![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Evdeki hali hazırda bulunan takımlara bakarız istersen. |
çupra ve yem
sevgili arkadaşlarım, kardeşlerim...
bu dönemde çupra ve diğer balıklar için yumuşak ve canlı yemler gerekir (mamun, boru kurdu, kırmızı kurt hatta yerine göre sardalye flatosu). bu yemleri bozacak küçük balıklar derinlerdedir. aradığımız, yakalanmasını istediğimiz balıklar ya havyarda yada yeni atmışlardır ki sert yemlerin yerine yumuşak ve canlı yemleri tercih ederler. madya, kalamar türü sert yemler yaz aylarında, kıyı sularının ısındığı; ısparoz, sarpa türü küçük balıkların kıyıladığı dönemde kullanılması daha avantajlıdır diyebilirim sizlere. karar sizlerin tabii.. |
Yem Seçimi
Sbasaran haklısın bu dönem balık yumurtada döktü döküyor dediğin gibi yem seçimi çok önemli. Birde imza kısmını doldurmanı rica ediyorum, FORUM KURALIDIR.SAYGILARIMLA
|
Eski konuları okurken gözüme çarptı yazmadan geçmek istemedim.
bu aralar izmir körfezine yumurtlamak için lidakiler ve çupralar giriş yaptı. Tek tük yakalayan var. Yem olarak teke,mamun ve borukurdu kullanıyorlar bilginize. |
Ben gelene kadar tam başlar o zaman heralde :d
|
selam arkadaşlar çipura en sevdiğim balıktır ama yakalamak nasip olmadı kipa'dan alıp yiyiyoruz çipura oltasında gezer kurşun ve fırdöndüden sonra bedene bir ilave daha yapsak verim artar mı gezer kurşundan önce bi fırdöndğ daha takılabilir mi yem olarak boru kurdu sardalya yeter mi? Çeşmealtı yada güzelbahçeden kıyıdan atıcam ne dersiniz?
|
Güzelbahçeden av yapıcaksanız şu 20 günü iyi değerlendirin derim borukurdu ile ilk sayfadaki takımı kullanın çupra varsa affetmez. Şimdiden rastgelsin
|
Alıntı:
Gezer kurşunun öncesine de stoper olarak fırdöndü eklemesi yapılabilir, fakat iki fırdöndü arasındaki mesafeyi iyi tayin etmek gerekir. Balık oltayı ağzına aldığında onu huylandırmadan yutmasını sağlamak amaçtır. Bu nedenle ikinci fırdöndü kullanmamak daha sağlıklı olabilir. Ama yapılamaz da demiyorum. Yem olarak benim tercihim canlı mamun ya da sardalya olurdu. Boru kurdu da iş yapar ama ben ısınamadım bir türlü o yeme :) . Rastgelsin... |
Mamun her zaman her yerde yemlerin kralıdır onu yazmayı unutmuşum :)
Bu aralar daha küçük balık kıyıya inmediğinden çok iş yapar. |
Alıntı:
mesela ..filan ototbüs duragı karşısı....yada camii önü vs.. gibi. |
Alıntı:
Şu güzelbahçedeki büyük balıkçı barınağına girdiğinizde düz yürüyün soldaki köşeden sallayın hem kumluk orası mırmır falanda oluyor takılma olayıda yok kebap yani :) |
Alıntı:
teşekkürler.. |
bilgileriniz için teşekkür ederim
|
Arkadaşlar ben amatör balıkçı bir abiden (benimde balıkçı abilerim hiç bitmiyor :D) çipura avlamak için iyi olduğunu iddia ettiği bir yöntem duymuştum, kendim denemedim ama arkadaş çok başarılı olduğunu söylüyor. Bu konu altıncı sayfaya gelmiş hepsine bakamadım, bu yöntem daha önce anlatıldıysa özür dilerim.
Şimdi canlı mamunları alıyorsunuz sonra iğneyi mamunun sırtına japon yapıştırıcısıyla yapıştırıyorsunuz sonra denize bıraktığınızda mamun canlı olduğundan balıkları daha çok kendine çekiyor ve avınız başarılı geçiyor. Yalnız yemin mamun mu yoksa küçük yenceç mi olduğu konusundan pek emin değilim. Rastgele! |
Mamunun da madyanın (yengeç) da hareketli olması iyidir. Japonla yapıştırmak ilginç bir çözüm gerçekten, denemek lazım :) .
|
Japon yapıştırıcısında bir tür zehir olduğunu duydum balığı zehirleyip öldürmekte güzel bir yöntem :deli:
|
İlginç bir sistem ama fantastik kaçıyor biraz. Mamun ve Yengeç iğneye usulünce takılırsa zaten uzun süre ölmezler, bu sebeple canlı olarak kımıl kımıl dikkat çekmeye devam edeceklerdir. Size bir can alıcı tüyo vereyim arkadaşlar avlanacağınız yer kumluk ve yeminiz Mamun ile Yengeç ise bu arkadaşların öndeki kıskaçlarını koparın bu şekilde kendilerini kuma gömemezler ve sizde saatlerce balık vurmuyor diye sıkılmazsınız. RASTGELSİN.
|
bir yem çeşidide benden...
(ismini bilmediğim için tarifle anlatacağım). deniz kenarındaki kayalara yapışık olarak, şemsiyeyi andıran, sert kabuklu bir canlı vardır ya... et kısmı gayet sert olur. küçük balıklar kolayca alamazlar. bir alternatif te bu. (ismini bilen varsa yazsın lütfen) rastgele |
taygun kardesim tesekkürler bir cupra ve isparoz üstadının taktiklerini öğrenmek güzel..sezon başladı resimlerini bekliyoruz ..bol sans.
|
Alıntı:
umarım beklediğimiz avları yaparız bu sezon :) Süleyman abi senin dediğin yemi biliyorum küçükken özbekte bir tanıdığın yazlığında kalırdım tabi orada yem bulamadığım için ekmek yada bu kayalara yapışan canlıları kullanırdım bolca ısparoz karagöz avlamıştım :) Sanıım çuprada bu yemi yer. |
Biz bunlara "kapak" derdik. 1-2 kez kullanmıştım ama verim alamamıştım ben. Gerçi bizim o tarafta (Çeşme-Ilıca) kıyıda kolayca teke bulunabildiğinden çok da fazla bir deneme yapmadım onlarla...
|
Süleyman abi; Mert'in de söylediği gibi kapak diyoruz biz onlara. Eti sert olduğu için küçük balığın bol olduğu yerlerde randıman veriyor. Ama sert etli olduğu için sadece dişli balıklar için iyi bir yem abi. Nihayetinde yemsiz kalmaktan iyidir.
|
Ustalara danışayım istedim..
Şu mamun, teke ve madya'yı yakalamanın yolu tekniği nedir? nerelerde bulunurlar? kullanılan alet edevatı nasıldır? birde bu yemlerin resimleri varmı sizlerde? bilgi için teşekkürler.. |
1 Eklenti(ler)
Teke ve madya resmi yok elimde ama mamunu ekliyorum. Mamun çıkarma ile ilgili de bir video vardı, eğer bulursam ekleyeceğim. Mamunu çamuru çiğneyip, kepçelerle topluyorlar.
Madyanın nasıl toplandığını bilmiyorum. Teke için ise suyun sakin olduğu sığ kayaların aralarında elle, şapka filesiyle, mutfak eleğiyle vs. toplayabilirsiniz. Alışınca çok kolay :D . |
Madya istanbulda yok sanırım ege ve akdenize has bir canlı
uzatma ağlarında bolcana çıkıyor limanlara giderseniz 1 gün önceden söyleyin (tabi insan gibi bi balıkçı bulmak şart) size istemediğiniz kadar verir... |
Mamun videosunu buldum. Alıntıdır, onu belirteyim :) .
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
Çok teşekkürler..
Temmuz 15 te Didimde bu yemleri kullanarak avlanıyor olacağım. Sonuçları akşamları sizlere aktarırım. Hemde önerilerinizi dinlerim. |
bayağı uzun dönemli bi sohbet olmuş...
arkadaşlar peşinen söyleyeyim...ben genelde F klavye kullandığım için q klavyeye pek alışık değilim ne var ki tesadüf bu sizlere yazarken hep Q kullanmak zorunda kalıyorum yazılardaki hatalardan dolayı hepinizden özür dilerim...
imbat'a gösterdiği olta için teşekkür ediyorum...aslında ben kıyıdan avlanacağım zaman hemen hemen her balık için gezer kurşunlu ve tek iğneli oltaları kullanıyorum ( kefal, sokarca, çırpan vb. balıklar hariç). tek iğneli oltanın ben ce bi çok avantajları var; 1. kayalık bölgelerde daha az takılıyor...2.balık yakalandıktan sonra oltayı gezdirirken oraya buraya takıp dolaştırmıyor...3. balığı daha kontrollü çekmenizi sğlıyor...4.yem tasarrufu...5.pratik bağlanması...6...iğneden tasarruf... ve dahası....önemsiz gibi görünsede balık bolluğunda ve kayalık yerlerde avlanırken ne demek istediğimi ve bunların başınıza ne kadar sık gelebildiğini zaten biliyorsunuz, heleki balığa alel acele ve dım dızlak çıkmak zoruda kalmışsanız... ben adana da oturduğum için hem tatlı su, deniz ve hemde akarsuda avlanma şansını bulabiliyorum ama gel gelelim balık neredeyse çok zor bulunan bi av haline geldi... ki çupra elimden daha büyüğü pek denk gelmiyor çoprada hemen hemen her türlü yemi kullanıyorum ama canlı karidesi hiçbirşeye değişmem...canlı karidesi seyyhan ırmağının yosunlu durgun bölgelerinden kepçeyle çıkarıyorum ve denizde kayaların arasında kalmış su birikintilerinden ( biraz ekmek atıp beklerseniz hepsi başına toplanıyor )... ve canlı karides çupra avlamaya çıkmış olsanız dahi size av çeşitliliği sağlıyor... iğneye gelince genelde beyaz ve çapraz olanını tercih ediyorum ( kısa saplı )... ama yinede özellikle bir tür balık için gitmişsem ona göre kullanıyorum... balık ne zamanlar vuduğunu soranlara ( ki genel saatleri dışında) şu cevabı veriyorum...1. sigara yakarken...2.çişinizi yaparken...3.misinayı elinizden bıraktığınız anda... ve benzeri boşluklar... av alanı ise ( balık yatakları dışında ) öyle yerleri tercih ediyorum ki arkadaşlar bırakın insanı it gitmez... bi de olta bağlamayı bilmeyenler le balığa çıkmaktan usandığım için ( ha bire olta kopuyor ya da dolaşıyor, ki onlar da öğranme zahmetine girmiyorlar) genelde işi bilen arkadaşları tercih ediyorum... ki acemi şansıda cabası... size anlatayım efendim; bi gün 6 arkadaş balığa çıktık içimizden biri bırakın olota bağlamayı, kuşu - köpeği - balığı yan yana koyun ayırt edemez... oltasını ben bağlıyorum, yemi ben takıyorum yaw suya bile ben atıyorum... ben iki tane yakalıyorum o beş altı tane - ben dört çekiyorum o on tane...arkadaşlar bununla da kalmadı diğer bölgelerde adına ne denir bilmiyorum burada bizim horoz kayası dediğimiz bi çeşit kaya balığı, antalya taraflarında sırtlan diyorlarmış her neyse arkadaşlar bu balık kayalık bölgede yaşar ki adından da belli horoz kayası ( latince adını bilmiyorum) ve neredeyse yuvasını hiç terk etmez...adam kumluk sahada 9 no. iğneyle 25'lik misinayla yaklaşık 2,5 kg. gelen bu balığı yakaladı ve 1,5 mt. yükseklikteki iskeleye kepçe bile kullanmadan çekti...bu olayda arkadaşın o günkü şansının üzerine mum dikti...gelinde sinir olmayın... sanırım lafı fazla uzattım... diyeceğim o ki oltalarınızı ve yemlerinizi av alanına göre, balığın türüne göre ve mevsime göre seçmek en doğrusu ama eğer avlanacağınız bölgeyi biraz araştırabilirsek balığın doğal yoldan besin kaynaklarını bularak onları kullanabiliriz ya da taklit edebiliriz... örneğin "kapak"; av alanında bulunsada sürekli kayalara yapışık olduğu için domuz balığı dışıda neredeyse hiç bi balık onu yerinden sökemez o yüzden terih edilmemeli...ama yinede yoklukta kullanılabilir ki tavuk bile işe yarar bi yemdir...ama ben doğal yoldan hangi yemle beslenebiliyorsa o yemi elimden geldiğince tercih etmeye çalışıyorum... umarım sizleri sıkmadım.... hepinize rastgelsin... |
benimde son derece acemice bi sorum olacak :D
şimdi ben yeni yeni başladım bu işlere..genelde klasik olarak kamış ucuna bi fırdöndü sonra ana beden uçta armut kurşun canılı yem atacaksak 2 tane köstek..sistem bu..şimdi bu gezer kurşun ve iskandil kurşun kullanmaya başladım..dün tekneyle istanbul kınalıdan açıldık..biraz deneme yaptım..kendimizi böyle geliştiricez işte :D acemilik zor iş.. bu gezer kurşunlu takımlarda gezer kurşundan sonra fırdöndü takıp, bi beden ekleyip ucuna iğne taklıyoruz gördüğüm ve bildiğim kadarı ile ama bu tür takımlar atmaya uygun değilmidir..sadece salmak içinmidir? çünkü atış sırasında gezer kurşundan sonraki iğneli bölüm havada iken ağırlık farkından dolayı gezer kurşunun üst kısmına takılıyor..hiç takımı yaptığım gibi çekemiyorum..gerçi ben gezer kurşunu stoperle tutturmadım ama stoperdenmidir nedendir..ağırlık farkı varda nasıl önüne geçilir..bu yöntemle maket balıkta atılabilir muhtemelen..çünkü 7 veya 5 cm maket balığı ağırlıksız atınca 20 metre zor gidiyo..çeker çekmez teknenin dibine geliyo zaten..1 tane 100 gr gezer yerine 2 tane 50 li gezeri iki fırdöndü arasında dengeli olarak stoperle tuttursak ve alttaki kurşunu 2. fırdöndüye 0 şekilde stoperle tuttursak önüne geçebilirmiyiz? ne yapmak lazım..bi yardım lütfen :( |
birde dün tekne ile çıktık demişken belirteyim..3 kişiydik..beyaz tüylü çağari ile yaklaşık 6 kilo mezgit ve 2 kiloda istavrit aldık..akşam 6-8 arası..bi çapariyi atabiliyoz napalım :D
|
bu sistem mehmet kardesim yemi yutmayan ağzında gezdiren balıklar için yapılan bir sistem çupra gibi alıp yemi bir süre gezdiriz..kursunun ağırlığını hissedip yemi bırakmasını engellemek için, misinanın serbest kalmasını sağlıyoruz bu sayede ve balık istediği kadar yemi gezdirme yani yutma vakti tanınıyor ve son tavaya giden sepetteki yolculuk..denemeye devam et acemiliktendir herhalde..saygılar...sevgiler...rastgelsin...
|
ben gezer kurşunlu oltayı sadece karadan ve sığ sularda kullanıyorum... güven beyinde söylediği gibi yeme direk saldıran balıkların aksine onlarla oynayan balıklarda kullanıyorum... bu arada eğer sırtı çekmiyorsanız ya da taklit yemleri uzağa atamıyorsanız kullanmanızı tavsiye etmem...çapariylede iyi çalışmışsınız tebrikler...rastgelsin...
|
yardımlar için sağol..ama bu tür takımları nasıl atıcaz gezeer kurşunlu bedene alttaki iğnelerin karışmaması için..
|
gezer kurşunda genelde tek iğne kullanılır...fırdöndüden sonra 25-30 cm. iğneyle arada boşluk bırakılmalı...çok nadir dolaşır...eğer dolaşırsa kolay açılır...
rastgelsin... |
yukarıda sadece karadan ve sığ sular demişim biraz karışmış...
sadece karadan ve eğer teknedeysem o zaman sığ sularda kullanıyorum...bunu anlatmak istemiştim..umarım farkedilmeden düzeltmişimdir...kusura bakmayın... |
tek niğne kolay çözülür tabi de maket balığa uygun değil anladığım kadari ile bu sistem..çözme problemi zaten yok ama ana bedene takıldımı suda olmasınında bi anlamı yok :D
|
sanırım ben anlayamadım sorununuzu...gezer kurşunla bildiğim kadarıyla zaten taklit balık kullanılmaz...gezer kurşunlu olta kursun zeminde kaldıgı için yemi alan balığın yemden ürkerek bırakmaması amaçlanır... sahte balık için eğer karadan atacaksanız sahte balığın ağız kısmına, kancalarının birleşbe yerlerine (özelliklerini bozmadan) ağırlık takviyesi yapabilirsiniz...ya da sahte balığın bir metre kadar önüne ağır şamandıralar ekleyebilirsiniz...eğer dengeli atarsanız ve suya düştüğü anda misinanın boşluğunu alırsanız yem savrulaarak daha ileri düşecektir...yemin bedene dolaşması atma tekniğiyle alakalıdır bence...çok sık dolaşacağını sanmıyorum...umarım bu kez doğru anlamışımdır...
rastgelsin... |
Misinanın suya düşmesine yakın hafif geriye doğru çekilmesiyle dolaşma sorunu giderilebilir.
|
Saat 23:21. |