ve çekirge ölüsüdür. İki kana gelince: Bunlar ciğer ve dalaktır"(41) buyurduğu bilinmektedir. Ölü hayvandan istisna edilen; sâdece bu ikisidir. O halde denizden çıkarılan diğer ölü hayvanların yenmesi câiz olmaz. Esasen balığın su üzerinde ölü olarak bulunanları da yenilemez. Çünkü Hz. Cabir (ra)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav): "Denizin dışarı attığı veya çekilip karada bıraktığı balığı yeyiniz. Ancak suyun içinde ölüp, üzerine çıkanı yemeyiniz"(42) buyurmuştur. "Denizin ölü hayvanının helâl olmasıyla" ilgili haber de; denizin dışarı attığı veya suyunu çekerek karada bıraktığı balıktır. Suyun içinde ölüp, su yüzüne çıkan balık; hastalık veya bir âfet sonucu ölmüştür. Bu sebeble Hz. Cabir (ra)'in rivayet ettiği haberle bu tahsis olunur."(43) Sonuç olarak; balık dışındaki deniz hayvanlarının helâl olmadığını esas almıştır. Deniz avından maksad; sâdece balığın her çeşididir.

alıntıdır..
[Only Registered Users Can See Links]

yazıyı okuduktan sonra avladığım balıkları nasıl koruyacağım konusunda fikir sahibi olamadım...konuyu açabilirseniz sevinirim...

rastgelsin...

aganta borina borinata
09-11-2006, 08:54
Abdülhamit Bey,
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama konumuz avladığımız balıkların nasıl taze olarak saklanabileceği idi. Gönderdiğiniz mesajın içeriğinde konuyla ilgili bir şey göremedim.

erhan bey...kusura bakmayın...ben konuyu yazarken siz kısa yoldan sormuşsunuz...

rastgelsin...

erhan
09-11-2006, 09:00
Kalp kalbe karşıymış Doğan bey,
Saygılar

Uzm.Dr.Rastgele
09-11-2006, 10:47
Tutulan balığı saklamak konu başlığı altında bu yazının yer almasını anlıyamadım.

kırımlı
13-11-2006, 15:56
erhan abi denizlili bi abimize eklemiştim bu bilgileri yanılışlıkla sizin ankete gitmiş kusura bakmayın abi bende mahçup durumuna düştüm abi alışacagız daha siteye yeniyiz biliyorsun:) tekrardan sevgi ve saygıyla

ramazanuçar
13-11-2006, 16:56
abdülhamit kardeşim bu başlıkta benim sormuş olduğum bir soru ya cevap olarak yazmış sanırım o cevabı.tabi konu uzayıp vakit geçince önceki cevaplar ve sorular unutulunca bu tür yanlış anlaşılmalar olabiliyor. o yüzden bence en güzeli cevap yazılan sorudan alıntı yaparak cevap yazmak.
teşekkürler kardeş cevabın için.

kırımlı
14-11-2006, 12:00
abdülhamit kardeşim bu başlıkta benim sormuş olduğum bir soru ya cevap olarak yazmış sanırım o cevabı.tabi konu uzayıp vakit geçince önceki cevaplar ve sorular unutulunca bu tür yanlış anlaşılmalar olabiliyor. o yüzden bence en güzeli cevap yazılan sorudan alıntı yaparak cevap yazmak.
teşekkürler kardeş cevabın için.
------------------------------------------------------------------------------------------------




ramazan abi bu açıklaman için teşekkür ederim ...bi an abilere gerçekden çok mahçup olmuştum şimdi rahatladım ve dedigin gibi benim de hatam senin sorunu kendi cevabımla birlikde vermemem .neyse işallah bundan sonra dikkatli olurum ..saygılarımla...

üstad1982
10-04-2007, 15:11
Balıkların muhafaza edilmesinin en kolay yolu:
birparça 8-10 cm'lil balığın büyüklüğüne göre hesapladığınız kalem şeklinde bir tahtanın tam ortasına 2-3 metrelik kalın bir misina bağlayın ve her yakaladığınız balığı solungacından misinaya geçirerek tahtaya kadar sürükleyin balıkları suya bırakın ve misinanın ucunuda bir başka tahtaya sabitleyin böylece ham balıklarınız ölmeyecek hemde ara ara tuttuğunuz balıklara bakabileceksiniz..
Kenan Yılmaz
ELAZIĞ
siyahinci21@mynet.com
[Only Registered Users Can See Links]

gıracemi
10-04-2007, 16:53
En çok kullandığım yöntem bez torba yöntemidir.. Bezden dikilmiş torbayı ıslatıp güneşe koyduğunuzda torba üzerindeki buharlaşmaya çalışan su etrafındaki tüm sıcaklığı emerek içersine konan balıklara serin bir ortam sağlar.. sanırım en ekonomiğide bu.. abilere saygılar.. kardeşlere sevgiler..:artist: