PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kerevit


aserkansatı
26-01-2006, 08:45
Vücut, başla birleşmiş göğüs (sefalotoraks) ve karın (Abdomen) olarak iki kısımdır. Sefalotoraks tek parça sert bir kabuk (Karapax) ile örtülüdür. Bu sert kabuğun başta ileriye doğru uzanan ve iki göz arasında oluşan çıkıntısına Rostrum adı verilir. Yine başta bir çift birleşik göz ile bir çift uzun anten ve bir çiftte antencik (duyu organı) bulunur. karın tarafından bakıldığında sefalotoraksın bölümlerinin her birinden 1 çift olmak üzere 5 çift yürüme bacağının çıktığı görülür. Bunlardan birinci çiftin uçları fevkalade gelişmiş ve uçları makas şeklini almıştır. Bunu avlarını yakalamada da kullanırlar. Altı bölümden oluşan karının her bölümünden birer çift yüzme bacağı çıkar. Vücudun son bölümünde ise, yanlarda iki çift ve ortada 1 adet olmak üzere, yüzmeyi kolaylaştıran kuyruk yelpazesi vardır. Canlı, taze, donmuş ve konserve edilerek değerlendirilirler. Ekim-Kasım'da çiftleşir, Kasım-Aralık'ta yumurtlar, Kasım-Temmuz'da yumurta gelişir, Nisan-Temmuz'ta yumurta açılır.

Bir Dost
11-02-2006, 04:10
Bunlara ek olarak Onayaklılar sınıfından olan Kerevit 15-20 cm boyunda on bacaklı bir kabuklu tatlı su canlısıdır.Ilıman bölgelerdeki göl ve akarsularda yaşayan kerevit eşeyli olarak yumurtlama suretiyle ürer.Yumurtlama zamanlarında dişilerin yumurtalarını kasım ayında olgunlaşıncaya kadar karınlarının alt kısmında,salkım şeklinde sakladıkları görülür Şunuda belirtmeden edemeyeceğim İhracata yönelik avcılığı gelişi güzel yapıldığı ve iç sulardaki kirlenme yüzünden yurdumuzda kerevit gitgide azalmaya başlamıştır.

iesencan
11-07-2007, 13:37
Bu kereviti kim iç sularımıza Baraj göllerimize atıyorsa ve yakalamak için bir girişimde bulunmuyorsa atmasın kardeşim.Afyon İscehisarda bulunan Gebeler Sulama Barajına bu lanet hayvandan atmışlar ve her balığa gittiğimizde dakika başı yem değiştirmek zorunda kalıyorduk.Herkes bu hayvandan müzdarip.Şayet ticaret amaçlı atılıyorsa bunları çoğaldıktan sonra yakalasınlar, göle atıp bırakmasınlar , nefret ettiğim hayvanlardan biridir kendisileri...