PDA

Tüm Versiyonu Göster : File, şamandra ve makara


BEUCHAT
22-02-2006, 21:14
Bir soru da ben sorayım da eksik kalmayayım. Ben avladıklarımı taşımak için balık teli kullanıyorum. Bazı zıpkıncıların file kullandığını biliyorum ama insan alıştığı şeyden kolay vazgeçmediği için deneme taraftarı olmamıştım. Kullanan arkadaşlardan ricam bana artılarını ve eksilerini söylemeleri. Bir de fileyi kemerinize filan mı bağlıyorsunuz yoksa şamandıraya bağlayıp arkanızda mı taşıyorsunuz? Bu durumda hareket esnasında sorun yaratmıyor mu?
Bir de makara konusunda merak ettiğim birşey var. Gerçekten kullanımda avantaj sağlıyor mu? Ayrıca yine tüfeği sağa sola çevirirken sürtünme yaratmıyor mu?
Soruları kesmezsem cevaplara yer kalmayacak galiba. Durayım en iyisi.

ilhan
22-02-2006, 22:40
Teorik olarak cevap vereyim.
Su altında kesinlikle file kullanma balık teline devam et. suyun içinde üzrinde taşıyacağın file sana sorunlar çıkarabilir.
Makara konusunda balığı yorarak çekmeni ve büyük balık vurduğunda balığı kaçırmaman için faydalı olacaktır.

Şöye düşün. olta ile iri bir sazan yakaladın ve yakaladığın bılığın takılı olduğu misine 10 metre sazanı alma ihtimalin ne kadar ise. Makarasız dalarkende karşılaşacağın iri bir balığı alma ihtimalin okadar dır diyebiliriz.

katiti
23-02-2006, 01:24
ben uzunca bir süre kumaşta dikilmiş bir çanta kullandım balıkları koymak için, oldukça da memnundum. bir yerden belime bir yerden bacağıma bağladığım için kullanımı da rahat oluyordu.

şu anda şamandıram var ve şamandıra üzerinde balık dizgisi kullanıyorum. şamandırayı da bulunduğum bölgede sabitleyip kullanıyorum. sürekli çekip sürüklemek çok pratik değil (hele hele sert havalarda). tabi alan genişse belli sürelerde alıp ileriye götürmeniz gerekebilir. sabitlemek için de fazla ağırlıklarımdan birini kullanıyorum şu anda ama küçük çapalardan alacağım bir ara...

makara konusunda ise kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. çünkü büyük balığın yırtıp kaçma olasılığı çok yüksek...

BEUCHAT
23-02-2006, 18:26
Sevgili Mert,
Aslında makara aklıma yattı ama kafama takılan kısım şu. Nişan aldığın balık hareket halindeyse tüfeği sağa veya sola çevirmen gerekiyor ve bu sırada biliyorsun ki serbest elinle tutmazsan lastikler dans etmeye başlıyor ve balığa "seni vurmak üzereyim" mesajı veriyor. Bu durumda makaranın kütlesi de direnç ve dolayısıyla ses yaratmaz mı?
File ve şamandra konusu bana pek uygun değilmiş anlaşılan. Çünkü ben genelde yanyana koyları tarayarak avlanıyorum yani belli bir alanda fazla durmuyorum. Gerçi tele taktığın balıklar da yansıma ve hareketleriyle diğerlerine "burada katil var" mesajı veriyor ama n'apalım. Bir de bir süre sonra av da iyi geçiyorsa tel bayağı ağırlaşıyor ve hareketleri zorlaştırıyor.
Yardımların için teşekkürler.

katiti
23-02-2006, 22:47
valla makara iyi sabitlenmişse ses yapmıyor çok fazla. ayrıca lastikler dansecek kadar hızlı çevirirsek tüfeği zaten tüfeğin yapacağı şapırtı yeter balığın kaçmasına :)

erdem
08-01-2007, 08:47
slm kardesim tel kullanmak çok iyi bende tel kullanıom ve çok memnunum valla ama yanımda ki arkadasımda file de kullandı çekti zorlukları gördüm yani ondan bende taraftar deyilim buna makara işde büyük av yapaksan çok faydalı